Καινούργιες Ακουστικές Διδασκαλίες: Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου . . . Ενημερώσεις για το Πρόγραμμα Διδασκαλίας: Αγγλία: 25 - 27 Μαϊου 2019... Αγγλία: 25 Ιουνίου - 1 Σεπτεμβρίου 2019... Για Πληροφορίες επισκευτείτε: Πρόγραμμα Διδασκαλίας. . .
Horses running together

H Ευλογία σε Παραλλαγή

Μια φορά κ’εναν καιρό ένας γέρος, φημισμένος για την σοφία και την καλοσύνη του, ζούσε με την οικογένεια του στην βόρεια πεδιάδα της Κίνας. Αυτός ο καλός γέρος είχε δυο πάθη: το ένα ήταν η εκτροφή εκλεκτών άλόγων, και το άλλο η αγάπη του για το μοναδικό του γιο.

Ένα πρωί, ένας υπηρέτης δεν κλείδωσε σωστά την πόρτα του στάβλου και το αγαπημένο βαρβάτο άλογο του γέρου βγήκε από το στάβλο και ξέφυγε. Παρόλο που έψαξαν πολλές μέρες, κανείς δεν μπορούσε να βρει το χαμένο άλογο. Όταν οι γείτονες άκουσαν πώς χάθηκε το άλογο, μαζεύτηκαν γύρω από το γέρο να τον παρηγορήσουν, και εκφράσανε την λύπη τους για την δυστυχία του, λέγοντας ότι ήταν απλά μια περίπτωση κακής τύχης. Ξαφνιάστηκαν όμως που ο γέρος δεν ήταν ταραγμένος για την απώλειά του. Τους ευχαρίστησε για τα συλλυπητήρια τους και τους εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος να θρηνούν την απώλεια του βαρβάτου αλόγου. Εφόσον όλες οι προσπάθειες να ξαναβρούν το βαρβάτο άλογο απέτυχαν, δεν θα είχε απολύτως κανένα νόημα να προσκολληθούν στην απώλεια συναισθηματικά. Στην συνέχεια διαβεβαίωσε τους γείτονες ότι η διαφυγή του αλόγου δεν ήταν απαραίτητα μια ένδειξη κακοτυχίας. Απλά έγινε και δεν υπάρχει ανάγκη να θλίβεται κανείς γι’αυτό το γεγονός.

Μετά από δύο εβδομάδες, όλοι ξαφνιάστηκαν όταν το άλογο εμφανίστηκε έξω από το σπίτι του γέρου, συνοδευόμενο από μια όμορφη άσπρη φοράδα. Ενώ ο γέροντας εξέταζε το βαρβάτο άλογο που επέστρεψε και την φοράδα, οι γείτονες ήρθαν να τον συγχαρούν για την καλή του τύχη, λέγοντας πόσο συγκινημένοι ήταν για τον ίδιο, επειδή όχι μόνο το βαρβάτο άλογο ξαναγύρισε, αλλά του έφερε και μια ωραία φοράδα – μια πολύτιμη προσθήκη για τον στάβλο του. Έμειναν κατάπληκτοι που ο γέρος δεν ήταν καθόλου συγκινημένος, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει λόγος να παραδίνεται κανείς σε υπέρμετρη ευχαρίστηση μόνο και μόνο επειδή όλα πάνε καλά. Οι γείτονες απόρησαν με την αντίδραση του γέρου, και αποφάσισαν να τον αφήσουν ήσυχο.

Μετά από έναν μήνα, ο γιος του βγήκε με την άσπρη φοράδα για πρωινή ιππασία. Η φοράδα έχασε την ισορροπία της πάνω σ’ένα γλιστερό βράχο και έπεσε μ’όλο το βάρος της πάνω στο πόδι του γιου. Η κάκωση του ποδιού ήταν τόσο μεγάλη που ο γιατρός αναγκάστηκε να ανακοινώσει στον γέροντα ότι ο γιος του θα μείνει ανάπηρος. Ακούγοντας την είδηση, οι γείτονές του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την συμφορά που βρήκε τον γιο του. Πρότειναν στον γέροντα να απαναλλαχτεί γρήγορα από την άσπρη φοράδα αφού προφανώς του έφερνε κακή τύχη. Ο γέρος όμως, δεν πίστευε τίποτα απ’όλ’αυτά και εξήγησε στους γείτονες ότι δεν πρέπει να νιώθουν ενόχληση ή αγανάκτηση για την φοράδα, γιατί όλα τα πράγματα έγιναν για κάποιο σωστό λόγο αν και δεν έχουμε συνείδηση της μεγαλύτερης εικόνας αιτιών και αποτελεσμάτων. Όλο το επεισόδιο ήταν ένα δυστύχημα που κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει εκ των προτέρων. Τώρα που είχε γίνει, θα έπρεπε κάποιος να το δεχτεί και να συνεχίσει να ζει όσο καλύτερα μπορεί με ό,τι του απέμεινε, αντί να προσκολλάται σ’έναν φαύλο κύκλο συναισθηματικής προσκόλλησης, που είναι μια άσκοπη κατάσταση και δεν προσφέρει βοήθεια σε κανέναν. Ακούγοντας αυτά, οι γείτονες θεώρησαν ότι ο γέρος είχε τρελαθεί και κουτσομπόλευαν μεταξύ τους ότι ο καημένος γέροντας μάλλον έχασε τα λογικά του από μεγάλη θλίψη.

Μετά από δυο χρόνια, εισβολείς από τον βορρά επιτέθηκαν στην Κίνα και όλοι οι νέοι άντρες της χώρας στρατολογήθηκαν στον στρατό για να αποκρούσουν την εισβολή. Κάθε αρτιμελής και υγιής άντρας στην περιοχή του γέρου στρατολογήθηκε για να πολεμήσει, όμως ο γιος του γέρου εξαιρέθηκε εξαιτίας της αναπηρίας του. Ο πόλεμος συνεχίστηκε με αγριότητα για μερικά χρόνια. Όταν τελικά σταμάτησε, οι περισσότεροι από τους γείτονες του γέρου είχαν πεθάνει στον πόλεμο. Αν ο γιος του γέρου δεν είχε μείνει ανάπηρος εξαιτίας της άσπρης φοράδας χρόνια πριν, η ζωή του δε θα του είχε χαριστεί, και ο γέρος θα είχε χάσει τον γιο του.

Αυτή η ιστορία μας υπενθυμίζει να μην είμαστε υπέρ-ενθουσιασμένοι όταν τα πράγματα πάνε εξαιρετικά καλά ούτε και να είμαστε πολύ στενοχωρημένοι αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά όσο περιμέναμε. Ο συμπαντικός νόμος των αιτιών και των αποτελεσμάτων κυβερνάει το καθετί που βιώνουμε στην ζωή. Δεν υπάρχει διαφυγή από την δυναμική του ‘θερίζεις ό,τι σπέρνεις’. Το κλειδί είναι να αποφεύγουμε να νιώθουμε ευφορία όταν συναντάμε την επιτυχία αυτοσυγχαίροντας τους εαυτούς μας με υπερβολική ικανοποίηση, αλλά ούτε και πρέπει να θλιβόμαστε και να χάνουμε την θέληση να πράττουμε το σωστό ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο ομαλά όπως θα θέλαμε. Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις εξαιτίας της επιρροής ευμετάβλητων συνθηκών. Εμμένοντας σταθερά σε σωστό κίνητρο και σωστή καθοδήγηση ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, πάντα θα θριαμβεύουμε για το καλό του ευρύτερου συνόλου εκεί που άλλοι αποτυγχάνουν.