Καινούργιες Ακουστικές Διδασκαλίες: Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου . . . Ενημερώσεις για το Πρόγραμμα Διδασκαλίας: Αγγλία: 25 - 27 Μαϊου 2019... Αγγλία: 25 Ιουνίου - 1 Σεπτεμβρίου 2019... Για Πληροφορίες επισκευτείτε: Πρόγραμμα Διδασκαλίας. . .

Συμβουλή από τον Ατίσα

Ο Βουδισμός θεμελιώθηκε στο Θιβέτ τον 7ο αιώνα από τον Βασιλιά Σονγκ-τσεν-νγκάμπο και άνθησε σε ολόκληρο το Θιβέτ μέχρι την εποχή πού ανέβηκε στο θρόνο ο Λανγκντάρμα στα 836 μΧ. Ο Λανγκντάρμα υποκίνησε μια άγρια καταστολή του Βουδισμού καταστρέφοντας μοναστήρια, καίγοντας ιερά κείμενα και σφάζοντας μοναχούς. Όταν η βασιλεία του Λανγκντάρμα τελείωσε έξι χρόνια αργότερα, είχαν ξεριζωθεί όλα εκτός από την πλέον αρχαία γενεαλογία του Θιβετανικού Βουδισμού.

Ο Ατίσα Ντιμπακάρα Σριζνάνα (982-1054) ήταν ο κύριος διδάσκαλος στο μεγάλο μοναστικό πανεπιστήμιο του Βικραμασίλια στην Ινδία. Επίσης του δόθηκε ο τίτλος του Κατόχου της Έδρας της Μποντγκάγια (η τοποθεσία της Αφύπνισης του Σακυαμούνι Βούδα), σε αναγνώριση της τέλειας γνώσης και επίτευξής του. Στα 1042 μΧ ο Ατίσα προσκλήθηκε στο Θιβέτ για να αναβιώσει τον Βουδισμό και πέρασε τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του εκεί, κατά την διάρκεια των οποίων ίδρυσε τη Σχολή των Καντάμπα, η οποία επηρέασε βαθειά τον Θιβετανικό Βουδισμό και ιδιαιτέρως την σχολή των Γκελούγκπα στην οποία ανήκει η ΑΑ ο 14ος Ντάλαϊ Λάμα.

Όταν ο Ατίσα έφτασε στο Θιβέτ, κατευθύνθηκε στο Νγκάρις όπου έδωσε πολλές Διδασκαλίες του Βούδα στον Ντεβαγκούρου Μποντιπράμπα και σε άλλους. Έπειτα από δύο χρόνια ο Ατίσα σκέφτηκε να επιστρέψει στην Ινδία, και ο Μποντιπράμπα του ζήτησε να δώσει μια τελευταία διδασκαλία προτού φύγει. Ο Ατίσα αποκρίθηκε ότι τους είχε ήδη δώσει πολλές διδασκαλίες αλλά ο Μποντιπράμπα επέμεινε, και έτσι ο Ατίσα δέχτηκε και τους έδωσε την ακόλουθη συμβουλή:

«Ω! Όντας ασήμαντος εξαιτίας της κατώτερης σοφίας μου, δεν μου αρμόζει να δώσω συμβουλές σε εσένα που είσαι ήδη κάτοχος υψηλής γνώσης και καθαρού νου. Ωστόσο, εμπνεόμενος από εσένα προσφιλέστατε φίλε μου, τον οποίο κρατώ με υπέρτατη αγάπη στην καρδιά μου, σου αφήνω αυτήν την ουσιώδη συμβουλή.

Φίλοι, μέχρι να επιτύχετε την φώτιση, ο Πνευματικός Δάσκαλος είναι απολύτως απαραίτητος, γι' αυτό βασιστείτε στον άγιο Πνευματικό Δάσκαλο. Είναι ουσιώδες να ακούτε τις διδασκαλίες του Πνευματικού Δασκάλου έως ότου πραγματώσετε την ύστατη αλήθεια. Να ακούτε, λοιπόν, τις οδηγίες του Πνευματικού Διδασκάλου. Εφόσον η γνώση και μόνον του Ντάρμα δεν αρκεί για να επιτύχετε την Βουδότητα, να ασκήστε στην αρετή και το Ντάρμα διακαώς. Να αποφεύγετε μέρη που προκαλούν ταραχή στο νου σας, και να μένετε σε μέρη όπου οι αρετές σας πληθαίνουν.

Δραστηριότητες εφήμερης ευχαρίστησης προκαλούν όχληση στο νου, γι' αυτό να παραμένετε σε τόπο πού τέτοιες επιβλαβείς επιδράσεις δεν σας φτάνουν, μέχρι να κατορθώσετε την ισοψυχία. Να αποφεύγετε τους φίλους εκείνους που επαυξάνουν τις πλάνες σας και να βασίζεστε σε εκείνους που αυξάνουν τις αρετές σας. Εφόσον οι εγκόσμιες δραστηριότητες δεν έχουν τέλος, να παραμένετε καθαροί από τέτοιες δραστηριότητες και να κρατάτε τον εαυτό σας ελεύθερο. Να συσσωρεύετε τις αρετές σας νύχτα και μέρα, και να επαγρυπνείτε πάνω στο νου σας.

Μόνον να στοχάζεστε πάνω στην συμβουλή δεν είναι αρκετό· πάντοτε να εξασκήστε με ευλάβεια σύμφωνα με τις οδηγίες του Πνευματικού Διδασκάλου. Η άσκηση που συνοδεύεται από αφοσιωμένη δέσμευση είναι ο ταχύτερος και πλέον αξιόπιστος δρόμος προς τη επίτευξη της πληρότητας. Ο πνευματικός νόμος διαβεβαιώνει ότι εκείνος που ασκείται με ειλικρίνεια, σύμφωνα με το Ντάρμα, είναι ελεύθερος από τις αντιξοότητες του βιοπορισμού. Φίλοι, οι εγκόσμιες επιθυμίες δεν προσφέρουν περισσότερη ικανοποίηση από την ικανότητα του θαλασσινού νερού να ξεδιψάσει τον διψασμένο. Γι' αυτό, είναι τελείως μάταιο να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις εγκόσμιες επιθυμίες.

Να εξαλείψετε την υπερηφάνεια και την αλαζονεία από το νου και να παραμένετε ειρηνικοί και πειθαρχημένοι. Κάθε δραστηριότητα δήθεν ενάρετη θα πρέπει να αποκηρυχθεί, διότι αποτελούν τελετουργικά που δεν έχουν κανένα όφελος και εμποδίζουν το Ντάρμα. Το υλικό κέρδος και οι εγκόσμιες τιμές αποτελούν παγίδα του διαβόλου, γι’ αυτό να τις αφαιρείτε όπως θα αφαιρούσατε κοτρώνες από ένα μονοπάτι. Οι έπαινοι και η φήμη είναι καθαρή απάτη. Γι' αυτό, πετάξτε τους σαν να φτύνατε.

Η ευτυχία, η ευημερία και οι φιλίες της παρούσας ζωής είναι εκ φύσεως προσωρινές και διαρκούν μια στιγμή. Γι' αυτό, να μην προσκολλάστε σε τέτοια παροδικά πράγματα. Καθώς οι μελλοντικές ζωές έχουν απείρως μεγαλύτερη διάρκεια από την παρούσα, εξοικονομήστε του Ντάρμα ώστε να εξασφαλίσετε για το μέλλον. Τελικά θα χρειαστεί να εγκαταλείψετε τα πάντα και να αποχωρήσετε. Γι' αυτό να μην έχετε λαχτάρα. Να έχετε συμπόνια για τα όντα που είναι λιγότερο καλότυχα, να μην τα πληγώνετε και να μην τα περιφρονείτε.

Να αγαπάτε τους εχθρούς και τους φίλους σας το ίδιο και αμερόληπτα. Να μην ζηλεύετε εκείνους που διαθέτουν καλές ιδιότητες, αλλά αντιθέτως να τους σέβεστε και να καλλιεργείτε οι ίδιοι αυτές τις ιδιότητες. Να μην αναζητάτε σφάλματα στους άλλους, αλλά να εξετάζετε τα δικά σας και να τα εκβάλλετε σαν δηλητηριασμένο αίμα. Να μην σκέπτεστε την δική σας αρετή αλλά τις αρετές των άλλων. Να σέβεστε και να υπηρετείτε όλα τα όντα.

Να εκτείνετε τα ίδια στοργικά αισθήματα σε όλα τα όντα, όπως η αγάπη των γονέων για το γιο τους. Πάντοτε να έχετε ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Να αποφεύγετε τον θυμό και να μιλάτε καλοσυνάτα με μια στοργική καρδιά. Να έχετε διαρκή επίγνωση των λέξεων που χρησιμοποιείτε και να μιλάτε απλά, διότι οι άστοχες λέξεις γεννούν το σφάλμα. Η συμμετοχή σε μάταιες δραστηριότητες κηλιδώνει την αρετή. Γι' αυτό να αποφεύγετε δραστηριότητες δεν είναι ενάρετες.

Δεν έχει αξία να φορτώνεστε με ανόητες δραστηριότητες. Τίποτα δεν συμβαίνει με τους ευσεβείς πόθους, διότι τα πάντα κυβερνώνται από το περασμένο κάρμα. Γι' αυτό να είσαστε χαλαροί και ευτυχείς. Ακούστε, για το ευγενές ον, μια μη ενάρετη πράξη είναι χειρότερη από τον θάνατο. Γι' αυτό, να είστε έντιμοι και ευθείς. Η ευτυχία και η θλίψη αυτής της ζωής δεν είναι παρά το αποτέλεσμα περασμένων πράξεων. Γι' αυτό να μην κατηγορείτε τους άλλους γι' αυτά.

Ολόκληρη η ευτυχία πηγάζει από τις ευλογίες του Πνευματικού Δασκάλου και γι' αυτό πρέπει κανείς πάντοτε να τον ευγνωμονεί. Δεν μπορείτε να βοηθήσετε με επιτυχία του άλλους έως ότου έχετε επιτυχώς βοηθήσει τον εαυτό σας. Γι' αυτό να εργαστείτε σκληρά να τελειοποιήσετε το σίντι – την τέλεια γνώση και κατοχή των δυνάμεων του σώματος, του νου και της φύσεως. Όταν έρθει η ώρα να αποχωρήσετε, θα είστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψετε τα εγκόσμια αποκτήματά σας πίσω. Γι' αυτό, να μην παράγετε μη-αρετή προς χάριν των κοσμικών αποκτημάτων.

Η εφήμερη ευχαρίστηση και οι εγκόσμιοι περισπασμοί δεν έχουν αξία. Γι' αυτό να εμπλουτίσετε τους εαυτούς σας με τον μοναδικό πλούτο που αξίζει πραγματικά – την άσκηση της γενναιοδωρίας. Έτσι θα γίνετε όμορφοι σε αυτήν την ζωή και θα απολαύσετε ευτυχία στην επόμενη. Οι μη-υγιείς στάσεις – ο θυμός, το μίσος, η εξαπάτηση – αφθονούν στο Καλιγιούγκα (την εποχή της παρακμής). Γι' αυτό, να προστατεύετε τον εαυτό σας με την πανοπλία της υπομονής. Μην χρονοτριβείτε στη σαμσάρα λόγω της τεμπελιάς. Ανάψτε την φωτιά της προσπάθειας για να κατορθώσετε το σίντι.

Η ανθρώπινη ζωή χαραμίζεται από ασυναίσθητη παράδοση στους περισπασμούς. Γι’ αυτό, να ασκείτε τον διαλογισμό. Η φύση της Έσχατης Αλήθειας δεν μπορεί να πραγματωθεί κάτω από την επήρεια της άγνοιας. Γι' αυτό, να διακρίνετε την διαφορά ανάμεσα στο προσαρμοσμένο νόημα και το έσχατο νόημα της αλήθειας. Φίλοι, μην θάβετε τον εαυτό σας μέσα στο βούρκο της σαμσάρα. Προχωρήστε προς την στέρεα γη της απελευθέρωσης. Αναπτύξτε ορθή κατανόηση των διδασκαλιών του Πνευματικού Δασκάλου. Διαλογιστείτε την σαμσάρα ως τον ποταμό της οδύνης.

Αυτές δεν είναι ανόητες λέξεις. Θα πρέπει να τις στοχαστείτε με φροντίδα και να τις κρατήσετε στα βάθη της καρδιάς σας. Αν ασκηθείτε με αυτόν τον τρόπο, θα γεννήσετε ευτυχία για τον εαυτό σας και τους άλλους. Αυτή είναι η ταπεινή μου συμβουλή. Και προσεύχομαι να της δώσετε προσοχή».