Καινούργιες Ακουστικές Διδασκαλίες: Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου . . . Ενημερώσεις για το Πρόγραμμα Διδασκαλίας: Αγγλία: 25 - 27 Μαϊου 2019... Αγγλία: 25 Ιουνίου - 1 Σεπτεμβρίου 2019... Για Πληροφορίες επισκευτείτε: Πρόγραμμα Διδασκαλίας. . .

Ποιος είναι ο ρόλος του Αυθεντικού Δασκάλου;

Ο ρόλος του Αυθεντικού Δασκάλου είναι αυτός του ανώτερου δασκάλου. Ο ανώτερος δάσκαλος διατηρεί τη θέση του μεταξύ των ακολούθων του κυρίως επειδή το όραμά του είναι μεγαλύτερο από το δικό τους. Όπως παρατήρησε και ο Πλάτωνας: «Ο γνωστικός γνωρίζει τον αμαθή, έχοντας υπάρξει κάποτε αμαθής και ο ίδιος, αλλά ο αμαθής δεν γνωρίζει τον γνωστικό, καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ γνωστικός».

Τα Κλασικά Κείμενα του Κομφούκιου εξηγούν ότι ο ανώτερος δάσκαλος δεν περιορίζεται σε έναν τρόπο διδασκαλίας• η μέθοδός του διαφέρει για διαφορετικά άτομα λαμβάνοντας υπ όψιν τους χαρακτήρες, τις ικανότητες, και τις εξωτερικές τους συνθήκες. Μερικές φορές είναι σαν την εποχιακή βροχή που θρέφει τα δέντρα και το γρασίδι• μερικές φορές τελειοποιεί την αρετή και διαμορφώνει χαρακτήρες• άλλες φορές βοηθάει να αναπτυχθούν τα ταλέντα των άλλων• άλλες φορές εξηγεί και απαντάει ερωτήματα• μερικές φορές διδάσκει μυστικά με το παράδειγμα της δράσης του, ώστε οι άλλοι να μάθουν να διορθώνουν και να καλλιεργούν τους εαυτούς τους• μερικές φορές κλαδεύει τα άρρωστα κλαδιά ώστε να εμποδίσει την ασθένεια να εξαπλωθεί στο υπόλοιπο φυτό μέσω της επίπληξης και της πειθαρχίας, διότι αυτό που αποτελεί τη σοφία ενός ανώτερου δασκάλου είναι η ικανότητά του να καλλιεργεί κάθε μαθητή σύμφωνα με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Ένας άλλος ρόλος του ανώτερου δασκάλου είναι αυτός του Μέντορα της Αληθινής Αφύπνισης στου οποίου την καθοδήγηση οι υπόλοιποι μπορούν να βρουν καταφύγιο. Η δουλειά ενός Ανώτερου Μέντορα είναι σαν καθρέφτης. Αντικατοπτρίζει τα ερωτήματα και τις αβεβαιότητες που κρύβονται μέσα στη νοητική συνείδηση των μαθητών, που δεν μπορούν να εκφράσουν ούτε να κατανοήσουν την κατάσταση της ύπαρξης τους εξαιτίας της προσκόλλησής τους στην αγωνία και τις υποκειμενικές απόψεις.

Η σαν-καθρέφτης σοφία είναι μία από τις πέντε Αρχέγονες Σοφίες που είναι διαδεδομένη ανάμεσα σε εκείνα τα όντα που έχουν επιτύχει το βαθμό ενός Φωτισμένου Νου ώστε να υπηρετούν ως Ανώτεροι Μέντορες τα άλλα όντα. Οι πέντε Αρχέγονες Σοφίες είναι οι εξής: η Σοφία της Σφαίρας της Πραγματικότητας• η σαν-καθρέφτης Σοφία• η Σοφία της Ισότητας• η Σοφία της Διακρίνουσας Διορατικότητας• και η Σοφία της Επίτευξης των Πάντων.

H Αρχέγονη Σοφία του Νταρμαντάτου – της Σφαίρας της Φύσης της Πραγματικότητας – είναι η άμεση γνώση ολόκληρου του σύμπαντος, με όλα τα διαφορετικά του βασίλεια της ύπαρξης και τους άπειρους τρόπους εκδήλωσης που διαπερνάται πέρα ως πέρα από την ίδια την Πραγματικότητα• διότι είναι η Κενότητα του Χρόνου και του Χώρου που επιτρέπει τη σύλληψη της εμφάνισης, αλλά είναι επίσης μέσα στην Κενότητα του Χρόνου και του Χώρου που εξαφανίζεται η εμφάνιση της μορφής, γιατί η Κενότητα είναι Μορφή και η Μορφή είναι Κενότητα, και τα δύο δεν διαφέρουν από την Απόλυτη Πραγματικότητα όλων των Πραγμάτων.

H Αρχέγονη σαν-καθρέφτης Σοφία είναι η συγκεκριμένη ποιότητα του Φωτισμένου Νου που δεν προσελκύει καμία υποκειμενική αντίδραση, καμία υποκειμενική καθήλωση, απλά την τέλεια αρχέγονη αντικειμενικότητα. Ανακλά όλα τα αντικείμενα του κόσμου που βλέπει σαν πιστές αντιγραφές, ενώ έχει απόλυτη επίγνωση της αληθινής κατάστασης της υποκείμενης φύσης τους, και ακόμα παραμένει ανεπηρέαστη από τις αρνητικές ιδιότητες που ανακλά επειδή τίποτα από αυτά που ανακλά δεν προσκολλάται επάνω της. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την λειτουργία του χονδροειδούς νου που δρα επίσης σαν κάποιου είδους καθρέφτης, αλλά όλα τα αντικείμενα που ανακλά κολλάνε πάνω του και πήζουν, δημιουργώντας ένα βρώμικο περίβλημα που παρεμποδίζει την αντικειμενικότητα αυτών που βλέπει το άτομο.

Η Αρχέγονη Σοφία της Ισότητας δίνει την δυνατότητα στον Φωτισμένο Νου να βλέπει όλα τα πράγματα με αψεγάδιαστη αντικειμενικότητα. Έχοντας συλλάβει την ίδια κοινή πραγματικότητα που μοιράζονται όλα τα πράγματα, εκτείνει την ίδια αμερόληπτη διάθεση συμπόνιας και ισοψυχίας προς όλα.

Η Αρχέγονη Σοφία της Διακρίνουσας Διορατικότητας δίνει τη δυνατότητα στον Φωτισμένο Νου να βλέπει όλα τα πράγματα με ισότητα, κι ωστόσο να είναι ακόμα ικανός να διακρίνει τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους χωρίς προκατάληψη. Βλέπει όλα τα πράγματα όχι μόνο στην ολότητα ή την διαφορετικότητά τους, αλλά βλέπει επίσης αυτές τις ιδιότητες μαζί με τις ιδιαιτερότητές τους καθώς και τους αλληλοσυνδεόμενους δεσμούς τους σαν μία και μόνη οντότητα. Στο αρχέγονο όραμα του Φωτισμένου Νου, παρατηρεί την ενότητα και τη διαφορά ταυτόχρονα, έχοντας πλήρη αντίληψη της μοναδικότητας κάθε ξεχωριστού αντικειμένου και των αδιάσπαστων δεσμών του με τους άλλους χωρίς να διαλύει ούτε να αυξάνει τη σημαντικότητα κανενός.

Η Αρχέγονη Σοφία της Επίτευξης των Πάντων είναι η επιδέξια μέθοδος που χρησιμοποιείται από το Φωτισμένο Νου ώστε να καλλιεργήσει αυθόρμητα και φυσικά ό,τι είναι ωφέλιμο για όλα τα έμβια όντα. Σε όποιον χρειάζεται βοήθεια, ο Φωτισμένος Νους δεν είναι ποτέ πολύ μακριά για να την προσφέρει. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τον αυθεντικό δάσκαλο από τον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε καθοδήγηση μέσω μίας διαδικασίας που έχει δοκιμαστεί μέσα στο χρόνο και που ονομάζεται η λήψη του καταφυγίου.

Αυτοί που παίρνουν καταφύγιο σε ένα διαπιστευμένο μέντορα αποκτούν αληθινή αντίληψη της εξαρτημένης προέλευσης των συνθηκών τους, και έτσι ανοίγουν την πύλη προς την απελευθέρωση, και με αυτό μία σαφή αίσθηση κατεύθυνσης καθώς επίσης και τα ασφαλή μέσα ώστε να βιώσουν οι ίδιοι την επίδραση των λύσεων στα προβλήματά τους, όπου τα βάσανα παύουν καθώς τα γιατρικά που συνταγογραφούνται από τον μέντορα εκτιμώνται και εφαρμόζονται.