Καινούργιες Ακουστικές Διδασκαλίες: Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου . . . Ενημερώσεις για το Πρόγραμμα Διδασκαλίας: Αγγλία: 25 - 27 Μαϊου 2019... Αγγλία: 25 Ιουνίου - 1 Σεπτεμβρίου 2019... Για Πληροφορίες επισκευτείτε: Πρόγραμμα Διδασκαλίας. . .

Ποιά είναι η σημασία της καλλιέργειας του Γαλήνιου Νου στην άσκηση του Ντάρμα;

Στο Κλασικό έργο του Κομφούκιου 'Ντα Κσούε'Η Μεγάλη Μαθητεία – αναφέρεται η συνθήκη κατά την οποία όταν ένα πρόσωπο κατακυριεύεται από συναισθήματα όπως ο φόβος, η ανησυχία, η χαρά ή η θλίψη, ο νους του παύει να διαμένει εντός του. Όντας σε αυτήν την κατάσταση, γίνεται αφηρημένος• κοιτάζει αλλά δεν βλέπει• ακούει αλλά δεν προσέχει• τρώει αλλά δεν γεύεται. Αυτό απεικονίζει το νόημα της φράσης: «...η Αληθινή Μεταμόρφωση του εαυτού συνίσταται στην Επανόρθωση του Νου». Παρόμοια ενόραση συναντούμε σε Κλασικά Βουδιστικά Κείμενα, όπου αναφέρεται: «Το ασυγκράτητο συναίσθημα και ένας ανήσυχος νους προσκαλούν όλους τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα στον εαυτό του ταξιδιώτη...».

Κάτω από τις μολυσμένες επιρροές της επιθυμίας των αισθήσεων, της έπαρσης, της κακεντρέχειας, του φόβου της αβεβαιότητας, του φθόνου, της οκνηρίας, της ανησυχίας, και της άγνοιας, μια κατάσταση αυτο-δημιουργημένου αυθόρμητου ψυχικού καταναγκασμού ξεχύνεται και παγιδεύει τον ανυποψίαστο στην δημιουργία περαιτέρω αιτιών για μελλοντικές επανεμφανίσεις συνθηκών ανικανοποίητου. Αυτό στερεί τον προσβεβλημένο από κάθε προοπτική πραγμάτωσης της απελευθέρωσης μέσω της καλλιέργειας της ηθικής πειθαρχίας, της διαλογιστικής απορρόφησης και της σοφίας, με τα οποία κάποιος μεταλλάσσεται από μια κατάσταση του «μη-όντος εντός του όντος» σε μια κατάσταση του «όντος εντός του μη-όντος» – μια κατ' ουσίαν ενοποίηση της Κενότητας και των Εμφανίσεων, της Σχετικής Αλήθειας και της Έσχατης Αλήθειας – όπου κάποιος προχωράει στην κατάσταση του «να είναι στον κόσμο αλλά όχι να είναι του κόσμου» – μια κατάσταση πραγμάτωσης η οποία μπορεί μόνον να δημιουργηθεί όταν έχει κανείς ταξιδέψει το Μονοπάτι της Αυτο-Απελευθέρωσης – ο στόχος του οποίου είναι η Αυτο-Απελευθέρωση μέσω της επίτευξης της κατάστασης του Άρχατ (Αγιότητας) στη χώρα της Νιρβάνα.

Πάνω σε αυτό το θεμέλιο της αφομοιωμένης σοφίας από το Μονοπάτι της Αυτο-Απελευθέρωσης το οποίο προετοιμάζει κάποιον να αρχίσει να βαδίζει την Μεσαία Οδό της Συμπαντικής Απελευθέρωσης, η οποία αγκαλιάζει την ηθική της αποχής του Μονοπατιού των Άρχατ καθώς επίσης και την ηθική της συμμετοχής του Μονοπατιού των Μποντισάτβα, το οποίο εμπεριέχει την συσσώρευση αγαθών αξιών (η χάρις της αγιότητας) και επίσης εμπεριέχει την υψηλή πνευματική πραγμάτωση των άλλων καθώς ο Μποντισάτβα μοιράζεται με αυτούς τα αλτρουιστικά μέσα για να κερδηθεί η απελευθέρωση από τα δεσμά της επαναλαμβανόμενης οδύνης της εφήμερης ύπαρξης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο είναι τόσο ουσιώδες το γεγονός ότι κανένα μάθημα δεν μπορεί αληθινά να αρχίσει έως ότου ο νους το μαθητή να είναι ήσυχος και γαλήνιος. Αλλά μην αναρωτιέστε αν ο νους σας είναι ήσυχος ή όχι. Το ερώτημα είναι αν ο νους σας είναι ευλαβής ή όχι. Με την ευλάβεια ο νους ησυχάζει αυτομάτως. Χωρίς έναν ήσυχο νου, πώς μπορεί κανείς να αναγνωρίσει τη φύση του Αληθινού του Εαυτού; Χωρίς μια τέτοια κατανόηση, πώς μπορεί να υπάρξει φώτιση;