Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Συμβουλή Προς τους μαθητές του Pathgate, Μάρτιος 2005

Στο τέλος της απομόνωσης Νέντρο στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ το 2005, η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε δέχτηκε σε ακρόαση τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και τους μαθητές του από το Ινστιτούτο Βουδιστικών Σπουδών Pathgate. Η Αυτού Αγιότητα έδωσε την ακόλουθη παρουσία του Άτζαμ Τούλκου, ο οποίος είχε τη θέση του μεταφραστή.

«Τώρα που έχουμε την Πολύτιμη Ανθρώπινη Γέννηση, είναι πολύ σημαντικό να την αξιοποιήσουμε. Όποια φιλοδοξία ή επίτευξη κι αν έχουμε επιτύχει σε αυτή τη ζωή, το μόνο που πραγματικά μετράει είναι τι κάνουμε στην παρούσα στιγμή. Στο τέλος, όταν πεθαίνουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα μαζί μας. Ακόμα κι αν κάποιος έχει πλούτο ανάλογο με αυτόν των ΗΠΑ, δεν μπορεί να πάρει μαζί του όταν πεθάνει ούτε μια μικρή βελόνα. Όταν έρχεται η ώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε το εξαντλημένο μας σώμα πίσω. Αν έχετε ασκηθεί στο Ντάρμα, τότε το Ντάρμα είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας. Αλλά, αν έχετε διαπράξει μη-ενάρετα έργα, τότε το κάρμα που δημιουργείται από αυτά θα είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να διαπιστώσετε αν αυτό αληθεύει ή όχι είναι να στοχαστείτε σε αυτό λεπτομερώς και τότε θα ξέρετε με βεβαιότητα πόσο αληθεύει. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να έχετε πίστη στο Ντάρμα και να ασκείστε καταλλήλως. Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με την άσκηση, τότε δεν μπορείτε να κερδίσετε τίποτα από αυτή. Αν ασκείστε στο Ντάρμα χωρίς αμφιβολία και με σοφία, τότε μόνο θετικά αποτελέσματα θα ωριμάσουν για σας. Το Βουδιστικό Ντάρμα έχει πολλές ιδιαίτερες ιδιότητες· συγκεκριμένα, οι ασκήσεις στις οποίες συμμετείχατε φέτος αποτελούν μέρος της άσκησης Ντζόγπα Τσέμπο, η οποία ανήκει στο υπέρτατο, το πιο πολύτιμο μέρος της Νταρμικής άσκησης.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να ασκηθούμε στο Ντάρμα λόγω των καρμικών και συναισθηματικών ρύπων οι οποίοι μας κρατούν προσκολλημένους στην πεζή εγκόσμια ύπαρξη· είναι σαν να πρέπει να σκαρφαλώσετε σε ένα βουνό με το βάρος μιας βαριάς αποσκευής στην πλάτη σας. Πρέπει να αναλάβετε ένα πολύ μακρύ και δύσκολο ταξίδι στην Νταρμική σας άσκηση, αλλά είναι πολύ εύκολο για σας να χάσετε το βήμα σας και να πέσετε. Επιπλέον, η πτώση σας θα είναι πολύ γρήγορη, πολύ πιο γρήγορη και πιο μακριά από εκείνων που δεν κουβαλούν τέτοιου είδους αποσκευές. Όταν σκαρφαλώνετε ένα απόκρημνο βουνό, είναι πολύ δύσκολο και πολύ κουραστικό· παρομοίως η άσκηση του Ντάρμα είναι μια πρόκληση. Για να φτάσετε την ύστατη ευτυχία πρέπει να διατηρείτε την Νταρμική σας άσκηση με επιμέλεια. Όταν ασκείστε στο Ντάρμα, πρέπει να εγκαταλείπετε κάθε αμφιβολία και να ασκείστε με νου προσηλωμένο μονο-σημειακά. Δεν χρειάζεται να έχετε αμφιβολίες σχετικά με το Ντάρμα επειδή, από χρόνο χωρίς αρχή, ένας ωκεανός ασκητών έχουν ήδη κατορθώσει τη φώτιση μέσω αυτής της άσκησης. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν επίσης τη δυνατή επιθυμία να επιτύχουν την ευτυχία και κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια στην άσκηση. Χρειάζεται μόνο να ακούσετε τι έχουν κατορθώσει, για να συνειδητοποιήσετε τον τεράστιο αριθμό πραγματωμένων δασκάλων οι οποίοι έχουν ήδη επιτύχει στην επίπονη προσπάθειά τους να κατορθώσουν την παντοτινή ευτυχία και πραγμάτωση. Είναι αδύνατο εσείς να εξετάσετε πραγματικά τη φύση των ιδιοτήτων του Ντάρμα, να κρίνετε αν αυτές είναι καλές ή κακές. Αν κατείχατε ποιότητες ανώτερες από εκείνες του Γκούρου Παντμασαμπάβα ή του Βούδα, τότε ίσως να είχατε μια πιο αντικειμενική αντίληψη των ιδιοτήτων του Ντάρμα. Για την ώρα είναι αδύνατον εσείς να έχετε μια τέτοια αντικειμενική οπτική, γιατί δεν διαφέρετε από έναν τυφλό που λέει ότι θέλει να εξετάσει με την όρασή του το σώμα του – πώς είναι δυνατόν; Αντί να έχετε αμφιβολίες στο Ντάρμα, είναι καλύτερο να έχετε πίστη και εμπιστοσύνη και να ασκείστε όσο πιο πολύ μπορείτε.

Τώρα έχετε έναν πολύ καλό δάσκαλο στο πρόσωπο του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι πολύ ευεργετικό για σας να ακολουθείτε τον δάσκαλό σας και να ακούτε τη διδασκαλία του. Δεν έχει τόσα πολλά ελαττώματα όπως εσείς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πολλά ελαττώματα και αμφιβολίες, αλλά αυτού του είδους οι σκέψεις σχετικά με τα ελαττώματα των άλλων δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε πάντα τον εαυτό μας για να διαπιστώνουμε αν ο νους μας είναι ελεύθερος από τα τρία δηλητήρια. Αν δεν εξετάζετε τον ίδιο σας το νου, τότε είναι σαν να είσαστε ικανοί να δείτε μόνο αυτό που είναι έξω από σας, να παρατηρείτε μόνο τα λάθη των άλλων, ενώ παραμένετε ανεπίγνωστοι σχετικά με τα δικά σας ελαττώματα. Μπορείτε μόνο να δείτε πώς περπατούν οι άλλοι, τι λένε, και τι κάνουν. Μην θυμώνετε επειδή σας μιλάω τόσο απερίφραστα σχετικά με αυτό το θέμα, δεν σας μαλώνω, ελπίζω μόνο ότι αυτή η συμβουλή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει στην άσκησή σας.»