Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Για να μάθετε περισσότερο για το Ντάρμα, επισκεφτείτε τη σελίδα Η Πύλη Προς το Ντάρμα.

Πώς να Aσκηθείτε στο Βουδικό Ντάρμα

Υπενθυμίζοντας στους μαθητές ότι η σπουδαιότερη από τις ενάρετες πράξεις είναι να φροντίζουμε τους γονείς μας, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μας εξηγεί ότι όταν έχουμε ένα δυνατό κίνητρο να φροντίζουμε αυτούς που πραγματικά μας νοιάζονται, τότε ο ουρανός και η γη θα μας υποστηρίζουν.

Η Θέαση, ο Διαλογισμός και η ΣυμπεριφοράΝέα

Ένα απόσπασμα από οδηγίες που μετάδωσε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στους μαθητές του όταν δίδασκε το «Τογκ τα μπαρ σουμ ντου γκε ουέϊ ταμ,» η διδασκαλία του Πάτρουλ Ρίνποτσε η οποία είναι γνωστή ως «Η Οδηγίες που είναι καλές στην αρχή, στην μέση και στο τέλος – το Πετράδι Καρδιάς της άγιας άσκησης της Θέασης, του Διαλογισμού και της Συμπεριφοράς».

Να Εγκαταλείψετε τις Γνώμες για να Φέρετε Γαλήνη στο Νου

Παρατηρώντας με διαρκή επίγνωση τις πράξεις, τον λόγο και τον νου, μπορούμε να εγκαταλείψουμε μην ευεργετικές συνήθειες και να σταματήσουμε το νου να περιπλανιέται γύρω από τις γνώμες.

Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου

Ένας ήσυχος νους μπορεί να προστατεύσει το νου μας από τους συγκινησιακούς περισπασμούς της προσκόλλησης, της αποστροφής και της συσκότισης, και με τον τρόπο αυτό να εξαλείψει χιλιάδες εμπόδια από τη ζωή μας

Πώς να Γίνετε ένας Ζωντανός Θησαυρός του Ντάρμα

Στο «Πώς να Γίνετε ένας Ζωντανός Θησαυρός του Ντάρμα,» ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε περιγράφει τέσσερα βήματα για να βελτιώσουμε την διαγωγή μας και κάνοντάς το αυτό να επιφέρουμε την σταθερότητα του νου, ο οποίος είναι ελεύθερος από ταραχή.....

Η Ατραπός της Επίτευξης της Απελευθέρωσης

«Η Ατραπός της Επίτευξης της Απελευθέρωσης» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κυρίου Σακυαμούνι Βούδα αν επιθυμούμε να αποχωρήσουμε από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου.....

Ζώντας μια Ζωή Γεμάτη Νόημα

Όταν επικεντρώνουμε το νου μας στον Βούδα, μπορούμε με τον καιρό να αφυπνίσουμε τις ιδιότητες της Βουδικής φύσης εντός μας και το ίδιο να κάνουμε και στους άλλους γύρω μας. ....

Η Συνταγή του Βούδα για το Τέλος της Οδύνης

Κατανοώντας την οδύνη κατανοούμε την συνταγή για να φέρουμε αυτή την οδύνη σε ένα τέλος....

Κατορθώνοντας την Στέρεη, Διαρκή Ευτυχία - Μέρος 2 

Για να κατορθώσουμε μια ευτυχισμένη ζωή σημαίνει να είμαστε πιο ευέλικτοι, να μην παραδιδόμαστε λιγότερα, και να αναγνωρίζουμε την φύση της παροδικότητας όλων των πραγμάτων....

 

Κατορθώνοντας την Στέρεη, Διαρκή Ευτυχία - Μέρος 1

Για να κατορθώσουμε μια ευτυχισμένη ζωή σημαίνει να είμαστε πιο ευέλικτοι, να μην παραδιδόμαστε λιγότερα, και να αναγνωρίζουμε την φύση της παροδικότητας όλων των πραγμάτων....

 

Η Δωρεά του Χαμόγελου

ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε σχολιάζει μια διδασκαλία την οποία ενθαρρύνει διαρκώς τους μαθητές του να εξασκούν: «Να μιλάτε λιγότερο, να χαμογελάτε περισσότερο και να είστε αβροί σε καθετί που κάνετε»...

Η Απελευθέρωση από την Καθήλωση - Μέρος 4

Στο τελευταίο μέρος της σειράς «Η Απελευθέρωση από την Καθήλωση», ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνεχίζει να εξηγεί για την οδύνη που έρχεται ως αποτέλεσμα της εμμονής μας με το κέρδος και την απώλεια, και με τα επιβλαβή συναισθήματα όπως τον θυμό, ενθαρρύνοντάς μας να εγκαταλείψουμε τις καθηλώσεις μας και να πραγματώσουμε μια ζωή με ειρήνη και αρμονία.

 

Η Απελευθέρωση από την Καθήλωση - Μέρος 3

Συνεχίζοντας την διδασκαλία σχετικά με την Απελευθέρωση από την Καθήλωση, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί την εμμονή μας με το κέρδος και την απώλεια και την οδύνη που μας προκαλεί μέσα από την ανασφάλεια, την μνησικακία και την σύγκρουση.

 

Η Απελευθέρωση από την Καθήλωση - Μέρος 2

Ενώ η καθημερινή μας ύπαρξη δεν είναι ελεύθερη από την παρουσία συναισθημάτων, δεν υπάρχει λόγος να τα αφήνουμε να μας κατακυριεύουν. Αντιθέτως έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέπουμε τα συναισθήματα σε ανώτερη και πολύ πιο ευγενή έκφραση στοργικής καλοσύνης και ευσπλαχνίας.

 

Η Απελευθέρωση από την Καθήλωση

Η καθήλωση είναι η αιτία κάθε οδύνης που βιώνουμε στη ζωή και το να είμαστε Βουδιστές σημαίνει να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από την προσκόλλησή μας στην καθήλωση και στην εμμονή.

 

Εγκαταλείποντας την Πλάνη

Η εγκατάλειψη των πλανών μας απαιτεί κίνητρο, προσπάθεια και μια σαφή μέθοδο να ακολουθήσουμε. Στην Ακουστική Διδασκαλία 'Εγκαταλείποντας την Πλάνη', ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο εμμένουμε σε μια εικόνα εαυτού η οποία απλώς δεν είναι πραγματική.

 

Κάνοντας Απόσυρση από την Εσφαλμένη Αντίληψη

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί την σημασία της γνήσιας εξομολόγησης, δείχνοντας πώς όλα τα πράγματα ξεκινούν από μια σκέψη στο νου και τονίζοντας την ανάγκη για πειθαρχία στην διαδικασία εξαγνισμού του νου.

 

Κάνετε Απόσυρση από τις Έμμονες Αντιλήψεις σας

Στην Διδασκαλία που έδωσε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη Θερινή Απομόνωση του Pathgate 2012, ενθαρρύνει τους μαθητές να αποσυρθούν από τις έμμονες αντιλήψεις, από τις απόψεις, και από τις εκ συνηθείας τάσεις του νου τους.

 

Ο Περιχαρής Γονικός Ρόλος - Μέρος 2

Συνεχίζοντας την Ακουστική Διδασκαλία σχετικά με τον Περιχαρή Γονικό Ρόλο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δίνει συμβουλές για τον τρόπο να έχουμε μια σωστή σχέση με τα παιδιά μας, και εξηγεί την σημασία της λήψης καταφυγίου σε εκείνους που γνωρίζουν.

Ο Περιχαρής Γονικός Ρόλος - Μέρος 1

Στην πρώτη από τις δύο ακουστικές διδασκαλίες σχετικά με τον Περιχαρή Γονικό Ρόλο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί ότι ο ρόλος του γονέα είναι να προστατεύει την ευημερία και να μεριμνά για την κατάλληλη ανάπτυξη των παιδιών του.

 

Ξεκινώντας με το Σωστό Κίνητρο

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί τα συνηθισμένα σημάδια λανθασμένου κίνητρου, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να αναπτύξουν σεβασμό για όλα τα πράγματα και να εφαρμόζουν έμπρακτα το Ντάρμα κάθε στιγμή της ημέρας.

 

Η Επιτυχία στη Νταρμική Άσκηση

Η επιτυχία στην άσκηση του Ντάρμα δεν έρχεται καταβάλλοντας τους άλλους, αλλά απεναντίας με την εξάλειψη της έμμονης λανθασμένης αντίληψης που έχουμε για τους εαυτούς μας και με την αφαίρεση των συσκοτίσεων που έχουμε σχετικά με την φύση της πραγματικότητας.

 

Να Γίνεστε Ένα Με Αυτό Που Κάνετε

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί περαιτέρω την διαρκή επίγνωση, εξηγώντας ότι η άσκηση κλειδί είναι να γίνεστε ένα με αυτό που κάνετε όταν το κάνετε. Όταν κοιτάζετε κάτι, να έχετε επίγνωση αυτού που βλέπετε, να αφήνετε το νου να συνδεθεί με αυτό που βλέπετε. Όταν ακροάζεστε, αφήνετε το νου να συνδεθεί με αυτό που ακούτε. Όταν τρώτε, αφήνετε το νου να συνδεθεί με αυτό που τρώτε.

 

Οι Αρχές της Διαρκούς Επίγνωσης

σταθερότητα του νου έρχεται ως αποτέλεσμα πειθαρχίας που πράττουμε στην άσκηση του Ντάρμα, η οποία απαιτεί την παρουσία της διαρκούς επίγνωσης σε όλα όσα κάνουμε. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την δική του εμπειρία, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ενθαρρύνει τους μαθητές να αρχίσουν να καλλιεργουν την διαρκή επίγνωση στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Η Διαρκής Επίγνωση στην Καθημερινή Ζωή

Η διαρκής επίγνωση της διδασκαλίας του Βούδα δεν είναι η ιδεοληπτική λογική που χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε αυτά που συναντούμε στον κόσμο, αλλά η άμεση εμπειρία τόσο της σχετικής όσο και της έσχατης αλήθειας ενώ παραμένουμε σε μια κατάσταση ισοψυχίας.

 

Η Δύναμη της Αφοσίωσης στον Δάσκαλο

Ένα απόσπασμα από το αρχικό μέρος μιας διήμερης διδασκαλίας πάνω στην Γκούρου Παντσασίκα - Τις Πενήντα Στροφές της Αφοσίωσης στον Δάσκαλο. Στην ‘Δύναμη της Αφοσίωσης στον Δάσκαλο’, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τονίζει την σημασία του ορθού κινήτρου, και εξηγεί τις ουσιώδεις ποιότητες πίστης και τις αφοσίωσης ως των πλέον σημαντικών παραγόντων στην άσκηση του Βουδισμού.

 

Αντικαθιστώντας το Θυμό με Ευγνωμοσύνη

Η αληθινή κατανόηση μπορεί να έλθει μόνο μέσα από την άμεση εμπειρία της εφαρμογής των οδηγιών στην πράξη. Ενθαρρύνοντας τους μαθητές να αφοσιωθούν στην βασική άσκηση, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δείχνει πώς μπορούμε να προσεγγίζουμε όλες τις καταστάσεις με μια στάση επαναλαμβανόμενης ευγνωμοσύνης, και κάνοντάς το αυτό πώς αφαιρούμε τα βασανιστικά συναισθήματα και επιτυγχάνομαι μια κατάσταση αρμονίας με όσα μας περιβάλλουν. Με την πρακτική της επαναλαμβανόμενης ευγνωμοσύνης καλλιεργούμε την ποιότητα της ισοψυχίας, και σταθεροποιούμε το νου μας, αναπτύσσοντας την ικανότητα να ξεπεράσουμε όλες τις εσωτερικές μας συγκρούσεις και να νικήσουμε τους εσωτερικούς δαίμονες. Όταν συμβεί αυτό, οι εξωτερικές δυσκολίες είναι εύκολες και η αρμονία στο περιβάλλον μας θα ακολουθήσει φυσικά.

 

Η Αλήθεια σχετικά με την Λήψη Καταφυγίου

Στην διδασκαλία 'Η Αλήθεια σχετικά με την Λήψη Καταφυγίου' ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί τους λόγους της λήψης καταφυγίου στα Τρία Πολύτιμα Πετράδια – τον Βούδα, το Ντάρμα και την Σάνγκα. Εξηγεί τις δυνάμεις και τις ποιότητες του Κυρίου Βούδα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάποιος όταν λαμβάνει καταφύγιο. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε καταλήγει περιγράφοντας τις δέκα ενάρετες στάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν την βάση της άσκησης για εκείνους που έχουν λάβει καταφύγιο.

 

Η Βουδιστική Οπτική σχετικά με τον Καπνό

Βασιζόμενη σε Τέρμα και προβλέψεις μεγάλων δασκάλων, αυτή η διδασκαλία εξηγεί την προέλευση του καπνού και άλλες τοξικές ουσίες, και τις αρνητικές επιρροές τους....