Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Ποια Στάση να Υιοθετείτε στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Ο κόσμος σήμερα είναι εκσυγχρονισμένος και είναι πολύ εύκολο οι χώρες να επικοινωνούν η μια με την άλλη. Αυτό έχει καλές και κακές συνέπειες. Ο καθένας λέει την δική του ιστορία προσπαθώντας να εξηγήσει τα γεγονότα με το δικό του τρόπο, σύμφωνα με τις εσωτερικές πολιτικές, ή θρησκευτικές πιέσεις. Ταυτοχρόνως υπάρχουν πολλές θρησκείες σε αυτό τον κόσμο, καθώς και πολλοί έγκριτοι δάσκαλοι. Κάθε άνθρωπος που ακολουθεί με ειλικρίνεια τον θρησκευτικό του δρόμο προβληματίζεται για τον τρόπο λύσης των προβλημάτων του κόσμου. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους πραγματωμένους δασκάλους του παρελθόντος μας έχουν ήδη δείξει τον τρόπο να λύσουμε αυτά τα προβλήματα για όλα τα όντα στο σύμπαν.

Αλλά οι καιροί τώρα παρακμάζουν. Κάποιοι από εκείνους που ακολουθούν τις διάφορες θρησκείες και από εκείνους που ακολουθούν συγκεκριμένες πολιτικές έχουν συνηθίσει να σκέφτονται και να δρουν με αρνητικό τρόπο. Έτσι, δεν θα υπάρξει διαφορά αν κάποιο άτομο είναι καλό ή κακό• θα υποφέρουμε από δυσκολίες εξ αιτίας των μαζικών αρνητικών σκέψεων και δράσεών μας. Από όλες τις αρνητικές σκέψεις και δράσεις, ο εγωισμός και ιδιοτέλεια θα δημιουργήσουν την μεγαλύτερη δυσκολία από οτιδήποτε άλλο.

Γι' αυτό το λόγο όλα τα είδη των θρησκειών είναι θεμελιωμένα στο όφελος όλων των αισθανόμενων όντων και δεν εστιάζονται στην ιδιοτέλεια, όποια και αν είναι η θρησκεία. Οι θρησκείες προορίζονται για το όφελος της ειρήνης και της συμπόνιας προς τα αισθανόμενα όντα, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Βουδισμού. Εμείς παίρνουμε όρκους αρωγής όλων των όντων χωρίς εξαίρεση. Προσευχόμαστε να μην χρησιμοποιήσουμε ούτε το χώρο μιας τρίχας με εγωιστικό τρόπο.

Έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι το αρνητικό κάρμα έχει ως αποτέλεσμα την οδύνη. Έτσι, φυσικά, αν συμπεριφερθούμε με θετικό τρόπο, θα υπάρξει όφελος και καρποφορία. Αν όλοι, είτε Βουδιστές είτε όχι, μαύροι ή λευκοί, προσευχηθούν και ευχηθούν για ευτυχία και ειρήνη πάνω στη γη, τότε σίγουρα τα πράγματα θα πάρουν ένα θετικό δρόμο.

Οι πλημμύρες είναι το αποτέλεσμα της ανισορροπίας του στοιχείου του νερού. Υπάρχουν επίσης ανισορροπίες στο στοιχείο της γης [όπως οι σεισμοί], της φωτιάς [ηφαίστεια] και του αέρα [ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες και θύελλες]. Αν ζήσουμε όλοι με αρμονία στον κόσμο, τότε τα στοιχεία θα ισορροπήσουν με φυσικό τρόπο. Όταν εναρμονιστούμε, δεν θα εκδηλώνονται ανισορροπίες. [Σημ. μεταφραστή: ο Ρίνποτσε παρομοιάζει τα αισθανόμενα όντα σαν τα στοιχεία σε ένα δοχείο. Όταν στο εσωτερικό υπάρχει ισορροπία, το δοχείο θα είναι επίσης σε ισορροπία.]

Όταν εκδηλώνονται προβλήματα όπως το τα τσουνάμι στην Ασία, ή η πλημμύρα στις ΗΠΑ, προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη λύπη. Είναι δύσκολο να κάνει κανείς σωματικά κάτι για να βοηθήσει.

Εμείς οι Θιβετανοί πρόσφατα αντιμετωπίσαμε τόσα πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Γκούρου Ρίνποτσε και πολλοί υψηλοί λάμα προέβλεψαν για μας ότι θα αντιμετωπίζαμε τα προβλήματα που συναντήσαμε. Μας έδωσαν την μέθοδο και τον τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά, λόγω των εκφυλισμένων εποχών, συλλογικά πολλοί από μας δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν αυτές τις προβλέψεις, οι οποίες είναι εκατοντάδων, και κάποιες φορές χιλιάδων χρόνων. Επειδή συλλογικά δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε στην αλήθεια, οι καιροί έγιναν δύσκολοι για μας τους Θιβετανούς. Και τότε, όταν το αποτέλεσμα εμφανίστηκε, πολλοί άνθρωποι είπαν: “Ω, κάναμε πράγματι μεγάλο λάθος”. Και λίγοι ακόμα είπαν: «Φυσικά και θα συνέβαινε αυτό επειδή δεν πιστέψαμε στις προβλέψεις και δεν ακολουθήσαμε τις οδηγίες».

Έτσι εμείς οι Θιβετανοί, υποφέραμε, υποφέραμε μια σχεδόν ζωντανή κόλαση. Όμως, ακόμα και τότε δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε στα Τρία Πετράδια [τον Βούδα, το Ντάρμα και την Σάγκα].

Όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν τη συσσώρευση του κάρμα. [Είναι οι συνέπειες των προηγούμενων πράξεών μας]. Δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να αγαλλιάσει ή να μετανιώσει κανείς, επειδή αυτά τα αποτελέσματα δεν προκλήθηκαν από έναν ή δυο ανθρώπους αλλά από όλους [Είναι γνωστά ως μαζικό ή συλλογικό κάρμα, Θιβ: Τσιν Τουν]. Επειδή σε προηγούμενες ζωές συσσωρεύσαμε αρνητικό κάρμα συλλογικά, πρέπει όλοι να υποφέρουμε τις συνέπειες. Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να βιωθούν από έναν ή δυο ανθρώπους.

Γνωρίζουμε ότι στο μέλλον δεν θέλουμε να υποφέρουμε έτσι. Συνεπώς άσχετα με την θρησκεία μας ή το χρώμα μας, μπορούμε να κτίσουμε το θετικό συλλογικό κάρμα μαζί αγαπώντας ο ένας τον άλλον και αναπτύσσοντας συμπόνια για όλα τα αισθανόμενα όντα. Αυτό θα βελτιώσει τα πράγματα στο μέλλον και έτσι το θετικό αποτέλεσμα θα προκύψει από τη θετική στάση.

ΚΟΛΟΦΩΝΑΣ

Είθε ο Δάσκαλος να παραμείνει στον κόσμο για πολύ μεγάλο διάστημα, είθε το φως των διδασκαλιών Του να διαπεράσει τον ουρανό του νου και να φέρει ευτυχία σε όλους. Ζητήσαμε αυτή τη διδασκαλία την σχετική με την στάση που πρέπει να υιοθετούμε σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών από τον Ευσπλαχνικό Κυάμπτζε Ντρούπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας με ενθουσιασμό. Η διδασκαλία μεταφράστηκε από τον Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ και έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2005. Είθε αυτές οι προσπάθειες να αφυπνίσουν την απόλυτη πραγματικότητα του Γκούρου Παντμασαμπάβα στις καρδιές όλων των όντων.

Άδεια αναπαραγωγής από το Palyul.org.

© Πνευματικά δικαιώματα του Palyul Ling 1995-2006.