Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Το 34ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο για την Παγκόσμια Ειρήνη

Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια τής Ινδίας

Με σκοπό να καταλαγιάσουν οι ασθένειες, οι λιμοί, και οι πόλεμοι· να αυξηθούν η ειρήνη, η ευημερία και η αρμονία σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλοι ευγενείς δάσκαλοι των Νυίνγκμαπα οι οποίοι αντιπροσώπευαν τον Γκούρου Ρίνποτσε εισήγαγαν το ετήσιο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο (οι Τελετές για την Παγκόσμια Ειρήνη) από την 1η ως και την 10η μέρα τού 12ου μήνα του θιβετανικού ημερολογίου στην Μποντγκάγια τής Ινδίας, όπου ο Σακυαμούνι Βούδας φωτίστηκε 2600 χρόνια πριν. Εφέτος το 34ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο άρχισε στις 22 Ιανουαρίου όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από δέκα χιλιάδες μοναχοί, μοναχές και γιόγκι από 195 μονές, και δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλο τον κόσμο.

Για να ενθαρρυνθούν οι σπουδαστές που δεν μιλούν θιβετανικά να συμμετάσχουν στην άσκηση στο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο, το κείμενο «Το Δέντρο τής Φώτισης που Εκπληρώνει τις Ευχές – Προσευχές για το Ετήσιο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο» μεταφράστηκε στα αγγλικά υπό την εποπτεία τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και εκδόθηκε για να διανεμηθεί δωρεάν από το Ινστιτούτο Βουδιστικών Σπουδών Pathgate σε συνεργασία με την Μονή Ναμντρολίνγκ. Το μεταφρασμένο κείμενο παρουσιάστηκε στην Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο οποίος χάρηκε πολύ με την έκδοση αυτού του βιβλίου προσευχών, και συμβούλεψε αυτές οι προσευχές να απαγγέλλονται καθημερινά και όχι μόνον κατά την διάρκεια τού Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο.

Η Μονή Νγκάγκυουρ Πάλυουλ Τούπτεν Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια

Η Λειψανοθήκη Στούπα τής Αυτού Αγιότητας τού Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Ο Κύριος Ναός στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας
Το εσωτερικό τού Κυρίου Ναού στην Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ Εστία για την χειροτομημένη σάνγκα Ξενώνας για τους επισκέπτες

Η Μονή Νγκάγκυουρ Τούμπτεν Πάλυουλ Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας είναι ένας κλάδος τής Μονής Ναμντρολίνγκ. Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε είχε δηλώσει: «Θα ήταν ευεργετικό να χτιστεί μια μονή εδώ σε αυτόν τον ιερό τόπο τής Μποντγκάγιας όπου 1002 Βούδες αυτού τού τυχερού μεγάλου αιώνα θα επιτύχουν την φώτιση».

Για πολλά χρόνια, κατά την διάρκεια των τελετών τού Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο, οι μοναχοί και οι μοναχές ήταν αναγκασμένοι να μένουν σε πανδοχεία ή σε σκηνές επειδή δεν υπήρχαν αρκετά δωμάτια για να στεγαστούν. Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε άρχισε να αναζητά ένα οικόπεδο το 2000. Και τον Αύγουστο τού 2008 μια τελετή ευλογίας τού τόπου έλαβε χώρα από την Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε ο οποίος προΐστατο μαζί με πολλούς Κένπο, Τούλκου, Λάμα, μοναχούς και μοναχές.

Στις 3 Φεβρουαρίου τού 2009, μπήκαν τα θεμέλια των τοίχων τού ναού καθώς και οι βάσεις των τριών κύριων αγαλμάτων που θα κατασκευάζονταν στον ναό: του Βούδα Σακυαμούνι στο μέσον, του Γκούρου Ρίνποτσε στα δεξιά και του Αβαλοκιτεσβάρα στα αριστερά. Τα αγάλματα χτίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

Στις 4 Δεκεμβρίου τού 2015, η Αυτού Αγιότης ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο 6ος Επικεφαλής τής Γενεαλογίας Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, και οι δύο Ηγούμενοι τής Μονής Ναμντρολίνγκ καθαγίασαν τον ναό και τελετουργικά τοποθέτησαν το Σέρτογκ (το Χρυσό Κόσμημα στην κορυφή τής σκεπής τού ναού).

Στις 19 Ιανουαρίου τού 2016, έγιναν οι τελετές για τα εγκαίνια και τον καθαγιασμό στις οποίες προΐσταντο ο 12ος Κάτοχος τού Θρόνου τής Γενεαλογίας των Πάλυουλ η Α.Α. ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, μαζί με ΑΑ τον Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Γκυανγκ Κανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, τον Πάλυουλ Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε, τον Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε, τον Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε, τον Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε και τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε με συγκέντρωση χιλιάδων πιστών.

Επομένως, η μονή αυτή χτίστηκε με επιτυχία με βάση το εμπνευσμένο όραμα και την καθοδήγηση τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

46 Μοναχοί Ολοκλήρωσαν την Τρίχρονη Απόσυρση στο Ναμντρολίνγκ

46 ασκούμενοι που ήταν σε απόσυρση βγαίνουν από το Κέντρο Απομόνωσης τού Σάμτεν Οτσαλίνγκ Ομαδική φωτογραφία των ασκούμενων που ήταν σε απόσυρση μπροστά από τον Ναό Ζάνγκτογκ Πάρλι Καλοθελητές προσφέρουν κάτα στους ασκούμενους που ήταν σε απόσυρση εντός τον Ναό Ζάνγκτογκ Πάρλι Οι ασκούμενοι που ήταν σε απόσυρση προσφέρουν κάτα στην οικία τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη μέρα τής 7ης Ιανουάριου 2023 (το Θιβετανικό Βασιλικό Έτος 2149) 46 μοναχοί τής 11ης ομάδας των ασκουμένων σε απόσυρση τού Κέντρου Απομόνωσης τού Σάμτεν Οτσαλίνγκ τής Μονής Ναμντρολίνγκ, το οποίο ιδρύθηκε από την Αυτού Αγιότητα τον Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε το έτος 1985, εξήλθαν από την απόσυρσή τους αφού παρέμειναν με επιτυχία σε απομόνωση επί τρία έτη και ολοκλήρωσαν τη άσκησή τους επιτυχώς.

 

Ανασκόπηση Αξιοσημείωτων Γεγονότων μέσα στο 2022

Μερικά από τα αξιοσημείωτα γεγονότα μέσα στο 2022 περιλάβαν:

  • Το πέρασμα σπουδαίων δασκάλων στην παρινιρβάνα και η ενθρόνιση νέων τούλκου.
  • 14 νέες Νταρμικές διδασκαλίες από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά για να τιμήσουν την συνεχή παρουσία τού Βουδαντάρμα στην εποχή τής παρακμής από τους βατζρικούς δασκάλους από τον πρωταρχικό Βούδα Σαμανταμπάντρα μέχρι την παρούσα εποχή
  • Η Μονή Ναμντρολίνγκ ξανάνοιξε για το κοινό μετά από 718 μέρες σε λοκντάουν εξ αιτίας τής πανδημίας COVID.
  • O Γκυάνγκ Κανγκ Ρίνποτσε και ο Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε εγκαινίασαν ένα νέο Κέντρο Ντάρμα στο Νεπάλ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Βουδιστικό Σύνδεσμο τού Λωτού των Γυναικών Μοναχών. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τις μοναχές που αποφοίτησαν από την Γυναικεία Μονή Ναμντρολίνγκ..
  • Ο εορτασμός τού αργυρού ιωβηλαίου τού Κέντρου Απόσυρσης Πάλυουλ στις ΗΠΑ.
  • Η Επιτροπή Εκδόσεων Νγάγκυουρ Ρίγκζοντ τού Ινστιτούτου Νυίνγκμα Νγκάγκυουρ έχει εκδώσει την ιστορία τής Μονής Ναμντρολίνγκ με τον τίτλο Η Συνολική Ιστορία τής Μονής Ναμντρολίνγκ.
  • Η βοήθεια τού Pathgate προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη.
  • Μια ενημέρωση για τις χορηγίες τού Pathgate στο Νεπάλ, στο Μπουτάν, στην Ινδία, στην Μογγολία και αλλού.

Για να διαβάσετε την πλήρη αναφορά, πηγαίνετε στο ‘Τα Νέα του Pathgate - Πρόσθετα Άρθρα’ στο μενού. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

Το Pathgate Χρηματοδοτεί την Κατασκευή ενός Κέντρου Ντάρμα

Ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγκντι Ρίνποτσε (ο τέως διευθυντής τού Πανεπιστημίου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα) και άλλοι Κένπο και Λόπεν από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ έχουν ξεκινήσει την κατασκευή ενός παραδοσιακού διώροφου ξενώνα για τους Κένπο Κένπο γύρω από τις εγκαταστάσεις τού κοινοβίου ναού που βρίσκεται στην άνω περιοχή τού χωριού Thrimshing της συνοικίας Trashigang, στο Μπουτάν.

Ο ξενώνας θα χρησιμοποιηθεί ως ένα Κέντρο Ντάρμα με χώρο διανομής για το διδακτικό προσωπικό και για περίπου είκοσι παιδιά. Ο σκοπός είναι η διαπαιδαγώγηση τής καινούργιας γενιάς νέων μοναχών και νγκάκπα για να διατηρούν την μακροβιότητα τής γενεαλογίας Πάλυουλ στο Μπουτάν επειδή η παρούσα γενιά ηλικιώνεται.

Οι δωρεές που έλαβαν από ακολούθους μέσα στο Μπουτάν έφταναν μόνο για την κατασκευή τού πρώτου ορόφου. Ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγκτι Ρίνποτσε έγραψε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ζητώντας την υποστήριξή του. Γρήγορα ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε πρόσφερε να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση τού κτηρίου. Επάνω υπάρχουν φωτογραφίες από έναν πρόσφατο έλεγχο τής κατασκευής.

Το Νόημα και τα Οφέλη τής Χειροτονίας

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε χειροτονεί νέους μοναχούς στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε χειροτονεί νέους μοναχούς στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία Οι μόλις χειροτονημένοι νέοι μοναχοί περιφέρουν τον Χρυσαφένιο Ναό μετά την τελετή χειροτονίας

Επτά χρόνια μετά την φώτισή του, ο Σακυαμούνι Βούδας ο Ευλογημένος επέστρεψε στην Καπιλαβάστου, την αρχαία πόλη πολιτεία τής φυλής των Σάκυα, όπου ως Σιντάρτα Γκαουτάμα, έζησε μέχρι την ηλικία των 29 ετών πριν απαρνηθεί την εγκόσμια ζωή και αναχωρήσει από το σπίτι. Όταν επέστρεψε, πολλά μέλη τής βασιλικής οικογένειας, όπως ο εξάδελφος του Ανάντα και ο γυιός του Ραχούλα, εισήλθαν στην κοινότητα των χειροτονημένων σάνγκα στην Καπιλαβάστου.

Μια μέρα, ο Ευλογημένος επισκέφτηκε την οικία τού νεότερου ετεροθαλούς αδελφού του Νάντα και τον ρώτησε γιατί δεν είχε προσχωρήσει στην χειροτονημένη σάνγκα. Τότε ο Νάντα ζήτησε από τον Βούδα να εξηγήσει γιατί θα ήταν καλό να απαρνηθεί την εγκόσμια ζωή τού οικογενειάρχη. Αφού άκουσε πόσο πολλά πλεονεκτήματα έχει η ζωή ενός χειροτονημένου, ο Νάντα εξακολούθησε να αισθάνεται απρόθυμος να εγκαταλείψει την εγκόσμια ζωή oτού λαϊκού ανθρώπου. Αντ’ αυτού προτίμησε να κάνει ποικίλες προσφορές προς τον Βούδα και την σάνγκα του.

Τότε ο Ευλογημένος χρησιμοποίησε δύο αναλογίες για να απεικονίσει την σπανιότητα τής πολύτιμης ανθρώπινης γέννησης και τις ακόμη πιο σπάνιες ευοίωνες συνθήκες τής συνάντησης με τον Βούδα. Η διδασκαλία που ακολούθησε διατηρείται στην Νάνταpravrajya Sutra - η Σούτρα τού Νάντα πού Απαρνείται την Εγκόσμια Ζωή.

* Ένα απόσπασμα μιας  διδασκαλίας του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

Η Πρώτη Στροφή τού Τροχού τού Ντάρμα

Το Τσόκορ Ντούτσεν είναι ένα από τα τέσσερα σημαντικότερα βουδιστικά φεστιβάλ, που γιορτάζεται την τέταρτη μέρα του έκτου σεληνιακού μήνα του θιβετιανού ημερολογίου. Την ημέρα αυτή, οι Βουδιστές γιορτάζουν την πρώτη διδασκαλία τού Βούδα Σακυαμούνι στους ανθρώπινους μαθητές του 2600 χρόνια πριν, στο Πάρκο των Ελαφιών στο Σαρνάθ κοντά στο Βαρανάσι τής Ινδίας.

Στους πρώτους πέντε μαθητές του, ο Βούδας Σακυαμούνι αποκάλυψε τις τέσσερις αλήθειες των ευγενών όντων που είναι: 1. ο πόνος· 2. η προέλευση τού πόνου· 3. η παύση τού πόνου· 4. το μονοπάτι που οδηγεί στην παύση τού πόνου. 

Μια περιγραφή αυτής τής διδασκαλίας διατηρείται στην Νταρματσάκρα Σούτρα - την Σούτρα τής Στροφής τού Τροχού τού Ντάρμα.

-Ένα απόσπασμα μιάς διδασκαλίας τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην στα Χρονικά των Βουδών, των Μποντισάτβα και των Θεοτήτων. Πατήστε εδώ να δείτε όλη τη λίστα των διαθέσιμων άρθρων.

Μια Εισαγωγή  για την Λειψανοθήκη Στούπα τής Αυτού Αγιότητας τού Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Μετά από την μαχαπαρινιρβάνα τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε τον Μάρτιο 2009, το προσωπικό τού Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ ζήτησε συμβουλή από τον Κυάμπτζε Τσάτραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε σχετικά με το είδος των δραστηριοτήτων που θα ήταν ευεργετικές στην ανεύρεση τής μετενσάρκωσης τής ΑΑ τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε. Μια από τις οδηγίες που δόθηκαν ήταν να τοποθετηθούν τα αποτεφρωμένα λείψανα τής ΑΑ τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε σε Λειψανοθήκες Στούπα που θα κτίζονταν στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία, στη Μποντγκάγια και στο Μητρικό Μοναστήρι των Παλγιούλ στο Θιβέτ. Λίγο μετά την τελετή αποτέφρωσης τού αγίου σώματος τής ΑΑ τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε που ολοκληρώθηκε τον Μάιο τού 2013, η κατασκευή των λειψανοθηκών στούπα ξεκίνησε στο Μοναστήρι ΝαμντρολίνγκΜονή Νγκάγκυουρ Τσόγκυαλ Σέραμπ, στη Μποντγκάγια, στο Βαρανάσι και στο Θιβέτ.

Αποφασίστηκε η λειψανοθήκη στούπα η οποία θα κατασκευαζόταν στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ να είναι μια Στούπα με Πολλές Ευοίωνες Θύρες (Τάσι Γκόμανγκ Τσόρτεν), η οποία πρώτη κτίστηκε από τους ακόλουθους τού Βούδα Σακυαμούνι στο Σαρνάθ στο Βαρανάσι για να εορτάσουν την πρώτη διδασκαλία που δόθηκε στο Πάρκο των Ελάφων. Η λειψανοθήκη στούπα θα προσκαλούνταν στην αίθουσα τού βωμού στο ισόγειο τού Χάλκινου Όρους τού Ναού τής Δόξας (Ζανγκντοκπάρλι)..

- Ένα απόσπασμα τής πρώτης διδασκαλίας από τέσσερα για την προέλευση, την κατασκευή, τα οφέλη και τις ασκήσεις σχετικά με τις στούπα από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

Η Στούπα – Ο Φωτισμένος Νους των Βουδών

Μια από τις Στούπες στο Μοναστήρι Σαμϋέ, στο Θιβέτ Η λειψανοθήκη στούπα τής ΑΑ του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στο Πάλυουλ Τούμπτεν Σέντρουμπ Τσόκορ Νταργκυελίνγκ στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Η λειψανοθήκη στούπα τής ΑΑ του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στην Μονή Νγάγκυουρ Σέντρουμπ τής Ινδίας

Από την σκοπιά τής εγκόσμιας γνώσης, η στούπα – το μνημείο λειψανοθήκη που κατασκευάζεται για να στεγάσει τα λείψανα τού Βούδα και άλλων ευγενών όντων - έχει την προέλευσή του στις κάϊτυα, τους παραδοσιακούς τύμβους τής αρχαίας Ινδίας.

Αλλά τα υπερβατικά όντα, των οποίων οι υπερφυσικές πραγματώσεις, τα σίντι (νγκόντρουπ), τους καθιστούν ικανούς να αναγνωρίσουν την αληθινή κατάσταση τής πραγματικότητας που αφορά την σφαίρα των αισθήσεων, την σφαίρα τής μορφής και την σφαίρα τού άμορφου, θεωρούν τα τρία βασιλεία τής ύπαρξης ως την εκδήλωση των αυθορμήτων αυτό αναδυόμενων στούπα· και θεωρούν τις τέσσερις ηπείρους που περιβάλλουν το Όρος Μερού στο κέντρο τού σύμπαντος, το οποίο στέφεται από τα ουράνια βασίλεια των ντέβα που αιωρούνται από πάνω του, ως τις ανυπέρβλητες στούπες – οι εκδηλώσεις των τεσσάρων απροσμέτρητων· με δύο ευλογημένες λειψανοθήκες στούπα για κάθε ήπειρο. Όλες αυτές οι στούπες είναι στην πραγματικότητα αδιαχώριστες από των φωτισμένων νου των Βουδών.

- Ένα απόσπασμα τής δεύτερης διδασκαλίας από τέσσερα για την προέλευση, την κατασκευή, τα οφέλη και τις ασκήσεις σχετικά με τις στούπα από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

Τα Οφέλη τής Οικοδόμησης και της Απότισης Φόρου Τιμής στις Στούπες Σύμφωνα με τον Βούδα

Η στούπα τού σπουδαίου τέρτον Μίνγκυουρ Ντόρτζε στο Κέντρο Απόσυρσης Πάλυουλ στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Η στούπα Νταμέκ κτισμένη στην τοποθεσία όπου ο Βούδας Σακυαμούνι έδωσε την πρώτη του διδασκαλία στην Σαρνάθ τής Ινδίας Η Παγόδα τής Ειρήνης κτισμένη από τους μοναχούς Nipponzan Myohoji στην Βιέννη τής Αυστρίας

Τα οφέλη τής συμμετοχής στην κατασκευή μιας στούπας καθώς και της συμμετοχής στις ευοίωνες δραστηριότητες τής απότισης φόρου τιμής σε μια στούπα είναι πράγματι απροσμέτρητα. Τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκτηθούν από τέτοιες δράσεις επαναλαμβάνονται σε πολλές σούτρα από τον Σακυαμούνι Βούδα

Στην Ριβυασαπαρίπρτσα Σούτρα , λέει:

«Ω σπουδαίε σοφέ, δηλώνω ότι όποιος υποβάλλει τα σέβη του
Στους Βούδες τού παρελθόντος ή στον ζωντανό Βούδα,
Η αρετή που συσσωρεύεται είναι ισότιμη.
Επειδή οι ταταγκάτα χαρακτηρίζονται
Από τις ποιότητές τους του νταρμακάγια
Και όχι από τις μορφές τους».

Στην Σούτρα Σαντάρμα Πουνταρίκα , λέει:

«Εάν κάποιος προσφέρει
Στην στούπα των σουγκάτα μόνον
Τον ήχο ενός κυμβάλου,
Ένα μοναδικό λουλούδι,
Μια προσφορά με απειθάρχητη σκέψη,
Σε μια εικόνα ενός σουγκάτα,
Τελικά θα αντικρίσει δέκα εκατομμύρια βούδες.
Όποιος ενώνει τις παλάμες του με ευλάβεια μπροστά σε μια στούπα,
Είτε τις δύο παλάμες του, είτε και την μια,
Η κεφαλή υποκλίνεται για μια στιγμή,
Ή το σώμα υποκλίνεται μια και μόνη φορά,
Ή προσφέρει προστερνισμό με αφηρημένο νου,
Μπροστά στο σημείο που είναι τοποθετημένα τα ιερά λείψανα,
Ή προφέρει την λέξη «βούδας»
Μόνο μια φορά ή περισσότερες
Θα κατορθώσει την φώτιση».

- Ένα απόσπασμα τής τρίτης διδασκαλίας από τέσσερα για την προέλευση, την κατασκευή, τα οφέλη και τις ασκήσεις σχετικά με τις στούπα από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

 

Συμβουλή Σχετικά με το πώς να Προσευχηθείτε, πώς να Κάνετε Περιφορές και Προσφορές Προς Τιμήν μιας Στούπας

Μοναχοί και λαϊκοί άνθρωποι περιφέρονται γύρω από την στούπα τού Τέρτον Μίνγκυουρ Ντόρτζε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία Μοναχές κάνουν προσφορές φωτός στον Ναό Μαχαμπόντι στην Μποντγκάγια τής Ινδίας Μοναχοί περιφέρονται γύρω από τις δεκαέξι στούπες στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ τής Ινδίας

Αμέτρητη αρετή συσσωρεύεται από τις εξαιρετικές δραστηριότητες τού κτισίματος μιας στούπας και της περιφοράς, των προστερνισμών, των προσευχών, και του συνόλου των προσφορών προς τιμήν μιας στούπας.

Η περιφορά (κόρουα), όπως εξήγησε ο Ατίσα, είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την επίτευξη τής πραγμάτωσης:

«Αν εφαρμόζετε καθιστό διαλογισμό,
Συμμετέχει μόνον ο νους
Χωρίς να εκτελούν ενάρετες πράξεις το σώμα και ο λόγος.
Δεν υπάρχει σπουδαιότερη αρετή από
Την άσκηση τής περιφοράς».

Η περιφορά θα πρέπει να εκτελείται ως μία δράση τού σώματος, του λόγου και του νου ενωμένων.

Η περιφορά θα πρέπει να εκτελείται ως μία δράση τού σώματος, του λόγου και του νου ενωμένων.

Ακολουθούν κάποιες ουσιώδεις διαδικασίες που θα πρέπει να υιοθετήσετε στην άσκηση τής περιφοράς η οποία θα πρέπει να είναι καλή κατά την αρχή, την μέση και το τέλος, όπως τονίζει ο Πάτρουλ Ρίνποτσε στην διδασκαλία του Τογκ Τα Μπαρ Σουμ Ντου Γκε Ουαϊ Ταμ.

- Ένα απόσπασμα τής τέταρτης διδασκαλίας από τέσσερα για την προέλευση, την κατασκευή, τα οφέλη και τις ασκήσεις σχετικά με τις στούπα από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

 

Η Προσευχή σε Στίχους προς τους Οχτώ Ευγενείς Ευοίωνους

Κάποτε, όταν ο Σακυαμούνι Βούδας (Σάνγκυε Σάκυα Τούπα) έμενε στο άλσος των μάνγκο Αμραπάλι στην Βαϊσάλη, ένας ένας νέος από τη Λικάβη που λεγόταν Σουβικράντα (τσελ ραπ), το οποίο σημαίνει «έξοχη ικανότητα», ζήτησε από τον Κύριο Βούδα μια διδασκαλία σχετική με την προστασία του εαυτού του από τον φόβο και την απειλή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Ο Σακυαμούνι Βούδας του αποκάλυψε τα ονόματα των οκτώ Ταταγκάτα, στα οποία αν στοχαζόταν τακτικά, θα καθάριζε τα προαναφερθέντα εμπόδια σε κάθε του εγχείρημα.

Τα ονόματα των οκτώ Ταταγκάτα αναφέρονται σε μια προσευχή με το όνομα «Η Προσευχή σε Στίχους προς του Οκτώ Ευγενείς Ευοίωνους» (πάκπα τάσι γκυέπε τσίκσου τσέπα), την οποία συνέθεσε στα 1896 ο Τζάμγκον Μίπαμ Γκυάτσο Ρίνποτσε.

Ο Μίπαμ Ρίνποτσε εξήγησε πως οποιοσδήποτε απαγγέλει τα ονόματα των Ταταγκάτα αυτών θα βιώσει την αρχέγονη αγνότητα της ευδαιμονίας, την αφοβία, την προσεκτικότητα και την πνευματική γαλήνη των Ταταγκάτα, οι οποίες φέρνουν αρμονία σε όλες τις συγκρούσεις και τις ταραχές. Μόνον η ακρόαση των ονομάτων τους δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο όφελος από ότι οι προσφορές στους αναρίθμητους Βούδες των τριών χρόνων για πολλούς αιώνες. Τεράστια ποσότητα οφέλους δημιουργείται όταν στοχαζόμαστε, απαγγέλουμε και αντιγράφουμε τα ονόματα αυτών των Ταταγκάτα.

Τα μάνταλα (κυίλκορ) των οκτώ Ταταγκάτα, οι οκτώ μεγάλοι αρσενικοί μποντισάτβα, οι οκτώ θηλυκές μποντισάτβα, και οι οκτώ εγκόσμιοι προστάτες – όλοι περιλαμβάνονται στις στάνζα του Τάσι Γκυέπα – Η Προσευχή σε Στίχους προς του Οκτώ Ευγενείς Ευοίωνους.

Το να απαγγέλουμε καθημερινά τις στροφές αποτίει φόρο τιμής στα Τρία Πετράδια και να καλούμε τις ευλογίες αυτών των θεοτήτων. Το να απαγγέλλουμε αυτές τις στροφές με ακλόνητη πίστη και μόνο σημειακή εστίαση ειρηνεύει όλα τα αδικήματα και τις συσκοτίσεις, προαναγγέλλοντας τον ερχομό ευοίωνων συνθηκών, οι οποίες θα μεταμορφώσουν όλα τα εμπόδια σε ευεργετική υποστήριξη στην αναζήτησή μας να κατορθώσουμε τον απώτερο σκοπό της απελευθέρωσης..

* Ένα απόσπασμα μιας  διδασκαλίας του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Το πλήρες κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

 

Η Πρόοδος των Έργων του Pathgate στο Νεπάλ

Ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ επιθεωρεί την κατασκευή του αγάλματος Τεχνίτης εργαζόμενος στον Τροχό Μάνι Ο Τροχός Μάνι πριν ζωγραφιστεί

Δύο έργα στο Νεπάλ που έχει χρηματοδοτήσει το Πρόγραμμα Συμμετοχής του Pathgate προχωρούν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αγάλματος του Μποντισάτβα Μαχασάτβα Τσενρέζιγκ, ο οποίος είναι η ενσάρκωση της ευσπλαχνίας όλων των Βουδών. Το άγαλμα αυτό το επιμελούνται ειδικοί τεχνίτες στο Κατμαντού για πάνω από δύο χρόνια και κοντεύει να ολοκληρωθεί. Το άγαλμα θα μεταφερθεί με ελικόπτερο στο νεπαλέζικο χωριό Τσακ Γκάουν σε έναν τοπικό ναό.

Το δεύτερο έργο προορίζεται επίσης για το Τσακ Γκάουν και είναι ένα εξωτερικό Μάνι Ντούνγκορ – ένας μεγάλος τροχός προσευχών, ο οποίος έχει καθαγιαστεί με μεγάλο αριθμό Μάνι Μάντρα του Τσενρέζιγκ σε μορφή ρολών. Ο σίδηρος που χρειάστηκε για την κατασκευή μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο χωριό που είναι απομονωμένο και δύσκολο να προσεγγιστεί μέσω των ορεινών μονοπατιών.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτήθηκαν κατόπιν αιτήματος του Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ για να εκπληρωθεί η ευγενής φιλοδοξία του να παρέχει Νταρμική υποστήριξη στους ανθρώπους της γενέτειράς του. Ο Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ είναι τέως Γενικός Γραμματέας τού Φιλανθρωπικού Ιδρύματος τού Πένορ Ρίνποτσε και τώρα είναι Επικεφαλής του Σέντρα (Βουδιστικό Πανεπιστήμιο) στο Σικκίμ..

Γενναιοδωρία εν Δράσει – Το Pathgate Προσεφέρει Βοήθεια στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Ευρώπη

Ουκρανοί Πρόσφυγες περνάνε τα σύνορα και μπαίνουν στην Πολωνία Ουκρανοί Πρόσφυγες φτάνουν στην Ρουμανία

Η γενναιοδωρία είναι η πρώτη από τις έξι ασκήσεις του μποντισάτβα που ενισχύει την αφυπνισμένη στάση της μποντιτσίτα μέσω της τελειοποίησης των έξι παραμίτα. Ενσωματώνει την φωτισμένη ενόραση και την θέληση που δεν κάνει διακρίσεις στην προσφορά υποστήριξης χωρίς όρους για να εκπληρώσει τις ανάγκες των άλλων, είτε πρόκειται για τρόφιμα, υλικά αγαθά, δεξιότητες ή χρόνο.

Μια από τις πλέον σημαντικές πλευρές της μποντιτσίτα εν δράσει είναι η μη επικριτική αποδοχή όλων των όντων ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων ή της διαγωγής τους, διότι η φύση της θεμελιώδους καλοσύνης υπάρχει και στα πλέον πεπλανημένα όντα.

Ένας ασκούμενος μποντισάτβα έχει αφοσιωθεί στο να απελευθερώσει όλα τα αισθανόμενα όντα από την αγωνία της σαμσάρα, και είναι πάντα έτοιμος να προσφέρει βοήθεια σε όλα τα όντα όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν δεν είναι δυνατόν να τους βοηθήσει εξ αιτίας της βαρύτητας του αρνητικού τους κάρμα, όπως εκείνα τα όντα που απορρίπτουν την ορθή θέαση των ευγενών όντων iκαθώς επιδιώκουν τα μη ενάρετα ή εκείνα τα δύσμοιρα όντα στην κόλαση αβίτσι, ένας ασκούμενος μποντισάτβα θα προσευχηθεί να έχει την ευκαιρία να ευεργετήσει τα όντα αυτά στο μέλλον όταν το αρνητικό τους κάρμα στα κατώτερα βασίλεια θα έχει εξαγνιστεί και εξαντληθεί.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε ήταν το τέλειο παράδειγμα γενναιοδωρίας για την βασιλική του μποντισατβική άσκηση της προσφοράς υλικής υποστήριξης στις μάζες· της προσφοράς Νταρμικών Διδασκαλιών σε όλον τον κόσμο· και της προσφοράς ευσπλαχνίας και προστασίας στους ακόλουθους του ενάντια στον φόβο. Παρομοίως, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε πάντοτε ακολουθεί το παράδειγμα τού ριζικού του δασκάλου και ποτέ δεν έχει στρέψει την πλάτη του σε κανέναν άνθρωπο που ζητάει βοήθεια.

Εκτός του να διδάσκει το Ντάρμα στους μαθητές του, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τους προσφέρει επίσης εγκαίρως συμβουλές και βοήθεια σε καιρό ανάγκης, είτε πρόκειται για την ευημερία των οικογενειών τους, είτε για την οικονομική βοήθεια για να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο, ή κεφάλαιο για να ξεκινήσουν κάποια επιχείρηση, είτε για ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης, και κάθε είδους υλικής υποστήριξης που για να περιγραφεί θα χρειαζόταν πολύς χρόνος. Όλες αυτές οι ευσπλαχνικές δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα χωρίς θόρυβο ή φανφάρες, και δίνονται ως δώρα χωρίς όρους και χωρίς δεσμεύσεις· πράγμα που είναι σε οξεία αντίθεση με τον τρόπο που δίνουν οι συνηθισμένοι άνθρωποι οι οποίοι ωθούνται από προσωπικές τους επιθυμίες και προσδοκίες περιμένοντας να λάβουν κάτι ως ανταπόδοση.

Η αφοσίωση του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προς την Αυτού Αγιότητα τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε αντανακλάται, μέσα στα χρόνια, στην συνεχή του υποστήριξη προς τις μονές και τα Κέντρα του Ντάρμα τού δασκάλου του, όπως η χρηματοδότηση κτηριακών εγκαταστάσεων, η επίπλωση των χώρων διαβίωσης των μοναχών, ο εξοπλισμός και η ανακαίνιση βωμών, ναών, κλινικών, παιδικών σταθμών και σχολείων, ο ιατρικός εξοπλισμός και τα φάρμακα για το νοσοκομείο της μονής Ναμντρολίνγκ – με πιο πρόσφατη την χρηματοδότηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον COVID στη Μονή Ναμντρολίνγκ πέρσι.

Όταν στο Βουδιστικό Κέντρο Κούνζανγκ Όντζαλ Πάλγιουλ Τσάνγκτσουμπ Τσολίνγκ (KPC) στο Μαίριλαντ, των ΗΠΑ, είχαν προθεσμία μόλις 5 ημερών για να ξεπληρώσουν ένα τραπεζικό δάνειο 250.000 δολαρίων ώστε να σώσουν το ακίνητο, ήταν στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε που στράφηκαν για βοήθεια. Το σύνολο του ποσού που ζήτησαν προσφέρθηκε από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και μεταφέρθηκε αμέσως ώστε να προλάβουν την προθεσμία της τράπεζας.

Όταν οι δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων προκειμένου να εγκαθιδρυθεί ένα νέο Βουδιστικό Κέντρο Νυίνγκμα Πάλγιουλ στην Νέα Υόρκη, των ΗΠΑ, έμειναν στάσιμες, ήταν στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε που στράφηκαν για βοήθεια. Το σύνολο τού ποσού που χρειάζονταν δόθηκε αμέσως από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προωθήθηκε μέσω της τράπεζας την ίδια μέρα.

Εφόσον η γενναιοδωρία είναι η πρωταρχική άσκηση του μποντισάτβα ανάμεσα στις έξι παραμίτα, ένας ασκούμενος του Ντάρμα ποτέ δε θα παραλείψει την ευκαιρία να προσφέρει βοήθεια στους άλλους. Μόνον οι πιο αυτό απορροφημένοι ανόητοι ξεμυαλισμένοι από λανθασμένες αντιλήψεις θα απέρριπταν την ευκαιρία να παράγουν αρετή υπηρετώντας τους άλλους. Κάποιος που είναι απορροφημένος στα εγκόσμια ενδιαφέροντα και δεν είναι πρόθυμος να προσφέρει βοήθεια στους άλλους, στην πραγματικότητα εγκαταλείπει τον αληθινό σκοπό τής πολύτιμης ανθρώπινης γέννησης, ο οποίος είναι να κάνει πλήρη χρήση της περιορισμένης διάρκειας ζωής του για να συσσωρεύσει θετικές συνθήκες που θα του δώσουν την δυνατότητα να επιτύχει την απελευθέρωση από τα δεσμά της σαμσάρα. Κάποιος που έχει ευλογηθεί με την ορθή αντίληψη ποτέ δεν είναι τόσο απασχολημένος και πάντα έχει χρόνο να προβεί αμέσως σε ορθή δράση προς όφελος των άλλων.

Όποιος υπερηφανεύεται για την άγνοιά του και μέσα από προσκόλληση κυνηγάει την εγκόσμια επιθυμία, σπαταλάει την πολύτιμη ανθρώπινη γέννηση σε μια άχρηστη επιδίωξη του απίθανου της σαμσάρα. Κάποιος που συσκοτίζεται από την αυταπάτη σχετικά με το μεγαλείο του, έχει την τάση να ξεφουρνίζει τα πάντα χωρίς διάκριση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ακόμα και η ελάχιστη πράξη παράβασης, εξαιτίας της αυτό απορρόφησης, μπορεί να ενεργοποιήσει μια αλυσίδα φαινομένων εξαρτημένης εκδήλωσης που οδηγούν στην καταστροφή της προηγούμενης θετικής συνθήκης κάποιου, προκαλώντας εμπόδια φτιαγμένα από τον ίδιο, παράγοντας αιτίες για βασανιστικά συναισθήματα που προκαλούν την εχθρότητα των άλλων, εξαντλώντας τις λίγες αρετές που ίσως έχει, ενώ παράλληλα συσσωρεύει περισσότερο αρνητικό κάρμα και δημιουργεί περισσότερη αγωνία για το παρόν και για άπειρες μελλοντικές επαναγεννήσεις στα κατώτερα βασίλεια.

Όταν ένας μαθητής ο οποίος έχει λάβει οδηγίες του Ντάρμα παραμένει αλαζονικός, υπερόπτης και επιτηδευμένος, τότε είναι εμφανές ότι ένας τέτοιος μαθητής δεν έχει εφαρμόσει τις οδηγίες στην πράξη.

Για τέτοιες ασυλλόγιστες πράξεις, ο Γκαμπόπα είπε το εξής:

«Ένας ασκούμενος σφάλει
Όταν έχοντας ήδη λάβει άφθονες οδηγίες,
Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να σκέπτεται σαν ένα συνηθισμένο ον.
Όταν κάποιος αποτύχει να ασκηθεί στο Ντάρμα με τον κατάλληλο τρόπο,
Θα οδηγηθεί στα κατώτερα βασίλεια»

Κανείς, ούτε οι ίδιοι οι Βούδες δεν μπορούν να αναιρέσουν αυτό που κάποιος έχει κάνει στο παρελθόν. Οι συνθήκες που βιώνουμε στην παρούσα ζωή είναι η καρποφορία των δικών μας καρμικών πράξεων σε περασμένες ζωές. Ο τρόπος των Βουδών είναι η εφαρμογή των τεσσάρων αντίθετων δυνάμεων για να διορθώσουμε τις παραβάσεις των όρκων μας, που εξαγνίζουν τα αποτελέσματα των περασμένων αρνητικών πράξεων έτσι ώστε οι θετικές συνθήκες να αποκατασταθούν.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αποκατάστασης των θετικών συνθηκών και συσσώρευσης αρετών είναι η αγνή άσκηση της γενναιοδωρίας όπως μας τη δίδαξαν οι Βούδες των τριών χρόνων και όπως μας την εξήγησαν στις διδασκαλίες τους επανειλημμένα οι πραγματωμένοι δάσκαλοι.

Όπως είπε ο σπουδαίος Θιβετανός δάσκαλος ο Σαντιντέβα:

«Όλη η οδύνη που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο αναδύεται από την επιθυμία ο εαυτός να είναι ευτυχισμένος.
Όλη η ευτυχία που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο αναδύεται από την επιθυμία οι άλλοι να είναι ευτυχισμένοι».

Και, σχετικά με την φύση του κάρμα, ο Γκούρου Παντμασαμπάβα έχει να πει το εξής:

«Τίποτα δεν υπάρχει με τον τρόπο που εκδηλώνεται, τα πάντα προκαλούνται από το κάρμα μας».

Το κάρμα όντως είναι η αληθινή αιτία όλων των φαινομένων που βιώνουμε στις ζωές μας. Ενώ δεν μπορούμε να πάμε πίσω στο χρόνο για να αναιρέσουμε τις προηγούμενες καρμικές συνθήκες που οδηγούν στην ανάδυση των φαινομένων που βιώνουμε όλοι στον κόσμο όπως το πρόσφατο ξέσπασμα πολέμου στην Ουκρανία, μπορούμε τουλάχιστον να κάνουμε ότι μπορούμε στον παρόντα χρόνο για να βοηθήσουμε εκείνους τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν εσχάτως εκπατριστεί στην Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, υπό την καθοδήγηση του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, οι μαθητές του Pathgate συμμετέχουν ενεργά στην προσφορά βοήθειας προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα, την Πολωνία και την Ρουμανία. Υπάρχουν τέσσερις ξεχωριστές αναφορές σχετικές με τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες στα πρόσφατα άρθρα των Νέων του Pathgate.

Παιδιά της Ουκρανίας Λαμβάνουν Νέο Ρουχισμό στην Αθήνα

Το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων στην Αθήνα πρόσφατα μετακόμισε από ένα γραφείο που τους είχε παραχωρηθεί από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων σε μία νέα τοποθεσία στην πόλη. Οι νέες εγκαταστάσεις δίνουν στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων την δυνατότητα να παραμένει ανοιχτό περισσότερες ώρες. Στις φωτογραφίες εικονίζονται κάποιοι από τους πρώτους Ουκρανούς επισκέπτες τού νέου χώρου όπου έλαβαν ολοκαίνουργα καλοκαιρινά ρούχα που αποτελούνται από δύο σετ μπλουζάκια και παντελονάκια για το κάθε παιδί με χορηγία του Προγράμματος Συμμετοχής Pathgate.

Το Pathgate Προσφέρει τη Βοήθειά του στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Αθήνα

Από τις 4 Απριλίου, η Ελλάδα ξεκίνησε να προσφέρει προσωρινά στους Ουκρανούς πρόσφυγες προστασία στα τοπικά γραφεία ασύλου της χώρας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει πάνω από 20,000 εκπατρισμένους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Δυο κέντρα υποδοχής βόρεια των Σερρών κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ένας τρίτος χώρος υποδοχής ο οποίος μπορεί να στεγάσει 130 Ουκρανούς πρόσφυγες τέθηκε σε λειτουργία στην Ελευσίνα, 25χμ δυτικά των Αθηνών.

Χωρίς οικονομική βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση, η πλειοψηφία των Ουκρανών προσφύγων στην Αθήνα είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν βοήθεια από το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων που διοικείται από την τοπική ουκρανική κοινότητα. Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων στην Αθήνα εξασφάλισε για το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων δυο δωμάτια στις εγκαταστάσεις τους βοηθώντας τους συγχρόνως να συνδεθούν με διάφορους ανθρώπους και οργανισμούς που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν βοήθεια.

Το Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων της Αθήνας αυτή τη στιγμή προσφέρει βοήθεια σε περίπου χίλιους πρόσφυγες από του οποίους οι μισοί είναι ηλικίας 3 ως 17 ετών. Χωρίς καμμία χορηγία από τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς, με μόνη βοήθεια από την ουκρανική κοινότητα της Αθήνας, η προμήθεια τροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων είναι μια καθημερινή πρόκληση.

Όταν τα δεινά τους έγιναν γνωστά στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από έναν από τους μοναχούς του στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν επειγόντως χρήματα για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες των εκεί Ουκρανών προσφύγων. Από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Συμμετοχής του Pathgate, διανέμονται αρκετές φορές την εβδομάδα στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων. Σε ανταπόκριση των αιτημάτων τους, ανάμεσα στα άλλα είδη έχουν διανεμηθεί 60 ζεύγη καινούργιων υποδημάτων για τα μεγαλύτερα παιδιά και πάνω από 800 σετ μπλουζάκια και σορτσάκια για τα παιδιά έτσι ώστε κάθε παιδί να λάβει δύο σετ, προκειμένου να αντικαταστήσουν τον χειμερινό ρουχισμό που έφεραν στην Ελλάδα.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προτίθεται να παρέχει συνεχή βοήθεια στο Κέντρο Ουκρανών Προσφύγων της Αθήνας για όσο διάστημα χρειάζεται. Το Ινστιτούτο Pathgate είναι προς το παρόν ο κύριος χορηγός τους.

Οι Μαθητές του Pathgate Καλωσορίζουν Ουκρανούς Πρόσφυγες στα Σπίτια τους στην Πολωνία

Ουκρανοί εθελοντές ετοιμάζονται για να μεταφέρουν βρεφική τροφή και άλλες προμήθειες στην ανατολική Ουκρανία Η Εβελίνα, συνάδελφη του Τέντα - ένας μαθητής του Pathgate, με ένα  βανάκι γεμάτο προμήθειες πριν ξεκινήσει προς τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας Ουκρανικές οικογένειες στο καινούργιό τους σπίτι στην νότια Πολωνία μετά την μεταφορά τους από τα σύνορα
Η Τσόπελ, μαθήτρια του Pathgate, και μια φιλοξενόυμενη από την Ουκρανία, το παιδί της και σκύλάκι Ο Τέντα και η Κόντσογκ με τα παιδιά τους και τους Ουκρανούς φιλοξενούμενους Η Μαρία με το νεογέννητό της, την Αντελίνα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, 2,7 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Πολωνία από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Από την αρχή, οι μαθητές του Pathgate και οι φίλοι τους στην Πολωνία έχουν ταξιδέψει επανειλημμένως στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας με φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα, φάρμακα, κουβέρτες και άλλα απαραίτητα είδη βοηθείας προσφέροντας την στήριξή τους στους νέο-αφιχθέντες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί με πολλές άλλες ομάδες ανθρώπων που έκανα το ίδιο. Δεν μετέφεραν μόνον φορτηγά με προμήθειες στα σύνορα, προσέφεραν επίσης την βοήθειά τους στους ανθρώπους που επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες πόλεις και εξασφάλισαν στέγη σε εκείνους που επιθυμούσαν να παραμείνουν στην Πολωνία.

Τις πρώτες εβδομάδες, υπήρχαν μακρές ουρές προσφύγων που περίμεναν στην Ουκρανική πλευρά των συνόρων για πολλές ώρες σε συνθήκες παγετού προτού μπορέσουν να προωθηθούν και να εισέλθουν στην Πολωνία. Οι περισσότεροι ήταν εξαντλημένοι μετά από δύο ή τρεις μέρες ταξιδιού από άλλα μέρη της Ουκρανίας. Οι μαθητές του Pathgate και οι φίλοι τους κατάφεραν να προμηθεύσουν κουβέρτες και τρόφιμα στους ανθρώπους που περίμεναν στην ουκρανική πλευρά προτού μπορέσουν να περάσουν στην Πολωνία.

Υπήρχαν οργανωμένα πολλά κέντρα υποδοχής κοντά στα σημεία διέλευσης όπου οι νέο-αφιχθέντες μπορούσαν να αναπαυτούν, να κοιμηθούν και να δεχθούν ζεστό φαγητό. Όχι μόνο οι άνθρωποι της περιοχής αναγνώρισαν αυθόρμητα την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι, οργανώσεις και επιχειρήσεις από άλλα μέρη της Πολωνίας και από άλλες χώρες βρέθηκαν εκεί προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα κέντρα υποδοχής, με τρόφιμα, προμήθειες και μεταφορά των προσφύγων σε άλλους προορισμούς.

Κέντρα Υποδοχής έχουν τώρα στηθεί σε κάθε πόλη και κωμόπολη της Πολωνίας όπου οι Ουκρανοί μπορούν να βρουν τρόφιμα, ένδυση, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά. Εκατοντάδες χιλιάδες ουκρανικές οικογένειες, κυρίως μητέρες και παιδιά μένουν τώρα σε πόλεις όπως η Βαρσοβία, η Κρακοβία και σε σχεδόν κάθε πόλη και χωριό της Πολωνίας. Κάποιες από αυτές μένουν σε χώρους που τους έχουν εξασφαλίσει οι τοπικοί φορείς, διάφορα ιδρύματα και επιχειρήσεις, και πολλοί από αυτούς προσκλήθηκαν να φιλοξενηθούν σε σπίτια πολωνικών οικογενειών.

Παρομοίως οι σάνγκα μας του Pathgate στην Πολωνία έχουν καλωσορίσει πολλές ουκρανικές οικογένειες στα σπίτια τους. Κάποιοι για σύντομο χρονικό διάστημα ενώ άλλοι αποφάσισαν να μείνουν. Τα παιδιά τους έχουν εγγραφεί στα τοπικά σχολεία και μαθαίνουν να ζουν, να κοινωνικοποιούνται και να λειτουργούν στα νέα τους σπίτια. Μια ουκρανική οικογένεια επτά ατόμων που μένουν με τον Τέντα και την Κόντσογκ, τους μαθητές μας του Pathgate στην Κρακοβία, έγιναν προσφάτως οκτώ με την γέννηση ενός νέου μωρού κοριτσιού.

Το Pathgate Προσφέρει Υποστήριξη στους Ουκρανούς Πρόσφυγες στην Ρουμανία

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν δραπετεύσει από τα σπίτια τους. Μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου τέσσερα εκατομμύρια, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν κατευθυνθεί προς την ασφάλεια των γειτονικών ανατολικών Ευρωπαϊκών χώρων. Σε ανταπόκριση σε αυτήν την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, στην αρχική έκκληση το Pathgate έστειλε πόρους σε φιλανθρωπικές εταιρίες. Επίσης, μαθητές του Pathgate ενεργά συνεισφέρουν στην ίδρυση μιας δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Ρουμανία.

Χρησιμοποιώντας το συνεδριακό κέντρο Romexpo στη βόρεια Βουκουρέστι, οι διοίκηση του τοπικού Δημαρχείου μετάτρεπε το κεντρικό υπόστεγο των 15.000 τετραγωνικών μέτρων σε δομή φιλοξενίας προσφύγων με 2000 κρεβάτια. Φαγητό και άλλες υπηρεσίες προμηθεύονται στον τόπο για την φροντίδα των Ουκρανών προσφύγων που φτάνουν εκεί ζητώντας βοήθεια. Ρούχα, παιχνίδια, καροτσάκια και όλων των ειδών προμηθειών είναι διαθέσιμα χωρίς χρέωση για όλους τους πρόσφυγες που το επισκέπτονται. Ένα φορτίο 800 κομμάτια ολοκαίνουργια βασικά ρούχα γυναικείων που δωρίστηκαν από το Pathgate είχαν ήδη εξαντληθεί στις πρώτες δυο μέρες τις λειτουργείας του κέντρου.

Με τα νέα της ίδρυσης αυτής της δομής φιλοξενίας προσφύγων να διαδίδονται, καθημερινά φτάνουν δωρεές προμηθειών από τοπικές επιχειρήσεις, και μαζεύονται εθελοντές τόσο από την Ρουμανία όσο από την Ουκρανία που προσφέρουν την υποστήριξή τους. Στις πρώτες έξι μέρες τις λειτουργίας του, το κέντρο φιλοξένησε παραπάνω από 2000 Ουκρανούς πρόσφυγες και αναμένονται πιο πολλοί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Οι 15 Μέρες Θαυμάτων του Βούδα στο Λόσαρ (Πρωτοχρονιά)

Η πρώτη πανσέληνος της Θιβετανικής Πρωτοχρονιάς (Λόσαρ) είναι γνωστή ως η Μέρα των Θαυμάτων (Τσότρουλ Ντούτσεν), και τιμάει τις δεκαπέντε συνεχόμενες μέρες θαυμάτων του Σακυαμούνι Βούδα, όπου καθυπόταξε τις προκλήσεις των έξι αιρετικών δασκάλων (τιρθίκα), οι οποίοι υποστήριζαν αντιλήψεις εντελώς αντίθετες με το δόγμα της Βουδιστικής διδασκαλίας.

Την πρώτη μέρα, ο Βούδας τοποθέτησε μια οδοντογλυφίδα στο έδαφος, από την οποία αναδύθηκε ακαριαία το πιο εξαίσιο δέντρο.

Την δεύτερη μέρα, ένα κοσμημένο βουνό εμφανίστηκε στις δύο πλευρές του Βούδα.

Την τρίτη μέρα, ο Βούδας έφτυσε μια γουλιά νερού στο έδαφος, στο οποίο δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη με επτά ήδη πολύτιμων πετραδιών να καλύπτουν το βυθός.

Την τέταρτη μέρα, ο Βούδας δημιούργησε μια λιμνούλα από την οποία η συνάθροιση από τον ήχο των ρυακίων άκουσαν τις διδασκαλίες των τριάντα-εφτά παραγόντων της φώτισης.

Την πέμπτη μέρα, ακτίνες χρυσαφένιου φωτός εκπέμπαν από τον Βούδα και εξάγνισαν τα τρία δηλητήρια από κάθε ον που είχε τις ευοίωνες καρμικές συνθήκες για να ωφελήσουν ολόκληρο τον κόσμο.

Την έκτη μέρα, ο Βούδας το έκανε εφικτό για όσους παρουσιάστηκαν εκεί να διακρίνουν τις σκέψεις ο ένας τον άλλο.

Την έβδομη μέρα, ο Βούδας ευλόγησε όλους έτσι ώστε να γίνουν τσακραβάρτιν.

Την όγδοη μέρα, πέντε οργισμένες θεότητες εκδηλώθηκαν και κατάστρεψαν τους θρόνους των αιρετικών. Τότε ο Βατζραπάνι εμφανίστηκε με φλεγόμενο βάτζρα, το οποίο τρομοκράτησε τους έξι αιρετικούς τόσο πολύ που πήδηξαν στο νερό και εξαφανίστηκαν.

Την ένατη μέρα,  ο Βούδας μεγάλωσε το σώμα του μέχρι το ύψος του να φτάσει στο υψηλότερο ουρανό τον Βραχμάνων.

Την δέκατη μέρα, ο Βούδας μεγάλωσε το σώμα του μέχρι το ύψος του να φτάσει στο υψηλότερο ουρανό της βασιλείας της αμορφίας.

Την ενδέκατη μέρα, το σώμα του Βούδα διαλύθηκε σε χρυσαφένιο φως ενώ η φωνή του έδινε διδασκαλία στη συνάθροιση.

Την δωδέκατη μέρα, χρυσαφένιο φως έκπεμπε από το σώμα του Βούδα φέρνοντας την διδασκαλία της μεγάλης ευσπλαχνίας σε κάθε γωνία του κόσμου.

Την δέκατη τρίτη μέρα, ο Βούδας αναπαράγαγε εκδηλώσεις του Βούδα που πάραυτα γέμισαν ολόκληρο τον κόσμο.

Την δέκατη τέταρτη μέρα, ο Βούδας μεταμόρφωσε τα άνθη που του προσφέρθηκαν σε χίλια διακόσια πενήντα άμαξες διακοσμημένες με πετράδια.

Την δέκατη πέμπτη μέρα, ο Βούδας εκ θαύματος γέμισε όλες οι πιατέλες λιχουδιές και εξήγησε ότι όλη η μιζέρια στον κόσμο προέρχεται από τις δικές μας αρνητικές πράξεις.

Από τότε, η δέκατη πέμπτη μέρα της Θιβετανικής σεληνιακής πρωτοχρονιάς αναφέρεται ως η Μέρα των Θαυμάτων (Τσότρουλ Ντούτσεν). Ο Εορτασμός των Θαυμάτων αποτελεί ένα από τους κύριους Βουδιστικές εορτασμούς – κατά την διάρκεια αυτών, οι συνέπειες των θετικών και των αρνητικών πράξεων πολλαπλασιάζονται επί δέκα εκατομμύριες φορές.

- Απόσπασμα από το άρθρο από το αφιέρωμα του Pathgate στα Χρονικά των Βουδών, των Μποντισάτβα και των Θεοτήτων. Πατήστε εδώ να δείτε όλη τη λίστα των διαθέσιμων άρθρων.

Ερωταπαντήσεις για την Άσκηση του Ντάρμα

Ο Βουδισμός έχει πολλές όψεις και μια πλούσια κληρονομιά. Για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα την άσκηση του Ντάρμα, υπάρχει ένα νέο αφιέρωμα του Pathgate σε μορφή ερωταπαντήσεων σχετικά με την άσκηση του Ντάρμα. Στη συνέχεια δίνουμε κάποια δείγματα του πρώτου μέρους:

  • Τί είναι ο Βουδισμός;
  • Τί είναι ένας Βουδιστής;
  • Τι είναι το θεμέλιο των τριών καταφυγίων;
  • Τι είναι ένας Βούδας;
  • Ποια είναι η μέθοδος διδασκαλίας ενός Βούδα;
  • Τι είναι ή Φώτιση;
  • Ποιες είναι οι φωτισμένες ποιότητες που συναντούμε μόνον σε ένα Βούδα;
  • Πώς ήλθε το Ντάρμα στον κόσμο αυτό;
  • Πώς ορίζεται η Σάνγκα;
  • Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι δραστηριότητες που συναντούμε μόνον στις Ντακίνι;
  • Πώς ορίζονται οι Βιντυαντάρα;
  • Τι είναι η Ρίγκντζιν Ντούπα;
  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των αγνών χωρών και των Βουδικών πεδίων;
  • Πώς μπορούμε να εξαγνίσουμε αρνητικές πράξεις του παρελθόντος και να επαναφέρουμε θετικές συνθήκες;

Πατήστε εδώ για ν α διαβάσετε όλες τις Ερωταπαντήσεις για την Άσκηση του Ντάρμα.

Ανασκόπηση Αξιοσημείωτων Γεγονότων του 2021

Ανατολή την πρώτη ημέρα του 2021
Μέλη της Ομάδας Μελέτης Pathgate στο Σύδνεϋ

Οι μαθητές του Pathgate που συμμετέχουν σε διάφορες ομάδες μελέτης ανά τον κόσμο, στη διάρκεια της παγκόσμιας επιδημίας του Covid απέδειξαν το σθένος τους διαφυλάσσοντας την Νταρμική άσκηση τους. Στις ηχογραφημένες διδασκαλίες που ήταν διαθέσιμες διαδικτυακά σε καθημερινή βάση το 2021, συμπεριλαμβάνονται σχολιασμοί των εξής: Το Πετράδι της Καρδιάς της Ιερής Άσκησης της Θέασης, του Διαλογισμού και της Δράσης· Οι Τριάντα Επτά Ασκήσεις των Μποντισάτβα· Η Σούτρα της Καρδιάς· Η Πενήντα Στροφές για το πώς να Ακολουθήσουμε έναν Δάσκαλο· Οι Οκτώ Στίχοι της Εκπαίδευσης του Νου· Τα Επτά Σημεία της Εκπαίδευσης του Νου· και Οι Έξι Παραμίτα.

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε Ο Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε

Κάποιοι μαθητές του Pathgate έχουν συμμετάσχει επίσης και στη μετάφραση σε διάφορες γλώσσες τις Νταρμικές διδασκαλίες του Κέντσεν Πέμα Σέραμπ, που μεταδόθηκαν διαδικτυακά από τη Μονή Ναμντρολίνγκ· και του Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο, που μεταδόθηκαν από διάφορα Κέντρα Παλγιούλ της Βόρειας Αμερικής.

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Η Τελετή Μαχαπαρινιρβάνα στη Μονή Παλγιούλ Νάμγκυαλ Τζάνγκτσουμπ Τσολίνγκ στο Θιβέτ

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε (Τούλκου Τούπσανγκ Ρίνποτσε), ο οποίος γεννήθηκε το έτος του Αρουραίου της Φωτιάς (1936) στην Κομητεία Ντέγκε της περιοχής Καμ, στο Ανατολικό Θιβέτ, πέρασε στη Μαχαπαρινιρβάνα στις 10 Ιανουαρίου 2021, στην κατοικία του στο Τσενγκντού της Κίνας. Παρέμεινε τρεις ημέρες σε τούγκνταμ (διαλογιστική διαδικασία σαμάντι της εσωτερικής διάλυσης των πέντε στοιχείων και της συνειδητότητας πίσω στο Πρωταρχικό Φως). Κατόπιν, το κούντουνγκ του (ιερό σώμα) μεταφέρθηκε στη Μονή Παλγιούλ Νάμγκυαλ Τζάνγκτσουμπ Τσολίνγκ, όπου αποτεφρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2021. Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε συνέβαλε ουσιαστικά στη διατήρηση της γραμμής διαδοχής της παράδοσης Παλγιούλ στο Θιβέτ τα χρόνια που η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου μετέφερε την κύρια έδρα του στην Ινδία.

Το 32ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στη Μποντγκάγια, Ινδία Το 32ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στη Μποντγκάγια, Ινδία

Το 32ο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο που ήταν προγραμματισμένο να λάβει χώρα μεταξύ τις 14 και 23 Ιανουαρίου 2021 στη Μποντγκάγια, στην Ινδία, τροποποιήθηκε λόγω της πανδημίας Covid. Έγινε έκκληση προς όλους τους κατόχους της γραμμής διαδοχής της παράδοσης Νυίνγκμα να προσφέρουν προσευχές και ασκήσεις στα δικά τους μοναστήρια τις ημέρες 21, 22 και 23 Ιανουαρίου 2021. Παρόλα αυτά, το Μόνλαμ Τσένμο συνεχίστηκε και με τον παραδοσιακό τρόπο, μ’ ένα Μόνλαμ εμπρός από το δέντρο Μπόντι στον Ναό Μαχαμπόντι, όπου τελέστηκε δια ζώσης προσφορά από περίπου 100 μοναχούς αντί για τους χιλιάδες πιστούς.

Πούτζα για τον Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Γκουτόρ - η παραδοσιακή τελετουργία για τον Κατευνασμό των Αρνητικοτήτων και των Εμποδίων

Επειδή η θιβετιανή Πρωτοχρονιά συνέπεσε με την περίοδο πένθους για τον Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, δεν υπήρξε εορτασμός κατά τη διάρκεια του Λόσαρ 2021 στη Μονή Ναμντρολίνγκ, ούτε και σε κανέναν κέντρο Παλγιούλ. Παρόλα αυτά, το Γκούτορ - η παραδοσιακή τελετουργία για τον Κατευνασμό των Αρνητικοτήτων και των Εμποδίων - ξεκίνησε ως συνήθως, την 24η του δωδέκατου θιβετιανού μήνα, με έξι διαφορετικές τελετές οι οποίες τελέστηκαν σε διάστημα πέντε ημερών. Οι τελετές περιελάβαν την Άσκηση Ράτνα Λίνγκπα Βατζρακιλάγια, την Καγκυάντ (Οκτώ Αποφάσεις), την Σενγκντόνγκμα (Η Λεοντόμορφη Ντακίνι), τον Γκούρου Ντράγκπο (Οργισμένος Γκούρου Ρίνποτσε), τον Μαχακάλα της παράδοσης Νυίνγκτιγκ και τον Μαχακάλα της παράδοσης Νάμτσο. Την 29η, η Άσκηση Κατευνασμού Ζορ τελέστηκε για τον εξαγνισμό όλων των εμποδίων, και την 30η τελέστηκε η Άσκηση της Μακροζωίας.

Νωρίς το πρωί της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς του θηλυκού μεταλλικού βοδιού, οι μοναχοί και οι μοναχές της Μονής Ναμντρολίνγκ καλωσόρισαν το νέο έτος με την τέλεση της Τελετουργίας του Όρκου του Μποντισάτβα και της Προσφοράς προς τους Δεκαέξι Άρχατ με προσευχές, προκειμένου να προαναγγείλουν ειρήνη και ευημερία με καλή υγεία, που τις ακολούθησαν η προσφορά του κάτα (μαντηλιού) στο θρόνο της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε. Το ετήσιο Τσότρουλ Ντούτσεν (Εορτασμός των Θαυμάτων) ξεκίνησε την 8η ημέρα του Λόσαρ με προβολή, την 10η ημέρα, της τάνγκα του Γκούρου Ρίνποτσε. Η κύρια άσκηση του Τσότρουλ Ντούτσεν του 2021 περιελάβανε την Σάντανα-του-Νου Άσκηση του Ράτλινγκ Τούγκντρουμπ, την Άσκηση του Βατζρακιλάγια της παράδοσης Ράτνα Λίνγκπα, την Άσκηση Μακροζωίας της παράδοσης Ράτνα Λίνγκπα, τον Μαχακάλα της παράδοσης Νυίνγκτιγκ και κατά της παράδοσης Νάμτσο, και την Πούτζα Καπνού της παράδοσης Νάμτσο.

Από τον πρώτο μήνα του έτους, οι μοναχοί και οι μοναχές που δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στη Μονή Ναμντρολίνγκ για περίπου ένα χρόνο, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στο μοναστήρι για να δώσουν τις εξετάσεις τους στο Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα και στο γυναικείο Μοναστήρι Νγκάγκυουρ Τσόγκυαλ Σεντρουπλίνγκ. Πολλοί μοναχοί ξεκίνησαν μάλιστα το πρώτο τους εξάμηνο στο Γυμνάσιο Γιέσε Γούντσαλ Σέραμπ Ραλντριλίνγκ. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα, 374 δάσκαλοι - 341 μοναχοί και 33 μοναχές- τοποθετήθηκαν σε 212 μοναστήρια.

Ενώ η Μονή Ναμντρολίνγκ παρέμεινε κλειστή προς το κοινό το 2021, η νέα κατασκευή και η ανακαίνιση συνεχίστηκαν με γρήγορο ρυθμό με την ολοκλήρωση του νέου οίκου των λυχνιών, ο οποίος αντικαθιστά έναν από τους δύο παλαιότερους που βρίσκονταν εμπρός από τον Ναό Ζάνγκντογκ Πάλρι.

Τον Μάρτιο, στη Μονή Ναμντρολίνγκ, το ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό πρώτης γραμμής και περί τους 100 μοναχούς και μοναχές ηλικίας πάνω από 65 και 45, έκανε την πρώτη δόση εμβολίου κατά του Covid-19. Τον Απρίλιο, ιδρύθηκε η Επιτροπή Πρόληψης του Covid προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των πρωτοκόλλων ασφαλείας για την προστασία από τον Covid. Μέχρι την 1η Ιουνίου, 1400 μοναχοί και μοναχές ηλικίας 18 με 44, και επιπλέον 1700 κάτοικοι των δύο θιβετιανών οικισμών, του Λούγκσαμ Σαμντρουπλίνγκ και Ντίκυι Λάρσο, στην Μπαϊλακούπε, είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του του Covid-19. Μέχρι τον Οκτώβριο, όλοι οι μοναχοί και όλες οι μοναχές άνω των 18 είχαν εμβολιαστεί πλήρως με δύο δόσεις Covishield..

Ο Κένπο Τάσι Τσέρινγκ Ρίνποτσε αποδήμησε στην παρινιρβάνα στις 17/06/2021 στο Νεπάλ. Ο Κεν Ρίνποτσε γεννήθηκε το 1958 σε ένα από τα τέσσερα ιερά μέρη τα οποία είχε κρύψει ο Γκούρου Ρίνποτσε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Κιμλούνγκ στο Βόρειο Νεπάλ. Ο Κένπο Τάσι Τσέρινγκ Ρίνποτσε ήταν απόφοιτος της πρώτης ομάδας των κένπο που ενθρόνισε η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στη Μονή Ναμντρολίνγκ. Η αποτέφρωση του κούντουνγκ (ιερού σώματος) του Κένπο Τάσι Τσέρινγκ Ρίνποτσε έλαβε χώρα στην Κατμαντού στις 26/11/2021, την ευοίωνη ημέρα του Λάμπαμπ Ντούτσεν. Θα λείψει πολύ σε όσους τον γνώρισαν.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας της παγκόσμιας πανδημίας, η ετήσια απομόνωση Παλγιούλ στις ΗΠΑ από τις 10/07/2021 έως 10/08/2021, πραγματοποιήθηκε ψηφιακά στο διαδίκτυο, με διδασκαλίες από τον Τσόγκτρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, τον Ηγούμενο της Μονής Ναμντρολίνγκ, και τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε. Στη διάρκεια της απομόνωσης προσφέρονταν μεταφράσεις των διδασκαλιών σε διάφορες γλώσσες, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες Ευρωπαίων και Ασιατών μαθητών. Η απομόνωση αποτέλεσε μια ιδανική ευκαιρία για αρκετούς μαθητές του Pathgate να επαναλάβουν την άσκηση του Νάμτσο, τη μετάδοση της οποίας είχαν λάβει από την Αυτού Αγιότητα του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στη Μονή Ναμντρολίνγκ.

Τον Ιούλιο, λάβαμε ενημέρωση και φωτογραφίες από ένα βρεφονηπιακό σταθμό στην Πολωνία που έχει την υποστήριξη του Προγράμματος Συμμετοχής Pathgate. Ο Turkusowe Przedszkole που σημαίνει Τυρκουάζ Βρεφονηπιακός Σταθμός, βρίσκεται στην πόλη Niepołomice και τον διευθύνει η Αγκνιέσζκα. Ο σταθμός είναι πλέον πλήρως λειτουργικός και εξυπηρετεί περί τα σαράντα παιδιά.

Στις 06/09/2021, οι μοναχοί του Ντράτσανγκ και του Δημοτικού Σχολείου της Μονής Ναμντρολίνγκ ολοκλήρωσαν με επιτυχία την καλοκαιρινή απομόνωση διάρκειας ενάμιση μήνα, η οποία εμπεριείχε μια σειρά από πούτζα, μία για κάθε μία από τις έξι εβδομάδες, με την εξής σειρά: Μαχακάλα της παράδοσης Νυίνγκτιγκ την πρώτη εβδομάδα· Μαχακάλα της παράδοσης Νάμτσο τη δεύτερη εβδομάδα· Σάνγκουα Ντουέπα (Γκουχυασαμάτζα) την τρίτη εβδομάδα· Κάρλινγκ Ζέτρο (οι 100 Ειρηνικές και Οργισμένες Θεότητες που ανακαλύφθηκαν από τον Κάρμα Λίνγκπα) την τέταρτη εβδομάδα· Ράτλινγκ Τσε-Τσογκ (η Πούτζα της μακροζωίας που ανακαλύφθηκε από τον Ράτνα Λίνγκπα) την πέμπτη εβδομάδα· Ράτλινγκ Πούρπα (η Άσκηση του Βατζρακιλάγια του Ράτνα Λίνγκπα) την έκτη εβδομάδα, με Πούτζα Μακροζωίας και προσφορά τσογκ την τελευταία ημέρα.

Η απομόνωση των έξι εβδομάδων για τους μοναχούς του Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα και τις μοναχές του Ινστιτούτου της Γυναικείας Μονής Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα έληξε το πρωί της 05/10/2021. Στη διάρκεια της απομόνωσης, οι συμμετέχοντες συναθροίζονταν τρεις φορές την ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση του Βινάγια. Το πρωί τελούσαν την άσκηση Γκυούντσακ Σούμπα: Φόρος Τιμής και Εγκώμιο για τις Πράξεις του Βούδα. Το βράδυ, μελετούσαν τα ριζικά κείμενα και ασκούνταν στην αφιέρωση. Στους μοναχούς και τις μοναχές δίνονταν κείμενα για διάλογο επιχειρημάτων, σύνθεση και ερμηνεία των γραφών. Οι πρωτοετείς μαθητές έκαναν διαλόγους επιχειρημάτων πάνω σε κάποιο θέμα από τους Τάγκριγκ (Διαλεκτικούς Συλλογισμούς)· οι δευτεροετείς μαθητές από το Μαντυαμακαλανκάρα Καρίκα (Το Κόσμημα του Μέσου δρόμου)· οι τριτοετείς μαθητές από το Μαντυαμακαβατάρα (Ξεκινώντας τον Μέσο Δρόμο)· οι τεταρτοετείς μαθητές από τον Αμπιντάρμα Κόσα Καρίκα (Θησαυρός των Ρητών Διδασκαλιών). Για τους εξαετείς μαθητές το αντικείμενο ήταν η ερμηνεία του Αμπισαμαγιαλανκάρα Καρίκα (Το Κόσμημα της Ρητής Πραγμάτωσης)· και για τους επταετείς μαθητές του Τσίντον Ότζαλ Νυίνγκπο (η Ουσία του Καθαρού Φωτός - μια επεξήγηση της Γκουχυαγκάρμπα Τάντρα). Οι οκταετείς μαθητές έπρεπε να συνθέσουν ένα δοκίμιο, βασισμένο σε ένα ριζικό κείμενο το οποίο περιείχε ένα τμήμα ερώτησης και απάντησης.

Προς τιμήν της Επετείου της Μαχαπαρινιρβάνα του Παντογνώστη Τζίγκμε Λίνγκπα, οργανώθηκε ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα τη Διακριτή Θέαση και Φιλοσοφία της Σχολής Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα στις 07/11/2021. Προεδρεύον του σεμιναρίου ήταν ο Κεν Ρίνποτσε Τζίγκμε Κάλζανγκ.

Στις 20/11/2021 παρουσιάστηκε μια έκθεση τέχνης, με θιβετιανά και αγγλικά χειρόγραφα από τους μαθητές του Γιέσι Γιόντσαλ Σέραμπ Ραλντριλίνγκ, του Γυμνασίου της Μονής Ναμντρολίνγκ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε από μαθητή του Pathgate ένα πορτρέτο της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε προς τιμήν της άφιξης του Λάμπαμπ Ντούτσεν.

The 2021 το Νυίνγκμα Μόνλαμ της Ταϊβάν τελέστηκε στις 05/12/2021. Τελετάρχες ήταν η Αυτού Αγιότης ο Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, και η Αυτού Αγιότης ο Μίνλινγκ Κέντσεν Ρίνποτσε, με τη συμμετοχή Κένπο, Τούλκου, Λάμα, Λόπον και σάνγκα του κλάδου της παράδοσης Νυίνγκμα, που εδρεύουν στην Ταϊβάν.

Στις 31/12/2021, η τελευταία ημέρα του χρόνου, ήταν τα 10α γενέθλια του 4ου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου, ο Μίνγκυουρ Ντέτσεν Γκάρουανγκ Ζίλνον Ντόρτζε Ρίνποτσε. Τα γενέθλια του γιορτάστηκαν στη Μονή Ναμντρολίνγκ και σε άλλα κέντρα Παλγιούλ σε όλον τον κόσμο. Για να τονίσουν τη σημασία της ημέρας αυτής, χειροτονημένα μέλη της σάνγκα του Pathgate στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα τέλεσαν από κοινού τη Βροχή των Ευλογιών μέσω ΖΟΟΜ.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid, το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate, εξακολούθησε να χρηματοδοτεί μια σειρά από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εμβολιασμούς ενάντια στον Covid· χορηγίες για την τέλεση πούτζα στην Ινδία· την εκπαίδευση παιδιών στο Νεπάλ, στην Ινδία και στη Μογγολία· ιατρική βοήθεια στην Αφρική· κατασκευή αγάλματος και τροχού προσευχών στο Νεπάλ· και εβδομαδιαία υποστήριξη στην κουζίνα απόρων και στην τράπεζα τροφίμων στο Νιούκαστλ. Όλα αυτά είναι εφικτά χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη από τους μαθητές και τους φίλους του Ινστιτούτου Pathgate από όλον τον κόσμο. Χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης οι προσπάθειες όλων όσων έχετε υπάρξει πιστοί υποστηρικτές του Προγράμματος Συμμετοχής Pathgate.

 

Streaming του Προγράμματος Προσευχών του Pathgate από την ιστοσελίδα

​Το Ινστιτούτο Pathgate ​τώρα παρέχει το streaming των καθημερινών, εβδομαδιαίων και μηνιαίων προσευχών στην ιστοσελίδα μας.

​Όπως περιγράφεται στις διδασκαλίες ​τόσο των σούτρα όσο των τάντρα, τα οφέλη των ασκήσεων προσευχών πολλαπλασιάζονται επί τον αριθμό των συμμετεχόντων. Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες ασκούν μαζί τόσο περισσότερη αρετή συσσωρεύεται από το κάθε άτομο.

Ο πνευματικός μας δάσκαλος, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, ​συμβουλεύει ότι θα υπάρχει μεγάλο όφελος αν τα μέλη της Σάνγκα του Pathgate ανά τον κόσμο ασκούνται μαζί σε συγκεκριμένες ώρες όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Είναι πολύ τυχερό που η μετάδοση ​του Σουρανγκάμα Νταράνι (Λεν Γιαν Ζόου) δόθηκε από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στους μαθητές του Pathgate τρεις μήνες πριν την έξαρση του COVID. Το Σουρανγκάμα Νταράνι θεωρείται ως την πιο αποτελεσματική άσκηση να ειρηνεύει τις επιρροές των αρνητικών δυνάμεων οι οποίες προκαλούν την δημιουργία της κακοτυχίας, των ατυχημάτων και των επιδημιών. Η απαγγελία του Σουρανγκάμα Νταράνι προσφέρει την πολύ αναγκαία προσωπική προστασία για την ασταθή τρέχουσα περίοδο, και συμπεριλαμβάνεται και στις δύο καθημερινές ασκήσεις προσευχών από το Σεπτέμβριο 2019.

Οι προσευχές διατίθενται στη σελίδα: Pathgate Prayer Sessions.

Η Γκουρού Γιόγκα: Τα Οφέλη του να Θυμάσαι τον Λάμα

Μοναχοί και μοναχές στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ προσφέρουν κάτα στον θρόνο της ΑΑ του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε το πρώτο πρωί του Λόσαρ
Μοναχοί και μοναχές στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ προσφέρουν κάτα στον θρόνο της ΑΑ του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε το πρώτο πρωί του Λόσαρ

Η Γκουρού Γιόγκα, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «ένωση με την φύση του γκουρού», θεωρείται στη Βατζραγιάνα ως το κοντινότερο μονοπάτι προς την φώτιση, μέσω τη βαθυστόχαστη μεθόδου του να ενώσεις το νου σου με το νου σοφίας του δασκάλου. Όλοι οι Μποντισάτβα του παρελθόντος κατόρθωσαν την πραγμάτωση της Βουδότητας βασίζοντας αποκλειστικά στον Πνευματικό Δάσκαλο.

Σύμφωνα με τις πεμτουσιαστικές οδηγίες του Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε, το να κρατάς τον λάμα, τον δικό σου γκουρού, στο νου σου για μια στιγμή είναι πολύ πιο ωφέλιμο από το να διαλογίζεσαι στις θεότητες για αμέτρητα χρόνια. Αρχικά, η ευσπλαχνική παρουσία του δασκάλου είναι χειροπιαστή. Μπορείς να τον πλησιάσεις για να σου διευκρινίσει την έγνοιά σου, να επαληθέψει την πνευματική σου εμπειρία ως εύλογη ή ως ψευδαισθητική.

Ο Βούδας Σακυαμούνι μετάδωσε 84.000 διδασκαλίες στον κόσμο ως αντίδοτα για τα 84.000 βάσανα. Στη Βατζραγιάνα, υπάρχουν 6.400.000 επιπλέον ταντρικά κείμενα. Φαίνεται αδύνατον για ένα άτομο να τις μελετήσει και να τις αφομοιώσει όλες αυτές τις διδασκαλίες. Αντί να προσπαθήσεις να θυμηθείς πια άσκηση είναι η καλύτερη για την κάθε κατάσταση, απλά συγκεντρώνεις το νου σου στον δάσκαλο και δρας με τον ίδιο τρόπο που θα την αντιμετώπισε ο δάσκαλος. Αυτή είναι η ουσία της Γκούρου Γιόγκα.

Ο Ντούντζομ Ρίνποτσε εξήγησε την γκούρου γιόγκα ως η ζωή και η καρδιά της διδασκαλίας του Βούδα. Όλα τα τάντρα δηλώνουν ότι η κύρια πηγή της εγγενής σοφίας είναι ο γκουρού, και αν κάποιος δυσφημίζει τον γκουρού, η πνευματική επίτευξη δε θα κατορθωθεί επειδή ο γκουρού είναι η ενσάρκωση των Τριών Πετραδιών.

Οι γραφές Λαμντρέ του Μονοπατιού και του Αποτελέσματος δηλώνουν ότι παρά τις ικανότητες του γκουρού, είτε έχει πεθάνει είτε ζει σε άλλα βασίλεια, εάν τον εκλιπαρείς με πίστη και αφοσίωση, ο δάσκαλός σου θα σου έρθει στο μπάρντο για να σε καθοδηγήσει με οδηγίες για το πώς να απελευθερωθείς.

Η πιο απλή πράξη του να θυμηθείς το γκουρού θα δημιουργήσει πιο πολλές αρετές από όλες τις Νταρμικές ασκήσεις συνδυασμένες. Με το να θυμάσαι τον δάσκαλο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, μπορείς να μεταμορφώνεις όλα όσα κάνεις με την ίδια ευσπλαχνική συμπεριφορά του δασκάλου αντί να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες παρορμήσεις σου που επηρεάζονται από εγκόσμια ενδιαφέροντα.

Για να αποφεύγεις την πιο συνηθισμένη μη-αρετή της παράβασης του λόγου, απλώς υπενθυμίζεις τον εαυτό σου τον τρόπο με τον οποίο θα μιλούσε ο δάσκαλός σου πριν μιλάς.

Για να αποφεύγεις τη μη-αρετή του σώματος, υπενθυμίζεις τον εαυτό σου τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσε ο δάσκαλός σου πριν δρας.

Για να αποφεύγεις τη μη-αρετή του νου, υπενθυμίζεις τον εαυτό σου την καθολική ανιδιοτελή ευσπλαχνία που ο δάσκαλός σου έχει για όλα τα όντα.

Η άσκηση της αφοσίωσης προς το γκουρού έχει αποδειχθεί χωρίς αμφιβολία από αμέτρητους δασκάλους της γραμμής διαδοχής του παρελθόντος ως το γρηγορότερο και πιο αποτελεσματικό μονοπάτι για την επίτευξη της φώτισης. Δεν υπάρχει πιο σύντομο μονοπάτι για την επίτευξη του υπέρτατου στόχου της απόλυτης απελευθέρωσης από την άσκηση αφοσίωσης της γκουρού γιόγκα. Για αυτόν το λόγο θα πρέπει να θυμόμαστε τον δάσκαλο πάντοτε.

- Αυτό είναι ένα απόσπασμα από τον σχολιασμό του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την πρώτη γραμμή της Συμβουλής Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους του Κυάμπτζε Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε: «Μην ξεχάσεις τον λάμα, Να προσεύχεσαι προς αυτόν πάντα».

- Το κείμενο βρίσκεται στην Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε

Η Συμβουλή Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους του Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε

Από της 10 Ιουλίου, πολλοί από τους μαθητές του Pathgate συμμετέχουν την Θερινή Απομόνωση της Πάλγιουλ βόρεια της πολιτείας της Νέα Γιόρκης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ZOOM. Πρόσφατα, είχαν την καλή τύχη να λάβουν διδασκαλία από τον Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ για την Συμβουλή Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους της Αυτού Αγιότης του Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε. Για τους μαθητές οι οποίοι επιθυμούν να ενσωματώσουν αυτούς τους τέσσερις στοίχους στην καθημερινή τους άσκηση, το κείμενο βρίσκεται κάτω.

Συμβουλή Καρδιάς σε Τέσσερις Στοίχους

Μπορείτε να κατεβάσετε την Συμβουλή Καρδιάς για εκτύπωση:

Πατήστε εδώ

 

 

Οι Δώδεκα Σπουδαίες Πράξεις του Βούδα

Οι Δώδεκα Σπουδαίες Πράξεις του Βούδα Σακυαμούνι

Η παρούσα κοσμική εποχή, σύμφωνα με την Μπαντρακαλπίκα Σούτρα (κάλπα ζάνγκπο-ι ντο), είναι γνωστή ως ο Τυχερός Αιώνας (κάλπα ζάνγκπο-ι). Κατά τη διάρκεια του Τυχερού Αιώνα, χίλιοι Βούδες, εκ των οποίων ο Σακυαμούνι Βούδας (Σάνγκυε Σάκυα Τούμπα) είναι ο τέταρτος, θα εμφανιστούν στο σύμπαν μας.

Κάθε Βούδας θα εκδηλωθεί συγχρόνως στη μορφή του ανώτατου νιρμανακάγια (τσόκι τούλκου) σε κάθε έναν από τους δισεκατομμύρια σάχα κόσμους (μίτζε τζίκτεν) στη νότια ήπειρο της Τζαμπουντβίπα  (Τζαμπουλίνγκ) για να εκτελέσει τις δώδεκα σπουδαίες πράξεις (τζέπα τσούνι) ενός Ταταγκάτα.

Ο Ύμνος προς τον Βούδα (Τουπ Τεντ), είναι μια προσευχή η οποία αποτίει φόρο τιμής σε αυτές τις δώδεκα σπουδαίες πράξεις, και την απήγγελε η Αυτού Αγιότης ο Πένορ Ρίνποτσε και άλλη Υψηλοί Λάμα μέσα στο Ναό του Μαχαμπόντι κάθε πρωί κατά τη διάρκεια του ετήσιου Νύινγκμα Μόνλαμ Τσένπο στην Μποντγκάγια, στην Ινδία. Η προσευχή χρησιμοποιείται επίσης από τους μαθητές του Pathgate στην καθημερινή τους άσκηση. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των δώδεκα σπουδαίων πράξεων.

Οι δώδεκα σπουδαίες πράξεις είναι:

1. Η μεταφορά από την Τουσίτα (γκάντεν κυίνε νε πόουα). .

2. Εισέρχοντας στη μήτρα (λούμσου ζούκπα).

3. H Γέννηση (κου τάμπα).

4. Γίνοντας επιδέξιος σε όλες τις τέχνες και σε όλα τα αθλήματα (ζόγι νέλα κέπα).

5. Απολαμβάνοντας τη συντροφιά των συζύγων (τσούνμο ι κόργκυε ρόλουα).

6. Η απάρνηση της οικογενειακής ζωής για να χειροτονηθεί (ράμπτου τσούνγκουα).

7. Ασκώντας λιτότητα (κάουα τσέπα).

8. Πλησιάζοντας την πεμπτουσία της αφύπνισης (τσάνγκτσουμπ νυίνγκπο σιέκπα) .

9. Υπερισχύοντας τον Μάρα (ντου τούλουα).

10. Κατορθώνοντας την τέλεια φώτιση (τσόκυι κόρλο κόρουα).

11. Γυρνώντας τον τροχό του Ντάρμα (νυα νγκεν λε ντέπα).

12. Περνώντας στην Παρινιρβάνα (νυα νγκεν λε ντέπα).

- Απόσπασμα από το άρθρο από το αφιέρωμα του Pathgate στα Χρονικά των Βουδών, των Μποντισάτβα και των Θεοτήτων. Πατήστε εδώ να δείτε όλη τη λίστα των διαθέσιμων άρθρων.

Οι Ευγενείς Φιλοδοξίες των προηγούμενων αιώνων που μετέτρεψαν το Θιβέτ στη Χώρα των Μποντιμάντα

Η Στούπα Swayambhunath του Κατμαντού στο Νεπάλ

To Μποντιμάντα (τσάνγκτσουμπ κυιλ) είναι ένας όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σημείο ακριβώς της βατζρασάνα (ντορτζεντέν), το βάτζρα κάθισμα κάτω από το δέντρο μπόντι, δίπλα στο ποτάμι Μποντγκάγια της Ινδίας, όπου ο Βούδας Σακυαμούνι κατόρθωσε τη φώτιση. Χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει οποιοδήποτε μέρος προωθεί τη διάδοση του ιερού Βουδικού Ντάρμα.

Η Πάντμα Κατάνγκ, που έχει γραφτεί τον 8ο αιώνα μ.Χ. από τη σύζυγο του Γκούρου Ρίνποτσε, τη Γιέσε Τσόγκυαλ, αποτελεί μια συλλογή από κρυμμένους θησαυρούς (τέρμα), που εξιστορούν τη ζωή του Παντμασαμπάβα, καθένας από τους οποίους αποκαλύφθηκε από τους εκάστοτε καθορισμένους Τέρτον σε συγκεκριμένη περίοδο. Ένα από αυτά τα τέρμα, γνωστό ως Σελτράκμα, ανακτήθηκε από τον Όργκυεν Λίνγκπα από την Κρυστάλλινη Σπηλιά του Λωτού (σέλπουκ), το πρώτο σπήλαιο στο Θιβέτ όπου διαλογιζόταν ο Γκούρου Ρίνποτσε. Σε αυτό το τέρμα, ο Σανταρακσίτα (Σίβα Τσο) διηγήθηκε στον Βασιλιά Τρίσονγκ Ντούτσεν τον μύθο της Στούπα Τζιάρουνγκ Κάσορ, κατά την ανέγερση του Μοναστηριού Σάμυε, έτσι ώστε να τον παρακινήσει να προσκαλέσει τον Παντμασαμπάβα στο Θιβέτ για να υποτάξει την αντίσταση των ιθαγενών που ήταν εχθρική προς τη διάδοση του Βουδικού Ντάρμα.

Η διδασκαλία του Γκούρου Ρίνποτσε επιβεβαίωσε μέσα από το τέρμα της Πάντμα Κατάνγκ, την αμέτρητα ισχυρή επίδραση της ευγενούς φιλοδοξίας που έγινε μπροστά στη Στούπα του Τζιάρουνγκ Κάσορ, η οποία μετέτρεψε το Θιβέτ σε χώρα των Μποντιμάντα.

- Ένα απόσπασμα από ένα κείμενο από την Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό. Πατείστε εδώ για να διαβάσετε αυτό και άλλα κείμενα.

 

Η Προφητεία του Βούδα Ντιπανκάρα για την Φώτιση του Βούδα Σακυαμούνι

Ο Βούδας Ντιπανκάρα Ο Βούδας Σακυαμούνι

Η Σούτρα Μπαδρακαλπίκα (κάλπα ζανγκόϊ ντο), μια διδασκαλία του Βούδα Σακυαμούνι στηνΒαϊσάλι (γιανγπάτσεν) έπειτα από έκκληση από τον Πραμουντιταράτζα (μαχόκγκα γκυάλπο), εξηγεί πως όταν ο κόσμος στο τέλος του προηγούμενου κάλπα βυθίστηκε σε κατακλυσμό, χίλια χρυσά λουλούδια λωτού αναδύθηκαν από την πλημμύρα, γεγονός που αντιλήφθηκαν τα ουράνια όντα (ντέβα) ως ευοίωνο αγγελιοφόρο ότι χίλιοι Βούδες επρόκειτο να εμφανιστούν στο ερχόμενο κάλπα. Σ’ αυτήν την ομιλία, ο Βούδας Σακυαμούνι έκανε την προφητεία (βυακαράνα) των χιλίων Μποντισάτβα (τσανγκ τσουμπ σέμπα) που θα γίνουν Βούδες σ’ αυτόν τον Τυχερό Κοσμικό Αιώνα. Λέγεται ότι μόνο αφού ένας μποντισάτβα έχει πετύχει την πραγμάτωση του όγδοου μπούμι (μιγιόουα), μπορεί να επιβεβαιωθεί από έναν πλήρως πραγματωμένο Βούδα ότι θα γίνει Βούδας, παρόμοια με την προφητεία που έκανε ο Βούδας Ντιπανκάρα (μάρμε ντζε) στην Σούτρα των Έξι Παραμίτα (πάρολ του τζίνπα ντρουκ ντο), ότι ο Βούδας Σακυαμούνι θα είναι ο επόμενος Βούδας.

Στην Σούτρα των Έξι Παραμίτα, υπάρχει μια αναφορά της πρόβλεψης του Βούδα Ντιπανκάρα για την φώτιση του Βούδα Σακυαμούνι, όπως την είχε πει ο Βούδας Σακυαμούνι στον Σαριπούτρα (σα ρι μπου).

- Απόσπασμα από το άρθρο από το αφιέρωμα του Pathgate στα Χρονικά των Βουδών, των Μποντισάτβα και των Θεοτήτων. Πατήστε εδώ να δείτε όλη την λίστα των διαθέσιμων άρθρων.

Ακουστική Διδασκαλία: Η Θέαση, ο Διαλογισμός, και η Συμπεριφορά

Η πιο πρόσφατη Ακουστική Διδασκαλία είναι ένα απόσπασμα από οδηγίες που μετάδωσε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στους μαθητές του όταν δίδασκε το «Τογκ τα μπαρ σουμ ντου γκε ουέϊ ταμ,» η διδασκαλία του Πάτρουλ Ρίνποτσε η οποία είναι γνωστή ως «Η Οδηγίες  που είναι καλές στην αρχή, στην μέση και στο τέλος – το Πετράδι Καρδιάς της αγίας άσκησης της Θέασης, του Διαλογισμού και της Συμπεριφοράς».

Σε αυτό το απόσπασμα, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί την οδύνη που αναδύεται όταν βασιζόμαστε στην δική μας λογική και γιατί τέτοια εξάρτηση μας χωρίζει από τους άλλους και από την δική μας ευτυχία. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να καλλιεργούν το σωστό κίνητρο της Μποντιτσίτα, ο νους που αφυπνίζεται, και να αναπτύσσουν μια καλή σχέση με την φύση του νου τους, μαθαίνοντας να δέχονται την οδύνη χωρίς αναταραχή και να γίνονται πιο ευαίσθητοι στις ευαισθησίες των άλλων.

Για να ακούσετε αυτή και άλλες Ακουστικές Διδασκαλίες, ή να τις κατεβάσετε σε MP3, παρακαλώ επισκεφτείτε το Ακουστικές Διδασκαλίες από τον Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Τα εμβόλια κατά του COVID-19 διατέθηκαν στους μοναχούς και στις μοναχές της ηλικιακής ομάδας 18-44 στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία έγιναν εμβολιασμοί κατά του COVID-19 για τους μοναχούς και τις μοναχές της ηλικιακής ομάδας 18-44 στις 30 Μαΐου του 2021. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ινδικής κυβέρνησης, ο εμβολιασμός όλων των μοναχών αυτής της ηλικίας διεξήχθη σε μια μέρα. Επίσης, εμβολιάστηκαν οι Θιβετανοί κάτοικοι του 4ου, του 3ου καταυλισμού όπως και του καταυλισμού Γκαουαετσέλ στον δρόμο προς το Γκουρουκούλ. Συνολικά, σε μια μέρα διατέθηκαν 1598 δόσεις του εμβολίου.

Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η Αυτού Αγιότης ο Πένορ Ρίνποτσε της αλληλεγγύης στην ευτυχία και στην λύπη με την τοπική κοινωνία, οι πρεσβύτεροι της Επιτροπής  Διαχείρισης του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ στην οποία συμμετέχουν ο Τσόγκτρουλ Γκυάγκανγκ Ρίνποτσε, ο Τσόγκτρούλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε,  ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε, ο Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε, και ο Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ Ρίνποτσε συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού σε περίπου 1700 Θιβετανούς που διαμένουν στους 17 καταυλισμούς στην Μπαϊλακούπε. 

Σε διάστημα 2 ημερών, 3.100 δόσεις του πρώτου γύρου του εμβολιασμού δόθηκαν στους κατοίκους της μονής και των δύο κοντινών Θιβετανικών καταυλισμών σε ανθρώπους ηλικίας 18-44. Το κόστος του συνόλου του εμβολιαστικού προγράμματος καλύφθηκε από τον Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε και το Ινστιτούτο Pathgate.

Ζώντας σε Απόσυρση στην Κοιλάδα Πάρο του Μπουτάν

Το Μοναστήρι Τάκστανγκ που βρίσκεται στην Φωλιά της Τίγρης

Το Πάρο Τάκτσανγκ (Η φωλιά της Τίγρης) είναι ένας ιερός τόπος που βρίσκεται στην πλαγιά ενός ορεινού γκρεμού βορείως του Πάρο στο Μπουτάν. Εκεί ο Γκούρου Παντμασαμπάβα διαλογίστηκε στον κύκλο του Κάγκυε των οκτώ τομέων άσκησης της μετάδοσης της Μαχαγιόγκα, που δόθηκε σε αυτόν και στους οκτώ βιντυαντάρα της Ινδίας. Αυτός είναι ο τόπος όπου ο Γκούρου Παντμασαμπάβα εκδηλώθηκε ως Ντόρτζε Ντρόλο, ιππεύοντας μια έγκυο τίγρη στην οργισμένη όψη της τρελής σοφίας, που δένει τα εγκόσμια πνεύματα με όρκο να προστατεύουν τους θησαυρούς τέρμα και να υπηρετούν την διάδοση της Βουδικής Διδασκαλίας. Ακολουθώντας τα βήματά του, πολλοί μεγάλοι ασκητές όπως ο Μιλαρέπα, ο Παντάμπα Σάνγυε, ο Μάτσικ Λάπντρον και ο Τάνγκτονγκ Γκυάλπο πήγαν επίσης εκεί για πνευματική απόσυρση. Αργότερα, το 1692, κτίστηκε ένα μοναστήρι δίπλα στο σπήλαιο Τάκτσανγκ Σένγκε Σάμντουπ, όπου ο Γκούρου Παντμασαμπάβα διαλογίστηκε και ασκήθηκε με μαθητές, της Γιέσε Τσόγκυαλ συμπεριλαμβανομένης, προτού φύγει για το Θιβέτ τις αρχές του 9ου αιώνα.

Ο Κένπο Τζούρμε Κούνζανγκ Ρίνποτσε  (αριστερά), ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε (μέση), και ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε (δεξιά) Το Ασκητήριο Κούνζανγκ Γοντσελίνγκ

Σήμερα, κάτω στην κοιλάδα του Πάρο υπάρχουν πολλά ασκητήρια. Δύο από αυτά κτίστηκαν με την χορηγία του Ινστιτούτου Pathgate. Το πρώτο είναι το Ασκητήριο Κούνζανγκ Γοντσελίνγκ, που σε πρώτη φάση άνοιξε επισήμως στις 10 Απριλίου 2011. Μόλις το έργο ολοκληρωθεί, θα υπάρχουν πέντε ξεχωριστά ασκητήρια τοποθετημένα γύρω από μια αίθουσα προσευχής στο κέντρο, τα οποία θα περιβάλλονται από τοίχο. Επικεφαλής του χώρου είναι ο Κένπο Τζούρμε Κούνζανγκ Ρίνποτσε (πρώην  Ηγούμενος του Κέντρου Πάλυουλ στην Σιγκαπούρη), και προσωπικός Νταρμικός φίλος του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Το ασκήτήριο του Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε

Το δεύτερο ασκητήριο ανήκει σε έναν άλλο Νταρμικό φίλο του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, τον Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε (πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ.) Το ασκητήριο αυτό είναι κτισμένο σε ένα κομμάτι γης το οποίο αγοράστηκε με χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Pathgate το καλοκαίρι 2013.

Ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε μπροστά από το ασκητήριό του Ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε  ανάμεσα στην παγόδα της προσφοράς φωτός (αριστερά) και την στούπα της προσφοράς σάνγκ (δεξιά)

Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας και της έλλειψης υποδομών, δόθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για να εξασφαλιστούν τα αναγκαία όπως η κατασκευή ενός δρόμου πρόσβασης, θέρμανση, και άλλες παροχές. Τώρα είναι πλέον ένα απολύτως λειτουργικό ασκητήριο για τον Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε.

Ο Αρχιψάλτης Λούντρουπ Ντόρτζι

Ο Κένπο Σάνγκεϊ Ουάνγντι Ρίνποτσε έστειλε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες του τόπου μαζί με μία του Λούντρουπ Ντόρτζι, ενός Όμσεϊ (Αρχιψάλτης) από την Μονή Ναμντρολίνγκ, ο οποίος έχει αναπηρία και στα δύο πόδια και χρειάζεται δύο πατερίτσες. Είναι ένας από τους λίγους μοναχούς στο Μπουτάν που γνωρίζει πώς να τελεί πούτζα στην παράδοση Πάλυουλ. Για να διευκολυνθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην μετάβασή του στα διάφορα μέρη που χρειάζεται να τελέσει πούτζα, ένα αυτόματο αμάξι αγοράστηκε γι’ αυτόν με χορηγία του Ινστιτούτου Pathgate to 2013.

 

 

 

 

 

 

Προέλευση Του Θιβετανικού Βουδισμού

Στο πρώτο κείμενο από την Πύλη προς το Θιβετανικό Βουδισμό, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξηγεί την προέλευση τού Θιβεταωικού Βουδισμού .....

Περισσότερα...

Καθημερινές Ασκήσεις στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ για τον Περιορισμό της Εξάπλωσης της Επιδημίας του COVID-19

Οι μοναχοί και οι μοναχές του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ από την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου εκτελούν καθημερινά τελετές σε μια συλλογική προσπάθεια να κατευνάσουν γρήγορα το ξέσπασμα της COVID-19 η οποία κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο .....

Περισσότερα...

Ο Μήνας Βεσάκ του Σάγκα Ντάουα

Το Σάγκα Ντάουα είναι ο τέταρτος μήνας του Θιβετανικού Σεληνιακού Ημερολογίου. Θεωρείται ως ο πιο ευοίωνος μήνας της χρονιάς για άσκηση του Ντάρμα εφόσον η γέννηση, η φώτιση και η παρινιρβάνα του Βούδα Σακυαμούνι έγιναν εντός αυτήν την περιόδο .....

Περισσότερα...

Η 32η Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στη Μποντγκάγια

Η Γιορτή της Μεγάλης Προσευχήςμεταλλάχθηκε φέτος λόγο της πανδημίας. Εκατό μοναχοί τέλεσαν προσευχές και προσφορές στον Ναό Μαχαμπόντι, στηριγμένη από τις προσευχές που γινόταν στα μοναστήρια Νυίνγκμα ανά τον κόσμο.....

Περισσότερα...

Μια Αναδρομή σε Αξιοσημείωτα Γεγονότα του 2020

Κάποια συμβάντα από τον τελευταίο χρόνο σχετικά με την κοινότητα του Πάλυουλ - το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία, το Μητρικό Μοναστήρι Πάλυουλ στο Θιβέτ, το Ινστιτούτο Pathgate και άλλα Κέντρα Πάλυουλ ανά τον κόσμο .....

Περισσότερα...

Τέσσερις Ημέρες Πεζοπορίας για να Φέρουν το Βουδικό Ντάρμα στα Απομακρυσμένα Χωριά του Νεπάλι

Διαβάστε την ιστορία της πεζοπορίας του Κένπο Τσούλτριμ Τένταρ στο Νεπάλ προκειμένου να δώσει διδασκαλίες στους ντόπιους κατοίκους δεκατριών χωριών καθώς και στα παιδιά των σχολείων της περιοχής, και στους χειροτονημένους μοναχούς και μοναχές στα μοναστήρια.....

Περισσότερα...

Δε θα γίνει Εορτασμός για το Λόσαρ φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε ότι δε θα γίνει εορτασμός για το Λόσαρ ούτε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ούτε σε κανέναν από τους κλάδους του Πάλυουλ, εφόσον φέτος.....

Περισσότερα...

Το Pathgate Επεκτείνει τις Δωρεές Τροφίμων ώστε να Συμπεριλάβουν εκτός από τους Άστεγους και τις Οικογένειες που Δυσκολεύονται λόγω της Πανδημίας

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε αύξησε την υποστήριξη που παρέχει το Pathgate σε εκείνους που έχουν ανάγκη την περίοδο της πανδημίας.....

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Μαχαπαρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότητα ο Τούλκου Τούπτεν Πάλζανγκ Ρίνποτσε, πέρασε στην μαχαπαρινιρβάνα στις 10 Ιανουαρίου, 2021 (27η μέρα του 11ου Θιβετανικού μήνα), διαλύοντας την εμφάνιση του φωτισμένου νου του στην Σφαίρα της Ύστατης Πραγματικότητας.....

Περισσότερα...

Άσκηση Προσευχής για τις Επιδημίες

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην Άσκηση Τόνγκλεν κατα την διάρχεια της Χειμερινής Απομόνωσης του Pathgate ως ανταπόκριση της Κρίση των Πυρκαγιών της Αυστραλίας.....

Περισσότερα...

Μήνυμα από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

Το Ινστιτούτο Pathgate έλαβε επίσημη επιστολή από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στην Ινδία,....

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2019

Το 2019 είναι έτος γεμάτο γεγονότα για το Ινστιτούτο Pathgate ως προς την διάδοση του Βουδικού Ντάρμα. Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισα ακούραστα με τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντας τους μαθητές του Pathgate...

Περισσότερα...

Ευγνωμοσύνη ενός μαθητή που εφαρμόζει τη Διδασκαλία

Ο Σάμτεν Σένγκε, ένας από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, έστειλε ημέιλ στον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τον Δεκέμβριο 2018 για να τον ενημερώσει για την προαγωγή του στη δουλειά και για τη βράβευση του ως “Απλά ο Καλύτερος”, στην τελετή βράβευσης της Κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2018

Η κύρια παύση στο πρόγραμμα ταξιδιών του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήρθε το καλοκαίρι, όπου αφιέρωσε εννέα βδομάδες καθοδηγώντας την Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία, όπου μαζεύτηκαν μαθητές από όλον τον κόσμο για να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2017

Σε όλο το 2017 ο Σεβ. Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διδάσκοντας σε όλο το κόσμο και προσφέροντας μια Θερινή Απομόνωση διάρκειας εννέα εβδομαδών.

Περισσότερα...

Τα τελευταία νέα σχετικά με την ταινία Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η καινούργια έκδοση

Το έργο της μετάφρασης των Θιβετανών διαλόγων της ταινίας στα Αγγλικά, Κινέζικα, και σε άλλες γλώσσες τρέχει πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2016

Το 2016 ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διατηρώντας ένα πλήρες πρόγραμμα ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα...

Το Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών

Οι μαθητές στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από την Ελληνική έδκοση του Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών.

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε Εισήλθε στην Παρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, ο περίφημος Διδάσκαλος Ντζόνγκτσεν της παράδοσης Νυίνγκμαπα, πέρασε στην Παρινιρβάνα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στις 15 Οκτωβρίου 2016 ...

Περισσότερα...

Το Πρόγραμμα των Τελετών Νιρβάνα για την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε προτού περάσει στην Παρινιρβάνα, αναζητήθηκε καθοδήγηση από την ΑΑ τον Ντοντρούπτσεν Ρίνποτσε σχετικά με την οργάνωση της Τελετής Νιρβάνα...

Περισσότερα...

Η Τελευταία Διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε άφησε ένα γράμμα στην κόρη της ανιψιάς του προτού περάσει στην Παρινιρβάνα. Το γράμμα αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η τελευταία διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2015

Καθ' όλο το 2015 ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε ακαταπόνητα το πρόγραμμα των Διδασκαλιών και την υποστήριξη των πολλών μαθητών του ανά τον κόσμο...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα στο Ιανγκλέσο του Νεπάλ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και παρέμεινε σε Τούκνταμ (βαθύ διαλογισμό) εώς τις 5 Ιανουαρίου 2016....

Περισσότερα...

Η ΑΑ ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε (1926-2015), ο Πνευματικός Αρχηγός της παράδοσης Νυίνγκμαπα, εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα (Τούκνταμ), το τελικό διαλογιστικό στάδιο πριν την είσοδο στην νιρβάνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στην Μποντ Νγκάγια της Ινδίας, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει το Νύινγκμα Μόνλαμ Τσένμο...

Περισσότερα...

Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

Καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την εκ νέου επεξεργασία της ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε, μια νέα ταινία μικρού μήκους «Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε», και ένα νέο επίσημο τρέϊλερ είναι τώρα διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Θεάτρου του Ντάρμα...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate του 2014

Το 2014 είδαμε την ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Τέταρτου Πένορ Ρίνποτσε Ντρουμπγουάνγκ Μίτζιουρ Ντέτσεν Γκάργουανγκ Ζίλνον Ντόρτζε την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να διαδίδει τη φιλεύσπλαχνη δραστηριότητα των Βουδών, δίνοντας διδασκαλίες και στην Ιαπωνία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση: Η Ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξη που λάβαμε στην έκκληση της Μονής Ναμντρολίνγκ για Οικονομική Βοήθεια του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν £7.000, αλλά απέχουμε πολύ από τον στόχο της συγκέντρωσης του ποσού...

Περισσότερα...

Σημαντική Ανακοίνωση για Προσφορά Μακροζωίας για τον Γιάνγκσι Ρίνποτσε

Η διεύθυνση της Μονής Ναμντρολίνγκ στην Ινδία απευθύνουν επίσημη έκκληση στην ανά τον κόσμο κοινότητα των μαθητών Παλυούλ να υποστηρίξουν ένα Μεγάλο Τένσουγκ (προσφορά μακροζωίας)...

Περισσότερα...

Το Ντάρμα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέφτηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο 2014, δίνοντας διδασκαλίες στο Ναγκάνο και στο Τόκυο...

Περισσότερα...

Έκκληση για Οικονομική Βοήθεια για το Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Η διεύθυνση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ ζητούνται βοήθεια για οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία...

Περισσότερα...

Η Ενθρόνιση του Τέταρτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν, έγινε η ενθρόνιση του Πέμα Νόρμπου Γιάνγκσι Ρίνποτσε – της ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Τρίτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε – στην Μητρική Μονή Παλυούλ...

Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση Πόρων για την Ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους μαθητές και φίλους του Ινστιτούτου Pathgate οι οποίοι υποστήριξαν τις προσπάθειες για την συγκέντρωση πόρων για προληπτικές εξετάσεις και πρόγραμμα εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ...

Περισσότερα...

Νέα Έκδοση της Ταινίας για τη Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

“Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε” είναι μια ταινία 10 ωρών στην Θιβετανική γλώσσα σε 15 κεφάλαια που έγινε υπό την διεύθυνση της Αυτού Αγιότητας του Μακαριστού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2013

Για να διαβάζετε μια ανασκόπηση των δρστηριοτήτων του Ισντιτούτου Pathgate και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο 2013, διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα...

Προσευχή για την Μακροβιότητα του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε (Γιάνγκσι Ρίνποτσε)

Κατόπιν των χαρμόσυνων νέων ότι αναγνωρίστηκε το Γιάνγκσι (ενσαρκωμένο ον) της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, η Αυτού Αγιότητα ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε συνέθεσε μια Προσευχή Μακροβιότητας για την ενσάρκωση του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Επίσημη Αναγγελία της Αναγνώρισης της Ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, ότι η ενσάρκωση της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε επαναγεννήθηκε στο Θιβέτ...

Περισσότερα...

Τα Ιερά Λείψανα της ΑΑ του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβε χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού ημερολογίου (23 Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες αφοσιωμένοι από όλο τον κόσμο...

Περισσότερα...

Ο Ιστότοπος του Pathgate τώρα και στα Ρουμανικά

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται τακτικά την Ρουμανία για διδασκαλίες από τον Ιούνιο του 2011. Προς όφελος των πολλών Ρουμάνων μαθητών και ακολούθων του, έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος του Pathgate στην ρουμανική γλώσσα...

Περισσότερα...

Η Επετειακή Τελετή Προσευχών για την Αυτού Αγιότητα

Τελετές προς τιμήν της Επετείου της Παρινιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβαν χώρα φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία επίσης και σε όλα τα κέντρα Παλυούλ ανά τον κόσμο....

Περισσότερα...

Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε σε πέντε ακόμα γλώσσες

 

‘Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε’, μια ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι διαθέσιμη σε πέντε ακόμα γλώσσες...

Περισσότερα...

Αποτέφρωση του Κουντούνγκ της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η Διεύθυνση του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ αποφάσισε η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε να λάβει χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού Ημερολογίου (23η Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2012

 

Το 2012 ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Ινστιτούτο Pathgate. Δείτε την ανασκόπηση των ποικίλων δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate to περασμένο έτος...

Περισσότερα...

Δια-Θρησκευτική Φιλία στην Ελλάδα

 

Κατά την διάρκεια πολλών μηνών το 2012, ένας τέως Αρχιεπίσκοπος της Παλαιάς Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας και μοναχός της Καμαλντολινής Εκκλησίας της Τάξης του Αγίου Βενέδικτου, ο Σεβ. Μονσινιόρ Δρ. Γεώργιος Παπαθανασίου, είχε τακτική επαφή με το Κέντρο Ντάρμα του Pathgate στη Αθήνα...

Περισσότερα...

Η επιτυχία της Έκκλησης για οικονομική βοήθεια στο Νοσοκομείο Τσέπαλ Τόπκυεντ

 

Έχουμε τη χαρά να πληροφορήσουμε τους φίλους μας και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο ότι το ποσόν που συγκεντρώθηκε για το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ στη Ινδία ανέρχεται σε 400.000$ περίπου...

Περισσότερα...

Καινούργια Αίθουσα Διαλογισμού στο Κέντρο Ντάρμα του Pathgate του Σύδνεϋ

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες στην μόλις ολοκληρωμένη αίθουσα διαλογισμού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει συγκεντρωθεί από την τοπική σάνγκα...

Περισσότερα...

Μετάδοση ολόκληρου του έργου του Μίπαμ Ρίνποτσε στη Μποντ Γκάγια το 2013

Η Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ ΡίνποτσεΗ Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ Ρίνποτσε αποδέχτηκε ευγενώς την πρόσκληση του Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Παράδοσης Νγκάγκυουρ Κάμα (NKTPA) να απονείμει μύηση ολοκλήρου του έργου του Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε της Παράδοσης Νυίνγκμα, την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης προφορική μετάδοση του έργου και στο τέλος του συμβάντος θα ακολουθήσει και μύηση μακροζωίας...

Περισσότερα...

Επείγουσα Έκκληση για Οικονομική Ενίσχυση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ

Μια επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση ξεκίνησε για να σωθεί το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ, το οποίο κινδυνεύει να κλειστεί από την Ινδική κυβέρνηση...

Περισσότερα...

Εγκαίνια της Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού στην Ινδία

 

Η τελετή των εγκαινίων μιας νέας "Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού" η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate τελέστηκε από τον Σεβ. Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε oστις 19 Αυγούστου στο Μοναστήρι Παλυούλ Τσοκορλίνγκ στο Bir...

Περισσότερα...

Η Θερινή Απομόνωση του Pathgate 2012

 

Η Θερινή Απομόνωση του Ινστιτούτου Pathgate 2012 προσέλκυσε μαθητές από μέρη όπως η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Άπω Ανατολή. Αποτελούμενο από οκτώ ξεχωριστές απομονώσεις, διήρκεσε οκτώ εβδομάδες κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Pathgate Dharma Centre στο Newcastle upon Tyne, της Αγγλίας...

Περισσότερα...

Το Πασχάλινο Σχολείο του Pathgate 2012

 

Στη Πασχάλινη Απομόνωση του Pathgate 2012, το οποίο έγινε από τις 6 μέχρι τις 11 Απριλίου, συμμετείχαν μαθητές που ταξίδεψαν από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία...

Περισσότερα...

Επέτειος Τελετή για την Α.Α. τον Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε

The Anniversary Puja for HH Pema Norbu Rinpoche took place this year from 22nd - 24th March in Namdroling Monastery in India...

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είναι ο Νέος Επικεφαλής των Νυίνγκμαπα

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο οποίος είναι κάτοχος του θρόνου του Μοναστηριού Ντόρτζε Ντρακ, και η κεφαλή της γενεαλογίας των Βόρειων Θησαυρών, έχει γίνει Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού...

Περισσότερα...

Η Παλυούλ ανθεί στην Αυστραλία

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία προσφέροντας Νταρμικές Διδασκαλίες σε μαθητές που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν την Διδασκαλία του Βούδα. Η παρουσία του εκεί πρόσφατα συνέπεσε με πολλών δασκάλων που ανήκουν στην ίδια γενεαλογία της παράδοσης Παλυούλ...

Περισσότερα...

Το Πέρασμα του Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ

 

Ο Τσάκζοντ Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν προσωπικός βοηθός και γραμματέας της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε απεβίωσε στην Ινδία το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 4.30πμ...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις εργασίες Ανοικοδόμησης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ

Οι εργασίες συνεχίζονται για το κτίσιμο μιας ευρύχωρης νέας επέκτασης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας...

Περισσότερα...

Φαγητό του Ντάρμα στην Κουζίνα του Pathgate

 

Η προετοιμασία των γευμάτων στην Κουζίνα του Pathgate προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εφαρμόσουν την οδηγία του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να καλλιεργήσουν την διαρκή επίγνωσή τους μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και να μιλάνε λιγότερο, να χαμογελάνε περισσότερο και να είναι μειλίχιοι...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate του 2011

 

Μέσα από την ευλογία της γενεαλογίας, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να διαδίδει την Βουδιστική Διδασκαλία και να υποστηρίζει Νταρμικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια του 2011...

Περισσότερα...

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011

 

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011 έλαβε την μορφή μιας απομόνωσης της Σπουδής πάνω στα Θεμέλια του Κλασικού Ιατρικού Τσι Κουνγκ...

Περισσότερα...

Η Ετήσια Μετάδοση Νγκάγκυουρ Κάμα στη Μποντγκάγια το 2012

Η Αυτού Εξοχότητα ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε ευσπλαχνικά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου για Διατήρηση της Νγκάγκυουρ Κάμα Παράδοσης (NKTPA)  να μεταδώσει την μύηση τουf Κάγκιε Ντέσεγκ Ντούπα (Οι Οκτώ Χερούκα ως η Συνάθροιση όλων των Βουδών)...

Περισσότερα...

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε εισήλθε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 80 ετών

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε, διακεκριμένος δάσκαλος της Γενεαλογίας Νυίνγκμα εισήλθε στην Παρινιρβάνα στις ΗΠΑ στις 27 Δεκεμβρίου του 2011…

Περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Pathgate Προσφέρει Χριστουγεννιάτικη Χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε φέρνει Χριστουγεννιάτικη χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Pathgate στο Σύδνεϋ

 

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη  Αυστραλία , ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, τέλεσε μια Τελετή Τσε Ταρ και παρακολούθησε την πρόοδο της οικοδόμησης του νέου ναού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ...

Περισσότερα...

Η Ευλογία της Τάρα Νικάει το Σύνδρομο Ντάουν

 

Φέτος τον Μάρτιο ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε ένα αίτημα καθοδήγησης από μια Αυστραλή μαθήτριά του η οποία διένυε την δέκατη τρίτη εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν πανικοβλημένοι από τα αποτελέσματα του υπέρηχου του εμβρύου...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε δίνει Ενδυνάμωση στους Μαθητές του Pathgate στη Σιγκαπούρη

 

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, ο 12ος Κάτοχος του Θρόνου της Γενεαλογίας Παλιούλ ήταν στην Σιγκαπούρη το Νοέμβριο όπου η επίσκεψή του συνέπεσε με μια από τις τακτικές επισκέψεις του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη χώρα....

Περισσότερα...

Οικογενειακή Σύναξη στη Σαγκάη

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε παραβρέθηκε πρόσφατα σε μια οικογενειακή σύναξη στην Κίνα και συναντήθηκε με αρκετά μέλη της οικογένειας στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του έδωσε κατόπιν αιτήματος διδασκαλίες του Ντάρμα και Καταφύγιο σε τοπικούς μαθητές...

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει Δεξαμενή Νερού στο Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ

 

Μετά από αίτημα από το Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ, στην Ινδία στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε η σάνγκα του Pathgate στη Σιγκαπούρη συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της δεξαμενής νερού στο μοναστήρι...

Περισσότερα...

Δια-θρησκευτική Ομιλία στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καλεσμένος στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, όπου μίλησε για τον κοινό στόχο που μοιράζουν οι ακόκολουθοι διάφορων θρησκείων:  μεταμόρφωση της καθημερινής δραστηριότητας σε ζωντανής δράσης αγάπης...

Περισσότερα...

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 88 ετών

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε, ο οποίος υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού από το 2010, πέρασε στην Παρινιρβάνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2011...

Περισσότερα...

Ενημέρωση σχετικά με την έκκληση του Ταμείου Ανακούφισης Λιμού στην Ανατολική Αφρική

 

Καθώς η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής  συνεχίζεται, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την λιμοκτονία. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνεχίζει να βλέπει αυτή την ανθρώπινη καταστροφή ως προτεραιότητα επείγουσας προσοχής...

Περισσότερα...

Το Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους Άστεγους

 

Το Ιστιτούτο Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους μοναχικούς και στους άστεγους στο Newcastle upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Μαθητές από 24 Χώρες παρακολουθούν τις Θερινές Απομονώσεις του Pathgate

 

Μαθητές από 24 χώρες παρακολούθησαν επτά ξεχωριστές Απομονώσεις στην φετινή Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Έναρξη Απομόνωσης στο Kunzang Yoedseling στο Μπουτάν

 

Ενώ η Θερινή Απομόνωση του Pathgate έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο στην πόλη του City of Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, μια ξεχωριστή απομόνωση ξεκίνησε επίσης για τους Νταρμικούς φίλους του  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Εστία Απομόνωσης Kunzang Yoedseling στο Πάρο του Μπουτάν...

Περισσότερα...

Νέα Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ρουμανία, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, σε απάντηση των αιτημάτων των τοπικών σπουδαστών, δημιουργήθηκε μια Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο  Βουκαρέστι...

Περισσότερα...

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε Επισκέπτεται την Αρχαία Πρωτεύουσα της Ολλανδίας

 

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε αρκετές διδασκαλίες σχετικά με το Διαλογισμό, την εφαρμογή του Ντάρμα και το Βουδιστικό Ιατρικό Τσι Κονγκ...

Περισσότερα...

Δεύτερη Επέτειος Εορτασμού της Παρανιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

 

Η δεύτερη Επετειακή Τελετή στη μνήμη της Παρανιρβάνα της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε έλαβε χώρα στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία για πέντε μέρες από τις 2 Απριλίου (29η μέρα του 1ου Θιβετανικού Σεληνιακού Μήνα)...

Περισσότερα...

Ενθρόνιση των Κένπο και των Ντόρτζε Λόπον στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Θερμά συγχαρητήρια στους 137 Νταρμικούς αδελφούς του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ  στην Ινδία οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα τον βαθμό του  Κένπο  και Βατζρατσάρυα...

Περισσότερα...

Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων

Μια νέα προσθήκη στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Pathgate είναι η εξής: ‘Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων’, όπου μπορείτε να βρείτε τις προσεχείς ημερομηνίες ασκήσεων και επετείων του Θιβετανικού Βουδιστικού ημερολογίου...

Περισσότερα...