Η Βιογραφία του Κυαμπτζέ Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Ο Βωμός προς τιμήν της Αυτού Αγιότητας του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε (ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε) γεννήθηκε το έτος του Ποντικού της Φωτιάς (1936) στην προγονική κληρονομιά του Δεύτερου Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, στην Επαρχία Ντεγκέ της Καμ, στο Ανατολικό Θιβέτ. Σε ηλικία τριών ετών, αναγνωρίστηκε ως η ενσάρκωση του Κόντσοκ Τένπαλ Γκυάλτσεν από τον σπουδαίο  Κάτογκ Κένπο Νάουανγκ Πέλζανγκ, ο οποίος ήταν γνωστός επίσης ως Κένπο Νάγκα και Κένπο Νάκτσουνγκ (1789-1941). Ο Κένπο Νάγκα ήταν μαθητής του Νυόσουλ Λούνγκτοκ Τένπαλ Νυίμα, μια ενσάρκωση του Ηγούμενου Σανταρακσίτα, που έλαβε όλη τη μετάδοση του Νύινγκτικ από τον Πάτρουλ Ρίνποτσε και πέτυχε την υπέρτατη επίτευξη του Τζόγκπα Τσένπο, η Μεγάλη Τελειότητα.

Σε ηλικία έξι ετών, o Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε προσκλήθηκε να μείνει στο Μοναστήρι Πάλυουλ. Ως ο νεότερος αδερφός στο Ντάρμα του Τρίτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε και του Τζόνγκανγκ Ρίνποτσε, οι τρεις μελέτησαν και ασκήθηκαν μαζί υπό την καθοδήγηση του Κέντσεν Νάγκα και έλαβαν από πολλούς πραγματωμένους δασκάλους διδασκαλίες και ενδυναμώσεις όπως το Κάγκυεντ Ντο Γουανγκ Τσένμο (η Μεγάλη Ενδυνάμωση των Οκτώ Χερούκα) και το Ρίντσεν Τερ Τζο (το Πολύτιμο Θησαυροφυλάκιο Τέρμα) από τον Δεύτερο Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε· το Νάμτσο (το Τέρμα του Ντάρμα του Χώρου), την Νυίνγκμα Γκυούμπουμ (η Συλλογή των Τάντρα των Νυίνγκμαπα), και την Γκόνγκντου Ντρούπουανγκ Τσένμο (η Ενδυνάμωση της Μεγάλης Επίτευξης του Συνεπτυγμένου Φωτισμένου Νου) από τον Τέταρτο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε· το Νταμ Νγκάγκυουρ Τζοντ (το Θησαυροφυλάκιο των Ουσιωδών Οδηγιών), τον Ντο Ουανγκ Ντράνγκτσι Τσου Γκυουν (η Άνου Γιόγκα – το Νέκταρ που Ρέει Διαρκώς), και τον Λάμα Κάντου (ο Συνεπτυγμένος Λόγος του Λάμα) από τον Κένπο Λέγκσιεντ Τζόρνταν· το Φου Ντο Ντρέλουα (ο σχολιασμός στην Άνου Γιόγκα) από τον Κένπο Κυέντσε Λόντρο· και όλες τις ενδυναμώσεις και τις μεταδόσεις του Λόνγκτσεν Νυίντικ από τον Λούνγκτοκ Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε.

Ως παιδί, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε επέδειξε αξιοσημείωτη επιμέλεια στη μάθηση. Μπορούσε να συγκρατήσει διδασκαλίες ολόκληρες που τις είχε ακούσει ή διαβάσει μόνο μία φορά. Οι δάσκαλοί του επεσήμαναν πως ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε θα πρέπει να είχε καλλιεργήσει για πολλές ζωές την μεγάλη ευγενή φιλοδοξία να πετύχει την απόλυτη επίτευξη, όπως ακριβώς και ο μεγάλος Παντίτα ο Σάκυα Πάντσεν

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’50, όταν η εκτύλιξη της πολιτικής αναστάτωσης στο Θιβέτ έγινε αναπόφευκτη, η Αυτού Αγιότης ο Τρίτος Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε μαζί με 300 μοναχούς πήγε στην Ινδία προκειμένου να διατηρήσει την Πάλυουλ Νυίνγκμα γραμμή διαδοχής του Βουδικού Ντάρμα. Το Μοναστήρι Πάλυουλ αφέθηκε στη φροντίδα του Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε. Στη συνέχεια, πολλά Θιβετανικά μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Μοναστηριού Πάλυουλ, καταστράφηκαν και ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε φυλακίστηκε δύο φορές· την πρώτη φορά για έναν μήνα και την δεύτερη φορά για οκτώ μήνες. Μόλις ελευθερώθηκε από τη φυλακή, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε έγινε περιπλανώμενος, που περιφέρονταν από μέρος σε μέρος, εξακολουθώντας την άσκησή του οποτεδήποτε σταματούσε για ξεκούραση μέσα στα δάση και στα βουνά. Βίωσε πολλές ακραίες κακουχίες στη διάρκεια των χρόνων του λιμού και της πολιτιστικής επανάστασης της δεκαετίας του ’60. Τον έβαλαν να δουλέψει σε σκληρές δουλειές στα χωράφια και πέρασε αμέτρητες δυσκολίες. Η κύρια άσκησή του ήταν το Τόνγκλεν (να δίνεις ευτυχία στους άλλους με αντάλλαγμα την οδύνη τους). Παρόλα αυτά, δεν κράτησε καμία πικρία απέναντι στους καταπιεστές του διότι η ευσπλαχνία του ήταν ανεξάντλητη. Αντί αυτού, η πίστη του στα Τρία Πετράδια έγινε ακόμη πιο δυνατή.

Καθώς την δεκαετία του ’80 η κυβερνητική νομοθεσία χαλάρωσε, το 1982 δόθηκε άδεια στον Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε να ξαναχτίσει το Μοναστήρι Πάλυουλ. Με υποστήριξη τόσο από χορηγούς όσο και από την κυβέρνηση, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε μπόρεσε να ανακαινίσει την Στούπα του τέρτον Νάμτσο Μίνγκυουρ Ντόρτζε, και ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου Ανακτόρου Ζάνγκντογκ Πάλρι (ο Ναός του Παντμασαμπάβα).

Το 1984, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε πήγε στην Ινδία και έμεινε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ για ένα χρόνο και δύο μήνες. Κατόπιν, επισκέφτηκε τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε και τον Τσάτραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Νεπάλ πριν επιστρέψει στο Θιβέτ.

Η Τέλεση Τσα-Τσαμ στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην διάρκεια του Λόσαρ Η Τέλεση Τσα-Τσαμ στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην διάρκεια του Λόσαρ

Το 1986, υπό την καθοδήγηση του Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε που ήταν ένας έμπειρος Τσάμπον (ο Δάσκαλος του Βατζρικού Χορού) τελεστικέ ο εορτασμός Τσα-Τσαμ (ο Χορός των Ριζικών Λάμα) για πρώτη φορά από τότε που ξαναχτίστηκε το Μοναστήρι Νάμγκυαλ Τζανγκτσούμπ Τσολίνγκ.

Το 1987, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ανακαίνισε το κτήριο του Σέντρα (το Κολλέγιο Βουδιστικών Σπουδών). Τον επόμενο χρόνο, δουλεύοντας με πάνω από τριάντα μοναχούς, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός νέου Κέντρου Απομόνωσης, με ατομικά δωμάτια για τους αναχωρητές, που μπορούσε να φιλοξενήσει σαράντα μοναχούς για απομόνωση τριών ετών και τριών μηνών.

Το 1994, το Σέντρα αναβαθμίστηκε σε πανεπιστήμιο και μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ για Ανώτατες Βουδιστικές Σπουδές, με εννεαετές πρόγραμμα σπουδών. Ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε έγινε ο πρώτος Διευθυντής του Ινστιτούτου. Το κόστος κατασκευής των πολλών νέων κτηρίων του Ινστιτούτου, καθώς και του ρουχισμού, της τροφής και των βασικών αναγκών των μαθητών το κάλυψε η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε. Την πρώτη χρονιά εγγράφηκαν διακόσιοι μαθητές.

Το 1998, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ίδρυσε ένα σχολείο που συνδέεται με το Ινστιτούτο και παρέχει εκπαίδευση τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Η Αυτού Αγιότης ο Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε επιμελείται κείμενο Η Αυτού Αγιότης ο Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε κρατά μια ξύλινη σφραγίδα

Αποφασισμένος να αναβιώσει το Βουδικό Ντάρμα στο Θιβέτ, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ξεκίνησε ένα μνημειώδες έργο το 1983, να παράξει καινούργιες ξύλινες σφραγίδες για ολόκληρη τη σειρά των κειμένων Κάμα. Χρειάστηκαν είκοσι χρόνια για να χαραχτούν πάνω από 50.000 ξύλινες σφραγίδες, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερους από 110 τόμους.

Έχοντας προσφέρει ολόψυχα τις υπηρεσίες του στη διατήρηση της γραμμής διαδοχής Πάλυουλ Νυίνγκμα ολόκληρη την ζωή του και έχοντας προεδρεύσει το 2000 στην ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε και το 2014 στην ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε (της ενσάρκωσης γιάνγκσι του Πένορ Ρίνποτσε), η Αυτού Αγιότης ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε πέρασε σε μαχαπαρινιρβάνα στις 10 Ιανουαρίου 2021 στην κατοικία του στην Τσενγκντού, στην Κίνα. Για τρεις ημέρες παρέμεινε σε τούγκνταμ (η διαλογιστική διαδικασία σαμάντι της εσωτερικής διάλυσης των πέντε στοιχείων και της συνειδητότητας πίσω στο Πρωταρχικό Φως).

Το κούντουνγκ (το άγιο σώμα) μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Μοναστήρι Πάλυουλ όπου το παρέλαβαν η Αυτού Αγιότης ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκσι Ρίνποτσε και η μοναστική σάνγκα. Το κούντουνγκ τοποθετήθηκε στον κυρίως ναό, και υπό την εποπτεία των Κούτσεν Ρίνποτσε, Γιάνγκσι Ρίνποτσε, τούλκου, κένπο και μοναχών του Μοναστηριού Πάλυουλ προσφέρθηκαν καθημερινά οι τελετές των Λάμα Τσόντπα (η Προσφορά στον Δάσκαλο) και η Άσκηση Βατζρασάτβα της Παράδοσης Μινλίνγκ.

Τα Πούτζα την ημέρα αποτέφρωσης τελέστηκαν από την Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε και την Αυτού Αγιότητα τον Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάργουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε Η Τελετή αποτέφρωσης της Αυτού Αγιοτητάς του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Πάλυουλ
Η Τελετή αποτέφρωσης της Αυτού Αγιοτητάς του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Πάλυουλ Η Τελετή αποτέφρωσης της Αυτού Αγιοτητάς του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Πάλυουλ

Το κούντνουνγκ της Αυτού Αγιότητας του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε αποτεφρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 στο Μοναστήρι Πάλυουλ Νάμγκυαλ Τζάντσουμπ Τσόλινγκ. Οι πούτζα την ημέρα της αποτέφρωσης τελέστηκαν από την Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε και την Αυτού Αγιότητα τον Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε· την Αυτού Αγιότητα τον Νάμκαϊ Νυίνγκπο Ρίνποτσε του Ντάρτανγκ· τον Τούλκου Τζάμυανγκ Ρίνποτσε του Κατόγκ· τον Κανγκ-Νανγκ Τούλκου του Πάλυουλ. Πέντε διαφορετικές πούτζα τελέστηκαν ταυτοχρόνως, μπροστά στο κούντουνγκ με τον Βατζρασάτβα στην Ανατολή· τον Πάλτσεν Ντουέπα στον Νότο· τον Ακσομπύα στη Δύση· Εξαγνίζοντας τις Κατώτερα Βασίλεια μέσω των Ειρηνικών και των Οργισμένων Θεοτήτων στον Βορρά· και την Τελετή της Φωτιάς της Μεγαλειώδους Πραγμάτωσης στο μέσον.

Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε και η Αυτού Αγιότης ο Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε είχε πει κάποτε για την Αυτού Αγιότητα τον Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε πως τα επιτεύγματα που είχαν κατακτήσει και οι δύο ήταν τα ίδια, χωρίς καμία διαφορά. Ένας ζωντανός φανός αγνής θέασης, ελεύθερος από την κηλίδα της μεροληψίας, οι δραστηριότητες της Αυτού Αγιότητας του Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε ήταν σαν ένας μεγάλος ωκεανός φωτισμένης ευσπλαχνίας προς όφελος του Βουδικού Ντάρμα και των αισθανόμενων όντων, που θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές από αφοσιωμένους για πολλά χρόνια.