Οι Δραστηριότητες του Ντάρμα γίνονται Εικονικά το 2020

Η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε στο Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια, συνοδευόμενος από τον Τσόγκτρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε πίσω του, τον Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε στα αριστερά και τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στα δεξιά.

Από όταν η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε επέστρεψε στο Θιβέτ το 1982 για να αναβιώσει την ένδοξη παράδοση της γραμμής διαδοχής Πάλυουλ, οι πιστοί του Βουδισμού στον κόσμο ολόκληρο έχουν απολαύσει τακτικές επισκέψεις και διδασκαλίες από δασκάλους της παράδοσης Πάλυουλ, τους οποίους είχε διορίσει η Αυτού Αγιότητα. Το 1990, έλαβε χώρα στην Ινδία στον τόπο Μποντγκάγια ο πρώτος Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο - Εορτασμός της Μεγάλης Προσευχής της παράδοσης των Νυίνγκμα, κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων ημερών του δωδέκατου μήνα εκείνου του Θιβετανικού ημερολογιακού έτους. Έκτοτε, έχει γίνει το ετήσιο σημείο εστίασης που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες πιστούς Βουδιστές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι συγκεντρώνονται μαζί σε προσευχή για παγκόσμια ειρήνη και αρμονία στην ανθρωπότητα. Αμέσως μετά το πέρας του 31ου Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στις 4 Φεβρουαρίου 2020, οι αναφορές στον κορωνοϊό έγιναν πρωτοσέλιδες στον παγκόσμιο τύπο, με πολλές χώρες να ξεκινούν εθνικά λόκνταουν λίγο αργότερα. Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ και όλα τα Κέντρα Πάλυουλ σε ολόκληρο τον κόσμο τέθηκαν επίσης σε λόκνταουν και έπαψαν όλες οι συγκεντρώσεις του σάνγκα για ομαδικές ασκήσεις.

Το Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ, στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, που έχει προσφέρει μια σειρά από μηνιαίες καλοκαιρινές απομονώσεις από το 1998, οι οποίες καλύπτουν το Νόντρο, την προκαταρκτική άσκηση του Ναμ Τσο· την άσκηση Εσωτερικής Θερμότητας του Τσελούνγκ· τις Τρεις Ρίζες και τις Τζογκτσέν ασκήσεις του Τρέτσο και Τόκγαλ, έπρεπε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πανδημίας και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη Εικονική Θερινή Απομόνωση με καθημερινές ασκήσεις στο Facebook και στο Zoom, που τις καθοδηγούσαν o Κένπο Τένζιν Νοργκαϊ, ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ, και ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ, και περιελάμβαναν και προβολές μαγνητοσκοπημένων διδασκαλιών της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε από το αρχείο. Οι διαδικτυακές διδασκαλίες και ασκήσεις έγιναν πολύ σύντομα μια τακτική διαδικασία που υπερβαίνει την απόσταση και συνδέει δασκάλους και μαθητές από όλον τον κόσμο. Ιδού μερικές από τις επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών τους τελευταίους μήνες.   

Η Αυτού Αγιότητα Ο Πένορ Ρίνποτσε με τον Κένπο Τσέουανγκ Τζυάτσο και τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε στο Ότοουα, του Καναδά.

Ο Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε έδωσε μια σειρά από διαδικτυακές διδασκαλίες που καλύπτουν το κλασικό έργο του Τζίγκμε Λίνγκπα, Κυερίμ Όγκμιν Ντροθπάι Θέμκε - Οδηγίες για το Στάδιο της Ανάπτυξης που ονομάζεται Τα Βήματα προς τον Ουρανό Ακανίστα και οι λεπτομέρειες των ασκήσεων του Νόντρο. Τη διδασκαλία αυτή την ακολούθησε μια διαδικτυακή διδασκαλία της Επτάστιχης Προσευχής προς τον Γκούρου Ρίνποτσε, και των Επτά Σημείων της Εκπαίδευσης του Νου - η προκαταρτική διδασκαλία του Λάμα Γιανγκτίκ από τον σπουδαίο δάσκαλο του Τζογκτσέν, του Λόνγκτσεν Ράμπτζαμ.

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και άλλα μέλη του Συνδέσμου για την Διατήρηση της Νγκάνγυουρ Κάμα Παράδοσης, στην Μποντγκάγια

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε έδωσε μια σειρά από διδασκαλίες μέσω Zoom πάνω στο κλασικό έργο του Ναγκαρτζούνα, Γράμμα σε έναν Φίλο, οι οποίες δόθηκαν στα Θιβετανικά με μετάφραση διαθέσιμη στα αγγλικά, μανδαρινικά, ισπανικά και ελληνικά. Γραμμένο σε μορφή ποιήματος με εκατό-είκοσι-τρεις στροφές, ως μια επιστολή με συμβουλές προς τον φίλο του, τον Βασιλιά Γκωταμιπούτρα, αποτελεί εισαγωγή σε ολόκληρο το μονοπάτι και τις ασκήσεις του Μαχαγιάνα  που οδηγούν στην απελευθέρωση και τη φώτιση, τόσο για τους χειροτονημένους μοναχούς όσο και για τους λαϊκούς ασκούμενους.Ο Κένπο Τένζιν Νόργκαϊ Ρίνποτσε με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Αυστραλία

Ο Κένπο Τένζιν Νόργκαϊ Ρίνποτσε, έδωσε μια σειρά από διαδικτυακές διδασκαλίες πάνω στο Νγκες Σες Ρίνποτσε’ ι Σγκρον Με - Ο Φάρος της Βεβαιότητας του Μίπαμ Ρίνποτσε - ένα κείμενο του Μαντυαμάκα που προσφέρει ενόραση για σημαντικά στοιχεία της θέασης και του διαλογισμού του Μαντυαμάκα και του Βατζραγιάνα. Παρουσιάζεται ως σχολιασμός που δομείται γύρω από ερωτήσεις που αφορούν στις δύο αρνήσεις της ταυτότητας και της ύπαρξης, και σε άλλα πρακτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την οπτική γωνία του Τζόγκτσεν, της αδιαίρετης ένωσης φαινομένων και κενότητας, γεφυρώνοντας τη μελέτη των σούτρα και των τάντρα.  

Ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ τελεί την πρωινή άσκηση στο Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ πριν την κρίση της πανδημίας

Αναφορικά με ασκήσεις με προσευχές, ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ, Λάμα με έδρα το Πάλρι Πέμα Οντ Λίνγκ, στο Ώστιν, ΗΠΑ, τελεί καθημερινά το πρωί την άσκηση Νάμ Τσο, βραδινή άσκηση και δυο φορές τον μήνα το πρωί του Όρκους Σότζονγκ. Ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ τελεί επίσης πούτζα κατά τη διάρκεια του μήνα και δίνει εξηγήσεις των ασκήσεων με προσευχές ανταποκρινόμενος σε αιτήματα των μαθητών.

 

Ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ καθοδηγώντας τους μαθητές σε άσκηση στο Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ πριν την κρίση της πανδημίας

Ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ, Λάμα με έδρα το Κέντρο Ντάρμα Νυίνγκμα Πάλυουλ της Νέα Γιόρκης τελεί πρωινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν τις Ρίουο Σάνγκτσο, Βατζρακυλάγια, Φόρο Τιμής στις 21 Τάρα, και βραδινές ασκήσεις πάνω στη Σάντανα του Γκούρου Τακυούνγκ Μπάρουα, Προστάτη του Ντάρμα, και κάθε Σάββατο, την άσκηση Τσοντ του Λόνγκτσεν Νύινγκτικ που είναι γνωστή ως Το Γέλιο των Ντακίνι (Κάντρο Γκεϋτζάνγκ).

Για τους μαθητές του Pathgate, διατίθενται εικονικά μαθήματα εδώ και χρόνια και όσοι έχουν εγγραφεί σε αυτά λαμβάνουν καθημερινά ηχογραφημένες διδασκαλίες. Η διδασκαλία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο δίνεται από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και είναι το κλασικό έργο του Πάτρουλ Ρίνποτσε, Θογκ Θα Μπαρ Σουμ Ντου Γκε Γουάι Ταμ - Η Ενάρετη Οδηγία που είναι Καλή στην Αρχή, στο Μέσον και στο Τέλος - Το Πετράδι-Καρδιά των Τριών Ιερών Ασκήσεων της Θέασης, του Διαλογισμού και της Συμπεριφοράς, που έχει γραφεί σε μορφή ποιήματος και αποτελείται από ογδόντα δύο στροφές. Περιγράφει το πλήρες Βουδιστικό μονοπάτι, που ξεκινά από το πλέον θεμελιώδες κίνητρο και κορυφώνεται στην απευθείας εμπειρία της απόλυτης πραγματικότητας πέρα από την προσέγγιση του εννοιολογικού νου.

Παρόλη την κρίση της πανδημίας, που κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση δασκάλων και μαθητών στο ίδιο μέρος για διδασκαλίες και ασκήσεις, οι δραστηριότητες του Ντάρμα συνέχισαν να ακμάζουν το 2020 πέρα από τους περιορισμούς της απόστασης και του χρόνου.

Το Pathgate Επεκτείνει τις Δωρεές Τροφίμων ώστε να Συμπεριλάβουν εκτός από τους Άστεγους  και τις Οικογένειες που Δυσκολεύονται λόγω της Πανδημίας

Με την πανδημία να έχει φέρει πολλούς ανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε αύξησε την υποστήριξη που παρέχει το Pathgate σε εκείνους που έχουν ανάγκη στην πόλη του το Newcastle upon Tyne, με εβδομαδιαίες διανομές τροφίμων σε δύο τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, την Κουζίνα των Ανθρώπων και την Τράπεζα Τροφίμων της Δυτικής Όχθης.

Δυο εθελοντές από την Κουζίνα των Ανθρώπων λαμβάνουν μια παραλαβή τροφίμων

Έχοντας παράσχει επί χρόνια έναν χώρο συνάντησης για τους άστεγους, όπου συγκεντρώνονταν για ζεστό φαγητό, βοήθεια και υποστήριξη, η Κουζίνα των Ανθρώπων προσαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους περιορισμούς του lockdown και προσφέρει φαγητό σε πακέτο στους άστεγους, εξακολουθώντας να μοιράζει περί τα 140 ζεστά γεύματα κάθε βράδυ· περίπου 40.000 ζεστά γεύματα τον χρόνο.

Από το 2011, το Pathgate προμηθεύει με τρόφιμα την Κουζίνα των Ανθρώπων κάθε εβδομάδα. Στη διάρκεια της πανδημίας, δίνει επιπλέον πρόσθετη οικονομική βοήθεια προκειμένου να υποστηριχθούν οι προμήθειες για την προετοιμασία πακέτων φαγητού. Τα Χριστούγεννα 2020, το Pathgate χρηματοδότησε γεύμα Χριστουγέννων σε πακέτο για τους τακτικούς φιλοξενούμενους τους φιλανθρωπικής οργάνωσης, καθώς επίσης και καλάθια με τρόφιμα, υπνόσακους, ζεστά ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής για τους άστεγους και τους φίλους της οργάνωσης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Ο John McCorry, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Τροφίμων της Δυτικής Όχθης ετοιμάζει πακέτα φαγητών

Η Τράπεζα Τροφίμων της Δυτικής Όχθης του Newcastle ιδρύθηκε προκειμένου να προμηθεύει με πακέτα τροφίμων ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αγοράσουν φαγητό για τις οικογένειες τους. Συνολικά, πάνω από 26.000 πακέτα τροφίμων μοιράστηκαν στο πρώτο μισό του 2020, περισσότερα από τα περίπου 16.000 που είχαν διανεμηθεί την προηγούμενη χρονιά.

Πάνω από 40% εκείνων που ωφελούνται από αυτά τα πακέτα τροφίμων είναι παιδιά. Χρησιμοποιήθηκαν 154 τόνοι τροφίμων για να ετοιμαστούν τα πακέτα τροφίμων που χρειάζονται για να τραφούν οι οικογένειες αυτές. Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2020, τα πακέτα τους έδωσαν τροφή σε 20.100 ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός είναι 210% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό στην ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Το Pathgate προμηθεύει με τρόφιμα την Τράπεζα Τροφίμων της Δυτικής Όχθης κάθε εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας. Εκτός από την εβδομαδιαία προμήθεια τροφίμων, έχει δοθεί στη φιλανθρωπική οργάνωση και οικονομική βοήθεια προκειμένου να αγοραστούν βασικά είδη διατροφής σε τιμές χονδρικής. 

 

Δε θα γίνει Εορτασμός για το Λόσαρ φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει εορτασμός για το Λόσαρ ούτε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ούτε σε κανέναν από τους κλάδους του Πάλυουλ, εφόσον φέτος η Θιβετανική Πρωτοχρονιά πέφτει στη περίοδο πένθους για τον Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε.

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Μάχα-παρινιρβάνα

Ο βωμός στο Μοναστήρι Πάλυουλ κατά τη διάρκεια των προσευχών για την Μάχα-Παρινιρβάνα του Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Ο άρχοντας όλων των όντων αυτής της εποχής εκφυλισμού, και ο βασιλιάς όλων των μάνταλα, η πηγή των κοινών και εξαιρετικών σίντι, και ο γκουρού της ασύλληπτης καλοσύνης της γενικής Βουδιστικής παράδοσης και συγκεκριμένα της παράδοσης των Νυίνγκμα και Πάλυουλ, η Αυτού Αγιότητα ο Τούλκου Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, πέρασε στην μάχα-παρανιρβάνα στις 10 Ιανουαρίου, 2021 (27η μέρα του 11ου Θιβετανικού μήνα), διαλύοντας την εμφάνιση του φωτισμένου του νου στην Σφαίρα της Υπέρτατης Πραγματικότητας. Είναι μια τεράστια απώλεια για όλους τους ακολούθους της γενικής Βουδιστικής παράδοσης και συγκεκριμένα των Νυίνγκμα και της γραμμής διαδοχής Πάλυουλ. Έχει αφήσει όλους τους ακολούθους του σε μεγάλη θλίψη.

Τώρα είναι η ώρα να προσευχηθούμε με ακλόνητη αφοσίωση. Επομένως, για να εκπληρώσουμε τις ευγενείς φιλοδοξίες της Αυτού Αγιότητας και για την γρήγορη επαναγέννηση του για όφελος όλων των αισθανόμενων όντων, και για να εξαγνίσουμε τις παραβιάσεις των σαμάγια, οι υπέρτατοι επικεφαλείς του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ, οι δυο Τσόγκτρουλ και οι τρεις Κέντσεν έχουν δώσει την οδηγία να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες τελετές και προσευχές από όλη τη σάνγκα του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ έως ότου ολοκληρωθεί η τελετή της μάχα-παρανιρβάνα:

  • Λάμα Τσόντπα (Προσφορά στον Γκουρού) μαζί με Άσκηση Βατζρασάτβα της παράδοσης Μινλίνγκ.
  • Ντρίμεντ Σακ Γκυούντ (Τάντρα Άσπιλης Εξομολόγησης)
  • Απαγγελία του 100-σύλλαβου Μάντρα

Ζητάμε από όλα τα κέντρα Πάλυουλ και από τους πιστούς μαθητές σε όλον τον κόσμο να εμπλακούν σε άσκηση όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σύμφωνα με την δυνατότητα του καθενός.

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε

Ακολουθώντας τις οδηγίες που δόθηκαν στις 13 Ιανουαρίου, 2021 (ημέρα της Νέας Σελήνης του 11ου Θιβετανικού μήνα), από τον Κυάμπτζε Σάνγκυε Τσέρινγκ Ρίνποτσε, η ενσάρκωση του Παντογνώστη Νάγκι Ουάνγκπο, όταν θα αφυπνιστεί ο Ρίνποτσε από το τούγκνταμ (διαλογιστή κατάσταση), το κουντούνγκ (πολύτιμο όσιο σώμα) θα μεταφερθεί στο Μοναστήρι Πάλυουλ όπου θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την παράδοση, τελετές μεγάλων προσευχών προσφορών. Στις 3 Φεβρουαρίου, 2021 (21η  μέρα του 12ου  Θιβετανικού μήνα), θα διεξαχθεί τελετή αποτέφρωσης βασισμένη στο τζίνσενγκ (τέσσερις δραστηριότητες τελετής φωτιάς).

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε (Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε) γεννήθηκε την χρονιά του Ποντικού της Φωτιάς (1936). Ανακαλύφθηκε από τον μεγάλο Κένπο Νάγουανγκ Πέλζανγκ. Είναι ο ίδιος ξακουστός Κέντσεν που επιβεβαίωσε την αναγνώριση του μακαριστού μας Αυτού Αγιότητα, ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

Ο Τούλκου Τούπτσανγκ Ρίνποτσε ήταν νεότερος συμμαθητής και αγαπητός φίλος της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε μαζί με τον Ντζόνγκνανγκ Ρίνποτσε. Οι τρεις νεαροί τούλκου σπούδασαν και ασκήθηκαν σαν αδέλφια, υπό την καθοδήγηση του Κέντσεν Νάγκα, και έλαβαν διδασκαλίες και μυήσεις όλοι μαζί από πολλούς πραγματωμένους δασκάλους. Ως νέος, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ήταν παρόν όταν η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε ολοκλήρωσε το Νέντρο. Είχε περιγράψει πως η Αυτού Αγιότητα ολοκλήρωσε όλες τις απαγγελίες και τις συσσωρεύσεις με μονο-εστιακό ζήλο και υπομένοντας σωματικές δυσκολίες χωρίς να παραπονεθεί.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με τον Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε στη Σιγκαπούρη

Ο Τούλκου Ρίνποτσε πέρασε το περισσότερο μέρος της ζωής του στο Πάλυουλ, στο Καμ, στο Ανατολικό Θιβέτ, επιβλέποντας την ανακατασκευή του Μοναστηριού Πάλυουλ. Με μεγάλες προσπάθειες, προσωπικό κίνδυνο και με τις ευλογίες όλων των δασκάλων της γραμμής διαδοχής, ο Τούλκου Ρίνποτσε κατάφερε να μαζέψει κείμενα που παραλίγο να καταστραφούν. Οι διδασκαλίες Κάμα, παραδείγματος χάριν, ήταν διασκορπισμένες σε διάφορες προσωπικές συλλογές στην ευρύτερη περιοχή και σε όλο τον κόσμο. Τα συγκέντρωσε στην Βιβλιοθήκη Πάλυουλ, και τα χάραξε ξανά σε ξύλινες σφραγίδες σύμφωνα με τα αντίγραφα που είχε. Διατήρησε επίσης κάποιους από τους πρωτότυπους ξύλινες σφραγίδες τυπογραφίας του Ναμ Τσο. Η αρχική βιβλιοθήκη που ήταν πριν το 1959, περιείχε ξύλινες σφραγίδες 50 τόμων. Χάρη της σκληρής δουλειάς του Τούλκου Ρίνποτσε, και με την προσθήκη των διδασκαλιών Κάμα, σήμερα η βιβλιοθήκη στεγάζει ξύλινες σφραγίδες 110 τόμων τουλάχιστον. Εξ αιτίας αυτής της προσπάθειας, η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε μπόρεσε να αποκτήσει τα απαραίτητα κείμενα που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά απομονώσεων γνωστών ως Απελευθέρωση στην Παλάμη του Χεριού, που γίνεται τακτικά στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ και στο Κέντρο Απομόνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ήταν γνωστός για την επιτηδειότητά του στο να δίνει λεπτομερείς οδηγίες σε όλες τις τελετουργικές δραστηριότητες, όπως στις Μούντρα (χειρονομίες) και Τσαμ (μυστικός χορός του Λάμα), και ήταν γνωστός για την εκτενή γνώση του πάνω σε περίπλοκες τελετουργίες για το Ντρούπτσεν (εικοσιτετράωρη τελετή προσευχής και διάρκειας επτά ημερών) και για τις Τελετές Επίτευξης που οι διδασκαλίες αυτές διατήρησαν.

Ήταν ειδικός στο πώς παίζονται σχεδόν όλα τα ιερά μουσικά όργανα και τα δίδασκε. Οι μοναστικές απομονώσεις στο Μοναστήρι Πάλυουλ, στο Καμ, ήταν υπό την επίβλεψη του Τούλκου Ρίνποτσε. Ευτυχώς για μας, ο Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε κατάφερε να απονείμει  αυτές τις διδασκαλίες σε εκατοντάδες πιστούς, βεβαιώνοντας ότι θα παραμείνουν για γενιές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η απονομή χορήγηση διδασκαλιών και μυήσεων βασιζόμενες σε αυτά τα κείμενα και στις γνώσεις του όλων των τελετουργιών Πάλυουλ, ο Τούλκου Ρίνποτσε πέρασε πολλά χρόνια φροντίζοντας και μεριμνώντας ολόκληρη την γραμμή διαδοχής Πάλυουλ.

Απαλλαγμένες από το κηλίδωμα της μεροληψίας, οι δραστηριότητες του Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε ήταν σαν ένας μεγάλος ωκεανός φωτισμένης συμπεριφοράς για το όφελος των διδασκαλιών και όλων των αισθανόμενων όντων. Για τους μαθητές Πάλυουλ, ήταν γνωστός για την βαθυστόχαστη ταπεινοφροσύνη του και για την αφοσίωση και πίστη που είχε για την Αυτού Αγιότητα τον Πένορ Ρίνποτσε, τόσο βαθιά και απέραντη, που όταν τα παρατηρεί κανείς, κάνει τα μάτια μας δακρύζουν και τις καρδιές μας να κλονίζονται με ευγνωμοσύνη. Στην περιοχή του Πάλυουλ, υπηρέτησε ως αναπληρωτής της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε. Μαζί με την Αυτού Αγιότητα του, συντέλεσε σε μεγάλο βαθμό να μην αφανιστούν αυτές οι διδασκαλίες.

Η Προσευχή για την Γρήγορη Επαναγέννηση του Τούλκου Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε βρίσκεται κάτω για όλους τους μαθητές που θα ήθελαν να την ενταχθούν στις καθημερινές  προσευχές.

Κινηματογραφική Αποστολή στην Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε

Η Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μας τίμησε με την επίσκεψη του στο Pathgate Dharma Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έκανε έκκληση στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε  να υποστηρίξει τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε.

Στα βόρεια του Νεπάλ, στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ πάνω στα Ιμαλάια, βρίσκεται η κρυφή γη Γιόλμο, ο χιονισμένος περίβολος, γνωστή και ως Πάντμα Τσαλ, «άδυτο της συστάδας των λωτών». Στο Νεπάλ, η περιοχή αυτή είναι κοινώς γνωστή ως Χελάμπου και η οροσειρά των Λανγκτάνγκ Ιμαλαΐων. Είναι ένας τόπος που τον έχουν επισκεφτεί και ευλογήσει ο Γκούρου Ρίνποτσε της Οντιγιάνα και οι [θηλυκές] σύντροφοι του. Γέμισαν τα βουνά και τις κοιλάδες με θρησκευτικούς και υλικούς θησαυρούς. (Απόσπασμα από το σενάριο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε για το τρέιλερ της ταινίας.)

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έχει συγγράψει και εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο: «Οδηγός στην Κρυφή Γη του Χιονισμένου Περίβολου Γιόλμο». Η ευχή του είναι να γυριστεί μια ταινία που να καταγράφει την πολύτιμη αυτή γη με τις ιερές τοποθεσίες της, τα κέντρα απομόνωσης της και τα χωριά της.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε σχεδίαζε να κάνει τα γυρίσματα τον Απρίλιο 2020. Τον Απρίλιο είναι άνοιξη στο Νεπάλ και αρκετά από τα κέντρα απομόνωσης και τα χωριά που είναι αποκλεισμένα από το χιόνι στη διάρκεια των χειμερινών μηνών γίνονται προσβάσιμα οδικώς. Αυτή την εποχή του χρόνου, η περιοχή είναι πολύ όμορφη, έχει χιόνι στις βουνοκορφές και φρέσκια βλάστηση και λουλούδια στις κοιλάδες.

Από τις συζητήσεις με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε για τα σχέδια του να κάνει γυρίσματα σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και απομακρυσμένες σπηλιές, έγινε φανερό πως δεν θα είχαμε πρόσβαση σε ηλεκτρικό για πολλές ημέρες, και αυτό σήμαινε μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερνικηθούν προκειμένου να γίνουν γυρίσματα στις περιοχές αυτές. Για παράδειγμα, θα χρειαζόταν να φορτίζουμε τον κινηματογραφικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας φορητούς ηλιακούς συλλέκτες.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε κάλυψε γενναιόδωρα όλο το κόστος του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών και του εξοπλισμού.

Έφτασα στην Κατμαντού στις 28 Φεβρουαρίου 2020, και ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου είχε δώσει μια γενναιόδωρη προσφορά για να την προσφέρω στον Κένπο κατά τη άφιξή μου.

Aνατολή του ήλιου στα Ιμαλάια

Την 1η Μαρτίου 2020 φύγαμε από την Κατμαντού και ταξιδέψαμε οδικώς προς το  «Μελάμτσιμ-γκυάνγκ» ένα απομακρυσμένο χωριό στην Γιόλμο στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Την επομένη μέρα, ο Κένπο θα ξεκινούσε την τέλεση μια τριήμερης άσκησης απαγγελίας του Βάτζρα Γκούρου Μάντρα. Το ταξίδι στους φιδωτούς ορεινούς δρόμους κράτησε έξι ώρες, μέσα σε ένα τζιπ 4Χ4. Αρκετοί από τους δρόμους είναι χωματένιοι, χωρούν μόλις ένα όχημα και είναι προσβάσιμοι μόνον μέρος του έτους.

Στο ταξίδι μας, όταν άρχισε να ανατέλλει ο ήλιος, είδαμε μια φαντασμαγορική θέαμα των Ιμαλαΐων, ενός τείχους από χιονισμένες βουνοκορφές που φωτίζονταν από το χρυσαφένιο πρωινό φως.

Ο  Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε το εξέλαβε ως ευλογία από τον Γκούρου Ρίνποτσε, καθώς ο Κένπο είχε ευχηθεί για αυτές ακριβώς τις συνθήκες.

Το χωριό Μελάμτσιμ-γκυάνγκ

Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ είναι πολύ δραματικό. Υπάρχει ένας πολύ απότομος ανηφορικός, βραχώδης δρόμος που ανεβαίνει ψηλά, πάνω από το ποτάμι το οποίο κυλάει στο βάθος της κοιλάδας. Το χωριό βρίσκεται σε ένα συγκλονιστικό ύψος πάνω στην πλαγιά του βουνού, με ένα τοίχος από επιβλητικά βουνά με χιονισμένες βουνοκορφές στο βάθος. Ο Γκούρου Ρίνποτσε περιέγραψε το βουνό ως μια Βασίλισσα με φορέματα που ανεμίζουν. Ο Γκούρου Ρίνποτσε ασκήθηκε εδώ πριν από 1.200 χρόνια και σύμφωνα με το βιβλίο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε: Ο Γκούρου Ρίνποτσε ανήγγειλε πως εκεί θα έπρεπε να χτιστεί ένας ναός του Αμιτάμπα και να ιδρυθεί ένα κέντρο επιδίωξης αρετής. Ο 4ος Γιόλμο Τούλκου Ζίλνον Γουάνγκυαλ Ντόρτζε (1647-1716) ίδρυσε ένα τέτοιο παρεκκλήσι στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ στην 7η ή 8η δεκαετία του 17ου αιώνα.

Μέσα στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ και γύρω του υπάρχουν πολλά λείψανα και τοποθεσίες άσκησης του Γκούρου Ρίνποτσε και των συντρόφων του. Έχεις έντονη την αίσθηση πως οι ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε έχουν εγχυθεί μέσα στο τοπίο. Προφανώς, και μόνο να βλέπεις ή να ακούς για την κοιλάδα Γιόλμο έχεις τεράστια οφέλη.

Απομόνωση Βάτζρα Γκούρου Μάντρα

Μετά από την πρώτη νύχτα μας στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ, το επόμενο πρωί ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε άρχισε την άσκηση των Βάτζρα Γκούρου μάντρα ξεκινώντας με προσευχές και διδασκαλία. Την παρακολούθησε μια μικρή ομάδα από Λάμα και μοναχούς, και ένας μεγάλος αριθμός λαϊκών ασκούμενων. Ο ναός στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ καταστράφηκε από σεισμό το 2015. Οι ντόπιοι είναι πολύ εφευρετικοί, έχουν κατασκευάσει έναν μικρό προσωρινό ναό από αυλακωτή λαμαρίνα και η άσκηση έλαβε χώρα κάτω από τη σκεπή από αυλακωτή λαμαρίνα. Το περιβάλλον τοπίο σε εμπνέει απίστευτα για την άσκηση αυτή.

Στον ναό αυτόν βρίσκεται η Μυλόπετρα Πετράδι του Γκούρου Ρίνποτσε. Σύμφωνα με το βιβλίο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, στη βιογραφία του Γιόλμο Τούλκου Τέντζιν Νόρμπου (1589-1644) καταγράφεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ έδειξε πως  η Μυλόπετρα Πετράδι του Γκούρου Ρίνποτσε δε γυρνούσε αυθόρμητα (όπως νόμιζαν οι άνθρωποι), την έκανε όμως να σειστεί, όπως μαρτύρησαν όλοι οι παρόντες, αυτό ήταν μια από τις μεγάλες ευλογίες της κοιλάδας Γιόλμο.

Η γέφυρα προς το πέρασμα Θεραπάτι

Το απόγευμα, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε κανόνισε να με πάει ένας οδηγός από το χωριό στο πέρασμα Θεραπάτι, όπου θα περνούσαμε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο.

Είχαμε μια πεντάωρη πεζοπορία πάνω στην πλαγιά του βουνού, μέχρι τα 3.700 μέτρα. Περπατήσαμε μέσα στη βροχή, μετά στο χαλάζι και τέλος στο πυκνό χιόνι. Καθώς ανεβαίναμε πιο ψηλά, το χιόνι γινόταν βαθύτερο. Ο αέρας είναι αραιός στο υψόμετρο αυτό, και αυτό το κάνει πολύ πιο δύσκολα σωματικά. Άρχισα να παλεύω με την εξάντληση και απήγγειλα μάντρα ενώ περπατούσα, κάτι που μου έδωσε την αποφασιστικότητα που χρειαζόμουν ώστε να φτάσω στο καταφύγιο όπου θα περνούσαμε τη νύχτα.

Το καταφύγιο το διαχειρίζεται ένας συγγενής του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά να μας περιποιηθεί το βράδυ εκείνο και το επόμενο πρωί.

Το πέρασμα Θεραπάτι

Το επόμενο πρωί, ξεκίνησα το γύρισμα πριν την ανατολή για να προλάβω τη θέα με το πρώτο φως της μέρας πάνω από τα Ιμαλάια και την κοιλάδα Γιόλμο που σου κόβει την ανάσα. Εκτός από τις εναέριες λήψεις, χρησιμοποιήσαμε και την τεχνική της λήψης φωτογραφιών με σταθερή κάμερα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά τα γυρίσματα, ξεκινήσαμε την άνοδο μας προς ψηλότερα στο βουνό, αλλά είχε χιονίσει τη νύχτα και μερικές φορές το χιόνι έφτανε μέχρι τη μέση μου, πράγμα που μας εμπόδισε να προχωρήσουμε πολύ. 

Γυρίσματα στο πέρασμα Θεραπάτι

Νωρίς το απόγευμα, ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε το βουνό προς το Μελάμτσι-γκυάνγκ. Κατεβαίνοντας ακούγαμε την απαγγελία των Βάτζρα Γκούρου μάντρα από το χωριό, καθώς αντηχούσε σε όλη την κοιλάδα. Αυτό ήταν βαθιά συγκλονιστικό.

Μπράνγκ Τσανγκ - ο πέτρινος θρόνος του Γκούρου Ρίνποτσε που εμφανίστηκε από μόνος του

Στον δρόμο προς το Μελάμτσι-γκυάνγκ, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μας καθοδήγησε να κάνουμε γύρισμα το «Μπράνγκ Τσανγκ», όπου βρίσκεται ο πέτρινος θρόνος του Γκούρου Ρίνποτσε που εμφανίστηκε από μόνος του. Οι τοπικοί θρύλοι λένε πως ήταν εδώ που ο Γκούρου Ρίνποτσε δίδαξε τον ντάρμα στις ντακίνι και σε όντα από άλλες σφαίρες ύπαρξης.

Επίσης, στην πρόσοψη του βράχου υπάρχουν και επτά αυτο-εμφανισμένα πέτρινα μπολ προσφοράς νερού.

Η Σπηλιά Διαλογισμού του αυτό-αναδυόμενου Ηλίου και Σελήνης

Στην επάνω άκρη του Μελάμτσι-γκυάνγκ βρίσκεται μία από τις σπηλιές του Γκούρου Ρίνποτσε που είναι γνωστή ως Νυίν-ντα Ρανγκ-τζουνγκ Ντρουγκ-φουγκ, ή Σπηλιά Διαλογισμού του αυτό-αναδυόμενου Ηλίου και Σελήνης, διότι οι εικόνες του ήλιου και της σελήνης εμφανίστηκαν φυσικά, από μόνες τους, στην πέτρινη οροφή της σπηλιάς. Εδώ παρέμεινε σε απομόνωση ο Γκούρου Ρίνποτσε πριν ταξιδέψει στο Θιβέτ.

Στο σεισμό του 2015, τα αγάλματα μέσα στη σπηλιά καταστράφηκαν. Με την καθοδήγηση και υποστήριξη του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, κατασκευάζονται καινούρια αγάλματα. Πριν ολοκληρωθούν, τα αγάλματα πρέπει να καθαγιαστούν.

Τελετή καθαγιασμού

Νωρίς το πρωί, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε τέλεσε τελετή καθαγιασμού. Μετά τις προκαταρτικές προσευχές, η συνάθροιση των Λάμα και των λαϊκών ασκούμενων απήγγειλε την Επτάστιχη Προσευχή στον Γκούρου Ρίνποτσε, ενώ ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε τελούσε τον καθαγιασμό εισάγοντας ένα κεντρικό κανάλι και πολλά πολύτιμα και άγια αντικείμενα μέσα στα αγάλματα.

Η κατασκευή αγαλμάτων από πηλό

Κατά διάρκεια της παραμονής μου στο Νεπάλ, είχα την τύχη να επισκεφτώ το Μελάμτσι-γκυάνγκ τρεις φορές και να παραστώ στις εργασίες γλυπτικής μέσα στη σπηλιά του Γκούρου Ρίνποτσε. Τα αγάλματα κατασκευάζονται από πηλό και αφήνονται να στεγνώσουν για πολλούς μήνες πριν να ζωγραφιστούν.

Η άσκηση της Βροχής Ευλογιών

Αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της άσκησης της συσσώρευσης Βάτζρα Γκούρου μάντρα, η οποία ολοκληρώθηκε με την τέλεση της άσκησης της Βροχής Ευλογιών από τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Έβρεχε καταρρακτωδώς κατά τη διάρκεια της άσκησης, που είναι σημάδι ευοίωνο, μια εκδήλωση της βροχής ευλογιών.

Το Τσούτι Γκόνπα

Φεύγοντας νωρίς το επόμενο πρωί από το χωριό Μελάμτσι-γκυάνγκ, ταξιδέψαμε οδικώς σε άλλα απομακρυσμένα χωριά και κέντρα απομονώσεων.

Οι δρόμοι είναι απότομοι ανηφορικοί χωματόδρομοι. Μερικά από τα κέντρα απομονώσεων που ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήθελε να επισκεφτούμε ήταν απρόσιτα, καθώς οι δρόμοι είχαν καταστραφεί και ήταν απροσπέλαστοι.

Επισκεφτήκαμε το Τσούτι Γκόνπα, ένα μικρό, πολύ γαλήνιο κέντρο απομόνωσης. Αυτό ήταν ο τόπος άσκησης του Σάκυα Σάνγκπο, ο οποίος ήταν ο αποκαλυπτής θησαυρών του 15ου αιώνα που άνοιξε την πόρτα της Ιερής Μυστικής Γης Γιόλμο.

Εδώ, μπήκαμε στο εσωτερικό μιας μικρής καλύβας απομόνωσης. Κατά την είσοδο μας, είχα μια έντονη αίσθηση ήσυχου καθησυχασμού και ευλογιών. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου είπε πως ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είχε προσκληθεί για να μείνει εδώ· ήταν ο Έκτος Ανώτατος Αρχηγός των Νυίνγκμαπα.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ρίχνει μια ματιά σε ένα παλιό Θιβετανικό κείμενο

Μέσα στην καλύβα της απομόνωσης, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έριξε μια ματιά σε ένα παλιό Θιβετανικό κείμενο που ήταν πάνω από 100 χρόνων και γραμμένο με χρυσό. Στην καλύβα βρισκόταν ένα γυάλινο κουτί με το κρανίο ενός βοδιού μέσα του. Μου είπαν πως το βόδι είχε δουλέψει σκληρά για την κατασκευή αυτού του κέντρου απομόνωσης. 

Η Σπηλιά του Τίγρη στο Κάστρο του Λιονταριού του Μιλαρέπα

Προς το τέλος της ημέρας, επισκεφτήκαμε το Κατσούνγκ, όπου μέσα στο Κάστρο του Λιονταριού στη Σπηλιά του Τίγρη διαλογίστηκε για τρία χρόνια ο σπουδαίος Θιβετανός γιόγκι ο Μιλαρέπα, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του, του Μάρπα, και φύτεψε το λάβαρο της πνευματικής επίτευξης και τελειοποίησε την πραγμάτωση του. 

Ομαδική φωτογραφία στη σπηλιά του Μιλαρέπα

Περάσαμε τη νύχτα σε ένα μικρό χωριό. Είχε διακοπή ρεύματος και έτσι έπρεπε να βρούμε ξενοδοχείο με εφεδρικό ηλεκτρισμό ώστε να μπορέσουμε να φορτίσουμε τον κινηματογραφικό εξοπλισμό για την επομένη μέρα. Από σεβασμό προς τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο ξενοδόχος μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε όλον τον εφεδρικό ηλεκτρισμό προκειμένου να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Το Πάλρι Πάντμα Ότζαλ Λινγκ

Την επόμενη ημέρα ταξιδέψαμε και κάναμε γυρίσματα σε πολλές τοποθεσίες. Φτάσαμε στο Πάλρι Πάντμα Ότζαλ Λινγκ. Ο ναός αυτός έχει ένα γιγάντιο άγαλμα του Γκούρου Ρίνποτσε πάνω σε ένα βουνό, σε ένα εντυπωσιακό υπόβαθρο από κοιλάδες και μακρινά βουνά. Και εδώ, οι ασκούμενοι βρίσκονταν σε διαδικασία τριήμερης απαγγελίας της Βάτζρα Γκούρου μάντρα.

Ένιωσα μεγάλη τιμή που ταξίδευα με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε· πολλοί άνθρωποι μας φέρθηκαν με καλοσύνη και ξεβολεύτηκαν για να μας βοηθήσουν.  

 

 Στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είχε κανονίσει να χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερο για τα γυρίσματα και για να ταξιδέψουμε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Ένας από τους φίλους του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είναι πολύ έμπειρος πιλότος ελικοπτέρου, και τον επισκεφτήκαμε πολλές φορές προκειμένου να προγραμματίσουμε το ταξίδι, και παρακολουθούσαμε την πρόβλεψη καιρού για κατάλληλες συνθήκες. Στις 16 Μαρτίου 2020, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ταξιδέψαμε στο αεροδρόμιο νωρίς το πρωί. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήθελε πολύ να ξεκινήσουμε νωρίς, διότι ο καιρός συννεφιάζει αργότερα μέσα στη μέρα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως οι τοπικοί προστάτες δεν ήθελαν να είμαστε εκεί.

Μόλις τελειώσαμε με τον έλεγχο του αεροδρομίου είχαμε πολύ λίγη ώρα για να προετοιμαστούμε. Ευτυχώς, υπήρχε μια βάση για GoPro κάμερα στο εξωτερικό του ελικοπτέρου και έτσι μπορέσαμε να στηρίξουμε εκεί την GoPro κάμερα.  Κάθισα στην μπροστινή θέση όπου μπόρεσα να ανοίξω ένα μικροσκοπικό παράθυρο, που χωρούσε μόλις έναν φακό κάμερας

Απογειωθήκαμε από το αεροδρόμιο της Κατμαντού, διασχίσαμε πετώντας την πόλη και μετά κατευθυνθήκαμε βόρεια, πάνω από τα τριγύρω βουνά προς τα Ιμαλάια.

Ο βουνός Γιανγκ Ρι Κανγκ

Προσγειωθήκαμε το χωριό Μελάμτζι-γκυάνγκ για να αφήσουμε καύσιμα για το ταξίδι της επιστροφής. Έτσι ελαφρώσαμε το φορτίο μας ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε ψηλότερα στην επόμενη πτήση μας. Στη συνέχεια απογειωθήκαμε και πετάξαμε στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ. Ο Γκούρου Ρίνποτσε το αναφέρει ως ένα άγιο βουνό. Είναι επίσης ο τόπος όπου διαμένει ο προστάτης της γης Αμαγιάνκρι. Στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ χτίζεται αυτήν την περίοδο ένας ναός. Υπήρχαν άλλοι ναοί εδώ στο παρελθόν, άλλα καταστράφηκαν από κεραυνούς.

H κοιλάδα με την σπηλιά Γιαντάκ Τσοκ και την σπηλιά Τόνγκσονγκ

Φεύγοντας από το βουνό Γιανγκ Ρι Κανγκ, πετάξαμε βόρεια κατά μήκος της κοιλάδας προς την τοποθεσία δύο σπηλαίων. Το πρώτο είναι το Γιαντάκ Τσοκ, το σπήλαιο διαλογισμού του Γκούρου Ρίνποτσε και των  συντρόφων του. Το δεύτερο είναι το σπήλαιο Τόνγκσονγκ του Γκούρου Ρίνποτσε, το οποίο άνοιξε ξανά ο Κυαμπτζέ Τσάτραλ Ρίνποτσε.

Η Αυτού Αγιότητα ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε επισκέφτηκε την κοιλάδα αυτή και την ευλόγησε.

Είχαμε σχεδιάσει να προσγειωθούμε και να κάνουμε γυρίσματα στα σπήλαια αυτά, αλλά το χιόνι ήταν τόσο βαθύ που έκανε την προσγείωση αδύνατη. Αντί για αυτό, πετάξαμε πάνω από την κοιλάδα και προς τα δυτικά, πάνω από τα βουνά, σε μια ιερή λίμνη. Η λίμνη ήταν παγωμένη και βυθισμένη στο χιόνι. Αυτό κατέστησε αδύνατη την ασφαλή προσγείωση μας, καθώς δεν γνωρίζαμε που βρισκόταν η στερεή γη και που το παγωμένο νερό.

Συνεχίζοντας την πτήση, προσγειωθήκαμε σε ένα ελικοδρόμιο δίπλα στο καταφύγιο του περάσματος Θεραπάτι για να κάνουμε κάποια γυρίσματα πριν πετάξουμε πίσω, και για σύντομο χρονικό διάστημα προσγειωθήκαμε στο χωριό Μελάμτσι-γκυάνγκ για ανεφοδιασμό καυσίμων, και στη συνέχεια πετάξαμε πάνω από τη νότια πλευρά του Γιόλμο και επιστρέψαμε στην Κατμαντού.

O Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με τους Λάμα από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Ενώ βρισκόμασταν στην Κατμαντού, ηχογραφήσαμε ξανά ένα μέρος του Θιβετανικού διαλόγου για την ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η Νέα Έκδοση», προκειμένου να έχουμε καλύτερη ποιότητα ηχογράφησης. Έστησα ένα αυτοσχέδιο στούντιο ηχογράφησης σε ένα άδειο δωμάτιο στην κατοικία του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έπαιζε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε στην πρωτότυπη ταινία, και έτσι επανηχογραφήσαμε τον Θιβετανικό διάλογο του Γκούρου Ρίνποτσε για τη νέα έκδοση.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είχε κανονίσει να μας βοηθήσουν δύο ντόπιες Άνι (μοναχές) από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ώστε να ηχογραφήσουμε τις Ντακίνι της ταινίας.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως όταν γύριζαν την πρωτότυπη ταινία για τον Γκούρου Ρίνποτσε, το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου έπρεπε να ηχογραφηθεί ξανά, μετά τα γυρίσματα, διότι η ποιότητα της ηχογράφησης στα γυρίσματα δεν ήταν και τόσο καλή. Η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε είχε δηλώσει στον Κένπο πως ήταν πολύ σημαντικό να γίνει σωστά, καθώς τα λόγια είναι αυτά που φέρουν το νόημα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως το Ναμντρολίνγκ είναι ένα από τα καλύτερα Βουδιστικά Ινστιτούτα στον κόσμο, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Οτιδήποτε βγαίνει προς τα έξω με το όνομα του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ, πρέπει να αντανακλά το επίπεδο αυτό.

Μια μέρα, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε κάλεσε 19 Λάμα να κάνουν μια ολοήμερη Πούτζα. Οι Λάμα ήταν από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ αλλά έμεναν στην Κατμαντού επί του παρόντος. Είχα την ευκαιρία να ηχογραφήσω την απαγγελία τους της Επτάστιχης Προσευχής στον Γκούρου Ρίνποτσε και των Βάτζρα Γκούρου μάντρα. Φωτογράφησα επίσης και τα πρόσωπα των Λάμα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσω στη δημιουργία ψηφιακών χαρακτήρων που θα πάρουν τη θέση κομπάρσων στη «Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η Νέα Έκδοση».

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήταν ευέλικτος και εξυπηρετικός στη διαρκή αναπροσαρμογή των ταξιδιωτικών σχεδίων μας λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών εξ’ αιτίας του κορωνοϊού. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων της παραμονής μου στο Νεπάλ, η χώρα βρισκόταν σε καθολικό lock down, επομένως δεν επιτρέπονταν οι μη-αναγκαίες μετακινήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τα σχέδια μας για τα γυρίσματα· και ήταν αδύνατο να ταξιδέψουμε ξανά στο Γιόλμο.

 Όλες οι εξερχόμενες πτήσεις από το Νεπάλ γρήγορα ακυρώθηκαν. Μερικές εβδομάδες αργότερα, είχα την τύχη να επαναπατριστώ από τη Βρετανική Πρεσβεία, που κανόνισε τις πτήσεις επιστροφής μου στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Απριλίου 2020.

Νοιώθω υπερβολικά τυχερός που είχα την ευκαιρία αυτή να ταξιδέψω με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στην Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε. Στους ταραγμένους ετούτους καιρούς, βρίσκω καθησυχαστική την ύπαρξη στον τόπο εκείνον τόσων κέντρων απομόνωσης με ασκούμενους που είναι αφοσιωμένοι στην επιδίωξη δραστηριοτήτων του Ντάρμα. 

Χάρη την ευσπλαχνία και την καλοσύνη του, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε θέλει να γίνει η ταινία αυτή προκειμένου να μοιραστούν οι ευλογίες και τα οφέλη της πολύτιμης αυτής γης και σε άλλους. Με έχει εμπνεύσει πολύ επίσης η αποφασιστικότητα του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και η αφοσίωση του στην πραγματοποίηση της ευχή της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί το Ντάρμα μέσα σε αυτόν τον άγιο τόπο.

Μετά την επιστροφή μου από το Νεπάλ, με βοηθάει να θυμάμαι τη συμβουλή που ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου έδωσε όταν επέστρεψα από το προηγούμενο ταξίδι μου στο Νεπάλ το 2019: «Γνωρίζεις πως ο Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκεται παντού». Είναι πηγή έμπνευσης η επίσκεψη στις άγιες τοποθεσίες του Γκούρου Ρίνποτσε. Αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε σε ένα ιερό μέρος για να ωφεληθούμε από τις ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε. Εάν ο Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκεται στην καρδιά μας και τον νου μας, τότε οι ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκονται μαζί μας παντού.

.

Συμβουλή από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ για τον Κορωνοϊό

Το Ινστιτούτο Pathgate έλαβε επίσημη επιστολή από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στην Ινδία, που συσχετίζεται με συμβουλή για όλα τα Κέντρα του Ντάρμα του Παλγιούλ παγκοσμίως, ως απάντηση στο ξέσπασμα του κορωνοϊού Covid-19. Το μήνυμα έρχεται από τους Τσόγκτρουλ Τζυάνγκανγκ Ρίνποτσε και Τσόγκτρουλ Μούσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε.

Μήνυμα από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, Αγγλικά
Μήνυμα από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, Κινέζικα

 

Άσκηση Προσευχής για την Επιδημία του Κορωνοϊού

Άσκηση Προσευχών για τις Επιδημίες

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην Άσκηση Τόνγκλεν κατα την διάρχεια της Χειμερινής Απομόνωσης του Pathgate ως ανταπόκριση της Κρίση των Πυρκαγιών της Αυστραλίας. Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ανακοίνωσε ότι αφιέρωνε την άσκησή του για την ανακούφιση της κρίσης των πυρκαγιών στην Αυστραλία, και ενθάρρυνε τους μαθητές να συμμετάσχουν στην άσκηση του Τόνγκλεν που ανταλλάσσει τις αρετές μας για την οδύνη των άλλων. Μέσα σε θέμα ωρών, ήρθαν πολλές αναφορές ότι στις ειδήσεις έδειχναν ότι άρχισε να βρέχει σε όλη την Αυστραλία. Σύμφωνα με το Μετεωρολογική Υπηρεσίας της Αυστραλίας, δεν αναμενόταν βροχή μέχρι το Φεβρουάριο, οπότε η βροχόπτωση αυτή δεν ήταν τυχαία. Η βροχή περιγράφηκε ως απαλή, η ατμόσφαιρα ήταν δροσερή με υγρασία, και υπήρχε μια αίσθηση γαλήνης. Ήταν σαν βροχή ευλογίων. Συνέχισε να βρέχει κι'άλλο μέσα στον Ιανουάριο. Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι οι πυρκαγιές έσβησαν επισήμως και οι πληγείσες περιοχές επανήλθαν σε κατάσταση πράσινης βλάστησης, με τα επίπεδα του Φράγματος Ουαραγκάμπα στην Νέα Νότια Ουαλία να φτάνουν από ένα επίπεδο της τάξης του 41% αποθέματος νερού, στο 61%, λόγω της βροχής της τελευταίας εβδομάδας.

Πολλοί από τους μακροχρόνιους μαθητές, που ακολουθούν τις διδασκαλίες του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εδώ και τριάντα χρόνια, δεν έμειναν έκπληκτοι μ'αυτά τα γεγονότα στην Αυστραλία, εφόσον έχουν ζήσει επανειλημμένα τέτοια παρόμοια φαινόμενα σχετικά με τις ξαφνικές καιρικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο, όπου ήταν παρόν ο Λάμα Ντοντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, όπως οι αναπάντεχη και μακροχρόνια βροχή που κατέσβησε τις φωτιές σε όλη της Ελλάδα το καλοκαίρι του 2009.

Στην αρχή της πρόσφατης Χειμερινής Απομόνωσης του Pathgate το Δεκέμβριο του 2019, ο Λάμα Ντοντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ξεκίνησε μια νέα άσκηση προσευχών συγκεκριμένα για την υποταγή των επιδημιών, δυο βδομάδες πριν ξεσπάσει ο Κορωνοϊός στην Κίνα.

Ως απάντηση των  εκκλήσεων σχετικά με ποια άσκηση να ακολουθήσουμε κατά την διάρκεια της τωρινής κρίσης του Κορωνοϊού, ο Λάμα Ντοντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επινόησε μια σύντομη άσκηση που ήταν αποδεδειγμένα αποτελεσματική κατά την διάρκεια της κρίσης του ΣΑΡΣ το 2003.

Η άσκηση αυτή ενσωματώνει προσευχές και μάντρα του Γκούρου Ρίνποτσε, του Γκούρου Νγτράγκπο, της Λάμο Λομαγκυόνμα, του Βούδα της Ιατρικής και του Αβαλοκιτεσβάρα. Η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί καθημερινά από αυτούς που επιθυμούν να την ακολουθήσουν.  Δείτε την άσκηση των προσευχών πατώντας το σύνδεσμο, και δεξί-κλικ στο pdf να το κατεβάσετε.

Δείτε και Κατεβάστε την Άσκηση των Προσευχών

 

 

 

 

Μια Συνέντευξη με τον Λάμα Πάσανγκ

Ο Λάμα Πάσανγκ γεννήθηκε στο Ντόλπο, ένα χωριό 26.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, δίπλα στο Θιβέτ, στο Δυτικό Νεπάλ. Το 1986 σε ηλικά 16 ετών, πήγε στο Μάϋσορ, στην Ινδία να λάβει χειροτονία να γίνει μοναχός στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2019

Το 2019 είναι έτος γεμάτο γεγονότα για το Ινστιτούτο Pathgate ως προς την διάδοση του Βουδικού Ντάρμα. Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισα ακούραστα με τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας τους μαθητές του Pathgate...

Περισσότερα...

Ευγνωμοσύνη ενός μαθητή που εφαρμόζει τη Διδασκαλία

Ο Σάμτεν Σένγκε, ένας από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, έστειλε ημέιλ στον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τον Δεκέμβριο 2018 για να τον ενημερώσει για την προαγωγή του στη δουλειά και για τη βράβευση του ως “Απλά ο Καλύτερος”, στην τελετή βράβευσης της Κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας

Περισσότερα...

Τελετή Εγκαινιών του Κέντρου Ντάρμα Παλγιούλ όπως το Έζησε ο Τούπτεν Λόντεϋ Γκόνπο

Το Κέντρο Ντάρμα των Νύινγκμα Παλγιούλ στην περιοχή του Φλάσινγκ στην Νέα Υόρκη ιδρύθηκε το 2005 από τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε και τον Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ Ρίνποτσε. Λόγω του μικρού του μεγέθους, θεωρήθηκε απαραίτητο να βρεθεί μεγαλύτερος χώρος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σάνγκας της Νέας Υιόρκης...

Περισσότερα...

Γυρίσματα της Ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε» στην Ινδία

Αυτό το έργο ξεκίνησε όταν του δόθηκε η άδεια του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από την μακαριστή Αυτού Αγιότητα Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Η Επίσκεψη του Κένπο Νυίμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε στο Ινστιτούτο Pathgate

Ο Κένπο Νυίμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε γεννήθηκε το 1965 στα ορεινά μέρη που είναι η μυστικά χώρα του Γκούρου Ρίνποτσε γνωστή ως Μπεγιούλ Γιόλμο Γκάνγκρα. Από τα έξι του ζούσε, εκπαιδεύτηκε και πήρε καταφύγιο με διάφορους μεγάλους δασκάλους, όπως ο Κούνζανγκ Γιέσε Ρίνποτσε, ο Γκεν Ρίγκντζιν Ρίνποτσε, η Α. Α. Ντούντζομ Ρίνποτσε, η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, και η Α. Α. Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2017

Σε όλο το 2017 ο Σεβ. Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διδάσκοντας σε όλο το κόσμο και προσφέροντας μια Θερινή Απομόνωση διάρκειας εννέα εβδομαδών.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2018

Η κύρια παύση στο πρόγραμμα ταξιδιών του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήρθε το καλοκαίρι, όπου αφιέρωσε εννέα βδομάδες καθοδηγώντας την Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία, όπου μαζεύτηκαν μαθητές από όλον τον κόσμο για να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Περισσότερα...

Αποστολή Γυρισμάτων στο Νεπάλ για την Ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε»

Ως έναν από τους μοναχούς του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με εμπειρία στα ψηφιακά εφέ, δουλεύω όλο μου το χρόνο στην ψηφιακή επεξεργασία της ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε»...

Περισσότερα...

Τα τελευταία νέα σχετικά με την ταινία Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η καινούργια έκδοση

Το έργο της μετάφρασης των Θιβετανών διαλόγων της ταινίας στα Αγγλικά, Κινέζικα, και σε άλλες γλώσσες τρέχει πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2016

Το 2016 ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διατηρώντας ένα πλήρες πρόγραμμα ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα...

Το Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών

Οι μαθητές στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από την Ελληνική έδκοση του Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών.

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε Εισήλθε στην Παρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, ο περίφημος Διδάσκαλος Ντζόνγκτσεν της παράδοσης Νυίνγκμαπα, πέρασε στην Παρινιρβάνα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στις 15 Οκτωβρίου 2016 ...

Περισσότερα...

Το Πρόγραμμα των Τελετών Νιρβάνα για την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε προτού περάσει στην Παρινιρβάνα, αναζητήθηκε καθοδήγηση από την ΑΑ τον Ντοντρούπτσεν Ρίνποτσε σχετικά με την οργάνωση της Τελετής Νιρβάνα...

Περισσότερα...

Η Τελευταία Διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε άφησε ένα γράμμα στην κόρη της ανιψιάς του προτού περάσει στην Παρινιρβάνα. Το γράμμα αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η τελευταία διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2015

Καθ' όλο το 2015 ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε ακαταπόνητα το πρόγραμμα των Διδασκαλιών και την υποστήριξη των πολλών μαθητών του ανά τον κόσμο...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα στο Ιανγκλέσο του Νεπάλ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και παρέμεινε σε Τούκνταμ (βαθύ διαλογισμό) εώς τις 5 Ιανουαρίου 2016....

Περισσότερα...

Η ΑΑ ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε (1926-2015), ο Πνευματικός Αρχηγός της παράδοσης Νυίνγκμαπα, εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα (Τούκνταμ), το τελικό διαλογιστικό στάδιο πριν την είσοδο στην νιρβάνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στην Μποντ Νγκάγια της Ινδίας, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει το Νύινγκμα Μόνλαμ Τσένμο...

Περισσότερα...

Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

Καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την εκ νέου επεξεργασία της ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε, μια νέα ταινία μικρού μήκους «Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε», και ένα νέο επίσημο τρέϊλερ είναι τώρα διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Θεάτρου του Ντάρμα...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate του 2014

Το 2014 είδαμε την ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Τέταρτου Πένορ Ρίνποτσε Ντρουμπγουάνγκ Μίτζιουρ Ντέτσεν Γκάργουανγκ Ζίλνον Ντόρτζε την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να διαδίδει τη φιλεύσπλαχνη δραστηριότητα των Βουδών, δίνοντας διδασκαλίες και στην Ιαπωνία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση: Η Ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξη που λάβαμε στην έκκληση της Μονής Ναμντρολίνγκ για Οικονομική Βοήθεια του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν £7.000, αλλά απέχουμε πολύ από τον στόχο της συγκέντρωσης του ποσού...

Περισσότερα...

Σημαντική Ανακοίνωση για Προσφορά Μακροζωίας για τον Γιάνγκσι Ρίνποτσε

Η διεύθυνση της Μονής Ναμντρολίνγκ στην Ινδία απευθύνουν επίσημη έκκληση στην ανά τον κόσμο κοινότητα των μαθητών Παλυούλ να υποστηρίξουν ένα Μεγάλο Τένσουγκ (προσφορά μακροζωίας)...

Περισσότερα...

Το Ντάρμα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέφτηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο 2014, δίνοντας διδασκαλίες στο Ναγκάνο και στο Τόκυο...

Περισσότερα...

Έκκληση για Οικονομική Βοήθεια για το Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Η διεύθυνση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ ζητούνται βοήθεια για οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία...

Περισσότερα...

Η Ενθρόνιση του Τέταρτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν, έγινε η ενθρόνιση του Πέμα Νόρμπου Γιάνγκσι Ρίνποτσε – της ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Τρίτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε – στην Μητρική Μονή Παλυούλ...

Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση Πόρων για την Ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους μαθητές και φίλους του Ινστιτούτου Pathgate οι οποίοι υποστήριξαν τις προσπάθειες για την συγκέντρωση πόρων για προληπτικές εξετάσεις και πρόγραμμα εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ...

Περισσότερα...

Νέα Έκδοση της Ταινίας για τη Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

“Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε” είναι μια ταινία 10 ωρών στην Θιβετανική γλώσσα σε 15 κεφάλαια που έγινε υπό την διεύθυνση της Αυτού Αγιότητας του Μακαριστού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2013

Για να διαβάζετε μια ανασκόπηση των δρστηριοτήτων του Ισντιτούτου Pathgate και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο 2013, διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα...

Προσευχή για την Μακροβιότητα του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε (Γιάνγκσι Ρίνποτσε)

Κατόπιν των χαρμόσυνων νέων ότι αναγνωρίστηκε το Γιάνγκσι (ενσαρκωμένο ον) της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, η Αυτού Αγιότητα ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε συνέθεσε μια Προσευχή Μακροβιότητας για την ενσάρκωση του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Επίσημη Αναγγελία της Αναγνώρισης της Ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, ότι η ενσάρκωση της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε επαναγεννήθηκε στο Θιβέτ...

Περισσότερα...

Τα Ιερά Λείψανα της ΑΑ του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβε χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού ημερολογίου (23 Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες αφοσιωμένοι από όλο τον κόσμο...

Περισσότερα...

Ο Ιστότοπος του Pathgate τώρα και στα Ρουμανικά

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται τακτικά την Ρουμανία για διδασκαλίες από τον Ιούνιο του 2011. Προς όφελος των πολλών Ρουμάνων μαθητών και ακολούθων του, έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος του Pathgate στην ρουμανική γλώσσα...

Περισσότερα...

Η Επετειακή Τελετή Προσευχών για την Αυτού Αγιότητα

Τελετές προς τιμήν της Επετείου της Παρινιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβαν χώρα φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία επίσης και σε όλα τα κέντρα Παλυούλ ανά τον κόσμο....

Περισσότερα...

Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε σε πέντε ακόμα γλώσσες

 

‘Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε’, μια ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι διαθέσιμη σε πέντε ακόμα γλώσσες...

Περισσότερα...

Αποτέφρωση του Κουντούνγκ της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η Διεύθυνση του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ αποφάσισε η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε να λάβει χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού Ημερολογίου (23η Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2012

 

Το 2012 ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Ινστιτούτο Pathgate. Δείτε την ανασκόπηση των ποικίλων δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate to περασμένο έτος...

Περισσότερα...

Δια-Θρησκευτική Φιλία στην Ελλάδα

 

Κατά την διάρκεια πολλών μηνών το 2012, ένας τέως Αρχιεπίσκοπος της Παλαιάς Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας και μοναχός της Καμαλντολινής Εκκλησίας της Τάξης του Αγίου Βενέδικτου, ο Σεβ. Μονσινιόρ Δρ. Γεώργιος Παπαθανασίου, είχε τακτική επαφή με το Κέντρο Ντάρμα του Pathgate στη Αθήνα...

Περισσότερα...

Η επιτυχία της Έκκλησης για οικονομική βοήθεια στο Νοσοκομείο Τσέπαλ Τόπκυεντ

 

Έχουμε τη χαρά να πληροφορήσουμε τους φίλους μας και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο ότι το ποσόν που συγκεντρώθηκε για το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ στη Ινδία ανέρχεται σε 400.000$ περίπου...

Περισσότερα...

Καινούργια Αίθουσα Διαλογισμού στο Κέντρο Ντάρμα του Pathgate του Σύδνεϋ

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες στην μόλις ολοκληρωμένη αίθουσα διαλογισμού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει συγκεντρωθεί από την τοπική σάνγκα...

Περισσότερα...

Μετάδοση ολόκληρου του έργου του Μίπαμ Ρίνποτσε στη Μποντ Γκάγια το 2013

Η Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ ΡίνποτσεΗ Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ Ρίνποτσε αποδέχτηκε ευγενώς την πρόσκληση του Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Παράδοσης Νγκάγκυουρ Κάμα (NKTPA) να απονείμει μύηση ολοκλήρου του έργου του Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε της Παράδοσης Νυίνγκμα, την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης προφορική μετάδοση του έργου και στο τέλος του συμβάντος θα ακολουθήσει και μύηση μακροζωίας...

Περισσότερα...

Επείγουσα Έκκληση για Οικονομική Ενίσχυση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ

Μια επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση ξεκίνησε για να σωθεί το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ, το οποίο κινδυνεύει να κλειστεί από την Ινδική κυβέρνηση...

Περισσότερα...

Εγκαίνια της Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού στην Ινδία

 

Η τελετή των εγκαινίων μιας νέας "Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού" η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate τελέστηκε από τον Σεβ. Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε oστις 19 Αυγούστου στο Μοναστήρι Παλυούλ Τσοκορλίνγκ στο Bir...

Περισσότερα...

Η Θερινή Απομόνωση του Pathgate 2012

 

Η Θερινή Απομόνωση του Ινστιτούτου Pathgate 2012 προσέλκυσε μαθητές από μέρη όπως η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Άπω Ανατολή. Αποτελούμενο από οκτώ ξεχωριστές απομονώσεις, διήρκεσε οκτώ εβδομάδες κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Pathgate Dharma Centre στο Newcastle upon Tyne, της Αγγλίας...

Περισσότερα...

Το Πασχάλινο Σχολείο του Pathgate 2012

 

Στη Πασχάλινη Απομόνωση του Pathgate 2012, το οποίο έγινε από τις 6 μέχρι τις 11 Απριλίου, συμμετείχαν μαθητές που ταξίδεψαν από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία...

Περισσότερα...

Επέτειος Τελετή για την Α.Α. τον Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε

The Anniversary Puja for HH Pema Norbu Rinpoche took place this year from 22nd - 24th March in Namdroling Monastery in India...

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είναι ο Νέος Επικεφαλής των Νυίνγκμαπα

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο οποίος είναι κάτοχος του θρόνου του Μοναστηριού Ντόρτζε Ντρακ, και η κεφαλή της γενεαλογίας των Βόρειων Θησαυρών, έχει γίνει Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού...

Περισσότερα...

Η Παλυούλ ανθεί στην Αυστραλία

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία προσφέροντας Νταρμικές Διδασκαλίες σε μαθητές που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν την Διδασκαλία του Βούδα. Η παρουσία του εκεί πρόσφατα συνέπεσε με πολλών δασκάλων που ανήκουν στην ίδια γενεαλογία της παράδοσης Παλυούλ...

Περισσότερα...

Το Πέρασμα του Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ

 

Ο Τσάκζοντ Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν προσωπικός βοηθός και γραμματέας της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε απεβίωσε στην Ινδία το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 4.30πμ...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις εργασίες Ανοικοδόμησης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ

Οι εργασίες συνεχίζονται για το κτίσιμο μιας ευρύχωρης νέας επέκτασης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας...

Περισσότερα...

Φαγητό του Ντάρμα στην Κουζίνα του Pathgate

 

Η προετοιμασία των γευμάτων στην Κουζίνα του Pathgate προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εφαρμόσουν την οδηγία του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να καλλιεργήσουν την διαρκή επίγνωσή τους μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και να μιλάνε λιγότερο, να χαμογελάνε περισσότερο και να είναι μειλίχιοι...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate του 2011

 

Μέσα από την ευλογία της γενεαλογίας, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να διαδίδει την Βουδιστική Διδασκαλία και να υποστηρίζει Νταρμικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια του 2011...

Περισσότερα...

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011

 

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011 έλαβε την μορφή μιας απομόνωσης της Σπουδής πάνω στα Θεμέλια του Κλασικού Ιατρικού Τσι Κουνγκ...

Περισσότερα...

Η Ετήσια Μετάδοση Νγκάγκυουρ Κάμα στη Μποντγκάγια το 2012

Η Αυτού Εξοχότητα ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε ευσπλαχνικά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου για Διατήρηση της Νγκάγκυουρ Κάμα Παράδοσης (NKTPA)  να μεταδώσει την μύηση τουf Κάγκιε Ντέσεγκ Ντούπα (Οι Οκτώ Χερούκα ως η Συνάθροιση όλων των Βουδών)...

Περισσότερα...

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε εισήλθε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 80 ετών

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε, διακεκριμένος δάσκαλος της Γενεαλογίας Νυίνγκμα εισήλθε στην Παρινιρβάνα στις ΗΠΑ στις 27 Δεκεμβρίου του 2011…

Περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Pathgate Προσφέρει Χριστουγεννιάτικη Χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε φέρνει Χριστουγεννιάτικη χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Η Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Malkhaz Songulashvili στο Ινστιτούτο Pathgate

 

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Βαπτιστών της Γεωργίας στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας, Η Εξοχότητά Του ο Malkhaz Songulashvili επισκεύτηκε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στα τέλη Νοεμβρίου σε μια διερευνιτική αποστολή για να μάθει περισσότερα σχετικά με το Βουδισμό...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Pathgate στο Σύδνεϋ

 

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη  Αυστραλία , ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, τέλεσε μια Τελετή Τσε Ταρ και παρακολούθησε την πρόοδο της οικοδόμησης του νέου ναού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ...

Περισσότερα...

Η Ευλογία της Τάρα Νικάει το Σύνδρομο Ντάουν

 

Φέτος τον Μάρτιο ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε ένα αίτημα καθοδήγησης από μια Αυστραλή μαθήτριά του η οποία διένυε την δέκατη τρίτη εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν πανικοβλημένοι από τα αποτελέσματα του υπέρηχου του εμβρύου...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε δίνει Ενδυνάμωση στους Μαθητές του Pathgate στη Σιγκαπούρη

 

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, ο 12ος Κάτοχος του Θρόνου της Γενεαλογίας Παλιούλ ήταν στην Σιγκαπούρη το Νοέμβριο όπου η επίσκεψή του συνέπεσε με μια από τις τακτικές επισκέψεις του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη χώρα....

Περισσότερα...

Οικογενειακή Σύναξη στη Σαγκάη

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε παραβρέθηκε πρόσφατα σε μια οικογενειακή σύναξη στην Κίνα και συναντήθηκε με αρκετά μέλη της οικογένειας στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του έδωσε κατόπιν αιτήματος διδασκαλίες του Ντάρμα και Καταφύγιο σε τοπικούς μαθητές...

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει Δεξαμενή Νερού στο Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ

 

Μετά από αίτημα από το Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ, στην Ινδία στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε η σάνγκα του Pathgate στη Σιγκαπούρη συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της δεξαμενής νερού στο μοναστήρι...

Περισσότερα...

Δια-θρησκευτική Ομιλία στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καλεσμένος στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, όπου μίλησε για τον κοινό στόχο που μοιράζουν οι ακόκολουθοι διάφορων θρησκείων:  μεταμόρφωση της καθημερινής δραστηριότητας σε ζωντανής δράσης αγάπης...

Περισσότερα...

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 88 ετών

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε, ο οποίος υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού από το 2010, πέρασε στην Παρινιρβάνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2011...

Περισσότερα...

Ενημέρωση σχετικά με την έκκληση του Ταμείου Ανακούφισης Λιμού στην Ανατολική Αφρική

 

Καθώς η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής  συνεχίζεται, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την λιμοκτονία. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνεχίζει να βλέπει αυτή την ανθρώπινη καταστροφή ως προτεραιότητα επείγουσας προσοχής...

Περισσότερα...

Το Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους Άστεγους

 

Το Ιστιτούτο Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους μοναχικούς και στους άστεγους στο Newcastle upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Μαθητές από 24 Χώρες παρακολουθούν τις Θερινές Απομονώσεις του Pathgate

 

Μαθητές από 24 χώρες παρακολούθησαν επτά ξεχωριστές Απομονώσεις στην φετινή Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Έναρξη Απομόνωσης στο Kunzang Yoedseling στο Μπουτάν

 

Ενώ η Θερινή Απομόνωση του Pathgate έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο στην πόλη του City of Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, μια ξεχωριστή απομόνωση ξεκίνησε επίσης για τους Νταρμικούς φίλους του  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Εστία Απομόνωσης Kunzang Yoedseling στο Πάρο του Μπουτάν...

Περισσότερα...

Νέα Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ρουμανία, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, σε απάντηση των αιτημάτων των τοπικών σπουδαστών, δημιουργήθηκε μια Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο  Βουκαρέστι...

Περισσότερα...

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε Επισκέπτεται την Αρχαία Πρωτεύουσα της Ολλανδίας

 

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε αρκετές διδασκαλίες σχετικά με το Διαλογισμό, την εφαρμογή του Ντάρμα και το Βουδιστικό Ιατρικό Τσι Κονγκ...

Περισσότερα...

Δεύτερη Επέτειος Εορτασμού της Παρανιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

 

Η δεύτερη Επετειακή Τελετή στη μνήμη της Παρανιρβάνα της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε έλαβε χώρα στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία για πέντε μέρες από τις 2 Απριλίου (29η μέρα του 1ου Θιβετανικού Σεληνιακού Μήνα)...

Περισσότερα...

Ενθρόνιση των Κένπο και των Ντόρτζε Λόπον στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Θερμά συγχαρητήρια στους 137 Νταρμικούς αδελφούς του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ  στην Ινδία οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα τον βαθμό του  Κένπο  και Βατζρατσάρυα...

Περισσότερα...

Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων

Μια νέα προσθήκη στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Pathgate είναι η εξής: ‘Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων’, όπου μπορείτε να βρείτε τις προσεχείς ημερομηνίες ασκήσεων και επετείων του Θιβετανικού Βουδιστικού ημερολογίου...

Περισσότερα...