Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Εισαγωγή στο Δέντρο Καταφυγίου τής Γενεαλογίας Παλγιούλ τής Άσκησης Νάμτσο

Το Νάμτσο πρώτα αποκαλύφθηκε από τον τέρτον Μίνγκυουρ Ντόρτζε και στην συνέχεια μεταδόθηκε στον Κούνζανγκ Σέραμπ. Ολόκληρος ο κύκλος των οδηγιών από τις <προκαταρκτικές ασκήσεις τού Νέντρο μέχρι τις παρατηρητικές οδηγίες τού Ντζόγκτσεν συντάχθηκαν από τον Κάρμα Τσάγκμε.

Όταν ο Λάμα Πάσανγκ, ο απασχολούμενος λάμα στο Κέντρο τού Ντάρμα τής Παλγιούλ στην Πόλη της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ , επισκέφτηκε το Κέντρο τού Ντάρμα τού Pathgate στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια εκτενή περίοδος το 2019, έδωσε μια διάλεξη στην εισαγωγή στο Δέντρο Καταφυγίου τής Γενεαλογίας Παλγιούλ τής Άσκησης Νάμτσο. Η βιντεογράφηση τής διδασκαλίας είναι τώρα διαθέσιμη στο Θέατρο τού Pathgate. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο.

Η Ανακατασκευή τού Μοναστηριού Tashi Choeling στο Νεπάλ

Το εργοτάξιο τού Μοναστηριού Tashi Choeling Το εσωτερικό τού Μοναστηριού Tashi Choeling Ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ εξετάζει το εργοτάξιο τού Μοναστηριού Tashi Choeling

Ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ, ο τέως Πρόεδρος τού Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα (ΝΝΙ) τής Ινδίας, πρόσφατα επίστρεψε στο χωριό του, το Tsak Gaun, στο Νεπάλ, για να επιβλέπει την ανακατασκευή τού Μοναστηριού Tashi Choeling η οποία χρηματοδοτείται εν μέρη από το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Ινστιτούτου Pathgate. Η τρέχουσα εστίαση είναι η ολοκλήρωση τής σκεπής πριν την αρχή τής βροχερής περιόδου.

Το Pathgate Δωρίζει Βιβλία τού Ντάρμα στην Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη τού Καθεδρικού τής Ειρήνης

Ο Δρ Malkhaz Songulashvili, ο Μητροπολίτης τής Τιφλίδας γιορτάζει την Θεία Ευχαριστία με ένα μέλος τού εκκλησιάσματός του Μέλη τού Καθεδρικού τής Ειρήνης κοιτάζουν τα βιβλία τού Ντάρμα στην Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη Μέλος τού Καθεδρικού τής Ειρήνης δείχνει ένα βιβλίο τού Ντάρμα στην Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη

Ως ανταπόκριση στο αίτημα τού Δρ Malkhaz Songulashvili, του Μητροπολίτη τής Τιφλίδας, μια αποστολή 361 βιβλίων τού Ντάρμα στάλθηκε στην αρχή τού έτους στην Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη τού Καθεδρικού τής Ειρήνης τής Τιφλίδας στην Γεωργία. Αυτά τα βιβλία θα αυξήσουν την συλλογή των πνευματικών πηγών που καλύπτουν την Ιουδαϊκή, την Χριστιανική και την Μουσουλμανική πίστη.

Το Pathgate Προσφέρει Υποστήριξη στο «Humanity First» (Ανθρωπιά Πρώτα) στην Αθήνα

Η τράπεζα ρούχων τού «Humanity First» πριν την επίσκεψη τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε – Ο Ιμάμης Atta-Ul Naseer με μια μαθήτρια τού Pathgate την τράπεζα ρούχων τού «Humanity First» Η τράπεζα ρούχων με καινούργιες ράγες για την παρουσίαση των ρούχων

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προσφάτως καλέστηκε στην καινούργια φιλανθρωπική οργάνωση «Humanity First» (Ανθρωπιά Πρώτα) από τον Ιμάμη Atta-Ul Naseer, το Εθνικό Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αχμαντίγια Ελλάδας . Η φιλανθρωπική οργάνωση ιδρύθηκε για να παρέχει απαραίτητη βοήθεια στους ανθρώπους στην Αθήνα σε αυτή την τρέχουσα οικονομική κρίση. Για να τιμήσει την επίσκεψη του στην καινούργια φιλανθρωπική οργάνωση, ο, Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έγινε ό πρώτος χορηγός τους όταν προσέφερε μια δωρεά στον Ιμάμη Atta-Ul Naseer. Αυτά το χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την επίπλωση τής τράπεζας ρούχων και για άλλες ουσιαστικές υπηρεσίες, όπως την τράπεζα τροφίμων τής φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Ανασκόπηση Αξιοσημείωτων Γεγονότων μέσα στο 2023

Ο Χρυσός Ναός στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ
Πορταίτο τού Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε Τούρτα για τον Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε

Την τελευταία μέρα τού 2023, στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ τής Ινδίας και σε όλα τα κέντρα Πάλυουλ ανά τον κόσμο εόρτασαν τα δωδέκατα γενέθλια τού Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε – του Γιάνγκσι τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

Ο Hsing Yun Dashi Ο Ντόμανγκ Γκυάτρουλ Ρίνποτσε Ο Λάμα Τούμπτεν Ζόπα Ρίνποτσε

Στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Σεβαστός Hsing Yun Dashi, ιδρυτής τής Παγκόσμιας Βουδιστικής Μαχαγιάνα Κοινότητας Fo Huang Shan, πέρασε στην παρινιρβάνα στην οικία του στο Μοναστήρι Fo Guang Shan στην Ταϊβάν. Ήταν 96 ετών.

Στις 8 Απριλίου 2023, ο Σεβαστός Ντόμανγκ Γκυάτρουλ Ρίνποτσε, σημαίνων πρωτοπόρος στην δημιουργία πολλών κέντρων Νυίνγκμα στις ΗΠΑ, πέρασε στην παρινιρβάνα στην οικία του στο Half Moon Bay τής Καλιφόρνια στην ηλικία των 98 ετώ.

Πέντε μέρες αργότερα στις 13 Απριλίου 2023, ο Σεβαστός Λάμα Τούμπτεν Ζόπα Ρίνποτσε τής παράδοσης Γκελούκπα ο οποίος δημιούργησε το Ίδρυμα για την Διατήρηση τής Μαχαγιάνα Παράδοσης (FPMT), εισήλθε σε διαλογισμό τούκνταμ στο Μοναστήρι Κόπαν στο Νεπάλ και πέρασε στην παρινιρβάνα την επόμενη μέρα. Ήταν 76 ετών.

Ο Κέντσεν Τράνγκου Ρίνποτσε, Ο Λάμα Τσίμε Ντροϋούλτσινγκ Ο Λάμα Τσέρινγκ Ουάνγκντου Ρίνποτσε

Στις 4 Ιουνίου 2023, την πανσέληνο τού Σάγκα Ντάουα, ο Σεβαστός Κέντσεν Τράνγκου Ρίνποτσε, ένας από τους πιο επιφανείς δασκάλους τής παράδοσης Κάρμα Κάγκιου, πέρασε στην παρινιρβάνα στην Μονή Τράνγκου Τάσι Γιάνγκτσε στο Νεπάλ. Ήταν 91 ετών.

Ο Σεβαστός Λάμα Τσίμε Ντροϋούλτσινγκ, πατέρας τού Τούλκου Άντζαμ Ρίνποτσε τής Μονής Ναμντρολίνγκ απεβίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023 στην ηλικία των 95 ετών στην Ταϊβάν. Η καύση τού σώματός του έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στις 24 Οκτωβρίου τού 2023, ο Σεβαστός Λάμα Τσέρινγκ Ουάνγκντου Ρίνποτσε, κάτοχος των γενεαλογιών Λόνγκτσεν Νυίνγκτικ, Σίτζε τού Παντάμπα Σάνγκυε, και Τσοντ τού Μάτσικ πέρασε στην παρινιρβάνα στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Ήταν 88 ετών.

Ο Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, Ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε και ο Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε (αριστερά προς δεξιά) Η ΑΑ ο Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζι Ρίνποτσε

Την 21η Απριλίου 2023, την Αδαμάντινη Επέτειο των 60 χρόνων τής Μονής Ναμντρολίνγκ και των 30 χρόνων τής γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντρουμπ Νταργκυελίνγκ, διενεργήθηκε εορτασμός από την Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε ο οποίος προσέφερε έναν Νταρμικό Τροχό από λευκό σανταλόξυλοl μπροστά στις εικόνες τής Αυτού Αγιότητας τού Μακαριστού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης σαν ένα ορόσημο αυτής τη ευοίωνης περίστασης. Ο Νταρμικός Τροχός από λευκό σανταλόξυλο δόθηκε αργότερα ως δώρο στον Γιάνγκσι Ρίνποτσε στο Θιβέτ.

Το Επέτειο ενθρόνισης των 210 κένπο Ομαδική φωτογραφία των 73 κένμο

Στις 22 Απριλίου 2023, 210 κένπο, 73 κένμο και 12 ντόρτζε λόπον ενθρονίστηκαν από την Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε στον Χρυσό Ναό στην Μονή Ναμντρολίνγκ.

Σύννεφα ουράνιου τόξου Σύννεφα ουράνιου τόξου
Σύννεφα ουράνιου τόξου Σύννεφα ουράνιου τόξου

Καθημερινή θέαση σύννεφων ουράνιου τόξου πάνω από την πόλη τού Newcastle upon Tyne για ένα διάστημα δέκα μερών και πλέον αναφέρθηκε από όλα τα ειδησεογραφικά μέσα στα μέσα Δεκεμβρίου 2023. Το φαινόμενο αυτό συνέπεσε με την ίδιας διάρκειας διδασκαλία τής Σούτρα Amitayurdhyana - μια διδασκαλία τού Σακυαμούνι Βούδα σχετικά με την εφαρμογή τής ύστατης μποντιτσίτα τής απελευθέρωσης τού εαυτού από τις συνεχείς επαναγεννήσεις στην Σαμσάρα μέσω τής επίτευξης μιας άπειρης δίχως θάνατο διάρκειας ζωής στην δυτική αγνή χώρα τού Αμιτάμπα - που δόθηκε από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην πόλη του.

Η εμφάνιση σύννεφων ουράνιου τόξου, διάχυτου λαμπρού φωτός, ευωδίας, και σεισμικών δονήσεων συχνά συνδέονται με σημαντικά γεγονότα και περιστάσεις στον Βουδισμό, όπως αυτά απεικονίζονται στις γραφές τόσο τής Σουτραγιάνα όσο της Ταντραγιάνα, όπως στο επεισόδιο όπου ο Σακυαμούνι Βούδας εγκωμιάζει τον Μποντισάτβα Μαχασάτβα Κσιτιγκάρμπα για τον ωκεανό των άπειρων αρετών του στην πρόκληση τής αφύπνισης αναρίθμητων αισθανόμενων όντων κατά την διάρκεια πολλών αιώνων, μπροστά σε μια μαζική συγκέντρωση αναρίθμητων μποντισάτβα στον Ουρανό τον Τριάντα τριών Θεών. .

Πολλοί μαθητές παρόντες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η ατμόσφαιρα γύρω από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε γινόταν όλο και πιο φωτεινή καθώς η διδασκαλία προχωρούσε. Έγινε τόσο λαμπερή και διαυγής που μια μαθήτρια αναγκάστηκε να κρατάει τα μάτια της κλειστά κατά την διάρκεια τής διδασκαλίας, ενώ υπήρχε διάχυτη η ευωδιά θυμιάματος από σανταλόξυλο, και μια λεπτή δόνηση ερχόταν από το πάτωμα κατά την διάρκεια τής απαγγελίας των προσευχών από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, τα οποία έγιναν αισθητά από πολλούς μαθητές. Ολόκληρη η διδασκαλία ήταν μια εμπειρία που προκάλεσε απίστευτο δέος.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διδάσκει στο Newcastle upon Tyne Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διδάσκει στην Ρουνανία
Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διδάσκει στην Αθήνα Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διδάσκει στο Μιλάνο

Κατά την διάρκεια τού 2023, ακουστικές διδασκαλίες τού Ντάρμα από το αρχείο τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καθημερινά διαθέσιμες για τους μαθητές τού Pathgate σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές διδασκαλίες τού Ντάρμα που εμπεριέχουν σχόλια στο Νάμτσο Νέντρο, στο Ντόρτζε Τσόπα, στο Liao Fan Si Xun και στο Le'u Dun Ma τού Παντμασαμπάβα.

Ολοκαίνουργιες ακουστικές διδασκαλίες για το 2024 θα περιλαμβάνουν σχόλια για το Barched Lamsel και το Ντόρτζε Τσικ Κανγκ Ντρούκ τού Παντμασαμπάβα· το Σότζονγκ, το Νιούνε, και εισαγωγή στους 35 Βούδες όπως παρουσιάζονται στην Σούτρα των Τριών Σωρεύσεων· Εξομολόγηση των Πτώσεων μπροστά στους Ογδόντα οκτώ Βούδες· το Νάρακ Κονγκ Σακ· τις 42 Ειρηνικές και τις 58 Οργισμένες Θεότητες τού Μπάρντο· και το Σέμνυι Νγκάλσο – Αναπαυόμενοι στην Φύση τού νου τού Λονγτσέμπα.

Από τον Αύγουστο 2023, μαθητές από το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Πολωνία και την Ιταλία εκμεταλλεύτηκαν την προσφορά τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για ατομική προσωπική απόσυρση στο Κέντρο Ντάρμα τού Pathgate στην Αγγλία.

Κατόπιν αιτήματος των μαθητών το φθινόπωρο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ξεκίνησε πάλι να δίνει διδασκαλίες τού Ντάρμα στην Ρουμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, και ακολουθούν και άλλες χώρες το 2024. Η τρέχουσα διδασκαλία βασίζεται στις προσευχές τής ευγενούς προθέσεως που συνέθεσε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε κατά την διάρκεια τής πανδημίας COVID. Οι προσευχές αυτές αναδύονται από την γαλήνια παραμονή τής φύσης τού νου, αποτίουν φόρο τιμής στην άχρονη σοφία και την καθοδήγηση των Βουδών για την εξάλειψη τής εξαρτημένης προέλευσης τού συλλογικού κάρμα πίσω από την εμφάνιση τής πανδημίας, των ακραίων καιρικών φαινομένων, των ραγδαία αυξανόμενων ανθρώπινων συγκρούσεων και των δίχως τέλος παγκόσμιων καταστροφών μέσω τού μετασχηματισμού των καθημερινών μας δραστηριοτήτων τού σώματος, του λόγου και του νου, σε αυθεντική πειθαρχία τής άσκησης τού Ντάρμα η οποία προάγει την ανάπτυξη ευεργετημάτων που διαρκούν για όλα τα όντα.

Ο Κένπο Κούνσανγκ Ντέτσεν Ρίνποτσε στο Κέντρο τού Ντάρμα τού Pathgate στην Αθήνα με τους διαμένοντες μοναχούς , τον Ντόρτζε Γκυάλτσεν και τον Ντάουα Λόντεϊ Το Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα στην Ινδία

Khenpo Kunsang Dechen Rinpoche, who has taught at the Ngagyur Nyingma Institute in India and the Palyul monastery in Tibet, was a guest of honour in the care of Pathgate students in Romania and Greece in December. He is at present the resident teacher of the Ottawa Palyul Centre in Canada.

Ο Κάλσανγκ Γιέσε Ρίνποτσε μπροστά από το Ζάνγκντοκ Πάλρι στο Yunlin, στην Ταϊβάν Οι στούπες που οδηγούν στο Ζάνγκντοκ Πάλρι Η εγκατάσταση των τροχών προσευχής

Ο Κάλσανγκ Γιέσε Ρίνποτσε ο οποίος συνόδεψε την Αυτού Αγιότητα τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στην μετεγκατάστασή του στην Ινδία από το Θιβέτ το 1959, έχει διατελέσει διδάσκων στα Κέντρα Πάλυουλ στην Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Αυτή την περίοδο απασχολείται με την κατασκευή τού Ζάνγκντοκ Πάλρι (Ένδοξο Χαλκόχρωμο Όρος) – η αγνή χώρα τού Γκούρου Ρίνποτσε - στο Yunlin στην δυτική Ταϊβάν. Όταν ολοκληρωθεί, το συγκρότημα θα περιβάλλεται από 9900 τροχούς προσευχών που μέρος του κόστους τους έχει χρηματοδοτηθεί από το Ινστιτούτο Pathgate.

Οι αφοσιωμένοι που κάνουν περιφορά στην Παγόδα τής Ειρήνης στην Βιέννη Η Παγόδα τής Ειρήνης στην Βιέννη Η τοποθέτηση των φαναριών που επιπλέουν κατά την διάρκεια τού Τόρο Ναγκάσι

Στις 25 Ιουνίου 2023, η Παγόδα τής Ειρήνης στην Βιέννη η οποία κτίστηκε από την Βουδιστική ομάδα Nipponzan-Myôhôji στις όχθες τού Ποταμού Δούναβη το 1983, εόρτασε την επέτειο των 40 ετών, με την βοήθεια ντόπιων μαθητών τού Pathgate, οι οποίοι πρόσφεραν επίσης βοήθεια τον Αύγουστο για το φεστιβάλ τού Τόρο Ναγκάσι των φαναριών που επιπλέουν εις μνήμην τής Χιροσίμα και του Ναγκασάκι όταν οι ατομικές βόμβες σκότωσαν πάνω από 150.000 πολίτες.

Ο 900 ετών παλαιός ναός στο Tsak Gaun στο Νεπάλ Κατασκευή για αντικατάσταση τού παλαιού ναού

Το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate , από τις αρχές τού 2023 δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή ενός παλαιού ναού ο οποίος πρωτοκτίστηκε 900 χρόνια πριν στο χωριό τού Tsak Gaun στο Νεπάλ. Οι οικοδομικές εργασίες έχουν αρχίσει.

Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη στον Καθεδρικό τής Ειρήνης στην Τυφλίδα τής Γεωργίας Νταρμικά βιβλία για την Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη

Σε απάντηση τού αιτήματος τού Δρς Malkhaz Songulashvili, Μητροπολιτικού Επισκόπου τής Τυφλίδας, δόθηκε οικονομική βοήθεια, και έγινε αποστολή 361 βιβλίων για τον Βουδισμό τα οποία προσφέρθηκαν στην Διαθρησκευτική Βιβλιοθήκη τού Καθεδρικού τής Ειρήνης στην Τυφλίδα τής Γεωργίας. Τα βιβλία αυτά θα προστεθούν στο αρχείο τους τόσο το έντυπο όσο και το ψηφιακό το οποίο περιλαμβάνει Ιουδαϊκή, Χριστιανική και Μουσουλμανική λογοτεχνία στην αγγλική, την αραβική, την εβραϊκή και την ελληνική γλώσσα.

Κτίρια που κατέρρευσαν στην Τουρκία Κτίρια που κατέρρευσαν στην Συρία

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, ένας πολύ μεγάλος σεισμός χτύπησε την Τουρκία και την Συρία, προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή σε κτίρια και δεκάδες χιλιάδες θύματα. Από την πρώτη στιγμή εστάλη οικονομική βοήθεια από το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate , Pathgate ως απάντηση στο αίτημα βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τις δύο χώρες.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μπροστά στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων με την Τατιάνα, την Ουκρανή εκπρόσωπο στα αριστερά και τον Ντάουα Λόντεϊ στα δεξιά Παράδοση προμηθειών στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων Ο χώρος των προμηθειών στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων

Τέλη Νοεμβρίου τού 2023, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων (ΟΠΟΡΑ) στην Αθήνα. Από την άνοιξη 2021, το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate χρηματοδοτεί την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Αθήνα.

Η Τράπεζα Τροφίμων τού West End Δέματα τροφίμων Γεύματα που προετοίμασαν στην Κουζίνα των Ανθρώπων

Η παράδοση τροφίμων στην Τράπεζα Τροφίμων τού West End και στην Κουζίνα των Ανθρώπων στο Newcastle upon Tyne συνεχίστηκε σε εβδομαδιαία βάση μέσω τού Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate .

Η Τράπεζα Τροφίμων τού West End διένειμε 39% περισσότερα δέματα τροφίμων τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με το προηγούμενα έτος, τα οποία ανέρχονται σε 287 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους χρήστες τους να επιβιώσουν από την κρίση τού κόστους ζωής, ενώ παράλληλα η Κουζίνα των Ανθρώπων κάθε βράδυ σερβίρει περισσότερα από 250 γεύματα σε εκείνους που χρειάζονται υποστήριξη.

Κατά την διάρκεια τού 2023, το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate υποστήριξε ένα μεγάλο εύρος προγραμμάτων που περιλάμβαναν προμήθεια τροφίμων για το Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα τής Ινδίας, ανακατασκευή ενός παλαιού ναού στο Νεπάλ και ενός καινούργιου στην Ταϊβάν, δωρεά προς τους σεισμόπληκτους τής Τουρκίας και της Συρίας, δωρεά βιβλίων τού Ντάρμα προς τον Καθεδρικό τής Ειρήνης στην Γεωργία, υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη, παραδόσεις τροφίμων στην Τράπεζα Τροφίμων και στο συσσίτιο, και αρωγή για την εκπαίδευση παιδιών στο Νεπάλ, την Ινδία και την Μογγολία καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες.Όλο αυτό κατέστη δυνατό λόγω τής γενναιόδωρης υποστήριξης μαθητών και φίλων τού Ινστιτούτου Pathgate σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας στους μαθητές και τους φίλους τού Ινστιτούτου Pathgate οι οποίοι κατέστησαν την συλλογική μας προσπάθεια εφικτή.

Σφυρηλατώντας Καινούργιες Φιλίες στην Αθήνα

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και ο Ιμάμης Atta-Ul Naseer Δώρα συμπεριλαμβανομένων και ζωγραφιών παιδιών απονέμονται στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από την Όλια εκ μέρος των Ουκρανών προσφύγων Οι Ουκρανές από αριστερά προς δεξιά: η Τατιάνα, η Όλια, η Τάνια και η Ντιάνα

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο 2023, σφυρηλάτησε καινούργιες φιλίες με τον Ιμάμη Atta-Ul Naseer, ο Εθνικός Πρόεδρος τής Μουσουλμανικής Κοινότητάς Ahmadiyya στην Ελλάδα, και με τις εκπρόσωπους τού τοπικού Κέντρου Ουκρανών Προσφύγων (ΟΠΟΡΑ), όταν παραστάθηκαν στην διδασκαλία του στο Pathgate Dharma Centre. Όλοι μοιράστηκαν ένα απολαυστικό γεύμα μαζί από φαγητά που έφτιαξαν οι Ουκρανές επισκέπτριες και οι μαθητές τού Pathgate. Όλοι μοιράστηκαν ένα απολαυστικό γεύμα από φαγητά που έφτιαξαν οι Ουκρανές επισκέπτριες και οι μαθητές τού Pathgate.

Η Μουσουλμανική Κοινότητα Ahmadiyya ιδρύθηκε το 1889 στην Ινδία από τον Hadhrat Mirza Ghulam Ahmad. Τώρα υπάρχουν χιλιάδες τοπικά τμήματα σε πάνω από 200 χώρες· ενθαρρύνουν την διαθρησκευτική αρμονία και τα πιστεύω τής κοινότητας είναι ότι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός είναι τα θεμέλια μιας ειρηνικής κοινωνίας.

Από την άνοιξη τού 2021, το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate προμηθεύει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Αθήνα, που για εκτεταμένη περίοδο ισοδυναμεί το 80% τής εβδομαδιαίας υποστήριξης που λαμβάνουν.

Ένα Μήνυμα Διαθρησκευτικής Ενότητας από την Γεωργία

Ο Αρχιεπίσκοπος Malkhaz Songulashvili δωρίζει ένα κρυστάλλινο λωτό στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε κατά την επίσκεψή του στο Newcastle Ο Μητροπολίτης Malkhaz Songulashvili λαμβάνει ως δώρο έναν πίνακα που τον αναπαριστά ως αγγελιοφόρο τής ειρήνης από το εκκλησίασμά του Ο Αρχιεπίσκοπος τού Canterbury Justin Welby και ο Μητροπολίτης Malkhaz Songulashvili συλλειτουργούν στην Γεωργία

Ένας καλός φίλος τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, ο Δρ. Malkhaz Songulashvili, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος τής Γεωργίας και νυν Μητροπολίτης τού Tbilisi, τιμήθηκε πρόσφατα στην Γερμανία από το Οίκο τού Eνός (House of One) και έγινε ο πρώτος βραβευθείς τού νεοιδρυθέντος Βραβείου Ειρήνης τού Οίκου τού Ενός. Ο Οίκος τού Ενός είναι ο πρώτος Θρησκευτικός οίκος λατρείας στο Βερολίνο, ο οποίος περιέχει μια εκκλησία, ένα τέμενος, και μια συναγώγή στην ίδια τοποθεσία.

Ο Μητροπολίτης Malkhaz Songulashvili, έχει εργαστεί επί πολλά έτη εκτός τής γενέτειράς του Γεωργίας για να προάγει την ειρηνική συνύπαρξη και την διαθρησκευτική ενότητα ανάμεσα στις θρησκείες τού συνόλου τής περιοχής τής Καυκάσου. Εμπνεόμενος από αυτό που είδε στο Βερολίνο, έχει ξεκινήσει στην Τυφλίδα, την πρωτεύουσα τής Γεωργίας, ένα πρόγραμμα ειρηνευτικό, προσθέτοντας στην κύρια έδρα του, τον Καθεδρικό τής Ειρήνης, ένα συναγωγή τέμενος και μια συναγωγή. Επίσης, εκεί υπάρχει ένα Κέντρο για Διαθρησκευτικό Διάλογο, όπου επισκέπτες γνωρίζουν τις ελπίδες και τις αρχές όλων των διαφορετικών πίστεων.

Μόλις επέστρεψε στην Γεωργία από το Βερολίνο, έλαβε ένα συγχαρητήριο δώρο, το οποίο ζωγράφισε η Επίσκοπος Rusudan Gotsiridze, η πρώτη γυναίκα επίσκοπος των Βαφτιστών στην Γεωργία. Ο Μητροπολίτης Malkhaz Songulashvili πρόσφατα τέλεσε μια λειτουργία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο τού Canterbury Justin Welby ο οποίος επισκέφθηκε την χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και ο Μητροπολίτης Malkhaz Songulashvili, έχουν εκτεταμένο διαθρησκευτικό διάλογο για πολλά χρόνια. Υπάρχει πρόσθετο άρθρο την επίσκεψη τού Μητροπολίτη Malkhaz Songulashvili στο Ινστιτούτο Pathgate το 2009. Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.

Υμνώντας τα Ονόματα τού Μαντζούσρι

Ο Μαντζούσρι με το ξίφος του τής σοφίας Πέντε διαφορετικές μορφές του Μαντζούσρι: ο Σιμχαναντα Μαντζούσρι, ο Τίκσνα Μαντζούσρι, ο Αραπατσάνα Μαντζούσρι, ο Βιμάλα Μαντζούσρι, και ο Τζνανασάτβα Μαντζούσρι ο 
Μαντζουβάτζρα , η ταντρική μορφή του Μαντζούσρι

Το Μαντζούσρι ναμ σαμγκίτι (τζάμπαλ τσέντζο) – Υμνώντας τα Ονόματα τού Μαντζούσρι - είναι ένα βαθύτατα σημαντικό κείμενο και για τα τρία οχήματα τής Σουτραγιάνα, της Μαχαγιάνα και της Βατζραγιάνα στον Βουδισμό. Αναφέρεται επίσης ως Το Δίκτυο τής Μαγικής Εκδήλωσης τού Μαντζούσρι ή απλώς ως Ο Βασιλεύς Όλων των Τάντρα. Θεωρείται στην παράδοση Νυίνγκμα Νυίνγκμα ως ένα κείμενο τής Ατιγιόγκα διότι περιέχει το σύνολο τού εδάφους, της ατραπούκαι και της καρποφορίας τής Καλατσάκρα Τάντρα (ντούκυι κόρλο).

Το ιερό κείμενο μεταδόθηκε άμεσα από τον Βούδα Σακυαμούνι. Το αρχικό κείμενο των 100.000 κεφαλαίων και πλέον μεταφράστηκε στα Θιβετανικά από τον Ρίντσεν Ζάνγκπο, όμως σήμερα σώζονται μόνον 167 στροφές όπως συλλέχθηκαν από τον Μαντζουσριμίτρα.

Ο καθ’ ολοκληρίαν φωτισμένος Μαντζούσρι, η ενσάρκωση τής αρχέγονης σοφίας όλων των Βουδών, ο οποίος εκδηλώνεται από άκρου εις άκρον στο πολυσύμπαν με αναρίθμητες εκδηλώσεις μποντισάτβα από χρόνο χωρίς αρχή, τιμάται ως πρίγκιπας αντιβασιλέας τού Ντάρμα λόγω τού ιερού του όρκου να εκπληρώσει όλα τα όντα των έμψυχων και μη έμψυχων κόσμων.

Το Υμνώντας τα Ονόματα τού Μαντζούσρι περιγράφεται από τον Βούδα Σακυαμούνι στο Βουδαβατσάνα (κάνγυουρ) – ο Λόγος τού Βούδα - ως το πλέον αποτελεσματικό αντίδοτο, η πιο ανυπέρβλητη άσκηση για την εξάλειψη των μολύνσεων και των αρνητικών καρμικών συνθηκών όπως αυτές βιώνονται στους τρεις κόσμους. Είναι ακριβώς για τον λόγο αυτό που το Υμνώντας τα Ονόματα τού Μαντζούσρι επιλέχθηκε ως η κύρια άσκηση όλων των Θιβετανικών παραδόσεων των Νυίνγκμα, των Κάγκιου, των Σάκυα και των Γκελούγκ κατά την διάρκεια τού Ετήσιου Εορτασμού Προσευχών για την Παγκόσμια Ειρήνη – Μόνλαμ Τσένμο, στην Μποντγκάγια.

Υμνώντας το Μαντζούσρι Ναμασαγκίτι, και διαλογιζόμενοι στο νόημα των στροφών του κατά την διάρκεια τού Καλιγιούγκα (τσόπε ντου), η εποχή τής παρακμής, με βεβαιότητα προ(σ)καλούμε τις πλέον θετικές συνθήκες που θα μετασχηματίσουν την ποιότητα τής ενέργειας στον κόσμο ώστε να αποκατασταθεί κάποιος βαθμός αρμονίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το σύνολο των 167 στροφών τής Τάντρα τού Μαντζούσρι Νάμα Σανγκίτι μεταφράστηκε προσφάτως εκ νέου από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με επιπρόσθετες σημειώσεις πάνω στο νόημα κάθε στροφής εις μνήμην τής Αδαμάντινης Επετείου των 60 ετών τής Μονής Ναμντρολίνγκ και της Επετείου των 30 ετών τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ.

Η εκ νέου μεταφρασμένη Τάντρα Μαντζούσρι Νάμα Σανγκίτι στην σελίδα 202 τού Δέντρου τής Φώτισης που Εκπληρώνει τις Ευχές – το βιβλίο Προσευχών τής Ετήσιας Συνάθροισης τής Παράδοσης Νγκάγκυουρ, το οποίο βρίσκεται στον τίτλο Prayer Collections (Συλλογές Προσευχών). Πατήστε εδώ για να τα διαβάσετε.

Τρεις Αναθεωρημένες Εκδόσεις Κειμένων Προσευχών Νυίνγκμα Διαθέσιμα στο Διαδίκτυο

Προς τιμήν τής Αδαμάντινης Επετείου των 60 ετών τής Μονής Ναμντρολίνγκ και της Επετείου των 30 ετών τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ, τρία Κείμενα Προσευχών Νυίνγκμα που πρωτοεκδόθηκαν στην Μονή Ναμντρολίνγκ από το 2005 ως το 2009 αναθεωρήθηκαν προσφάτως από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και διατίθενται στο διαδίκτυο. Τα τρία αυτά κείμενα ήταν το αποτέλεσμα ενός αιτήματος τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προς την Αυτού Αγιότητα τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε με μοναδικό σκοπό να βοηθηθούν οι ξένοι μαθητές να αναπτύξουν καλύτερη κατανόηση των Θιβετανικών προσευχών.

Και τα τρία κείμενα προσευχών ήταν το αποτέλεσμα μια συνεργασίας μεταξύ το Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα και το Ινστιτούτο Pathgate. Η διόρθωση των κειμένων έγινε από τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε, τον Κένπο Τένζιν Νόργκεϊ Ρίνποτσε και τον Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγκντι Ρίνποτσε και η επιμέλεια κειμένου από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Στην αναθεωρημένη έκδοση, έχουν προστεθεί πάνω από 130 σελίδες προσφάτως μεταφρασμένες από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε . Στα αναθεωρημένα κείμενα περιλαμβάνονται και οι 167 στροφές τής Τάντρα Μαντζούσρι Νάμα Σανγκίτι όπως την δίδαξε ο Βούδας Σακυαμούνι. Περιλαμβάνονται επίσης τάντρα, σχόλια και προσευχές που συνέθεσαν αρχικά αρχικά ο Παντμασαμπάβα, ο Ρίντσεν Ζάνγκπο, ο Σμριτιτζνάνα, ο Τσόγυινγκ Τόμπτεν Ντόρτζε, ο Τσαντραγκόμιν, Ο Βιμαλαμίτρα, ο Τζέτσουν Ντράκπα Γκυάλτσεν, ο Βασουμπάντου, ο Τζάμυανγκ Κυέντσε Ουάνγκπο, ο Τσόκυι Ουάνγκτσουκ, η Γιέσε Τσόγκυαλ, ο Ντζόνγκτσαρ Κυέντσε Τσόκυι Λόντρο, ο Τσάτραλ Σάνγκυε Ντόρτζε, ο Τζίγκμε Τένπαϊ Νυίμα, ο Πάτρουλ Όγκεν Τζίγκμε Τσόκυι Ουάνγκπ, ο Μίνλινγκ Τέρτσεν Γκυούρμε Ντόρτζε, ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Σέντραπ Τρίνλε Νυίντζε Ζάνγκπο, ο Μίπαμ Τζάμυανγκ Νάμγκυαλ Γκυάτσο, ο Τσόγκυαλ Τέρντακ Λίνγκπα, ο Ναγκαρτζούνα, ο Λόνγκτσεν Ράμπτζαμ Ντρίμε Όζερ, ο Ντίλγκο Κυέντσε Γκυούρμε Τέγκτσογκ Τένπαϊ Γκυάλτσεν, ο Ντούντζομ Τζίγκντραλ Γιέσε Ντόρτζε, ο Λόντρακ Νάμκα Γκυάλτσεν, και ο Τζίγκντρελ Γιέσε Ντόρτζε, Λόγους τού Βούδα (Κάνγυουρ), τους Ύμνους τής Ένδοξης Πραγμάτωσης, και της Τζατάκα Σούτρα.

Το πρώτο από αυτά τα κείμενα είναι Οι Επιτεύξεις που Εκπληρώνουν τις Ευχές – Καθημερινές Προσευχές τής Μονής Ναμντρολίνγκ - όπως εκτελούνται από την χειροτονημένη Σάνγκα κατά τις πρωινές και βραδυνές ασκήσεις στην μονή.

Το δεύτερο κείμενο προσευχών είναι Το Δέντρο τής Φώτισης που Εκπληρώνει τις Ευχές – το βιβλίο Προσευχών τής Ετήσιας Συνάθροισης τής Παράδοσης Νγκάγκυουρ. Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε ενθουσιάστηκε τόσο με την έκδοση τού κειμένου των προσευχών ώστε έδωσε την συμβουλή να απαγγέλλουν το βιβλίο προσευχών καθημερινά και όχι μόνο κατά την διάρκεια τού ετήσιου Εορτασμού Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα Προσευχών για την Παγκόσμια Ειρήνη – Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια.

Το τρίτο κείμενο προσευχών είναι Η Κλίμακα Προς τις Αγνές Χώρες – μια Προσευχή τής Παράδοσης Πάλυουλ. Το βιβλίο αυτό έχει συνταχθεί σύμφωνα με την γενεαλογία τού Κένρουμπ Κάρμα Τσάγκμε και περιλαμβάνει εγχειρίδιο απαγγελίας για την ετήσια Ορεινή Απομόνωση – Προκαταρκτικών Ασκήσεων Νέντρο στην Μονή Ναμντρολίνγκ.

Τα κείμενα των προσευχών βρίσκονται στον τίτλο Prayer Collections (Συλλογές Προσευχών). Πατήστε εδώ για να τα διαβάσετε.

Ερωταπαντήσεις για την Άσκηση τού Ντάρμα II

Μαθητές τού Pathgate συχνά προωθούν διάφορες ερωτήσεις στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε αναζητώντας την ενόρασή του και διευκρινίσεις πάνω στην άσκηση τού Ντάρμα. Ακολουθεί μια επιλογή 80 πρόσφατων ερωταπαντήσεων σχετικές με την άσκηση τού Ντάρμα. Κάποιες από τις ερωτήσεις είναι οι εξής:

 • Ποιο είναι το αντικείμενο τού απόλυτου καταφυγίου;
 • Ποια είναι η φύση τού αρχέγονου νου;
 • Πώς μπορούμε να υπερβούμε τον φόβο και την αβεβαιότητα μέσω τής άσκησης τού Ντάρμα;
 • Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε την αυταπάτη;
 • Η ακινησία τού νου σημαίνει έναν νου ανενεργό;
 • Ποια είναι η κατάλληλη στάση και διαγωγή για έναν ασκητή τού Ντάρμα;
 • Ποιες είναι οι κύριες αιτίες που οδηγούν στην εξάντληση των αρετών;
 • Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Νταρμικό ασκητή και στον Νταρμικό τουρίστα;
 • Γιατί υπάρχει κίνδυνος στην διάρκεια ενός προσκυνήματος;
 • Ποιες είναι οι αιτίες τής αντιστροφής τού θετικού κάρμα για τους μαθητές του Ντάρμα;
 • Γιατί είναι τόσο σημαντικό επανορθώνουμε τους όρκους και τους λόγους τής τιμής;
 • Γιατί υπάρχει δυσαρέσκεια και δυσφορία στην ζωή;
 • Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από την άγνοια;
 • Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αγνή αντίληψη για να αγκαλιάσουμε τίς δυσκολίες;
 • Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός τής ενδυνάμωσης;
 • Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα τού οχήματος τής Βατζραγιάνα;
 • Πώς μπορούμε να εναρμονιστούμε με το λεπτοφυές σώμα μας;
 • Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν την παρουσία εκείνων στους οποίους έχουμε καρμικό χρέος και αρνητικών οντοτήτων;
 • Πώς μπορούμε να παραγάγουμε μεγάλο απόθεμα αρετών;
 • Ποιες είναι οι ποιότητες τού υπέρτατου βατζρικού δασκάλου στην εποχή τής παρακμής;
 • Ποιος είναι ο σκοπός των προσευχών;
 • Ποια είναι τα σημάδια τής προόδου στην άσκηση τού Ντάρμα;
 • Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην παρακμή τής άσκησης τού Ντάρμα;
 • Γιατί υπάρχουν τόσες συγκρούσεις και ταραχές στον κόσμο σήμερα;
 • Ποια είναι η προέλευση και οι αρχές τού κλασικού τσι κουνγκ;
 • Ποια είναι τα τέσσερα αυθόρμητα οράματα από την προσευχή τής μποντιτσίτα τού Ρίουο Σάνγκτσο;

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις Ερωταπαντήσεις για την Άσκηση του Ντάρμα.

Η Θαυματουργή Δύναμη των Προσευχών

Η Αλένα πριν το αίτημα για προσευχή Η Αλένα μετά το αίτημα για προσευχή Η Αλένα μετά το αίτημα για προσευχή

Ο Σακυαμούνι Βούδας έχει πει ότι όλες οι ασθένειες προκαλούνται από τα <τρία δηλητήρια τής προσκόλλησης, της αποστροφής, και της πλάνης,, τα οποία δημιούργησαν το συλλογικό κάρμα που βρίσκεται πίσω από την εκδήλωση των φυσικών καταστροφών, των ανθρώπινων συμφορών και των ανίατων ασθενειών κατά την διάρκεια τής εποχής τής παρακμής. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πολλοί μαθητές τού Pathgate και οι φίλοι τους απευθύνουν αιτήματα προσευχών προς τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε οποτεδήποτε έρχονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτες δυσκολίες στην ζωή τους.

Το βράδυ τής 12ης Ιουνίου τού τρέχοντος έτους, ένας μαθητής τού Pathgate στην Γερμανία έστειλε ένα επείγον αίτημα για προσευχή στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την κοπέλα τού αδερφού του την Αϊσα, η οποία έκανε μια έκτρωση στην Μαλαισία λίγους μήνες πριν. Από τότε η καρδιά της έπαθε αρκετές φορές ανακοπή και χρειάστηκε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο όπου η κατάστασή της επιδεινώθηκε τόσο πολύ που σταμάτησε η αναπνοή της εντελώς και χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη για να διατηρηθεί σε μια κατάσταση σαν φυτό. Οι ιατροί σκέφτονταν να την αποσυνδέσουν από την μηχανική υποστήριξη εάν δεν υπήρχε κάποια σημαντική βελτίωση τις επόμενες 48 ώρες. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε απάντησε αμέσως λέγοντας ότι θα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Μέχρι το επόμενο πρωί η Αϊσα, που ήταν σε κατάσταση αναισθησίας, είχε ξυπνήσει και η καρδιά της άρχισε να λειτουργεί ξανά προς μεγάλη ανακούφιση όλων. Οι οικογένειες των παιδιών απέστειλαν αμέσως την βαθύτατη ευγνωμοσύνη τους προς τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Αρκετές μέρες αργότερα, στάλθηκε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μια ενημέρωση για ένα μωράκι που λέγεται Αλένα, η οποία γεννήθηκε στην Αυστραλία με ένα πρόβλημα στον λάρυγγα που ήταν μαλακός, πράγμα που έκανε πολύ δύσκολη την αναπνοή, την κατάποση και τον θηλασμό της, και έπρεπε να μισοταΐζεται από σωλήνα. Ο πατέρας της, ο οποίος στον παρελθόν είχε ζητήσει βοήθεια για τον ίδιο από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε όταν υπέφερε από καρκίνο τού προστάτη, ζήτησε και πάλι την βοήθειά του. Ο πατέρας τής Αλένας είναι πολύ ευγνώμων που έκτοτε η κατάστασή της έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σημείο που να μην χρειάζεται πλέον να τρέφεται με σωλήνα, και τώρα δείχνει όλα τα σημάδια ενός υγιούς μωρού.

Τα παραδείγματα αυτά τής θαυματουργής δύναμης των προσευχών για ακόμα μια φορά εκδηλώθηκαν από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, που έχει αποκαλύψει σε παλαιότερες διδασκαλίες ότι η αποτελεσματικότητα των προσευχών μπορεί μόνον να ενισχυθεί μέσω τής ένωσης των ευσπλαχνικών ευχών και του αποθέματος τής αρετής κάποιου με την ακλόνητη αφοσίωση τής γκούρου γιόγκα για να δημιουργηθεί η αυθόρμητη σύνδεση ανάμεσα στην φύση τού νου του με την φωτισμένη ουσία αυτού που είναι ίδιο στην νταρμάτα – την φύση όλων των φαινομένων - που επιφέρει θετικές αλλαγές προς όφελος των άλλων σε καιρό ανάγκης.

Ένα ακόμα αξιοσημείωτο παράδειγμα τής αποτελεσματικότητας των προσευχών συνέβη κατά την διάρκεια τής Θερινής Απομόνωσης τού Pathgate το 2009 όταν μαθητές έγιναν μάρτυρες όταν εκτυλίχθηκαν θαυματουργά γεγονότα μέσα από την δύναμη των προσευχών που πρόσφερε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, όταν ανεξέλεγκτες πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα όπως περιγράφεται στα «Νέα τού Pathgate – Πρόσθετα Άρθρα» «Η Προσευχή τής Ευσπλαχνίας ενάντια στις Πυρκαγιές στην Ελλάδα». Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο.

Η Νέα Χορηγία τού Pathgate προς το Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα

Η συνδιάσκεψη για τα οικονομικά τής Μονής Ναμντρολίνγκ στις αρχές Ιουνίου Ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ Τα μέλη τής Επιτροπής Σύνταξης τού Ρίγκζοντ την περίοδο τής προεδρίας τού Κένπο Τζούρμε Τένζιν

Μετά την λήξη τής συνδιάσκεψης για τα οικονομικά τής Μονής Ναμντρολίνγκ τού τρέχοντος έτους στις αρχές Ιουνίου, ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ, ο προσφάτως διορισμένος πρόεδρος τού Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα και επί μακρόν συνεργάτης τού Ινστιτούτου Pathgate, απηύθυνε αίτημα στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για έναν νέο κύκλο χορηγίας ώστε να καλυφθούν τα ετήσια έξοδα τού Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα. Εις ικανοποίησιν τού αιτήματος ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συμφώνησε να παράσχει χρηματοδότηση η οποία θα καλύπτει τα έξοδα διατροφής τού συνόλου τού διδακτικού προσωπικού των κένπο, των λόπον, των επιμελητών έρευνας και όλου τού επικουρικού προσωπικού, για όλο το έτος. Στον νέο κύκλο χορηγίας συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα των χρεώσεων τής παροχής διαδικτύου στο Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα. για όλο το έτος επίσης. Για το τρέχον πανεπιστημιακό έτος, το Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα έχει 1047 σπουδαστές και πάνω από 300 άτομα προσωπικό.

 

Η Ζωή τής Αυτού Αγιότητας τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε - Το Μεγάλο Έργο τής Άπειρης Αρετής

His Holiness Pema Norbu Rinpoche His Holiness Pema Norbu Rinpoche His Holiness Pema Norbu Rinpoche

Φέτος, το 2023, είναι το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο τής Επετείου των 60 ετών τής Μονής Ναμντρολίνγκ και η 30η Επέτειο τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντρουμπ Νταργκυελίνγκ Για να εορτάσουμε αυτό το αξιόλογο γεγονός παρουσιάζουμε μια συνοπτική βιογραφία τήςΑυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο ιδρυτής τής Μονής Ναμντρολίνγκ - το Τέγκτσογκ Νάμντρολ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ.

Η βιογραφία Το Μεγάλο Έργο τής Άπειρης Αρετής - είναι μια ειδική ενθυμητική έκδοση που δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα Κοινωνικής Προσφοράς τού Πένορ Ρίνποτσε iτο 2018 για να συμπέσει με την πετυχημένη ολοκλήρωση των Στούπα Λειψάνων τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε - η οποία συντάχθηκε και επιμελήθηκε από την Επιτροπή Σύνταξης Νγκάγκυουρ Ρίγκζοντ τού Ινστιτούτου Νγκάγκυαρ Νυίνγκμα.

Για να διαβάσετε την βιογραφία, πηγαίνετε στο Τα Νέα του Pathgate - Πρόσθετα Άρθρα. Πατήστε εδώ για να δείτε την πλήρη λίστα των άρθρων.

 

Το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο τής Επετείου των 60 ετών τής Μονής Ναμντρολίνγκ

Αεροφωτογραφία τής Μονής Ναμντρολίνγκ Ο Χρυσός Ναός Ο Ναός Ζάνγκντοκ Πάλρι

Το Τέγκτσογκ Νάμντρολ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ, ευρέως γνωστό ως Μονή Ναμντρολίνγκ, ιδρύθηκε στο Μπαϊλακούπε τής Νότιας Ινδίας από τον Τρίτη Ανώτατη Κεφαλή τής Παράδοσης Νυίνγκμα, την Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε το 1963. Ακολούθησε η ίδρυση τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ το 1993.

Η ΑΑ Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε προσφέρει έναν λευκό Τροχό τού Ντάρμα από σανταλόξυλο μπροστά στην προσωπογραφία τής Αυτού Αγιότητας τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Το λευκό κοχύλι με εγχάρακτο το μάντρα τού Μαντζούσρι Η ΑΑ ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε αποτίει φόρο τιμής στο λευκό κοχύλι

Ο εορτασμός τού Αδαμάντινου Ιωβηλαίου τής Επετείου των 60 ετών τής Μονής Ναμντρολίνγκ και της Τριακονταετηρίδας τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ, ξεκίνησε την 21η Απριλίου 2023, το Βασιλικό Θιβετανικό Έτος 2150, με την άφιξη στην Μονή Ναμντρολίνγκ από το Θιβέτ τής Αυτού Αγιότητας τού Κυάμπτζε Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε Τούπτεν Τσούλτριμ Νόρμπου Όσερ Κούνκυαμπ Παλζάνγκπο τής Ανώτατης Κεφαλής τής Γενεαλογίας Πάλυουλ.

Οι επικεφαλής τής Μονής Ναμντρολίνγκ, ο Τσόγκτρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, ο Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, ο Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε, ο Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε και όλοι οι κένπο, οι τούλκου, οι λόπον, οι μοναχοί και οι μοναχές τής μονής επεφύλαξαν μεγάλη υποδοχή στην Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε προσφέροντας το μαντάλα τής αναπαράστασης τού σώματος, του λόγου και του νου στον Χρυσό Ναό. Η Αυτού Αγιότης ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε προσέφερε στην συνέχεια έναν λευκό Τροχό τού Ντάρμα από σανταλόξυλο μπροστά στις προσωπογραφίες τής Αυτού Αγιότητας τού Μακαριστού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε και τής ενσάρκωσής του τού Γιάνγκσι Ρίνποτσε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης που σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την ίδρυση τής Μονής Ναμντρολίνγκ.

Επίσης μπροστά από τις προσωπογραφίες εκτίθενται τα ιερά λείψανα τής Αυτού Αγιότητας τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε και το θαυμάσιο λευκό κοχύλι πάνω στο οποίο γράφτηκε το ιερό μάντρα τού Μαντζούσρι «Ομ Αα Ρα Πα Τσα Να Ντι», από την Αυτού Αγιότητα χρησιμοποιώντας μόνο την γλώσσα του. Το μάντρα τότε τυπώθηκε μόνο του με θαυμαστό τρόπο πάνω στο λευκό κοχύλι σαν να το είχαν χαράξει με εργαλείο.

Κάποιοι από τους πρόσφατα ενθρονισμένους κένπο Μια ομαδική φωτογραφία των άρτι ενθρονισμένων κένπο, κένμο και ντόρτζε λόπον Κάποιοι από τις άρτι ενθρονισμένες κένμο

Την επόμενη μέρα, στις 22 Απριλίου 2023, ολόκληρο το εκκλησίασμα των ανδρών και των γυναικών μοναχών διεξήγαγαν μια μεγάλη τελετή προσευχών με πλουσιοπάροχες προσφορές τροφής μετά το άνοιγμα τού ιερού μαντάλα τού Λόνγκτσεν Νυίνγκτικ Ρίγκντζιν Ντούπα. Ακολούθησε μια μεγάλη τελετή ενθρόνισης 210 κένπο (η όγδοη ομάδα), 73 κένμο (η πρώτη ομάδα) και 12 ντόρτζε λόπον. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τού Ναμντρολίνγκ που μια ομάδα γυναικών μοναχών λαμβάνει τον τίτλο «κένμο» - την αναγνώριση τής καθηγήτριας Βουδιστικών σπουδών.

Η ΑΑ ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε κατά την διεξαγωγή τής τελετής των εγκαινίων τού Νέου Ναού στην Μονή Τσόγκυαλ Σεντραμπλίνγκ Η ΑΑ ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε στην υποδοχή τής γυναικείας μονής Η έκθεση τού εγχειριδίου κίλα εντός τού Ναού Βατζρακιλάγια

Στις 23 Απριλίου 2023, την ΑΑ τον Κυάμπτσε Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, και τους Κέντσεν υποδέχτηκαν με τελετουργικό τρόπο οι μοναχές τής Γυναικείας Μονής Τσόγκυαλ Σεντραμπλίνγκ για τα εγκαίνια τού νέου ναού, του νέου κτιρίου γραφείων και τής νέας βιβλιοθήκης. Μετά τα εγκαίνια έγινε η παρουσίαση δύο νέων βιβλίων, ενός περιοδικού και ενός αναμνηστικού, και ακολούθησε ο καθαγιασμός τού νέου ναού με πλύσιμο. Ο Ρίνποτσε στην συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Απομόνωσης τής Μονής και έδωσε συμβουλές καρδιάς στις ασκούμενες προτού διενεργήσει καθαγιασμό των εικόνων τάνγκα και του κιβωτίου τού εγχειρίδιου κίλα στον Ναό τού Βατζρακιλάγια.

Η μπάντα τού τοπικού σχολείου κατά την επίσημη τελετή Ο Κένπο Τσίμεντ Τσέρινγκ εκφωνεί λόγο εκ μέρους τής κυβέρνησης τού Νεπάλ Η τελετή για τους καλεσμένους επισήμους

Στις 25 Απριλίου 2023, μια επίσημη τελετή για επισήμους έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία τής μονής. Ανάμεσα στους επισήμους που παρακολούθησαν την τελετή ο Πρόεδρος τού Κοινοβουλίου τής Κεντρικής Θιβετανικής Διοίκησης ο Κένπο Σόναμ Τένπελ, ο Γραμματέας τού CTA τού Τμήματος Πολιτισμού και Θρησκεύματος, Εκπρόσωποι των Επίτιμων Υπουργών Πολιτισμού, Τουρισμού και Πολιτικής Αεροπορίας τής Κυβέρνησης τού Νεπάλ, και ο Γραμματέας τού Τμήματος των Εκκλησιαστικών Υποθέσεων τού Σίκκιμ, καθώς και οι μοναχοί και οι μοναχές και οι τοπικές κοινότητες. Το γεγονός εορτάστηκε με εκφώνηση λόγων και την προσφορά δώρων. Η εκδήλωση αυτή σηματοδότησε την ολοκλήρωση τού εορτασμού τής 60ης επετείου τής Μονής Ναμντρολίνγκ.

Ένα επίσημο βίντεο τής 60ης επετείου τής Μονής Ναμντρολίνγκ διατίθεται για παρακολούθηση στο Pathgate Dharma Theatre. Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε

 

Το 34ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο για την Παγκόσμια Ειρήνη

Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας

Με σκοπό να καταλαγιάσουν οι ασθένειες, οι λιμοί, και οι πόλεμοι· να αυξηθούν η ειρήνη, η ευημερία και η αρμονία σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλοι ευγενείς δάσκαλοι των Νυίνγκμαπα οι οποίοι αντιπροσώπευαν τον Γκούρου Ρίνποτσε εισήγαγαν το ετήσιο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο (οι Τελετές για την Παγκόσμια Ειρήνη) από την 1η ως και την 10η μέρα τού 12ου μήνα του θιβετανικού ημερολογίου στην Μποντγκάγια τής Ινδίας, όπου ο Σακυαμούνι Βούδας φωτίστηκε 2600 χρόνια πριν. Εφέτος το 34ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο άρχισε στις 22 Ιανουαρίου όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες μοναχοί, μοναχές και γιόγκι από 195 μονές, και δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.

Για να ενθαρρυνθούν οι σπουδαστές που δεν μιλούν θιβετανικά να συμμετάσχουν στην άσκηση στο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο, το κείμενο «Το Δέντρο τής Φώτισης που Εκπληρώνει τις Ευχές – Προσευχές για το Ετήσιο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο» μεταφράστηκε στα αγγλικά υπό την εποπτεία τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και εκδόθηκε για να διανεμηθεί δωρεάν από το Ινστιτούτο Βουδιστικών Σπουδών Pathgate σε συνεργασία με την Μονή Ναμντρολίνγκ. Το μεταφρασμένο κείμενο παρουσιάστηκε στην Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο οποίος χάρηκε πολύ με την έκδοση αυτού του βιβλίου προσευχών, και συμβούλεψε αυτές οι προσευχές να απαγγέλλονται καθημερινά και όχι μόνον κατά την διάρκεια τού Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο.

Η Μονή Νγκάγκυουρ Πάλυουλ Τούπτεν Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια

Η Λειψανοθήκη Στούπα τής Αυτού Αγιότητας τού Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Ο Κύριος Ναός στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας
Το εσωτερικό τού Κυρίου Ναού στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ Εστία για την χειροτομημένη σάνγκα Ξενώνας για τους επισκέπτες

Η Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας είναι ένας κλάδος τής Μονής Ναμντρολίνγκ. Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε είχε δηλώσει: «Θα ήταν ευεργετικό να χτιστεί μια μονή εδώ σε αυτόν τον ιερό τόπο τής Μποντγκάγιας όπου 1002 Βούδες αυτού τού τυχερού μεγάλου αιώνα θα επιτύχουν την φώτιση».

Για πολλά χρόνια, κατά την διάρκεια των τελετών τού Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο, οι μοναχοί και οι μοναχές ήταν αναγκασμένοι να μένουν σε πανδοχεία ή σε σκηνές επειδή δεν υπήρχαν αρκετά δωμάτια για να στεγαστούν. Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε άρχισε να αναζητά ένα οικόπεδο το 2000. Και τον Αύγουστο τού 2008 μια τελετή ευλογίας τού τόπου έλαβε χώρα από την Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε ο οποίος προΐστατο μαζί με πολλούς Κένπο, Τούλκου, Λάμα, μοναχούς και μοναχές.

Στις 3 Φεβρουαρίου τού 2009, μπήκαν τα θεμέλια των τοίχων τού ναού καθώς και οι βάσεις των τριών κύριων αγαλμάτων που θα κατασκευάζονταν στον ναό: του Βούδα Σακυαμούνι στο μέσον, του Γκούρου Ρίνποτσε στα δεξιά και του Αβαλοκιτεσβάρα στα αριστερά. Τα αγάλματα χτίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

Στις 4 Δεκεμβρίου τού 2015, η Αυτού Αγιότης ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο 6ος Επικεφαλής τής Γενεαλογίας Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, και οι δύο Ηγούμενοι τής Μονής Ναμντρολίνγκ καθαγίασαν τον ναό και τελετουργικά τοποθέτησαν το Σέρτογκ (το Χρυσό Κόσμημα στην κορυφή τής σκεπής τού ναού).

Στις 19 Ιανουαρίου τού 2016, έγιναν οι τελετές για τα εγκαίνια και τον καθαγιασμό στις οποίες προΐσταντο ο 12ος Κάτοχος τού Θρόνου τής Γενεαλογίας των Πάλυουλ η Α.Α. ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, μαζί με ΑΑ τον Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Γκυανγκ Κανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, τον Πάλυουλ Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε, τον Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε, τον Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε, τον Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε και τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε με συγκέντρωση χιλιάδων πιστών.

Επομένως, η μονή αυτή χτίστηκε με επιτυχία με βάση το εμπνευσμένο όραμα και την καθοδήγηση τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

46 Μοναχοί Ολοκλήρωσαν την Τρίχρονη Απόσυρση στο Ναμντρολίνγκ

46 ασκούμενοι που ήταν σε απόσυρση βγαίνουν από το Κέντρο Απομόνωσης τού Σάμτεν Οτσαλίνγκ Ομαδική φωτογραφία των ασκούμενων που ήταν σε απόσυρση μπροστά από τον Ναό Ζάνγκτογκ Πάρλι Καλοθελητές προσφέρουν κάτα στους ασκούμενους που ήταν σε απόσυρση εντός τον Ναό Ζάνγκτογκ Πάρλι Οι ασκούμενοι που ήταν σε απόσυρση προσφέρουν κάτα στην οικία τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη μέρα τής 7ης Ιανουάριου 2023 (το Θιβετανικό Βασιλικό Έτος 2149) 46 μοναχοί τής 11ης ομάδας των ασκουμένων σε απόσυρση τού Κέντρου Απομόνωσης τού Σάμτεν Οτσαλίνγκ τής Μονής Ναμντρολίνγκ, το οποίο ιδρύθηκε από την Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε το έτος 1985, εξήλθαν από την απόσυρσή τους αφού παρέμειναν με επιτυχία σε απομόνωση επί τρία έτη και ολοκλήρωσαν τη άσκησή τους επιτυχώς.

 

Ανασκόπηση Αξιοσημείωτων Γεγονότων μέσα στο 2022

Μερικά από τα αξιοσημείωτα γεγονότα μέσα στο 2022 περιλάβαν:

 • Το πέρασμα σπουδαίων δασκάλων στην παρινιρβάνα και η ενθρόνιση νέων τούλκου.
 • 14 νέες Νταρμικές διδασκαλίες από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά για να τιμήσουν την συνεχή παρουσία τού Βουδαντάρμα στην εποχή τής παρακμής από τους βατζρικούς δασκάλους από τον πρωταρχικό Βούδα Σαμανταμπάντρα μέχρι την παρούσα εποχή
 • Η Μονή Ναμντρολίνγκ ξανάνοιξε για το κοινό μετά από 718 μέρες σε λοκντάουν εξ αιτίας τής πανδημίας COVID.
 • O Γκυάνγκ Κανγκ Ρίνποτσε και ο Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε εγκαινίασαν ένα νέο Κέντρο Ντάρμα στο Νεπάλ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Βουδιστικό Σύνδεσμο τού Λωτού των Γυναικών Μοναχών. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τις μοναχές που αποφοίτησαν από την Γυναικεία Μονή Ναμντρολίνγκ..
 • Ο εορτασμός τού αργυρού ιωβηλαίου τού Κέντρου Απόσυρσης Πάλυουλ στις ΗΠΑ.
 • Η Επιτροπή Εκδόσεων Νγάγκυουρ Ρίγκζοντ τού Ινστιτούτου Νυίνγκμα Νγκάγκυουρ έχει εκδώσει την ιστορία τής Μονής Ναμντρολίνγκ με τον τίτλο Η Συνολική Ιστορία τής Μονής Ναμντρολίνγκ.
 • Η βοήθεια τού Pathgate προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη.
 • Μια ενημέρωση για τις χορηγίες τού Pathgate στο Νεπάλ, στο Μπουτάν, στην Ινδία, στην Μογγολία και αλλού.

Για να διαβάσετε την πλήρη αναφορά, πηγαίνετε στο ‘Τα Νέα του Pathgate - Πρόσθετα Άρθρα’ στο μενού. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 Κατανοώντας τον Μάρα – τον Κύριο τής Ψευδαίσθησης

Η επίθεση τού Μάρα στον Βούδα καθώς κάθεται κάτω από το δέντρο Μπόντι τής φώτισης στην Μποντγκάγια

Ο Μάρα είναι ένας παρανιρμιταβασαβάρτιν θεός από τον ανώτατο ουράνιο παράδεισο τής επιθυμίας, τον Παράδεισο τού Ελέγχου των Εκπορεύσεων των άλλων (σεν τρουλ ουάνγκ τζε), όμως εξ αιτίας τής προσκόλλησής του προς αντικείμενα επιθυμίας, διαμένει στον ουράνιο παράδεισο Τουσίτα (γκάντεν) – το Βασίλειο το Γεμάτο Χαρά.

Όντας ο κύριος τής ψευδαίσθησης, ο Μάρα απολαμβάνει να επινοεί θελκτικές αυταπάτες που προκαλούν τον ανυποψίαστο να αγκαλιάσει το ανθυγιεινό ως υγιεινό, ή σε πιάνει κώτσο κάνοντάς σε να ασχολείσαι με τις οκτώ εγκόσμιες εμμονές (τζίκτεν τσο γκυε), οι οποίες είναι::

 • Η λαχτάρα για κέρδος και ο τρόμος τής απώλειας·;
 • Η λαχτάρα για ευτυχία και ο τρόμος τής οδύνης·;
 • Η λαχτάρα για καλή φήμη και ο τρόμος τής ανυποληψίας·;
 • Η λαχτάρα για επαίνους και ο τρόμος τής κατηγόριας.

Ο Μάρα είναι η προσωποποίηση των αρνητικών χαρακτηριστικών τού ανθρώπινου εγώ, τα οποία προκαλούν την ανάδυση τής αυταπάτης και την ωρίμανση τής καρμικής ανταπόδοσης.

Είναι επίσης ο πλανευτής ο οποίος σε πάμπολλες περιπτώσεις επιχείρησε να πείσει τον Σακυαμούνι Βούδα να εγκαταλείψει την ευγενή του φιλοδοξία να απελευθερώσει όλα τα αισθανόμενα όντα.

Από μια άλλη οπτική, η ύπαρξη των μάρα αποτελεί σημαντική υπενθύμιση ότι οι φθοροποιές επιρροές και τα πάμπολλα εμπόδια που δημιουργούν σε εκείνους που φιλοδοξούν να κατορθώσουν την χειραφέτηση μπορούν να εξαλειφθούν μέσω τής εφαρμογής τής διδασκαλίας τού Βούδα όπου η πρόσδεση στις δυαδικές αντιλήψεις τής ελπίδας/i> και του φόβου κόβονται εφόσον ο Μάρα είναι απλώς και μόνον η αντανάκλαση τής δικής μας αυταπάτης .

Ο μόνος τρόπος για να μας κατακυριεύσει ο Μάρα είναι όταν επιλέγουμε να παραδοθούμε στην ψευδαίσθηση που εμείς έχουμε επινοήσει, η οποία εκπηγάζει από τον νου μας και επιδέχεται αλλαγές σύμφωνα με τον είδος των σκέψεων που διαλέγουμε να θρέψουμε.

Όποιος μπορέσει να υπερβεί την κατασκευασμένη αντίληψη τής θέλησης τού εαυτού με βεβαιότητα θα θριαμβεύσει έναντι των επιρροών τού Μάρα.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΙΔΗ ΜΑΡΑ

Από την οπτική τής Σουτραγιάνα (ντο τέκπα)), υπάρχουν τέσσερα είδη μάρα (ντου ζι):

 1. Οι Σκανταμάρα – Οι μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων (πούνγκπο’ι ντου):
  Οι μάρα οι οποίοι απεικονίζουν την συσκότισή μας τής πρόσδεσης στην υπό όρους ύπαρξη όπως το σώμα μας, οι αισθητήριες εμπειρίες μας και τα νοητικά φαινόμενα και τα προσλαμβάνει ως πραγματικά.
 2. Οι Κλεσαμάρα- Οι μάρα τού συναισθήματος που αποδιοργανώνει (νυόν μονγ κυι ντου):
  Οι μάρα οι οποίοι απεικονίζουν την στάση μας τής εκ συνηθείας τάσης μας να δρούμε παρορμητικά υποκινούμενοι από τα αρνητικά συναισθήματα που αποτελούν τις αληθινές αιτίες των βασάνων μας.
 3. Οι Μρτυουμάρα – Οι μάρα του Κυρίου τού Θανάτου (τσίντακ γκι ντου):
  Οι μάρα οι οποίοι απεικονίζουν την παροδικότητα, τις αλλαγές και τον θάνατο, που βρίσκονται πέραν τού ελέγχου μας και αποτελούν μια απειλή για την πολύτιμη ανθρώπινη επαναγέννησή μας.
 4. Οι Ντεβαπουτραμάρα – Οι μάρα τού υιού τού ντέβα (λα πουί ντου)::
  Οι μάρα οι οποίοι απεικονίζουν την αυθόρμητη λαχτάρα μας για αισθητήριες απολαύσεις και πλεονεκτικές συνθήκες στις κοσμικές επιδιώξεις μας.

Οι τέσσερις μάρα κατηγοριοποιούνται περαιτέρω στην Ταντραγιάνα (τέκπα γκυού) σε:

 1. Ο μάρα τής εμφανούς παρεμπόδισης (τοκ τσε κυι ντου)·
 2. Ο μάρα τής ακαθόριστης παρεμπόδισης (τοκ με κυι ντου)·
 3. Ο μάρα τής χαρωπής έκστασης (γκα ντρο κυι ντου)·
 4. Ο μάρα τής υπεροψίας (νυέμ τζε κυι ντου).

ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑ

Τα εμπόδια που δημιουργούνται από τα έργα τού Μάρα αποκαλύπτονται στην διδασκαλία Η Σούτρα τού Βασιλιά τού Φάσματος Όλων των Ποιοτήτων τού Ντάρμα (τσο ταμ τσε γιον τεν κο πε γκυέλ πο), που δόθηκε από τον μποντισάτβα μαχασάτβα Αβαλοκιτεσβάρα στον μποντισάτβα μαχασάτβα Βατζραπάνι

«Αυτή η Νταρμική διδασκαλία δεν θα διαδοθεί ανάμεσα σε εκείνους που έχουν μειωμένη αρετή. Υπάρχουν τέσσερα έργα τού μάρα που δημιουργούν εμπόδια στα εγχειρήματα των ασκούμενων. Δεν θα μπορούν να την καταγράψουν, να αναθέσουν σε άλλον να την γράψει, να την κρατήσουν, ή να την διαβάσουν φωναχτά· ο Μάρα θα δημιουργεί εμπόδια σε αυτούς».

«Αυτά τα τέσσερα είναι:
Νωθρότητα·
Έλλειψη πίστης·
Έλλειψη ευλάβειας προς τον δάσκαλο·
Και ένας περιπλανώμενος νους όταν διδάσκεις το Ντάρμα».

«Υπάρχουν τέσσερα άλλα έργα τού Μάρα που δημιουργούν στους ασκούμενους:
Να μην έχεις ενδιαφέρον για την συντροφιά τού πνευματικού φίλου·
Να μην στοχάζεσαι με τον κατάλληλο τρόπο·
Να έχεις έπαρση όταν μιλάς·
Να βάλλεσαι από εγκόσμιες σκέψεις όπως:
Δεν φοβάμαι την παρούσα ζωή ή τις μελλοντικές ζωές·
Δεν υπάρχει καρμική ανταπόδοση για τις βλαβερές πράξεις·
Δεν υπάρχουν λέξεις που είναι αβέβαιες για μένα·
Είμαι πολύ έξυπνος·
Είμαι ελκυστικός· και
Είμαι ανίκητος».

«Τέτοια όντα προσκολλώνται στην οικιακή ζωή και στους συγγενείς τους, και θα βιώσουν οδύνη για πολλούς αιώνες. Τα τέσσερα αυτά έργα τού Μάρα θα πρέπει να θεωρούνται ως μη ενάρετοι φίλοι».

«Υπάρχουν τέσσερα άλλα έργα τού Μάρα που δημιουργούν εμπόδια για τους ασκούμενους:
Η λαχτάρα για πλούτο, που προκαλεί οδύνη για πολλούς αιώνες·
Να αστειεύεστε και να κουτσομπολεύετε με μη ενάρετους φίλους·
Να προσκολλάστε στην ικανοποίηση τού έγγαμου βίου·
Να υπονομεύετε το ενδιαφέρον εκείνων που σπουδάζουν το Ντάρμα δηλώνοντας ότι:
Η γενναιοδωρία δεν παράγει μια καρμική ανταμοιβή·
TΑυτός ο δάσκαλος τού Ντάρμα είναι ανήθικος και μοχθηρός».

«Όποιος εμποδίζει να καταγραφεί και να τιμάται αυτή η σούτρα θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στην παρούσα ζωή και θα καεί στις κολάσεις σε μελλοντικές επαναγεννήσεις. Αυτά είναι έργα τού Μάρα και δεν πρέπει να επηρεάζεστε από αυτά».

ΟΙ ΕΠΟΡΡΟΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο Μάρα είναι ο κύριος εχθρός μας που είναι αποφασισμένος να σταματήσει τις ευκαιρίες που έχουμε να εκπληρώσουμε τις δυνατότητες τής πολύτιμης ανθρώπινης επαναγέννησης, και ένας προμηθευτής εμποδίων για να διακόψει την πνευματική μας αναζήτηση τής νιρβάνα επιτιθέμενος στα πέντε μας σωρεύματα (πούνγκο νγκα) με τα βάσανα τής ανασφάλειας, της αγωνίας, και τις ανησυχίες τού ανικανοποίητου που προκαλούνται από τα ελαττώματα τής σαμσάρα (κόρουα).

Η επιρροή των τεσσάρων Μάρα στην ζωή μας έχει ως εξής:

1. Ο Μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων συνηγορεί στην οδύνη τής εξαρτημένης ύπαρξης που διαπερνά τα πάντα όπως αυτή ταυτοποιείται στις διδασκαλίες τού Σακυαμούνι Βούδα.

Τα πέντε σωρεύματα τα οποία σχηματίζουν την βάση για το εγώ μας γύρω από την νοητικά κατασκευασμένη προσκόλληση στον εαυτό, είναι οι άμεσες αιτίες τής συνέχισης τής σαμσάρα και της οδύνης των επαναλαμβανόμενων εξαρτημένων φαινομένων που θα βιώσουμε στο μέλλον.

Οποιεσδήποτε εικασίες εκπηγάζουν από την διανοητική γνώση και βασίζονται στην εννοιοκρατική απόδοση ετικέτας θα θεωρούσαν αναπόφευκτα τα τα εξαρτημένα φαινόμενα ως πραγματικά. Ως εκ τούτου, οι λανθασμένες αντιλήψεις, θα προκαλέσουν την ανάδυση περισσότερων πλανών και αρνητικού κάρμα, τα οποία συνδυασμένα συμβάλλουν σε αιώνες επαναγεννήσεων στα κατώτερα βασίλεια.

Όπως είπε ο Σαντιντέβα στο Μποντιτσαρυαβατάρα (τσάνγκτσουμπ σέμπε τσόπα λα τζούκπα):

«Το απόλυτο κείται πέρα
από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί η διάνοια
το οποίο είναι σχετικό με αυτό που ο νους έχει διδαχτεί».

2. Ο Μάρα τού ταραχοποιού συναισθήματος είναι ο προπαγανδιστής ο οποίος συστηματικά μας πείθει να προβάλουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα στους άλλους προκειμένου να αποφύγουμε να τα αναγνωρίσουμε ως δικά μας ελαττώματα - μια συνηθισμένη κατάσταση αυταπάτης που υποκινείται από την πεπλανημένη φαρισαϊκή ψυχολογία εις βάρος τής αλήθειας την οποία αγνοούμε.

Η αρνητικότητα δεν θα μπορούσε να αναδυθεί από την ψυχή μας και να μας μαγέψει αν δεν υπήρχε ήδη στην ροή τής συνείδησής μας ως αποτέλεσμα προηγούμενων αρνητικών πράξεων.

Είναι μέσω τής διαδικασίας τής ορθής άσκησης τού Ντάρμα που καθαίρεται ο νους από την αρνητικότητα και γαληνεύει.

Ως εκ τούτου, τα ταραχοποιά συναισθήματα συνήθως εκφράζονται μέσω τής παράβασης τού λόγου πού σπέρνει δυσαρμονία μέσω τού λόγου πού σπέρνει δυσαρμονία μέσω τού δόλιου λόγου, της εκδικητικής ομιλίας, της αδιάκριτης εικασίας και του κοσμικού κουτσομπολιού - οι κύριες αιτίες για αιώνες επαναγεννήσεων στα βασίλεια των κολάσεων.

3. Ο Μάρα τού Κυρίου τού Θανάτου δεν είναι απλώς ο θάνατος καθ’ αυτόν. Η εσωτερική τού όψη είναι οι ταραχοποιές νοητικές δραστηριότητες οι οποίες ενεργοποιούν τις καρμικές δυνάμεις που μας ωθούν στην επακόλουθη επαναγέννηση η οποία αντιστοιχεί στην προσκόλληση μιας ψευδούς αίσθησης ύπαρξης η οποία στερείται τής αληθούς κατάστασης τού απόλυτου.

Αγνοώντας την τακτική άσκηση τού στοχασμού πάνω στον θάνατο, δεν θα έχουμε το αγνό όραμα να ασκήσουμε κατάλληλα την Νταρμική διδασκαλία προς όφελος όλων των όντων, και εν μέσω τής μέθης μας από την ψευδαίσθηση των εγκόσμιων επιδιώξεων, υπονομεύουμε την δική μας ευκαιρία να απελευθερωθούμε από την σαμσάρα και καταλήγουμε να μετανιώνουμε την ώρα τού θανάτου.

Χωρίς άμεση εμπειρία τής κενότητας (τόνγκπα νυι), δεν μπορούμε να υπερβούμε τον Μάρα τού θανάτου, και θα συνεχίσουμε να υποκείμεθα στον σαμσαρικό κύκλο των επαναγεννήσεων και των θανάτων.

4. Ο Μάρα τού υιού τού ντέβα χρησιμοποιεί τον πειρασμό και την επιθυμία επιθυμία για να παρεμποδίσει την πρόοδό μας υπονομεύοντας την ρίζα τής αρετής μας που είναι ουσιώδης στην αναζήτησή μας τής φώτισης.

Ο Μάρα είναι η ενσάρκωση των πεπλανημένων αντιλήψεων οι οποίες απεικονίζουν την λαχτάρα μας για αισθητήριες απολαύσεις, την επιθυμία μας για έλεγχο και νοητική άνεση.

Για έξι χρόνια, ο Μάρα ακολουθούσε κατά πόδας τον μελλοντικό βούδα Σιντάρτα (Ντόντρουπ) αναζητώντας να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας, αλλά απέτυχε να τον αποτρέψει από την επίτευξη τής φώτισης ως Σακυαμούνι Βούδα. Ο Μάρα επίσης επιχείρησε να πείσει τον Σακυαμούνι Βούδα να εισέλθει στην Νιρβάνα χωρίς να διακηρύξει το Ντάρμα στον κόσμο, αλλά πάλι δεν είχε καμμία επίδραση στον Ταταγκάτα.

) Μάρα ως παρανιρμιταβασαβάρτιν ντέβα είναι μία από τις έξι τάξεις των θεών που γεννιούνται στο καμαντάτου, τα ουράνια βασίλεια τής επιθυμίας ( ντο καμ) λόγω των προηγούμενων ανθρώπινων δραστηριοτήτων τους τής ελεημοσύνης· της καλλιέργειας τής ηθικής διαγωγής· του πάθους για μάθηση· της κλίσης προς την πνευματική ζωή χωρίς την ικανότητα να αντέξουν τις απαιτούμενες δυσκολίες, και αντί να ασκούνται με τον κατάλληλο τρόπο, αναζητούν την απόλαυση ασκώντας δύναμη πάνω στην δημιουργία των άλλων προωθώντας την επιθυμία και την ευχαρίστηση, και θα πέσουν στα βασίλεια των κολάσεων όταν τελειώσει η διάρκεια ζωής τους ως Μάρα.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΓΚΑΡΑΜΑΤΙ

Στην σούτρα που είναι γνωστή ως Οι Ερωτήσεις τού Σαγκαραμάτι, μια διδασκαλία τού Σακυαμούνι Βούδα για την ήττα των μάρα, λέει:

«Οι Μποντισάτβα νικούν τους μάρα και άλλα μοχθηρά όντα
Όταν εγκαταλείπουν κάθε εμμονή που σχετίζεται με
Προσκολλήσεις, σημάδια, και ερμηνείες».

Μια σύνοψη τής διδασκαλίας για την ήττα των μάρα είναι αυτή που ακολουθεί:

ΠΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΩΝ ΣΩΡΕΥΜΑΤΩΝ

Οι μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων ηττώνται με την εφαρμογή των εξής:

 • τον στοχασμό στην απατηλή φύση των φαινομένων·
 • την κατανόηση τής οδύνης·
 • την κατανόηση ότι οι νοητικοί σχηματισμοί είναι οδύνη·
 • την εγκατάλειψη των ρύπων των νοητικών βασάνων μέσω τής άσκησης τής γενναιοδωρίας που ενεργοποιείται από την μποντιτσίτα, και την αφιέρωση όλων των αρετών στην επίτευξη τής πραγμάτωσης·
 • την τελειοποίηση τής πειθαρχίας με την απουσία τής επιθυμίας για επαναγέννηση στην σαμσάρα·
 • την τελειοποίηση τής υπομονής με την απουσία τής προσκόλλησης στον εαυτό·
 • την τελειοποίηση τής επιμέλειας με την απουσία ανησυχίας για το σώμα·
 • την τελειοποίηση τής συγκέντρωσης χωρίς εξάρτηση από τα σωρεύματα·
 • την χρήση τής σοφίας μέσω των δραστηριοτήτων των σωρευμάτων·
 • την πραγμάτωση τής κενότητας όλων των φαινομένων·
 • την τελειοποίηση τής πλήρους επίγνωσης τού σώματος προς το σώμα χωρίς καμμιά εννοιολογική προσκόλληση στο σώμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΩΝ

Οι μάρα των βασάνων ηττώνται με την εφαρμογή των εξής:

 • τον στοχασμό πάνω στην φύση τής κενότητας·
 • την εγκατάλειψη τής ρίζας τής οδύνης·
 • την αναγνώριση των νοητικών σχηματισμών ως παροδικών·
 • την άσκηση τής γενναιοδωρίας χωρίς ανησυχία για το σώμα και την αφιέρωση όλων των αρετών στη επίτευξη τής πραγμάτωσης·
 • την τελειοποίηση τής πειθαρχίας με την αγνή αντίληψη με την απουσία τού εαυτού·
 • την τελειοποίηση τής υπομονής χωρίς επίκριση για κανένα ον·
 • την τελειοποίηση τής επιμέλειας χωρίς εμπλοκή στον νου·
 • την τελειοποίηση τής συγκέντρωσης εξάρτηση από τα στοιχεία·
 • την χρήση τής ενόρασης χωρίς εξάρτηση από τα στοιχεία·
 • την εμπιστοσύνη στην απουσία σημείων όλων των φαινομένων·
 • την τελειοποίηση τής πλήρους επίγνωσης των αισθημάτων προς τα αισθήματα χωρίς καμμιά εννοιολογική προσκόλληση στα αισθήματα.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Οι μάρα τού Κυρίου τού Θανάτου ηττώνται με την εφαρμογή των εξής:

 • τον στοχασμό σε αυτό που είναι αγέννητο και δεν αναδύεται·
 • την πραγματοποίηση τής κατάπαυσης τής οδύνης;
 • την αναγνώριση των φαινομένων ως κενά εαυτού·
 • την άσκηση τής γενναιοδωρίας με την επίγνωση τού ότι αυτό που προσφέρουμε είναι προσωρινό και αναξιοσημείωτο, και την αφιέρωση όλων των αρετών στη επίτευξη τής πραγμάτωσης·
 • την τελειοποίηση τής πειθαρχίας με την αγνή αντίληψη τής παρεμπόδισης τής ανησυχίας για το γήρας και τον θάνατο·
 • την τελειοποίηση τής υπομονής χωρίς προσκόλληση στην σαμσάρα·
 • την τελειοποίηση τής επιμέλειας εν μέσω αυτού που είναι αγέννητο και δεν αναδύεται·
 • την τελειοποίηση τής συγκέντρωσης χωρίς εξάρτηση από τις βάσεις των αισθήσεων·
 • την χρήση τής ενόρασης χωρίς εξάρτηση από τις βάσεις των αισθήσεων·
 • την συνειδητοποίηση ότι όλα τα φαινόμενα είναι τής χωρίς επιθυμία κατάστασης·
 • την τελειοποίηση τής πλήρους επίγνωσης τού νου προς τον νου χωρίς καμμιά εννοιολογική προσκόλληση στο νου.

ΠΩΣ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΝΤΕΒΑ

Οι μάρα τού υιού τού ντέβα ηττώνται από τον μποντισάρβα με την εφαρμογή των εξής:

 • τον τερματισμό όλων των χαρακτηρισμών που προέρχονται από έπαρση·
 • την πραγματοποίηση τής ατραπού τής απελευθέρωσης·
 • την αναγνώριση τής νιρβάνα ως ειρήνη·
 • την άσκηση τής γενναιοδωρίας από ευσπλαχνία για όλα τα όντα και για να προσελκύσουμε με σκοπό να τα απελευθερώσουμε, και την αφιέρωση όλων των αρετών στη επίτευξη τής πραγμάτωσης·
 • την τελειοποίηση τής πειθαρχίας με την πρόθεση να θέσουμε όλα τα όντα με φτωχή πειθαρχία στην πειθαρχία των ευγενών όντων·
 • την τελειοποίηση τής υπομονής χωρίς προσκόλληση στην νιρβάνα·
 • την τελειοποίηση τής επιμέλειας με σκοπό να ωριμάσουμε άλλα όντα και να διατηρήσουμε την γενεαλογία τού Ντάρμα·
 • την τελειοποίηση τής συγκέντρωσης αφιερώνοντας αυτές τις όψεις τής συγκέντρωσης στην αφύπνιση·
 • την χρήση τής ενόρασης για να γίνουμε ειδήμονες στην εξαρτημένη προέλευση η οποία αντιστοιχεί στην πραγματικότητα·
 • την συνειδητοποίηση ότι όλα τα φαινόμενα δεν υπόκεινται σε συνθήκες και να μην γινόμαστε υπερόπτες για τις ρίζες των αρετών μας·
 • την τελειοποίηση τής πλήρους επίγνωσης των νοητικών φαινομένων προς τα νοητικά φαινόμενα χωρίς καμμιά εννοιολογική προσκόλληση στα νοητικά φαινόμενα.

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΠΟΝΤΙΣΑΤΒΑ

Οι Μάρα δεν μπορούν να προκαλέσουν εμπόδια σε έναν μποντισάτβα ο οποίος προστατεύεται από την πανοπλία που έχει σφυρηλατηθεί από τις τέσσερις επιμέλειες τού εγχειρήματος τού μποντισάτβα, της δέσμευσης τού μποντισάτβα, του στοχασμού τού μποντισάτβα, και τής επίτευξης τού μποντισάτβα.

Οι τέσσερις επιμέλειες τού μποντισάτβα είναι οι εξής:

1. Η επιμέλεια των εγχειρημάτων τού μποντισάτβα είναι να καλλιεργεί την αφύπνιση, να μελετάει, να εγκαταλείψει την τσιγκουνιά, να ασκεί την ελεημοσύνη ανώνυμα, να αναζητά τον θησαυρό τού Ντάρμα, να διορθώνει την ελαττωματική πειθαρχία, να εξαγνίζει το σώμα, να κόβει κάθε σύνδεση με την κακόνοια, να διατηρεί την πίστη του όταν κατηγορείται και δέχεται επίθεση, να αποσυνδέεται από τον ρύπο τής νωθρότητας, και να κατορθώνει τους στόχους του.

Επιπλέον, τα εγχειρήματα τού μποντισάτβα είναι ένα κράμα πλήρους επίγνωσης, γνώσης, τέλειας γνώσης των γλωσσών, πλήρους εμπιστοσύνης στο πνευματικό δάσκαλο, απάρνησης, παραμονής σε απομόνωση, ολιγάρκειας, εξάσκησης σε ανώτερη πειθαρχία, τελειοποίησης τής γενναιοδωρίας και της πειθαρχίας, τελειοποίησης τής αρετής τής χαριστικότητας και της απροσμέτρητης στοργικής καλοσύνης, και εξαγνισμού των κηλιδώσεων όλων των βασιλείων.

Ο σκοπός των εγχειρημάτων τού μποντισάτβα είναι να κατανοήσει και να εξαλείψει τους μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων.

2. Η επιμέλεια τής δέσμευσης τού μποντισάτβα είναι να καλλιεργήσει όλες τις ρίζες τής αρετής· να εφαρμόζει αυτό που μελετάει· να εγκαταλείψει την επιθυμία για κτήση· να αντιλαμβάνεται όλους τους ασκητές που επαιτούν ως πνευματικούς φίλους· να επιδιώκει αγνό βιοπορισμό· να διατηρεί σταθερή πειθαρχία και νηφαλιότητα· να εξαγνίσει τον λόγο· να αριστεύσει στην εφαρμογή τής υπομονής· να εγκαταλείψει όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με την επίκριση και την επιθετικότητα· να αποσυνδεθεί από την κηλίδωση τής επιμέλειας· να εκπληρώνει το καθήκον του.

Επιπλέον, δέσμευση τού μποντισάτβα είναι η συνένωση τής κατανόησης, της ατραπού τής απελευθέρωσης, της εφαρμογής τής γλώσσας, της αποσύνδεσης από κακή συντροφιά, της αποχώρησης από την δυαδική αντίληψη τής αρέσκειας και της απαρέσκειας, της απόστασης από την διάσπαση, του να είναι ικανοποιημένος, του να είναι ακλόνητος στην πειθαρχία, της τελειοποίησης τής υπομονής και της επιμέλειας, της τελειοποίησης τού αβρού λόγου, της απροσμέτρητης ευσπλαχνίας, και της τελειοποίησης των κύριων και δευτερευόντων σημείων των αγνών δραστηριοτήτων.

Ο σκοπός τής δέσμευσης τού μποντισάτβα είναι να υπερβεί και να καταστρέψει τους μάρα των βασάνων.

3. Η επιμέλεια τού στοχασμού τού μποντισάτβα είναι τα επιδέξια μέσα για την ευεργεσία όλων των όντων, οι κατάλληλες νοητικές δραστηριότητες, η αφιέρωση των αρετών στην αφύπνιση όλων των όντων, η μη προσκόλληση στην παροδική κτήση, η καθαρή αίσθηση του να ζει μια ζωή γεμάτη νόημα, η ωρίμανση των όντων που έχουν αδύναμη πειθαρχία, ο εξαγνισμός τού νου, η προστασία τού εαυτού και των άλλων, η εξάλειψη των νοητικών βασάνων, η ωρίμανση των οκνηρών όντων, να παραμένει ακλόνητος όταν ακολουθεί ο όχημα τού μποντισάτβα.

Επιπλέον, ο στοχασμός τού μποντισάτβα είναι η συνένωση τής ευφυίας, τής πύλης προς την απελευθέρωση, της εξάλειψης τής γλώσσας, της ισοψυχίας προς όλα τα όντα χωρίς εξαίρεση, της επιβεβαίωσης τής αρετής, της ευδαίμονος απομόνωσης, του να ικανοποιείται εύκολα, της εκπαίδευσης σε ένα ανώτερο κίνητρο, της τελειοποίησης τής συγκέντρωσης και της ενόρασης, της απροσμέτρητης αλτρουιστικής χαράς, και της τήρησης τού έξοχου Ντάρμα.

Ο σκοπός τού στοχασμού τού μποντισάτβα είναι να εγκαταλείψει και να νικήσει τον μάρα τού Κυρίου του Θανάτου.

4. Η επιμέλεια τής επίτευξης τού μποντισάτβα είναι η αποδοχή όλων των περιστατικών όπως είναι, η αγνή θέαση των ευγενών όντων, η μη προσκόλληση στην πραγμάτωση, να μην μετανιώνει για πράξεις γενναιοδωρίας, να μην επαίρεται για πράξεις γενναιοδωρίας, να μην επαίρεται για την αυτοπειθαρχία του, ο εξαγνισμός των φαινομένων, να μην επαίρεται για την υπομονή του, να μην αντιλαμβάνεται τον εαυτό και τους άλλους, να δρα έτσι ώστε να εξαλείφει τα βάσανα και να ωριμάζει τα άλλα όντα, και η ακλόνητη πίστη στην καρμική καρποφορία.

Επιπλέον, η επίτευξη τού μποντισάτβα είναι η συνένωση τής ευγενούς φιλοδοξίας, της πνευματικής ανακάλυψης, της συνειδητοποίησης ότι το Ντάρμα είναι πέρα από κάθε περιγραφή, του να δρα σύμφωνα με τις αρχές που έχει ενστερνιστεί, της επίτευξης τής σοφίας βασιζόμενος στην απάρνηση, στην μη δυαδική αντίληψη, στην καλλιέργεια τής αρετής και μόνον αυτής· του να ζει μια ζωή ελεύθερη από οδύνη, του να γνωρίζει το κατάλληλο μέτρο για την κάθε περίσταση, της εκπαίδευσης σε ανώτερη ενόραση, της τελειοποίησης τής σοφίας και των επιδέξιων μέσων, του να εναρμονίζεται με την έσχατη πραγματικότητα, της απροσμέτρητης ισοψυχίας και της ωρίμανσης των αναρίθμητων όντων.

Ο σκοπός τής επίτευξης τού μποντισάτβα τού μποντισάτβα είναι να κατορθώσει έναν ολοκληρωτικό θρίαμβο έναντι των μάρα τού υιού τού ντέβα.

Η ΟΚΤΑΠΤΥΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΠΟΝΤΙΣΑΤΒΑ

Με ποιόν τρόπο μπορούν οι Μάρα να δημιουργήσουν εμπόδια σε έναν μποντισάτβα που έχει υπερβεί τον περιορισμό τού εννοιοκρατικού νου, και έχει αποφασιστικά εγκαθιδρυθεί στην περιοχή τής βουδότητας;

Ο Βράχμα κάποτε ρώτησε τον Σακυαμούνι Βούδα: «Ποια δύναμη κατέχουν οι μποντισάτβα και δεν κατακυριεύονται από τις ανυπέρβλητες ποιότητες τής βουδότητας;»

Ο Σακυαμούνι Βούδας απάντησε: «Βράχμα, οι μποντισάτβα κατέχουν την οκτάπτυχη δύναμη η οποία τους αποτρέπει από το να κατακυριευτούν από τις ανυπέρβλητες ποιότητες τής βουδότητας».

Η οκτάπτυχη δύναμη /i> όπως περιγράφτηκε από τον Σακυαμούνι Βούδα είναι:

 1. Η ευγενής φιλοδοξία να κατορθώσουν τις ποιότητες τής βουδότητας τους δίνει την δύναμη τής ακλόνητης πίστης.
 2. Ο αγώνας τους να αναπαράγουν τις ποιότητες τού δασκάλου τους δίνει την δύναμη τού πνευματικού δασκάλου που προέρχεται από την αφοσίωση.
 3. Έχοντας τελειοποιήσει την άσκηση τού υπερβατικού διαλογισμού, αποκτούν την δύναμη τής ενόρασης που προέρχεται από επιμελή εκμάθηση.
 4. Έχοντας συσσωρεύσει αμέτρητη αρετή, αποκτούν την δύναμη να υπηρετούν όλα τα όντα, η οποία προέχεται από ένα απόθεμα αρετής.
 5. Έχοντας κατορθώσει να θριαμβεύσουν απέναντι σε όλους τους μάρα, αποκτούν την δύναμη τής σοφίας που προέρχεται από την άμεση εμπειρία τους τής πραγματικότητας.
 6. Καθώς δεν ανησυχούν που όλα τα φαινόμενα είναι δίχως εαυτό, αποκτούν την δύναμη τής απροσμέτρητης ευσπλαχνίας, η οποία προέρχεται από την απροσμέτρητη στοργική καλοσύνη.
 7. Όντας αδιαχώριστοι από τον αφυπνισμένο νου τής μποντιτσίτα, αποκτούν την δύναμη τής πλήρους επίγνωσης που προέρχεται από την ενόραση τής βεβαιότητας.
 8. Έχοντας κατορθώσει την αποδοχή ότι τα φαινόμενα είναι αγέννητα, αποκτούν την δύναμη τής αποδοχής που προέρχεται από το να μην παρασύρονται από τους άλλους.

Επιπρόσθετα, αυτοί οι μποντισάτβα υποστηρίζονται και δέχονται την φροντίδα των Βουδών, και γι’ αυτό:

 • πάντοτε θα βλέπουν τους Ταταγκάτα,
 • κανένας μάρα δεν θα τους επηρεάσει ποτέ,
 • θα κατορθώσουν να θυμηθούν τις προηγούμενες επιτεύξεις τους και έτσι οι δραστηριότητές τους θα γίνουν απεριόριστες,
 • θα επιτύχουν το μη αναστρέψιμο μπούμι και την τελική αφύπνιση.

Εδώ ολοκληρώνεται η συνοπτική παρουσίαση τής Σούτρα των Ερωτήσεων τού Σαγκαραμάτι σχετικά με τον τρόπο που ηττώνται οι μάρα.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΜΑΡΑ

Σε μια σούτρα που είναι γνωστή ως Το Νέκταρ τού Λόγου, ο Σακυαμούνι Βούδας, μετά από αίτημα τού Μποντισάτβα Μαχασάτβα Μαϊτρέγια, διδάσκει πέντε ιδιότητες που οι μποντισάτβα μαχασάτβα πρέπει να διαθέτουν ώστε να έχουν μακροζωία, να είναι ελεύθεροι από εμπόδια, και γρήγορα να κατορθώσουν την αφύπνιση:

«Υπάρχουν πέντε ιδιότητες που οι μαχασάτβα μποντισάτβα πρέπει να έχουν για να εξασφαλιστεί ότι καμμιά από τις ορδές τού μάρα δεν θα τους προκαλέσει εμπόδια, και καμμιά από τις κουστωδίες τού μάρα δεν θα τους επιτεθεί· για να εξασφαλιστεί ότι από στοργική καλοσύνη για τα αισθανόμενα όντα, θα ζήσουν για μεγάλο διάστημα· και γρήγορα θα επιτύχουν την ανυπέρβλητη τέλεια αφύπνιση».

«Ποιες είναι αυτές οι πέντε ιδιότητες:»

«Είναι η επιμονή στην προσφορά τού Ντάρμα· στην προσφορά τής ελευθερίας από τον φόβο· στην άσκηση τής απροσμέτρητης στοργικής καλοσύνης, της ευσπλαχνίας, τής αλτρουιστικής χαράς και της ισοψυχίας στην επισκευή των παραμελημένων στούπα· και στην εμψύχωση όλων των όντων για να στρέψουν τον νου τους προς την αφύπνιση».

«Μαϊτρέγια, αν οι μποντισάτβα μαχασάτβα διαθέτουν αυτές τις πέντε ιδιότητες, καμμία από τις ορδές τού μάρα δεν θα προκαλέσει εμπόδια, και καμμία από τις κουστωδίες τού μάρα δεν θα τους επιτεθεί· από στοργική καλοσύνη για τα αισθανόμενα όντα, θα ζήσουν για μεγάλο διάστημα και γρήγορα θα επιτύχουν την ανυπέρβλητη τέλεια αφύπνιση».

Ακούγοντας την σύντομη διδασκαλία από τον Ευλογημένο, ένας μεγάλος αριθμός χειροτονημένων, μποντισάτβα και ουράνιων όντων οι οποίοι ήταν παρόντες αυτοστιγμεί κατόρθωσαν διάφορα στάδια πραγμάτωσης.

ΣΥΝΟΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑ - Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ

Η οδός τού μποντισάτβα αποτελεί την τέλεια θεραπεία για να υποχωρήσει η επίδραση τού Μάρα των ταραχοποιών συναισθημάτων. Μια σύντομη παρουσίαση αυτών των φαρμάκων είναι η εξής:

1. Διαλογισμός στην Μποντιτσίτα:

Όταν χρησιμοποιούμε την αφυπνίζουσα διαύγεια τής μποντιτσίτα (τσανγκ τσούμπ κυι σεμ) για να εξετάσουμε την φύση των συναισθημάτων, θα οδηγηθούμε στην αναγνώριση ότι όλα τα συναισθήματα δημιουργούνται από εμάς τους ίδιους και δεν έχουν την ιδιότητα να αναδύονται και να συντηρούνται από μόνα τους παρά υποστηρίζονται μόνον από την δική μας εννοιολογική πλάνη.

Όταν αγκαλιάζουμε την καρδιά τής μποντιτσίτα, δεν υπάρχει επίκριση, δεν βάζουμε ταμπέλες, δεν προσδοκούμε αποδοχή ή απόρριψη, υπάρχει μόνον η στοργική καλοσύνη (τζάμπα), η ευσπλαχνία (νυίνγκτζε), η αλτρουιστική χαρά (γκάουα) και η ισοψυχία (τάνγκνυομ) σε ετοιμότητα και διαθέσιμες ως οι τέσσερις απροσμέτρητοι (τσέμε συι) για να προωθήσουν το μέγιστο όφελος για όλα τα αισθανόμενα όντα.

2. Διαλογισμός στις τρεις πύλες προς την απελευθέρωση (ναμ ταρ γκόου σουμ)

Αυτή είναι η τέλεια θεραπεία για να εξαλειφθεί η επιρροή τού Μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων. Όταν χρησιμοποιούμε την αφυπνίζουσα διαύγεια τής μποντιτσίτα για να εξετάζουμε την φύση των φαινομένων, θα οδηγηθούμε στην αναγνώριση ότι η φύση τού εδάφους που οδηγεί στο απόλυτο είναι αυτή τής κενότητας (τονγκ πα νυι)) ελλείψει σταθερών συστατικών· ο δρόμος που οδηγεί στο απόλυτο δεν έχει σημεία χαρακτηριστικών γνωρισμάτων (τσεν νυι μέπα), επειδή η φύση του είναι αυτή των εξελισσόμενων φαινομένων· και η φύση τής τελικής του καρποφορίας ενσωματώνει την ουσία τής απουσίας επιθυμιών (μόνπα μέπα), η οποία είναι ελεύθερη από κάθε επιθυμία για επίτευξη οποιουδήποτε πράγματος· τότε κάποιος πραγματώνει το σώμα τού απόλυτου, το νταρμακάγια (τσο κου) που είναι ελεύθερο από την επίδραση τού Μάρα των μολυσμένων σωρευμάτων.

3. Διαλογισμός χρησιμοποιώντας το μονο-σημειακό σαμάντι (τίνγκε ντζιν)

Όταν βασιζόμαστε σταθερά στην άσκηση τού μονο-σημειακού σαμάντι και δεν προσκολλάται ο νους μας στην ελκυστικότητα τής ουράνιας σφαίρας, εισερχόμαστε στο ακλόνητο έδαφος τού όγδοου μπούμι (μιγιόουα) και υπερβαίνουμε την επίδραση τού Μάρα τού υιού του ντέβα.

4. Διαλογισμός στην οδό τής κατάπαυσης (γκόκπα):

Μέσω τής επίτευξης τού ύστατου στόχου στην οδό τής κατάπαυσης, ελευθερωνόμαστε από τα δεσμά τής σαμσαρικής ύπαρξης και υπερβαίνουμε την βασική νιρβάνα (νυα νγκεν λε ντε πα) τού οχήματος τής Χιναγιάνα (τεκ μεν), και εισερχόμαστε στην μη διαμένουσα νιρβάνα (μι νέπε νυάνγκντε) τής καθολικής εξάλειψης ολόκληρης τής οδύνης και των αιτιών της, και έτσι φτάνουμε πέρα από το άγγιγμα τού Μάρα τού Κυρίου τού Θανάτου

Αυτή η διδασκαλία με τον τίτλο «Κατανοώντας τον Μάρα – τον Κύριο τής Ψευδαίσθησης» παρουσιάζεται εδώ από τον Τένζιν Γκυάλπο Ντράκπα Γκυάλτσεν Ντόντρουπ Ντόρτζε ως απότιση φόρου τιμής σε όλους τους Βούδες των τριών χρόνων στις δέκα κατευθύνσεις.

Το Pathgate Χρηματοδοτεί την Κατασκευή ενός Κέντρου Ντάρμα

Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγκντι Ρίνποτσε (ο τέως διευθυντής τού Πανεπιστημίου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα) και άλλοι Κένπο και Λόπεν από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ενός παραδοσιακού διώροφου ξενώνα....

Περισσότερα...

Το Νόημα και τα Οφέλη τής Χειροτονίας

Μια διδασκαλία τού Κύριου Βούδα που διατηρείται στην Νάνταpravrajya Sutra - η Σούτρα τού Νάντα πού Απαρνείται την Εγκόσμια Ζωή....

Περισσότερα...

Μια Εισαγωγή στην Λειψανοθήκη Στούπα τής Αυτού Αγιότητας τού Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Ένα απόσπασμα τής πρώτης διδασκαλίας από τέσσερα για την προέλευση, την κατασκευή, τα οφέλη και τις ασκήσεις σχετικά με τις στούπα από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε....

Περισσότερα...

Η Στούπα – Ο Φωτισμένος Νους των Βουδών

Από την σκοπιά τής εγκόσμιας γνώσης, η στούπα – το μνημείο λειψανοθήκη που κατασκευάζεται για να στεγάσει τα λείψανα τού Βούδα και άλλων ευγενών όντων - έχει την προέλευσή του στις κάϊτυα, τους παραδοσιακούς τύμβους τής αρχαίας Ινδίας....

Περισσότερα...

Τα Οφέλη τής Οικοδόμησης και της Απότισης Φόρου Τιμής στις Στούπες Σύμφωνα με τον Βούδα

Τα οφέλη τής συμμετοχής στην κατασκευή μιας στούπας καθώς και της συμμετοχής στις ευοίωνες δραστηριότητες τής απότισης φόρου τιμής σε μια στούπα είναι πράγματι απροσμέτρητα....

Περισσότερα...

Συμβουλή Σχετικά με το πώς να Προσευχηθείτε, πώς να Κάνετε Περιφορές και Προσφορές Προς Τιμήν μιας Στούπας

Αμέτρητη αρετή συσσωρεύεται από τις εξαιρετικές δραστηριότητες τού κτισίματος μιας στούπας και της περιφοράς, των προστερνισμών, των προσευχών, και του συνόλου των προσφορών προς τιμήν μιας στούπας....

Περισσότερα...

Προσευχή σε Στίχους προς τους Οχτώ Ευγενείς Ευοίωνους

Ο Σακυαμούνι Βούδας του αποκάλυψε τα ονόματα των οκτώ Ταταγκάτα, στα οποία αν στοχαζόταν τακτικά, θα καθάριζε τα προαναφερθέντα εμπόδια σε κάθε του εγχείρημα. Η διδασκαλία βρίσκεται στην Μαχαγιάνα Σούτρα των Οκτώ Ευοίωνων....

Περισσότερα...

Γενναιοδωρία εν Δράσει – Το Pathgate Προσεφέρει Βοήθεια στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Ευρώπη

Η γενναιοδωρία είναι η πρώτη από τις έξι ασκήσεις τού μποντισάτβα που ενισχύει την αφυπνισμένη στάση τής μποντιτσίτα μέσω τής τελειοποίησης των έξι παραμίτα. Ενσωματώνει την φωτισμένη ενόραση και την θέληση που δεν κάνει διακρίσεις στην προσφορά υποστήριξης χωρίς όρους για να εκπληρώσει τις ανάγκες των άλλων....

Περισσότερα...

Η Πρόοδος των Έργων τού Pathgate στο Νεπάλ

Δύο έργα στο Νεπάλ που έχει χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα Συμμετοχής τού Pathgate προχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αγάλματος τού Μποντισάτβα Μαχασάτβα Τσενρέζιγκ....

Περισσότερα...

Παιδιά τής Ουκρανίας Λαμβάνουν Νέο Ρουχισμό στην Αθήνα

Το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων στην Αθήνα πρόσφατα μετακόμισε από ένα γραφείο που τους είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε μία νέα τοποθεσία στην πόλη. Οι νέες εγκαταστάσεις δίνουν στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων την δυνατότητα να παραμένει ανοιχτό περισσότερες ώρες....

Περισσότερα...

Η Πρώτη Στροφή τού Τροχού τού Ντάρμα

Στους πρώτους πέντε μαθητές του, ο Βούδας Σακυαμούνι αποκάλυψε τις τέσσερις αλήθειες των ευγενών όντων που είναι: 1. ο πόνος· 2. η προέλευση τού πόνου· 3. η παύση τού πόνου· 4. το μονοπάτι που οδηγεί στην παύση τού πόνου....

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει Υποστήριξη στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Ρουμανία

Χρησιμοποιώντας το συνεδριακό κέντρο Romexpo στη βόρεια Βουκουρέστι, οι διοίκηση τού τοπικού Δημαρχείου μετάτρεπε το κεντρικό υπόστεγο των 15.000 τετραγωνικών μέτρων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων με 2000 κρεβάτια....

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει τη Βοήθειά του στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Αθήνα

Από τις 4 Απριλίου 2022, η Ελλάδα ξεκίνησε να προσφέρει προσωρινά στους Ουκρανούς πρόσφυγες προστασία στα τοπικά γραφεία ασύλου τής χώρας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη....

Περισσότερα...

Οι Μαθητές τού Pathgate Καλωσορίζουν Ουκρανούς Πρόσφυγες στα Σπίτια τους στην Πολωνία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, 2,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία από το ξέσπασμα τού πολέμου στην Ουκρανία. Από την αρχή, οι μαθητές τού Pathgate και οι φίλοι τους στην Πολωνία έχουν ταξιδέψει επανειλημμένως στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας....

Περισσότερα...

Ερωταπαντήσεις για την Άσκηση τού Ντάρμα

Ο Βουδισμός έχει πολλές όψεις και μια πλούσια κληρονομιά. Για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα την άσκηση τού Ντάρμα, υπάρχει ένα νέο αφιέρωμα τού Pathgate σε μορφή ερωταπαντήσεων σχετικά με την άσκηση τού Ντάρμα....

Περισσότερα...

Οι 15 Μέρες Θαυμάτων του Βούδα στο Λόσαρ

Η πρώτη πανσέληνος τής Θιβετανικής Πρωτοχρονιάς (Λόσαρ) είναι γνωστή ως η Μέρα των Θαυμάτων (Τσότρουλ Ντούτσεν), και τιμάει τις δεκαπέντε συνεχόμενες μέρες θαυμάτων τού Σακυαμούνι Βούδα....

Περισσότερα...

Ανασκόπηση Αξιοσημείωτων Γεγονότων του 2021

Οι μαθητές τού Pathgate που συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες μελέτης ανά τον κόσμο, στην διάρκεια τής παγκόσμιας επιδημίας τού COVID απέδειξαν το σθένος τους διαφυλάσσοντας την Νταρμική άσκησή τους...

Περισσότερα...

Πρόγραμμα Προσευχών τού Pathgate

Το Ινστιτούτο Pathgate ​τώρα παρέχει το streaming των καθημερινών, εβδομαδιαίων και μηνιαίων προσευχών στην ιστοσελίδα μας...

Περισσότερα...

Η Γκουρού Γιόγκα - Τα Οφέλη τού να Θυμάσαι τον Λάμα

Η Γκουρού Γιόγκα, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «ένωση με την φύση τού γκουρού», θεωρείται στην Βατζραγιάνα ως το κοντινότερο μονοπάτι προς την φώτιση, μέσω την βαθυστόχαστη μεθόδου τού να ενώσεις το νου σου με το νου σοφίας τού δασκάλου...

Περισσότερα...

Οι Ευγενείς Φιλοδοξίες των προηγούμενων αιώνων που μετέτρεψαν το Θιβέτ στη Χώρα των Μποντιμάντα

To Μποντιμάντα (τσάνγκτσουμπ κυιλ) είναι ένας όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σημείο ακριβώς της βατζρασάνα (ντορτζεντέν), το βάτζρα κάθισμα κάτω από το δέντρο μπόντι, δίπλα στο ποτάμι Μποντγκάγια της Ινδίας, όπου ο Βούδας Σακυαμούνι κατόρθωσε τη φώτιση...

Περισσότερα...

Η Συμβουλή Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους του Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε

Πολλοί από τους μαθητές του Pathgate συμμετέχουν την Θερινή Απομόνωση τής Πάλυουλ βόρεια τής πολιτείας τής Νέα Γιόρκης μέσω τής διαδικτυακής πλατφόρμας του ZOOM. Πρόσφατα, είχαν την καλή τύχη να λάβουν διδασκαλία από τον Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ για την Συμβουλή Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους τής Αυτού Αγιότης τού Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Προφητεία του Βούδα Ντιπανκάρα για την Φώτιση του Βούδα Σακυαμούνι

Η Σούτρα Μπαντρακαλπίκα (κάλπα ζανγκπόι ντο), μια διδασκαλία που μετέδωσε ο Βούδας Σακυαμούνι εξηγεί πως όταν ο κόσμος στο τέλος τού προηγούμενου κάλπα βυθίστηκε σε κατακλυσμό, χίλια χρυσά λουλούδια λωτού αναδύθηκαν ως ευοίωνο αγγελιοφόρο ότι χίλιοι Bούδες επρόκειτο να εμφανιστούν στο ερχόμενο κάλπα...

Περισσότερα...

Τα εμβόλια κατά τού COVID-19 διατέθηκαν στους μοναχούς και στις μοναχές της ηλικιακής ομάδας 18-44 στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία έγιναν εμβολιασμοί κατά τού COVID-19 για τους μοναχούς και τις μοναχές τής ηλικιακής ομάδας 18-44 στις 30 Μαΐου τού 2021......

Περισσότερα...

Ζώντας σε Απόσυρση στην Κοιλάδα Πάρο του Μπουτάν

Το Πάρο Τάκτσανγκ (Η φωλιά τής Τίγρης) είναι ένας ιερός τόπος που βρίσκεται στην πλαγιά ενός ορεινού γκρεμού βορείως τού Πάρο στο Μπουτάν. Υπάρχουν πολλά ασκητήρια. Δύο από αυτά κτίστηκαν με την χορηγία τούΙνστιτούτου Pathgate.....

Περισσότερα...

Προέλευση Του Θιβετανικού Βουδισμού

Στο πρώτο κείμενο από την Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί την προέλευση τού Θιβετανικού Βουδισμού .....

Περισσότερα...

Ο Μήνας Βεσάκ του Σάγκα Ντάουα

Το Σάγκα Ντάουα είναι ο τέταρτος μήνας του Θιβετανικού Σεληνιακού Ημερολογίου. Θεωρείται ως ο πιο ευοίωνος μήνας της χρονιάς για άσκηση του Ντάρμα εφόσον η γέννηση, η φώτιση και η παρινιρβάνα του Βούδα Σακυαμούνι έγιναν εντός αυτήν την περιόδο .....

Περισσότερα...

Καθημερινές Ασκήσεις στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ για τον Περιορισμό της Εξάπλωσης της Επιδημίας του COVID-19

Οι μοναχοί και οι μοναχές του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου εκτελούν καθημερινά τελετές σε μια συλλογική προσπάθεια να κατευνάσουν γρήγορα το ξέσπασμα της COVID-19 η οποία κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο .....

Περισσότερα...

Η 32η Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στη Μποντγκάγια

Η Γιορτή της Μεγάλης Προσευχήςμεταλλάχθηκε φέτος λόγο της πανδημίας. Εκατό μοναχοί τέλεσαν προσευχές και προσφορές στον Ναό Μαχαμπόντι, στηριγμένη από τις προσευχές που γινόταν στα μοναστήρια Νυίνγκμα ανά τον κόσμο.....

Περισσότερα...

Μια Αναδρομή σε Αξιοσημείωτα Γεγονότα του 2020

Κάποια συμβάντα από τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την κοινότητα του Πάλυουλ - το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία, το Μητρικό Μοναστήρι Πάλυουλ στο Θιβέτ, το Ινστιτούτο Pathgate και άλλα Κέντρα Πάλυουλ ανά τον κόσμο .....

Περισσότερα...

Τέσσερις Ημέρες Πεζοπορίας για να Φέρουν το Βουδικό Ντάρμα στα Απομακρυσμένα Χωριά του Νεπάλι

Διαβάστε την ιστορία της πεζοπορίας του Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ στο Νεπάλ προκειμένου να δώσει διδασκαλίες στους ντόπιους κατοίκους δεκατριών χωριών καθώς και στα παιδιά των σχολείων της περιοχής, και στους χειροτονημένους μοναχούς και μοναχές στα μοναστήρια.....

Περισσότερα...

Δε θα γίνει Εορτασμός για το Λόσαρ φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει εορτασμός για το Λόσαρ ούτε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ούτε σε κανέναν από τους κλάδους του Πάλυουλ, εφόσον φέτος.....

Περισσότερα...

Το Pathgate Επεκτείνει τις Δωρεές Τροφίμων ώστε να Συμπεριλάβουν εκτός από τους Άστεγους και τις Οικογένειες που Δυσκολεύονται λόγω της Πανδημίας

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε αύξησε την υποστήριξη που παρέχει το Pathgate σε εκείνους που έχουν ανάγκη την περίοδο της πανδημίας.....

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Μαχαπαρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότητα ο Τούλκου Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, πέρασε στην μαχαπαρινιρβάνα στις 10 Ιανουαρίου, 2021 (27η μέρα του 11ου Θιβετανικού μήνα), διαλύοντας την εμφάνιση του φωτισμένου νου του στην Σφαίρα της Ύστατης Πραγματικότητας.....

Περισσότερα...

Άσκηση Προσευχής για τις Επιδημίες

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην Άσκηση Τόνγκλεν κατα την διάρχεια της Χειμερινής Απομόνωσης του Pathgate ως ανταπόκριση της Κρίση των Πυρκαγιών της Αυστραλίας.....

Περισσότερα...

Μήνυμα από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

Το Ινστιτούτο Pathgate έλαβε επίσημη επιστολή από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στην Ινδία,....

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2019

Το 2019 είναι έτος γεμάτο γεγονότα για το Ινστιτούτο Pathgate ως προς την διάδοση του Βουδικού Ντάρμα. Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισα ακούραστα με τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας τους μαθητές του Pathgate...

Περισσότερα...

Ευγνωμοσύνη ενός μαθητή που εφαρμόζει τη Διδασκαλία

Ο Σάμτεν Σένγκε, ένας από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, έστειλε ημέιλ στον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τον Δεκέμβριο 2018 για να τον ενημερώσει για την προαγωγή του στη δουλειά και για τη βράβευση του ως “Απλά ο Καλύτερος”, στην τελετή βράβευσης της Κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2018

Η κύρια παύση στο πρόγραμμα ταξιδιών του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήρθε το καλοκαίρι, όπου αφιέρωσε εννέα βδομάδες καθοδηγώντας την Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία, όπου μαζεύτηκαν μαθητές από όλον τον κόσμο για να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2017

Σε όλο το 2017 ο Σεβ. Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διδάσκοντας σε όλο το κόσμο και προσφέροντας μια Θερινή Απομόνωση διάρκειας εννέα εβδομαδών.

Περισσότερα...

Τα τελευταία νέα σχετικά με την ταινία Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η καινούργια έκδοση

Το έργο της μετάφρασης των Θιβετανών διαλόγων της ταινίας στα Αγγλικά, Κινέζικα, και σε άλλες γλώσσες τρέχει πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2016

Το 2016 ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διατηρώντας ένα πλήρες πρόγραμμα ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα...

Το Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών

Οι μαθητές στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από την Ελληνική έδκοση του Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών.

Περισσότερα...

Οι Δώδεκα Σπουδαίες Πράξεις του Βούδα- νέα

Η παρούσα κοσμική εποχή είναι γνωστή ως ο Τυχερός Αιώνας. Κατά την διάρκεια τού Τυχερού Αιώνα, χίλιοι Βούδες, εκ των οποίων ο Σακυαμούνι Βούδας (Σάνγκυε Σάκυα Τούπμπα) είναι ο τέταρτος, θα εμφανιστούν στο σύμπαν μας....

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε Εισήλθε στην Παρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, ο περίφημος Διδάσκαλος Ντζόνγκτσεν της παράδοσης Νυίνγκμαπα, πέρασε στην Παρινιρβάνα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στις 15 Οκτωβρίου 2016 ...

Περισσότερα...

Το Πρόγραμμα των Τελετών Νιρβάνα για την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε προτού περάσει στην Παρινιρβάνα, αναζητήθηκε καθοδήγηση από την ΑΑ τον Ντοντρούπτσεν Ρίνποτσε σχετικά με την οργάνωση της Τελετής Νιρβάνα...

Περισσότερα...

Η Τελευταία Διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε άφησε ένα γράμμα στην κόρη της ανιψιάς του προτού περάσει στην Παρινιρβάνα. Το γράμμα αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η τελευταία διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2015

Καθ' όλο το 2015 ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε ακαταπόνητα το πρόγραμμα των Διδασκαλιών και την υποστήριξη των πολλών μαθητών του ανά τον κόσμο...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα στο Ιανγκλέσο του Νεπάλ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και παρέμεινε σε Τούκνταμ (βαθύ διαλογισμό) εώς τις 5 Ιανουαρίου 2016....

Περισσότερα...

Η ΑΑ ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε (1926-2015), ο Πνευματικός Αρχηγός της παράδοσης Νυίνγκμαπα, εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα (Τούκνταμ), το τελικό διαλογιστικό στάδιο πριν την είσοδο στην νιρβάνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στην Μποντ Νγκάγια της Ινδίας, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει το Νύινγκμα Μόνλαμ Τσένμο...

Περισσότερα...

Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

Καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την εκ νέου επεξεργασία της ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε, μια νέα ταινία μικρού μήκους «Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε», και ένα νέο επίσημο τρέϊλερ είναι τώρα διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Θεάτρου του Ντάρμα...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate του 2014

Το 2014 είδαμε την ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Τέταρτου Πένορ Ρίνποτσε Ντρουμπγουάνγκ Μίτζιουρ Ντέτσεν Γκάργουανγκ Ζίλνον Ντόρτζε την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να διαδίδει τη φιλεύσπλαχνη δραστηριότητα των Βουδών, δίνοντας διδασκαλίες και στην Ιαπωνία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση: Η Ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξη που λάβαμε στην έκκληση της Μονής Ναμντρολίνγκ για Οικονομική Βοήθεια του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν £7.000, αλλά απέχουμε πολύ από τον στόχο της συγκέντρωσης του ποσού...

Περισσότερα...

Σημαντική Ανακοίνωση για Προσφορά Μακροζωίας για τον Γιάνγκσι Ρίνποτσε

Η διεύθυνση της Μονής Ναμντρολίνγκ στην Ινδία απευθύνουν επίσημη έκκληση στην ανά τον κόσμο κοινότητα των μαθητών Παλυούλ να υποστηρίξουν ένα Μεγάλο Τένσουγκ (προσφορά μακροζωίας)...

Περισσότερα...

Το Ντάρμα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέφτηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο 2014, δίνοντας διδασκαλίες στο Ναγκάνο και στο Τόκυο...

Περισσότερα...

Έκκληση για Οικονομική Βοήθεια για το Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Η διεύθυνση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ ζητούνται βοήθεια για οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία...

Περισσότερα...

Η Ενθρόνιση του Τέταρτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν, έγινε η ενθρόνιση του Πέμα Νόρμπου Γιάνγκσι Ρίνποτσε – της ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Τρίτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε – στην Μητρική Μονή Παλυούλ...

Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση Πόρων για την Ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους μαθητές και φίλους του Ινστιτούτου Pathgate οι οποίοι υποστήριξαν τις προσπάθειες για την συγκέντρωση πόρων για προληπτικές εξετάσεις και πρόγραμμα εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ...

Περισσότερα...

Νέα Έκδοση της Ταινίας για τη Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

“Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε” είναι μια ταινία 10 ωρών στην Θιβετανική γλώσσα σε 15 κεφάλαια που έγινε υπό την διεύθυνση της Αυτού Αγιότητας του Μακαριστού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2013

Για να διαβάζετε μια ανασκόπηση των δρστηριοτήτων του Ισντιτούτου Pathgate και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο 2013, διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα...

Προσευχή για την Μακροβιότητα του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε (Γιάνγκσι Ρίνποτσε)

Κατόπιν των χαρμόσυνων νέων ότι αναγνωρίστηκε το Γιάνγκσι (ενσαρκωμένο ον) της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, η Αυτού Αγιότητα ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε συνέθεσε μια Προσευχή Μακροβιότητας για την ενσάρκωση του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Επίσημη Αναγγελία της Αναγνώρισης της Ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, ότι η ενσάρκωση της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε επαναγεννήθηκε στο Θιβέτ...

Περισσότερα...

Τα Ιερά Λείψανα της ΑΑ του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβε χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού ημερολογίου (23 Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες αφοσιωμένοι από όλο τον κόσμο...

Περισσότερα...

Ο Ιστότοπος του Pathgate τώρα και στα Ρουμανικά

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται τακτικά την Ρουμανία για διδασκαλίες από τον Ιούνιο του 2011. Προς όφελος των πολλών Ρουμάνων μαθητών και ακολούθων του, έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος του Pathgate στην ρουμανική γλώσσα...

Περισσότερα...

Η Επετειακή Τελετή Προσευχών για την Αυτού Αγιότητα

Τελετές προς τιμήν της Επετείου της Παρινιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβαν χώρα φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία επίσης και σε όλα τα κέντρα Παλυούλ ανά τον κόσμο....

Περισσότερα...

Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε σε πέντε ακόμα γλώσσες

 

‘Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε’, μια ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι διαθέσιμη σε πέντε ακόμα γλώσσες...

Περισσότερα...

Αποτέφρωση του Κουντούνγκ της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η Διεύθυνση του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ αποφάσισε η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε να λάβει χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού Ημερολογίου (23η Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2012

 

Το 2012 ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Ινστιτούτο Pathgate. Δείτε την ανασκόπηση των ποικίλων δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate to περασμένο έτος...

Περισσότερα...

Δια-Θρησκευτική Φιλία στην Ελλάδα

 

Κατά την διάρκεια πολλών μηνών το 2012, ένας τέως Αρχιεπίσκοπος της Παλαιάς Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας και μοναχός της Καμαλντολινής Εκκλησίας της Τάξης του Αγίου Βενέδικτου, ο Σεβ. Μονσινιόρ Δρ. Γεώργιος Παπαθανασίου, είχε τακτική επαφή με το Κέντρο Ντάρμα του Pathgate στη Αθήνα...

Περισσότερα...

Η επιτυχία της Έκκλησης για οικονομική βοήθεια στο Νοσοκομείο Τσέπαλ Τόπκυεντ

 

Έχουμε τη χαρά να πληροφορήσουμε τους φίλους μας και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο ότι το ποσόν που συγκεντρώθηκε για το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ στη Ινδία ανέρχεται σε 400.000$ περίπου...

Περισσότερα...

Καινούργια Αίθουσα Διαλογισμού στο Κέντρο Ντάρμα του Pathgate του Σύδνεϋ

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες στην μόλις ολοκληρωμένη αίθουσα διαλογισμού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει συγκεντρωθεί από την τοπική σάνγκα...

Περισσότερα...

Μετάδοση ολόκληρου του έργου του Μίπαμ Ρίνποτσε στη Μποντ Γκάγια το 2013

Η Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ ΡίνποτσεΗ Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ Ρίνποτσε αποδέχτηκε ευγενώς την πρόσκληση του Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Παράδοσης Νγκάγκυουρ Κάμα (NKTPA) να απονείμει μύηση ολοκλήρου του έργου του Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε της Παράδοσης Νυίνγκμα, την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης προφορική μετάδοση του έργου και στο τέλος του συμβάντος θα ακολουθήσει και μύηση μακροζωίας...

Περισσότερα...

Επείγουσα Έκκληση για Οικονομική Ενίσχυση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ

Μια επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση ξεκίνησε για να σωθεί το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ, το οποίο κινδυνεύει να κλειστεί από την Ινδική κυβέρνηση...

Περισσότερα...

Εγκαίνια της Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού στην Ινδία

 

Η τελετή των εγκαινίων μιας νέας "Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού" η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate τελέστηκε από τον Σεβ. Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε oστις 19 Αυγούστου στο Μοναστήρι Παλυούλ Τσοκορλίνγκ στο Bir...

Περισσότερα...

Η Θερινή Απομόνωση του Pathgate 2012

 

Η Θερινή Απομόνωση του Ινστιτούτου Pathgate 2012 προσέλκυσε μαθητές από μέρη όπως η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Άπω Ανατολή. Αποτελούμενο από οκτώ ξεχωριστές απομονώσεις, διήρκεσε οκτώ εβδομάδες κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Pathgate Dharma Centre στο Newcastle upon Tyne, της Αγγλίας...

Περισσότερα...

Το Πασχάλινο Σχολείο του Pathgate 2012

 

Στη Πασχάλινη Απομόνωση του Pathgate 2012, το οποίο έγινε από τις 6 μέχρι τις 11 Απριλίου, συμμετείχαν μαθητές που ταξίδεψαν από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία...

Περισσότερα...

Επέτειος Τελετή για την Α.Α. τον Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε

The Anniversary Puja for HH Pema Norbu Rinpoche took place this year from 22nd - 24th March in Namdroling Monastery in India...

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είναι ο Νέος Επικεφαλής των Νυίνγκμαπα

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο οποίος είναι κάτοχος του θρόνου του Μοναστηριού Ντόρτζε Ντρακ, και η κεφαλή της γενεαλογίας των Βόρειων Θησαυρών, έχει γίνει Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού...

Περισσότερα...

Η Παλυούλ ανθεί στην Αυστραλία

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία προσφέροντας Νταρμικές Διδασκαλίες σε μαθητές που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν την Διδασκαλία του Βούδα. Η παρουσία του εκεί πρόσφατα συνέπεσε με πολλών δασκάλων που ανήκουν στην ίδια γενεαλογία της παράδοσης Παλυούλ...

Περισσότερα...

Το Πέρασμα του Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ

 

Ο Τσάκζοντ Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν προσωπικός βοηθός και γραμματέας της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε απεβίωσε στην Ινδία το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 4.30πμ...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις εργασίες Ανοικοδόμησης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ

Οι εργασίες συνεχίζονται για το κτίσιμο μιας ευρύχωρης νέας επέκτασης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας...

Περισσότερα...

Φαγητό του Ντάρμα στην Κουζίνα του Pathgate

 

Η προετοιμασία των γευμάτων στην Κουζίνα του Pathgate προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εφαρμόσουν την οδηγία του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να καλλιεργήσουν την διαρκή επίγνωσή τους μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και να μιλάνε λιγότερο, να χαμογελάνε περισσότερο και να είναι μειλίχιοι...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate του 2011

 

Μέσα από την ευλογία της γενεαλογίας, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να διαδίδει την Βουδιστική Διδασκαλία και να υποστηρίζει Νταρμικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια του 2011...

Περισσότερα...

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011

 

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011 έλαβε την μορφή μιας απομόνωσης της Σπουδής πάνω στα Θεμέλια του Κλασικού Ιατρικού Τσι Κουνγκ...

Περισσότερα...

Η Ετήσια Μετάδοση Νγκάγκυουρ Κάμα στη Μποντγκάγια το 2012

Η Αυτού Εξοχότητα ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε ευσπλαχνικά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου για Διατήρηση της Νγκάγκυουρ Κάμα Παράδοσης (NKTPA)  να μεταδώσει την μύηση τουf Κάγκιε Ντέσεγκ Ντούπα (Οι Οκτώ Χερούκα ως η Συνάθροιση όλων των Βουδών)...

Περισσότερα...

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε εισήλθε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 80 ετών

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε, διακεκριμένος δάσκαλος της Γενεαλογίας Νυίνγκμα εισήλθε στην Παρινιρβάνα στις ΗΠΑ στις 27 Δεκεμβρίου του 2011…

Περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Pathgate Προσφέρει Χριστουγεννιάτικη Χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε φέρνει Χριστουγεννιάτικη χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Pathgate στο Σύδνεϋ

 

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη  Αυστραλία , ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, τέλεσε μια Τελετή Τσε Ταρ και παρακολούθησε την πρόοδο της οικοδόμησης του νέου ναού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ...

Περισσότερα...

Η Ευλογία της Τάρα Νικάει το Σύνδρομο Ντάουν

 

Φέτος τον Μάρτιο ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε ένα αίτημα καθοδήγησης από μια Αυστραλή μαθήτριά του η οποία διένυε την δέκατη τρίτη εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν πανικοβλημένοι από τα αποτελέσματα του υπέρηχου του εμβρύου...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε δίνει Ενδυνάμωση στους Μαθητές του Pathgate στη Σιγκαπούρη

 

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, ο 12ος Κάτοχος του Θρόνου της Γενεαλογίας Παλιούλ ήταν στην Σιγκαπούρη το Νοέμβριο όπου η επίσκεψή του συνέπεσε με μια από τις τακτικές επισκέψεις του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη χώρα....

Περισσότερα...

Οικογενειακή Σύναξη στη Σαγκάη

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε παραβρέθηκε πρόσφατα σε μια οικογενειακή σύναξη στην Κίνα και συναντήθηκε με αρκετά μέλη της οικογένειας στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του έδωσε κατόπιν αιτήματος διδασκαλίες του Ντάρμα και Καταφύγιο σε τοπικούς μαθητές...

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει Δεξαμενή Νερού στο Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ

 

Μετά από αίτημα από το Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ, στην Ινδία στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε η σάνγκα του Pathgate στη Σιγκαπούρη συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της δεξαμενής νερού στο μοναστήρι...

Περισσότερα...

Δια-θρησκευτική Ομιλία στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καλεσμένος στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, όπου μίλησε για τον κοινό στόχο που μοιράζουν οι ακόκολουθοι διάφορων θρησκείων:  μεταμόρφωση της καθημερινής δραστηριότητας σε ζωντανής δράσης αγάπης...

Περισσότερα...

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 88 ετών

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε, ο οποίος υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού από το 2010, πέρασε στην Παρινιρβάνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2011...

Περισσότερα...

Ενημέρωση σχετικά με την έκκληση του Ταμείου Ανακούφισης Λιμού στην Ανατολική Αφρική

 

Καθώς η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής  συνεχίζεται, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την λιμοκτονία. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνεχίζει να βλέπει αυτή την ανθρώπινη καταστροφή ως προτεραιότητα επείγουσας προσοχής...

Περισσότερα...

Το Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους Άστεγους

 

Το Ιστιτούτο Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους μοναχικούς και στους άστεγους στο Newcastle upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Μαθητές από 24 Χώρες παρακολουθούν τις Θερινές Απομονώσεις του Pathgate

 

Μαθητές από 24 χώρες παρακολούθησαν επτά ξεχωριστές Απομονώσεις στην φετινή Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Έναρξη Απομόνωσης στο Kunzang Yoedseling στο Μπουτάν

 

Ενώ η Θερινή Απομόνωση του Pathgate έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο στην πόλη του City of Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, μια ξεχωριστή απομόνωση ξεκίνησε επίσης για τους Νταρμικούς φίλους του  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Εστία Απομόνωσης Kunzang Yoedseling στο Πάρο του Μπουτάν...

Περισσότερα...

Νέα Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ρουμανία, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, σε απάντηση των αιτημάτων των τοπικών σπουδαστών, δημιουργήθηκε μια Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο  Βουκαρέστι...

Περισσότερα...

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε Επισκέπτεται την Αρχαία Πρωτεύουσα της Ολλανδίας

 

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε αρκετές διδασκαλίες σχετικά με το Διαλογισμό, την εφαρμογή του Ντάρμα και το Βουδιστικό Ιατρικό Τσι Κονγκ...

Περισσότερα...