Καινούργιες Ακουστικές Διδασκαλίες: Να Βλέπετε την Αλήθεια με έναν Ήσυχο Νου . . . Ενημερώσεις για το Πρόγραμμα Διδασκαλίας: Αγγλία: 25 - 27 Μαϊου 2019... Αγγλία: 25 Ιουνίου - 1 Σεπτεμβρίου 2019... Για Πληροφορίες επισκευτείτε: Πρόγραμμα Διδασκαλίας. . .

Μια Συνέντευξη με τον Λάμα Πάσανγκ

Ο Λάμα Πάσανγκ (μπροστά στο κέντρο) με (πίσω αριστερά προος δεξιά) τον Λάμα Ράμπτζη, η ΑΑ Μούσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, ο Τούλκου Ντάκμαρ Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε, και ο Λάμα Τάσι, μαζί με μαθητές του Pathgate στο Χονγκ Κονγκ, Νοέ 2000

Ο Λάμα Πάσανγκ γεννήθηκε στο Ντόλπο, ένα χωριό με υψόμετρο 26,000, δίπλα στο Θιβέτ στο Δυτικό Νεπάλ. Το 1986 μόλις ηλικίας 16 ετών, πήγε στο Μάϊσορ, να χειροτονηθεί μοναχός στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ. Το 1991, άρχισε τις σπουδές του στο Σέντρα - Ινστιτούτο Υψηλότερων Βουδιστικών Σπουδών Ναγκιούρ Νυίνγμα. Το 1998, ενώ ήταν στην όγδοη τάξη, τον έστειλαν από το Σέντρα στο Μοναστήρι Ντόγκτσεν όπου δίδασκε για ένα χρόνο. Το 2000, έγινε μέλος μιας μικρής ομάδας ακολούθων που συνόδευσε την Αυτού Αγιότητα Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στα ταξίδια του στον κόσμο, και υπηρέτηση ως Όμσεϋ - Κύριος Ψάλτης. Τώρα είναι ο Λάμα του Κέντρου Παλγιούλ στο Ώστιν του Τέξας. Το Σεπτέμβριο του 2019, όσο ταξίδευε στην Ευρώπη, ο Λάμα Πάσανγκ έδωσε συνέντευξη στην χειροτονημένη σάνγκα στο Ινστιτούτο Pathgate στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.

Ερώτηση: Θυμάστε τον χρόνο που περάσατε με τον Σίφου Ρίνποτσε και τον καιρό που ταξιδεύατε με την Αυτού Αγιότητα του; (Ο Σίφου Ρίνποτσε είναι όρος ευλαβής που χρησιμοποιείται από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε όταν του απευθύνονται.)

ΑΑ Πένορ Ρόνποτσε στο Μποντγκάγια στην Ινδία, με τον Λάμα Πάσανγκ και τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε, ως ακόλουθοι κατά την διάρκεια της Γιορτής Προσευχής του Μόνλαμ Τσέμπο

Λάμα Πάσανγκ: Έχω πολλές αναμνήσεις του Σίφου Ρίνποτσε από όταν πρωτο-γνωρστήκαμε το 2000. Ήταν πολύ αφοσιωμένος στην Αυτού Αγιότητά του και ήταν πάντα κοντά στην Αυτού Αγιότητά του όταν η Αυτού Αγιότητά του ταξίδευε σε όλον τον κόσμο. Παρευρισκόταν στην θερινή απομόνωση στην πολιτεία της Νέας Υιόρκης για πολλά χρόνια και του είχε δοθεί η δουλειά να φροντίζει τον κύριο ναό και να βοηθάει τον Τσέρπεν (Αρχηγός των Τελετουργιών) στην εκτέλεση των καθημερινών τελετουργιών και πούτζα. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την προμήθεια των προσφορών που χρειαζόντουσαν για την απομόνωση, που πολύ συχνά απαιτούσε να ξοδεύει πολύ χρόνο και χρήμα.

Κατά την περιοδεία μας σε διάφορες χώρες, πάντα έμενε κοντά στην Αυτού Αγιότητά του για να βεβαιωθεί ότι οι μάζες των αφοσιωμένων ανθρώπων που προσέγγιζαν την Αυτού Αγιότητά του δεν τον ενοχλούσαν. Ήταν επίσης γνωστός για τις φωτογραφίες που έβγαζε την Αυτού Αγιότητάς του. Οι ακόλουθοι της Αυτού Αγιότητάς είχαν σε μεγάλη εκτίμηση πολλές από τις φωτογραφίες του οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολλά κέντρα, όπως είναι το Μητρικό Μοναστήρι Παλγιούλ στο Θιβέτ.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σίφου Ρίνποτσε χορήγησε πολλά έργα στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, όπως η κατασκευή κτιρίων για την παροχή τάξεων και κοιτώνων για τους μαθητές του Σέντρα, εξοπλισμός και φάρμακα για τις κλινικές, υπολογιστές για την Εκδοτική Επιτροπή του Σέντρα, μεταφράσεις Βουδιστικών Κειμένων και πολλά άλλα έργα για το δημοτικό σχολείο και το μοναστήρι για τις μοναχές. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Σίφου Ρίνποτσε πάντα ήταν μεγάλος υποστηρικτής και άλλων κέντρων όταν είχαν ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι είχε μια πολύ δυνατή αφοσίωση στην συντήρηση της γραμμής διαδοχής της Αγιότητας του. Εκτιμούσε ότι το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ ήταν το καλύτερο μέρος για υψηλότερη εκμάθηση και ο ίδιος έλαβε πολλές μεταδόσεις διδασκαλιών από πολλούς Κένπο φίλους του εκεί, με τις ευλογίες της Αυτού Αγιότητάς του.

Προσωπικά, όταν ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν μαζί μας στα ταξίδια με την Αυτού Αγιότητά του, δουλεύαμε μαζί, τρώγαμε μαζί, λάβαμε μαζί πολλές διδασκαλίες και μυήσεις. Ο χρόνος που περνούσαμε με την Αυτού Αγιότητά του ήταν πάντα ιδιαίτερες οικογενειακές στιγμές για όλους μας. Ήμασταν και είμαστε ακόμα μια οικογένεια μέσα σε μια μαντάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα κρατάμε επαφές τόσο καιρό.

Ερώτηση: Ακούσαμε ότι η Αυτού Αγιότητάς του αναγνώρισε τον Σίφου Ρίνποτσε ως Ντόρτζε Λόπεν. Θα μπορύσατε να μας εξηγήσετε λίγο τι σημαίνει αυτό και την ιστορία για το πως έγινε;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με μαθητές στο Κέντρο Pathgate στην Αθήνα

Λάμα Πάσανγκ: Ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν πολύ συνδεδεμένος με την Αυτού Αγιότητά του. Όταν ήταν να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυτού Αγιότητά του θα του έδινε καθοδήγηση και πολλά τελετουργικά αντικείμενα από την ίδια του την συλλογή, όπως αγάλματα ή στούπα. Την τελευταία φορά που το είδα αυτό ήταν στο Μποντγκάγια όταν μου ζήτησε η Αυτού Αγιότητά του να του φέρω ένα σετ Κουδουνιού και Βάτζρα από το δωμάτιό του, και τα έδωσε στον Σίφου Ρίνποτσε. Εκεί του είπε η Αυτού Αγιότητάς του, «Τώρα είσαι Κέρανγκ Ντόρτζε Λόπεν Τζινγκ.» Αυτό σημαίνει ότι είσαι Ντόρτζε Λόπεν - Αυθεντία στην Άσκηση Βατζραγιάνα.

Ο μεγαλύτερος Ντόρτζε Λόπεν είναι ο ίδιος η Αυτού Αγιότητά του· είναι ο δικός μας Ντόρτζε Λόπεν. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι σαν αντιπρόσωπος του Γκούρου Ρίνποτσε. Οι τίτλοι Ντόρτζε Λόπεν συνήθως δίνονται σ'αυτούς που επιδεικνύουν σημάδια επίτευξης κατά την ολοκλήρωση της τριετής απομόνωσης. Υπάρχουν επίσης και Ντόρτζε Λόπεν που δεν έχουν εισέλθει σε απομόνωση για τρία χρόνια, αλλά δείχνουν παρόμοια σημάδια επίτευξης ίδιες με του Ντόρτζε Λόπεν που έχει ολοκληρώσει την τριετής απομόνωση. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκτελέσει διάφορες Βουδιστικές τελετουργίες, όπως είναι οι μυήσεις και η διδασκαλία. Ο τίτλος του Ντόρτζε Λόπεν δόθηκε στον Σίφου Ρίνποτσε, που σημαίνει ότι έχει την ευθύνη να διδάσκει και να καθοδηγεί τους μαθητές του.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας μοιραστείτε κάποια συμβουλή για την καθημερινότητά μας ως μοναχοί και μοναχές;

Λάμα Πάσανγκ: Η καθημερινότητα των μοναχών θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με την Βουδιστική άσκηση. Όταν έχει πάρει του όρκους χειροτονίας από την Αυτού Αγιότητά του, και μέχρι το τέλος της ζωής, όλη μας η ζωή είναι μέρος της άκσησης του να διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους Όρκους του Καταφυγίου, του Όρκους των Μποτισάτβα, τους Όρκους των Πρατισμόκσα, και ούτω καθεξής. Οι χειροτονημένοι θα πρέπει να ζουν την ζωή τους, να ασκούνται και να αγιαλλάσουν μαζί στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων του Ντάρμα. Το να ζει κανείς σαν μοναχός ή μοναχή είναι από τις πιο ευτυχισμένες ζωές. Δεν έχεις στην ουσία πολλές ανησυχίες, έχεις λιγότερες σκέψεις και λιγότερες εγκόσμιες δραστηριότητες. Η κύρια ευθύνη μας είναι να προσφέρουμε όφελος σε όλα τα αισθανόμενα όντα του κόσμου. Ο,τι κάνουμε, το αφιερώνουμε σ'αυτούς, τα βοηθάμε, τα καθοδηγούμε όποτε είναι εφικτό, γιατί διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνθήκες. Όταν θέλει κανείς να μάθει για τις διδασκαλίες του Ντάρμα, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του το μήνυμα του Βούδα. Αν δεν θέλει κανείς να ακούσει το μήνυμά μας, μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε ζωολογικό κήπο και να απαγγέλλουμε στα ζώα μάντρα.

 

Όλα τα Σάντανα που απαγγέλνουμε είναι εντελώς τα λόγια των φωτισμένων όντων. Αν κατανοήσουμε την σημασία τους, φυσικά και θα επωφεληθούμε περισσότερο. Ακόμα και αν δεν κατανοείς το νόημα, αλλά έχει καλή και αγνή πρόθεση, τότε και πάλι επωφελείσαι. Όταν εξαγνείς τα αρνητικά σου λόγια, τότε θα βγουν πιο θετικά λόγια. Ο όρκος σου είναι μαζί σου πάντα. Όταν πας τουαλέτα ή κάνεις ντους, μπορείς να απαγγείλεις το μάντρα Ωμ Μπένζα Σάτο. Είναι σαν, «Εξαγνήζω τις αρνητικότητές μου.»

Ο Λάμα Πάσανγκ με μέλη της χειροτονημένης σάνγκα

Δεν υπάρχει στιγμή που δεν μπορείς να ασκηθείς στο Ντάρμα. Πριν πας για ύπνο, μπορείς να στοχαστείς στα γεγονότα της ημέρας. Αν έκανες κάτι καλό τότε βεβαιώσου ότι το αφιερώνεις και αγαλλιάζεις. Αν έκανες κάποιον να θυμώσει, έκανες κάποιο σφάλμα, ίσως κάποιος να δυσαρεστήθηκε μαζί σου εκείνη την ημέρα, έχει το άτομο αυτό στο νου σου, «Ζητώ συγνώμη γι'αυτό που συνέβη.» Αν υπήρχε κάποια παρεξήγηση μεταξύ εσού και άλλων, εξάγνισέ το με την άσκηση του Βατζρασάττο ή του Ριζικού Δασκάλου, και συγχώρα οποιαδήποτε αδικία που σου έχει τύχει.

Πριν πας για ύπνο, οραματίσου τον Ριζικό Δάσκαλο καθισμένος σε λωτό στην καρδιά σου. Έτσι όλο το βράδυ ο ύπνος γίνεται άσκηση του Ντάρμα. Πάντα να έχεις τον δάσκαλό σου στο νου.

Ερώτηση: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τι σημαίνει Ναμντρολίνγκ;

Λάμα Πάσανγκ: Ναμντρολίνγκ σημαίνει η γη της απελευθέρωσης - απελευθέρωση από τα τρία δηλητήρια της προσκόλησης, της αποστροφής και της άγνοιας. Το πλήρες όνομα του μοναστηριού μας είναι Τέκτσογκ Σέντρουπ Ντάργκυε Λινγκ. Τεγκ, σημαίνει τα εννέα τέκγπα (οχήματα) τα οποία είναι οι παραδόσεις του Θεραβάντα, του Μαχαγιάνα και του Βατζραγιάνα, Ανουγιόγκα και Ατιγιόγκα. Σεντ σημαίνει διδασκαλία, το Ντρουμπ είναι ντρούμπτα που σημαίνει άσκηση. Ντάργκυε Λινγκ σημαίνει ινστιτούτο εκμάθησης - η εκμάθηση των τριών καλαθιών των Βουδών και των οχημάτων του Βατζραγιάνα. Συνήθως αναφέρουμε σε τέτοιο μέρος ως Σέντρα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ψαλμωδία μας;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε με μαθητές στο Νιουκάστλ, στην Αγγλία

Λάμα Πάσανγκ: Για να βελτιωθούμε χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση. Στην αρχή διαβάστε το κείμενο αργά. Αν ψέλνετε δυνατά είναι εύκολο να το απομνημονεύσετε. Πρέπει να γνωρίζετε το νόημα αυτού που ψέλνετε, τον λόγο που το κάνετε. Αν ο νους σας είναι εστιασμένος στο νόημα του κειμένου, τότε ο νους θα γεμίσει με την στοργική αγάπη και την ευσπλαχνία των φωτισμένων όντων, και έτσι δεν θα έχετε χρόνο για καμιά αρνητική σκέψη. Όταν είναι άφθονη η στοργική αγάπη, είμαστε απαλλαγμένοι από την επήρεια του θυμού. Αν δεν υπάρχει θυμός στον νου, τότε όλη η μέρα οι σκέψεις μας είναι γεμάτες ευσπλαχνία και αυτό μας απαλλάσσει από την επήρεια της άγνοιας. Η παρουσίας της άγνοιας φέρνει τον θυμό και την επιθυμία, τα οποία με την σειρά τους μας δημιουργούν αρνητικές πράξεις.

Το μήνυμα του Βούδα είναι ότι αυτό το σύμπαν είναι μεγαλύτερο από μένα και σένα. Δεν περιτριγυρίζεται γύρω μας μόνο. Πως καταλήγουν τα πράγματα εξαρτάται από το που εστιάζουμε τον νου μας. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας που μ'ακούσατε.

Αποστολή γυρισμάτων στο Νεπάλ για την ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε»

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με τον Τούπτεν Λόντεϊ Γκόνπο

Ως ένας από τους μοναχούς του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με κατάρτιση στα ψηφιακά εφέ, εργάζομαι αποκλειστικά για την ψηφιακή επεξεργασία της ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε». Υπάρχουν πολλές δραματοποιημένες σκηνές που πρέπει να αναπαραχθούν στην ταινία, όπως όταν ο Βασιλιάς του Ζαχόρ και οι υπουργοί του επιχειρούν να κάψουν ζωντανό τον Γκούρου Ρίνποτσε και ο Γκούρου Ρίνποτσε μεταμορφώνει την φωτιά σε μια τεράστια λίμνη γεμάτη με λωτούς. Υπάρχουν επίσης σκηνές όπου ο Γκούρου Ρίνποτσε πετάει στον ουρανό.

Για να πετύχουμε αυτού του είδους τις σκηνές με πειστικό τρόπο, χρειάζεται να αναπαραστήσουμε μια τρισδιάστατη ψηφιακή εκδοχή του κεφαλιού και του σώματος του Γκούρου Ρίνποτσε. Αυτή η τεχνική, η οποία ονομάζεται Ψηφιακά Αντίτυπα, χρησιμοποιείται στις περισσότερες μοντέρνες Χολυγουντιανές ταινίες δράσης. Τα Ψηφιακά Αντίτυπα χρησιμοποιούνται συνήθως όταν η σκηνή είναι πολύ επικίνδυνη ή υψηλού ρίσκου για την χρησιμοποίηση κασκαντέρ. Ένα ζωτικής σημασίας μέρος της διαδικασίας δημιουργίας ενός Ψηφιακού Αντίτυπου είναι η λήψη πολλών φωτογραφιών από διαφορετικές οπτικές γωνίες γύρω από το κεφάλι του ηθοποιού. Με την βοήθεια λογισμικού, μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε μια τρισδιάστατη ψηφιακή εκδοχή του κεφαλιού του Γκούρου Ρίνποτσε.

Όταν συμβουλευτήκαμε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για το πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό εφόσον δεν είχαμε επαφή με τον Κένπο που έπαιξε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε στην ταινία, σήκωσε αμέσως το τηλέφωνό του και κάλεσε τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο οποίος είχε παίξει στην αρχική ταινία. Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση να ταξιδέψω στο Κατμαντού μετά από δύο βδομάδες ώστε να μπορέσω να βγάλω αυτές τις φωτογραφίες των χαρακτηριστικών του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είναι τώρα 20 χρόνια μεγαλύτερος από όταν είχε παίξει τον ρόλο, οπότε έπρεπε να επεξεργαστούν ψηφιακά οι φωτογραφίες έτσι ώστε το πρόσωπό του να φαίνεται και πάλι 20 χρόνια νεότερο.

Έφτασα στο Κατμαντού στις 8 Μαϊου του 2019, όπου με υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου είχε δώσει μια γενναιόδωρη προσφορά να δώσω στον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ κατά την άφιξή μου στο κέντρο απομόνωσής του.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στη σπηλία Ασούρα, στο Πάρπινγκ

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γεννήθηκε το 1965, στα βουνά γνωστά ως η κρυφή χώρα του Γκούρου Ρίνποτσε, και που λέγεται Μπέγιουλ Γιόλμο Γκάνγκρα. Από τα έξι του χρόνια έζησε, εκπαιδεύτηκε και πήρε καταφύγιο από μεγάλους δασκάλους όπως ο Κούνζανγκ Γιέσε Ρίνποτσε, ο Γκεν Ρίγκντζιν Ρίνποτσε, η Α. Α. Ντούτντζομ Ρίνποτσε, η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, και η Α. Α. Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε. Έμεινε σε απομόνωση σε διάφορα ιερά μέρη, όπως στις σπηλιές που χρησιμοποίησε ο Γκουρού Ρίνποτσε και ο Μιλαρέπα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ πήγε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στην Νότια Ινδία, όπου και χειροτονήθηκε από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε. Ολοκλήρωσε τις εννιάετες σπουδές του στο Σέντρα των Νυίνγκμα με αριστεία. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε τον ενθρόνισε ως Κένπο στο Ναμντρολίνγκ με διδακτορικό στην Βουδιστική φιλοσοφία, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε δίδασκε στο Ναμντρολίνγκ για πολλά χρόνια.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου επέτρεψε να μείνω μαζί του στην κατοικία του. Το πρώτο βράδυ μαζί, μιλήσαμε για τις τοποθεσίες στο Νεπάλ οι οποίες είναι στην ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Προκειμένου να κάνω την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρόνου μου στο Νεπάλ, θα κινηματογραφούσαμε τις αυθεντικές τοποθεσίες και σπηλιές στις οποίες έκανε άσκηση ο Γκούρου Ρίνποτσε, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στην καινούργια έκδοση της ταινίας. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και εγώ διατρέξαμε τα σχετικά μέρη στην αρχική ταινία. Ήταν σε θέση να μου δείξει που ήταν οι πραγματικές τοποθεσίες και με ενημέρωσε ότι θα με βοηθούσε να επισκεφτώ και να κινηματογραφήσω αυτά τα μέρη.

Του έδειξα την πρόοδο και την δουλειά που είχαμε κάνει μέχρι τώρα στην ταινία. Μου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά και πως υπηρετεί τις επιθυμίες της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, μια αίσια και θαυμάσια δουλειά. Μου εξήγησε ότι αν κανείς εργάζεται στην ταινία από την καρδιά του, δεν διαφέρει από το να κάνεις απομόνωση, γιατί υπηρετούμε την ιστορία της ζωής του Γκούρου Ρίνποτσε.

Η βασική επιθυμία της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε ήταν να μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει τον Γκούρου Ρίνποτσε με τον ορθό τρόπο και να αντιληφθεί την ιστορία της ζωής του Γκούρου Ρίνποτσε. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Ντάρμα μπορούν να αναφερθούν σε βιβλία, αλλά δεν είναι εύκολο για τους υπόλοιπους που δεν έχουνε έρθει σε επαφή με το Ντάρμα να τα κατανοήσουν. Φτιάχνοντας μια ταινία, το κάνει πολύ πιο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εντυπωσιάστηκε με την ποιότητα της ταινίας και με την δουλειά της ψηφιακής αποκατάστασης που έχουμε κάνει έως τώρα, σημειωτέων ότι δεν έχουνε προστεθεί ακόμα τα νέα οπτικά εφέ. Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που έβλεπε τέτοιο επίπεδο ποιότητας στην ταινία.

Μου έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την αρχική ταινία. Η ταινία ξεκίνησε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ όταν μια ομάδα απόφοιτων του Σέντρα ήθελε να κάνει κάτι ώστε να ξεπληρώσει την καλοσύνη του Σέντρα. Η ιδέα τους ήταν να μαζέψουν μια συμβολική χρηματική προσφορά και να προσφέρουν τάνγκα και αγάλματα, οπότε προγραμμάτισαν να δώσουν μια ζωντανή παράσταση για τον Γκούρου Ρίνποτσε και να μαζέψουν χρήματα κατά την διάρκεια της παράστασης. Μίλησαν με την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, τους είπε ότι ήταν ένα σημαντικό έργο και ότι θα προσφέρει την οικονομική υποστήριξη που θα χρειαστεί ώστε να ανεβάσουν την θεατρική παράσταση.

Πριν να ανεβάσουν την θεατρική παράσταση μάζεψαν πληροφορίες για την ιστορία του Γκούρου Ρίνποτσε από περίπου 100 διαφορετικές πηγές και τις συγκεντρώσανε σε ένα μεγάλο βιβλίο.

Αρχικά, ο Κένπο Τσόγκυε Ρίνποτσε από το Μπουτάν έπαιξε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε, αλλά αργότερα, πρεσβύτερα μέλη της Διοίκησης του Ναμντρολίνγκ αποφάσισαν ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έπρεπε να υποδυθεί τον ρόλο, για τις ανάγκες του οποίου απομνημόνευσε εκατοντάδες σελίδες σεναρίου. Υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, η θεατρική παράσταση έλαβε χώρα στην τελετή του Μόνλαμ Τσένπο στην Μποντιγκάγια. Κατασκευάσανε μια μεγάλη θεατρική σκηνή στο χώρο του Καλατσάκρα και εκτέλεσαν την παράσταση μέσα σε 6 νύχτες από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Παρευρέθηκε η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε καθώς και πολλοί Ρίνποτσε, Λάμα, μοναχοί και 120,000 μέλη του κοινού.

Μετά από αυτό πολλοί ζήτησαν από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε να μετατραπεί σε ταινία. Ως αποτέλεσμα, υπό την καθοδήγηση της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, τα γυρίσματα και οι ηχογραφήσεις διήρκησαν δύο χρόνια σε τοποθεσίες γύρω από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήταν αυτός ο οποίος λάμβανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα οδηγίες και καθοδηγήσεις για το περιεχόμενο της ταινίας, απευθείας από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε.

Η Στούπα Μπουντανάθ

Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία και σε μία επίσκεψη πίσω στο Νεπάλ, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε επισκέφτηκε τον Τσάτραλ Ρίνποτσε ο οποίος ήταν πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, και ότι για τους περισσότερους, το μέσο αυτό είναι πολυτιμότερο από ένα βιβλίο του Ντάρμα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου με άγγιξε η ταπεινοφροσύνη του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Ενώ συζητάγαμε πιθανές τοποθεσίες γυρισμάτων, αντιλήφθηκα το εύρος της γνώσης του για τα τοπία του Νεπάλ και την κατανόησή του όσο αφορά τα ποιά μέρη ήταν οι αυθεντικές σπηλιές που χρησιμοποίησε ο Γκούρου Ρίνποτσε και πώς αυτά τα μέρη εντάσσονταν στο πλαίσιο της ταινίας.

Κατοικεί σε μια περιοχή του Κατμαντού η οποία ονομάζεται Μπούντα, ένα πεντάλεπτο περπάτημα από τη Στούπα του Μπουντανάθ, η οποία αναφέρεται στην ταινία, και πρότεινε να κινηματογραφήσουμε εκεί.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε πρότεινε να κινηματογραφήσουμε στο Πάρπινγκ. Ωστόσο δεν είναι όλες οι σπηλιές του Πάρπινγκ σπηλιές στις οποίες ασκήθηκε ο Γκούρου Ρίνποτσε. Το Πάρπινγκ έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του Γκούρου Ρίνποτσε στον κόσμο, αρκετά μοναστήρια, ναούς και κέντρα απομόνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Απομόνωσης Παλγιούλ.

Η σπηλιά Γιανγκλέσο, στο Παρπίνγκ

Η σπηλιά του Γιανγκλέσο είναι η σπηλιά όπου ο Γκούρου Ρίνποτσε επισυσσώρευσε και επίτευξε την πραγμάτωση. Μπροστά στην σπηλιά έχει κατασκευαστεί από τότε ένας Ινδουιστικός Ναός. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ εξήγησε ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε είναι ένας εκ γενετής Βούδας, δεν χρειάζεται να ασκηθεί και να πραγματοποιήσει την πραγμάτωση. Εξασκούτανε ώστε να δώσει το παράδειγμα το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε, ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεις την φώτιση. Όταν εξασκούταν ο Γκούρου Ρίνποτσε, αφαίρεσε όλα τα εμπόδια μέσω της άσκησης του Βατζρακιλάγια και πραγματοποίησε την κατάσταση του Μαχαμούντρα.

Είσοδος στην σπηλιά Ασούρα, στο Παρπίνγκ

Η σπηλιά Ασούρα συσχετίζεται με τις Δώδεκα Αδερφές Τένμα, ήταν μη-ανθρώπινα πνεύματα που προκαλούσαν κακό στα αισθανόμενα όντα. Σε αυτή τη σπηλιά πήραν όρκο με τον Γκούρου Ρίνποτσε, ο οποίος τις τιθάσευσε και τις έκανε προστάτιδες. Στη συνέχεια έγιναν οι 12 θηλυκές προστάτιδες του Θιβέτ.

Κινηματογράφηση στο Πάρπινγκ

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί ταξιδεύοντας στο Πάρπινκγ για να κινηματογραφήσουμε στην Σπηλιά Ασούρα και στην Σπηλιά Γιαγκλέσο. Η Σπηλιά Γιαγκλέσο είναι συνήθως κλειδωμένη, αλλά ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γνωρίζει τον κάτοχο του κλειδιού, ο οποίος και μας έδωσε πρόσβαση. Έβγαλα φωτογραφίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναπαράγουμε τις σπηλιές ως ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτό επιτρέπει περισσότερη ευελιξία στο στάδιο της τελικής παραγωγής ώστε να αφαιρεθούν συγκεκριμένα αντικείμενα (όπως άνθρωποι, βωμοί, κλπ που δεν χρειάζονται να βρίσκονται στην ταινία).

Σπηλιά Μαρατίκα

Βουδιστικός Ναός Μαρατίκα

Ο Γκούρου Ρίνποτσε εξασκήθηκε εδώ με την Πριγκίπισσα Μανταράβα. Εδώ, εκτέλεσαν τις τελετουργίες επίτευξης μακροζωίας επί τρείς μήνες και πραγμάτωσαν το Αθάνατο Σώμα του Βάτζρα, το οποίο σηματοδοτεί την επίτευξη του Κατόχου της Επίγνωσης της Αθάνατης Ζωής.

Ένας Ινδουιστής ιερέας φροντίζει την σπηλιά και δεν επιτρέπουνε γυρίσματα. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η σπηλιά αυτή είναι του Σίβα.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ζούσε εκεί το 1998, και η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε τον καθοδήγησε να πάει εκεί για απομόνωση όταν τελείωσε από το Σέντρα. Έμεινε εκεί σε απομόνωση για περίπου δυο μήνες.

Ακόμα και πριν την εποχή του Γκούρου Ρίνποτσε, αυτό ήταν ένα ιερό τοπίο· υπάρχουν τρείς ιεροί λόφοι: του Αβαλοκιτεσβάρα, του Μαντζούσρι και του Βατζραπάνι. Η σπηλιά όπου ασκήθηκαν ο Γκούρου Ρίνποτσε και η Πριγκίπισσα Μανταράβα βρίσκεται στον λόφο του Αβαλοκιτεσβάρα. Πολλοί Βουδιστές δάσκαλοι των παραδόσεων του Μαχαγιάνα και του Βατζραγιάνα έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι το μέρος.

Στον ιερό λόφο του Αβαλοκιτεσβάρα βρίσκονται οι σπηλιές της Μακροζωίας και της Υπόταξης-των-Δαιμόνων. Μέσω της άσκησης του Βατζρακιλάγια ο Γκούρου Ρίνποτσε τιθάσευσε όλες τις αρνητικές ενέργειες, και ασκήθηκε ώστε να αφαιρεθούν εμπόδια για να επιτευχθεί η αθάνατη ζωή.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε έχει πέντε γνωστές πνευματικές συζύγους: την Μανταράβα, την Σακυαντέβι, την Καλασίντι, την Τάσι Κυίντρεν, την Υυέσε Τσόγκυαλ. Οι Σακυαντέβι και η Καλασίντι ήταν και οι δύο Νεπαλέζες.

Ταξιδεύοντας στις σπηλιές Μαρατίκα

Στο δρόμο προς τον Ναο Μαρατίκα Νωρίς το πρωϊ πάνω από τον Ναο Μαρατίκα

Ταξιδέψαμε νωρίς το πρωί προς τις σπηλιές Μαρατίκα, ένα εννιά-ωρο ταξίδι μέσα από κοιλάδες και βουνά. Ο οδηγός του τζιπ, ένας μοναχός που ήταν στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ δέκα χρόνια, θυμάται τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και γνωρίζει την αρχική ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Γνωρίζοντας ότι ίσως να μην επιτραπούν τα γυρίσματα και συνειδητοποιώντας ότι χρειαζόμασταν κάθε υποστήριξη, έστρεψα τον νου μου προς αναζήτηση βοήθειας από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού συσσωρεύοντας την Επτά-στιχη προσευχή.

Κατά την άφιξή μας, ένας ντόπιος μας ξενάγησε σε διάφορες σπηλιές και τοποθεσίες. Σχεδίαζα να κινηματογραφήσω το τοπίο αργά το απόγευμα, αλλά ξέσπασε μια μεγάλη καταιγίδα. Ξαφνικά ο αέρας δυνάμωσε με δυνατή βροχή, αστραπές χτύπησαν την περιοχή των σπηλιών και όλη η περιοχή πλημμύρησε από ένα φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Αυτός ο καιρός δεν έμοιαζε με συνηθισμένο καιρό.

Η Σπηλιά Υπόταξης-των-Δαιμόνων

Νωρίς το επόμενο πρωί, ανέβηκα πάνω στο βουνό του Μαντζούσρι για να κινηματογραφήσω το ηλιοβασίλεμα, η όλη περιοχή ήταν πολύ γαλήνια.

Ενώ προετοιμαζόμουν να κινηματογραφήσω τις σπηλιές νωρίς πριν έρθει κόσμος, τα σχέδια άλλαξαν γρήγορα και αντί αυτού κατευθύνθηκα οδοιπορικώς στους γειτονικούς λόφους, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τους τρείς ιερούς λόφους που αναφέρονται στην ταινία.

Στην επιστροφή, είχαμε την ευκαιρία να κινηματογραφήσουμε μέσα στην σπηλιά που λέγεται ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε τιθάσευσε τον δαίμονα, τον Άρχοντα του θανάτου.

Το απόγευμα γνωρίσαμε έναν άνθρωπο με το όνομα Σόναμ Σέρπα, ο οποίος είναι Θιβετανός Γιατρός, υπεύθυνος μιας κλινικής στο Κατμαντού και έτυχε να είναι στη Μαρατίκα. Είχε μάθει για την ταινία που γυρίζουμε και ήρθε ενθουσιωδώς να μας βοηθήσει. Έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει με κάθε δυνατό τρόπο. Ο παππούς του Λάμα Νάουανγκ Τσόπελ Γκυάτσο ήταν ο ιδρυτής του Μοναστηριού της Μαρατίκα, το οποίο είναι ακριβώς έξω από την κυρίως σπηλιά. Ήταν μοναχός εκεί για περισσότερο από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και να είναι φίλος με τους περισσότερους ντόπιους. Πήγα μαζί του στο τοπικό γραφείο όπου και ετοίμασε μια επίσημη χειρόγραφη επιστολή η οποία θα μας έδινε την άδεια να κινηματογραφήσουμε μέσα στην κυρίως σπηλιά (στην οποία ασκήθηκαν ο Γκούρου Ρίνποτσε και η Πριγκήπισσα Μανταράβα). Προέκυψε να έχουμε ακόμα και την υποστήριξη του τοπικού δημάρχου. Μας άνοιξαν την πέτρα του βάζου του Αμιτάγιους που συνήθως κρατιέται κλειδωμένη.

Είσοδος στην κύρια σπηλιά στη Μαρατίκα

Υπάρχουν εκατοντάδες νυχτερίδες οι οποίες κρέμονται από την οροφή της σπηλιάς, λέγεται ότι δεν είναι συνηθισμένες νυχτερίδες, αλλά ασκούμενοι οι οποίοι απαγγέλνουν ένα σύντομο μάντρα μακροζωίας, το «Τσέ ντρούμ, Τσέ ντρούμ, Τσέ ντρούμ». Ορισμένοι πιστοί εκλαμβάνουν τα περιττώματα ως αμρίτα.

Η κινηματογράφηση της σπηλιάς είναι μια πρόκληση, λόγω του πολύ κόσμου, των κτισμάτων, της μεγάλης έκτασης και της σκοτεινότητας. Έβγαλα εκατοντάδες φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί η ψηφιακή και τρισδιάστατη αναδόμηση της σπηλιάς, χωρίς τον κόσμο και τα κτίσματα. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή αναπαράσταση της σπηλιάς για τις ανάγκες της ταινίας και να προσθέσουμε ψηφιακές εκδοχές του Γκούρου Ρίνποτσε και της Πριγκίπισσας Μανταράβα ενώ ασκούνται.

Μας είχαν ενημερώσει πολλές φορές ότι δεν επιτρέπονται οι εναέριες λήψεις με ντρόουν στην περιοχή και το είχα αποδεχθεί πλήρως, αλλά καθώς άρχιζε να δύει ο ήλιος, ο Σόναμ και ο Ντάουα (ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου) φαινόντουσαν αποφασισμένοι να βρουν έναν τρόπο. Ο Ντάουα μίλησε με την τοπική αστυνομία ζητώντας την υποστήριξή τους, ενώ ο Σόναμ με πήρε με την μοτοσυκλέτα του στην κορυφή του όρους Μαντζούσρι για να πετάξουμε το ντρόουν ψηλά πάνω από όλη την περιοχή καθώς έδυε ο ήλιος. Ήταν εκπληκτικό το πως είχαμε όλη την υποστήριξη που χρειαζόμασταν και το πως οι κατάλληλοι άνθρωποι εμφανιζόντουσαν την κατάλληλη στιγμή. Ξεκίνησα τα γυρίσματα πριν τις 5πμ και δεν τελείωσα μέχρι αργά το απόγευμα, παρ’όλα αυτά δεν αισθανόμουνα κουρασμένος, χάριν της ενέργειας και της ευλογίας που υπήρχε σε αυτήν την τοποθεσία.

Μέσσα στη σπηλιά Μαρατίκα

Η επόμενη μέρα ήταν ημέρα του Γκούρου Ρίνποτσε και ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου έδωσε οδηγίες ώστε να ασκηθώ στις σπηλιές. Έτσι, έκανα εκεί την πρωϊνή μου άσκηση πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής στο Κατμαντού. Υπήρχε ένα διάχυτο σιγο-γογγυτό γύρω από την σπηλιά· μου φαινόταν, ότι ακόμα και τα κουνούπια ακούγονταν να ψέλνουν το Βάτζρα Γκούρου Μάντρα.

Σταματήσαμε αρκετές φορές με το τζίπ στην διαδρομή της επιστροφής για να κινηματογραφήσουμε Νεπαλέζικα τοπία. Επιστρέφοντας στο Κατμαντού, λόγω του ότι ήταν Ημέρα του Γκούρου Ρίνποτσε, υπήρχε πολύς κόσμος που ασκούταν στη Στούπα του Μπουντανάθ. Η ενέργεια και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως εμψυχωτική. Η άσκηση εδώ μου φάνηκε εξαιρετικά επωφελής και κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο Κατμαντού μοίραζα τις ημέρες μου ασκώντας την περιφορά γύρω από την στούπα.

Εναέρια θέα της Μαρατίκα

Προκειμένου να είμαι σε θέση να κινηματογραφήσω τοπία τα οποία είναι χαρακτηριστικά του Νεπάλ και στα οποία ασκούνταν ο Γκούρου Ρίνποτσε, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε προσφέρθηκε να με πάει στο χωριό του στο Γιόλμο.

«Προς το βορά της γης του Νεπάλ, στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ στα Ιμαλάια, είναι η κρυφή έκταση του Γιόλμο, η περίφραξη των χιονιών, γνωστή και ως Πάντμα Τσαλ, ‘το καταφύγιο του άλσους του λωτού’. Σχετικά με την προφητεία της κρυφής αυτής έκτασης η οποία αναφέρεται στη Αβαταμσάκα Σούτρα, είναι γραμμένο στα ‘Εκατό χιλιάδες τραγούδια του Μιλαρέπα’ όπου ο Μάρπα είπε στον Μίλα, 'Το όρος Ρίβο Πέλμπαρ στο Μανγκιούλ και η περίφραξη των χιονιών Γιόλμο στο Νεπάλ, είναι μέρη τα οποία έχουνε προφητευτεί στην Αβαταμσάκα Σούτρα, οπότε διαλογιστείτε εκεί’. Είναι ένα μέρος που επισκέφτηκε και ευλόγησε ο Γκούρου Ρίνποτσε της Οντιγιάνα και οι πνευματικές σύζυγοί του». (απόσπασμα από το ‘Οδηγός για την Κρυφή Γη του Γιόλμο, η Περίφραξη των Χιονιών και η Ιστορία της’ από τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ).

Αυτή είναι η μυστική ιερή γη του Γκούρου Ρίνποτσε. Ο Γκούρου Ρίνποτσε έγραψε πέντε άρθρα για το Γιόλμο και αναφέρθηκε πολλές φορές σε άλλα κείμενα.

Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε πήγε στο Γιόλμο σε δύο περιστάσεις. Ο Κένπο Νυίνμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε διηγήθηκε μια ιστορία όπου πέταξε με ελικόπτερο με την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε για το Γιόλμο και επισκέφτηκε δύο απόμερες σπηλιές στις οποίες ασκήθηκε ο Γκούρου Ρίνποτσε:

Το Γιόλμο

«Κατά την άνοδο μας προς την υψηλότερη σπηλιά, μας κατέβασαν στην πρώτη σπηλιά. Στη συνέχεια η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε πέταξε προς την υψηλότερη σπηλιά του Γκούρου Ρίνποτσε (η οποία ανακαλύφθηκε από τον Κυάμπτζε Τσάτραλ Ρίνποτσε), αλλά ο πιλότος δεν κατάφερε να προσγειωθεί γιατί είχε παντού πάγο, επομένως για περίπου έξι ή επτά λεπτά αιωρούνταν από πάνω μέσα στο ελικόπτερο. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε προσευχήθηκε και έδωσε ευλογίες περίπου 15 μέτρα πάνω από την σπηλιά. Μετά γύρισαν πίσω να μας πάρουν. Αλλά για κάποιο λόγο, το ελικόπτερο προσγειώθηκε μισό χιλιόμετρο μακριά. Ο γραμματέας και εγώ έπρεπε να περπατήσουμε μισό χιλιόμετρο, και όλη αυτήν την ώρα περίμενε η Αυτού Αγιότητά του».

Όταν άκουσε την ιστορία ο Κυάμπτζε Τσάτραλ Ρίνποτσε για το τι συνέβη, ήταν πολύ χαρούμενος. «Δεν ξέρετε γιατί συνέβη αυτό. Δεν ήταν πρόβλημα με το ελικόπτερο. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έπρεπε να προσγειωθεί σε αυτά τα μέρη. Είναι οι Προστάτες του Ντάρμα που το προκάλεσαν αυτό». Εξήγησε ότι η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έπρεπε να προσγειωθεί εκεί δυο φορές μπροστά στην σπηλιά για να ευλογήσει την περιοχή.

Φύγαμε από το Κατμαντού στις 3πμ και ταξιδέψαμε για το Γιόλμο οδηγώντας σε χωματόδρομους στα βουνά σ΄ ένα τζίπ 4χ4. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου είπε να συσσωρεύσω την Επτά-στιχη προσευχή και το Βάτζρα Γκούρου Μάντρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Καθ’οδόν, είδα την ανατολή του ηλίου στα απόμακρα Ιμαλάϊα.

Το σπίτι του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στο χωριό Μελάμτσι Γκυανγκ στο Γιόλμο

Είναι καλοκαίρι στο Νεπάλ και όταν ήρθαμε στην περιοχή του Γιόλμο υπήρχε κάτι στο τοπίο πολύ εμπνευσμένο. Υπάρχουν πολύ δραματικά καταπράσινα βουνά και κοιλάδες, με ένα γιγαντιαίο τοίχο χιονισμένων βουνών σε απόσταση. Φτάσαμε στο χωριό του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γύρω στις 9πμ.

Κινηματογραφήσαμε την σπηλιά διαλογισμού του Γκούρου Ρίνποτσε, μια σπηλιά των Ντακίνι, τον Πέτρινο Τροχό από πολύτιμα Πετράδια του Γκούρου Ρίνποτσε, και άλλες πέτρες που συσχετίζονταν με τον Γκούρου Ρίνποτσε.

Έπρεπε να φύγουμε γύρω στις 2μμ για να επιστρέψουμε στο Κατμαντού, εφόσον οι δρόμοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για ταξίδι κατά τις βραδινές ώρες.

Στοχαζόμουν πάνω στις υποστηρικτικές συνθήκες σε αυτό το ταξίδι, η βροχή την νύχτα σήμαινε ότι οι δρόμοι δεν ήταν στεγνοί και γεμάτοι σκόνη. Ύστερα όμως, καθώς ταξιδεύαμε αλλά και κατά την διάρκεια της κινηματογράφησης στο χωριό, ήταν πολύ καθαρά και στεγνά.

Επίσης αντιλαμβανόμουνα ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έχει πολλές ευθύνες, και επομένως όχι πολύ ελεύθερο χρόνο, παρ’ όλα αυτά μου έδινε κάθε απαραίτητη υποστήριξη ώστε να με βοηθήσει στα γυρίσματα. Δούλεψα όσο καλύτερα μπορούσα επιδιώκοντας να επιφέρω την λιγότερη δυνατή αναστάτωση και συνειδητοποίησα ότι ο λόγος που μου πρόσφερε τόση υποστήριξη ήταν εν τέλει λόγω του σεβασμού που τρέφει προς τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, και επίσης λόγω της αναγνώρισης της σημασίας του εγχειρήματος της ταινίας.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μοιράστηκε μαζί μου μία ιστορία για τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μια φορά στην Αμερική, μία κυρία στο δρόμο είχε πλησιάσει τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και ήθελε να τον αγκαλιάσει. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε αρνήθηκε λέγοντάς της ότι δεν μπορούσε επειδή ήταν μοναχός. Η κυρία ενοχλήθηκε οπότε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, ως Νάγκπα Λάμα και όχι ως μοναχός, προσφέρθηκε και την αγκάλιασε. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε επαίνεσε την επιδεξιότητα του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην εναρμόνιση της κατάστασης.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μίλησε για την ταινία του Μπάρντο (το ενδιάμεσο στάδιο) την οποία η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε σχεδίαζε να γυρίσει μετά την ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Επειδή η Α. Α. ταξίδευε και δίδασκε ολοένα και περισσότερο, δεν βρήκε ποτέ τον απαιτούμενο χρόνο. Έχουμε το κείμενο αλλά δεν είναι εύκολο να το κατανοήσουμε. Η παράδοση των Νυίνγκμα έχει τις πιο εκτενείς εξηγήσεις για το Μπάρντο. Υπάρχει μια πολύ λεπτομερής εξήγηση για τις 100 θεότητες.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είπε ότι το 1987 ήταν εύκολο να δει κανείς την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, όταν είχε μόνο 700 μοναχούς· αργότερα, με περισσότερο από 3000 μοναχούς ήταν πολύ δύσκολο να δει κανείς την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έστω και για πέντε λεπτά.

Ένα βράδυ άκουγα τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε να απαντά στις ερωτήσεις ενός μαθητή. Υπήρχε κάτι πολύ οικείο στην περιγραφή του για την διδασκαλία και τον τρόπο με τον οποίο απαντούσε στις ερωτήσεις. Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό συνέβη επειδή ήταν από την ίδια πηγή όπως και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Αμφότεροι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διατηρούν την γευστικότητα των διδασκαλιών της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε.

Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων για το χρόνο που πέρασα στο Νεπάλ και αναγνωρίζω ότι ο μόνος λόγος γι’αυτό είναι χάριν της καλοσύνης και της υποστήριξης των άλλων. Λόγω της υποστήριξης και της ευλογίας του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε σε αυτό το ταξίδι, έχω βιώσει αξιοθαύμαστες συνθήκες υποστήριξης, όπως άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται ώστε να μας εξυπηρετήσουν την σωστή στιγμή καθώς και κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο· έχω βιώσει παρόμοιες ευοίωνες συνθήκες σε κάθε ταξίδι κινηματογράφησης για την ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε, είτε ήταν στην Ινδία, είτε στην Ρουμανία, είτε στην Σκωτία, είτε στην Περιοχή των Λιμνών στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια μέρα, καθώς κινηματογραφούσαμε δίπλα στην Στούπα του Μπουντανάθ, συνάντησα έναν νεαρό από την Ινδία που είχε αφήσει τα πάντα για να έρθει στο Νεπάλ, αναζητώντας έναν πνευματικό δάσκαλο· και όμως, ανάμεσα στα εκατοντάδες μοναστήρια και κέντρα του Ντάρμα στο Νεπάλ, δεν έβρισκε τον κατάλληλο. Η προσωπική μου εμπειρία μου έλεγε ότι δεν είναι εύκολο για τους ξένους να έρθουν στο Νεπάλ αναζητώντας Βουδιστικές διδασκαλίες και να βρούνε κάτι αυθεντικό, πολύτιμο και σχετικό σε έναν μοντέρνο κόσμο.

Αυτές οι εμπειρίες μ’ έκαναν να στοχαστώ πάνω στις δικές μου συνθήκες, έχοντας βρει έναν δάσκαλο ο οποίος έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μάθει σωστά τα Αγγλικά ώστε να μπορεί με τέλειο τρόπο να μεταδώσει τις διδασκαλίες κατά τρόπο ώστε να συσχετίζονται με τις συνθήκες μας και που συνέχεια μας δείχνει με πρακτικά παραδείγματα πως να βάλουμε την διδασκαλία σε εφαρμογή.

Στα ταξίδια μου έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με την αρχική ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε και που ενθουσιάστηκαν πολύ όταν έμαθαν ότι δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε ψηφιακά την ταινία.

Αυτό το οποίο βρήκα πολύ χρήσιμο ήταν ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την σημασία της ψηφιακής επεξεργασίας της ταινίας του Γκούρου Ρίνποτσε· έτσι εκπληρώνουμε τις επιθυμίες της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε. Επίσης, το ότι δουλεύουμε σε αυτήν την ταινία με την σωστή νοοτροπία προσφέρει μεγάλα οφέλη και δεν διαφέρει από το να βρίσκεται κανείς σε απομόνωση.

An Interview with Lama Pasang

Ο Λάμα Πάσανγκ (μπροστά στο κέντρο) με (πίσω αριστερά προος δεξιά) τον Λάμα Ράμπτζη, η ΑΑ Μούσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, ο Τούλκου Ντάκμαρ Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε, και ο Λάμα Τάσι, μαζί με μαθητές του Pathgate στο Χονγκ Κονγκ, Νοέ 2000

Ο Λάμα Πάσανγκ γεννήθηκε στο Ντόλπο, ένα χωριό με υψόμετρο 26,000, δίπλα στο Θιβέτ στο Δυτικό Νεπάλ. Το 1986 μόλις ηλικίας 16 ετών, πήγε στο Μάϊσορ, να χειροτονηθεί μοναχός στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ. Το 1991, άρχισε τις σπουδές του στο Σέντρα - Ινστιτούτο Υψηλότερων Βουδιστικών Σπουδών Ναγκιούρ Νυίνγμα. Το 1998, ενώ ήταν στην όγδοη τάξη, τον έστειλαν από το Σέντρα στο Μοναστήρι Ντόγκτσεν όπου δίδασκε για ένα χρόνο. Το 2000, έγινε μέλος μιας μικρής ομάδας ακολούθων που συνόδευσε την Αυτού Αγιότητα Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στα ταξίδια του στον κόσμο, και υπηρέτηση ως Όμσεϋ - Κύριος Ψάλτης. Τώρα είναι ο Λάμα του Κέντρου Παλγιούλ στο Ώστιν του Τέξας. Το Σεπτέμβριο του 2019, όσο τασξίδευε στην Ευρώπη, ο Λάμα Πάσανγκ έδωσε συνέντευξη στην χειροτονημένη σάνγκα στο Ινστιτούτο Pathgate στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.

Ερώτηση: Θυμάστε τον χρόνο που περάσατε με τον Σίφου Ρίνποτσε και τον καιρό που ταξιδεύατε με την Αυτού Αγιότητα του; (Ο Σίφου Ρίνποτσε είναι όρος ευλαβής που χρησιμοποιείται από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε όταν του απευθύνονται.)

ΑΑ Πένορ Ρόνποτσε στο Μποντγκάγια στην Ινδία, με τον Λάμα Πάσανγκ και τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε, ως ακόλουθοι κατά την διάρκεια της Γιορτής Προσευχής του Μόνλαμ Τσέμπο

Λάμα Πάσανγκ: Έχω πολλές αναμνήσεις του Σίφου Ρίνποτσε από όταν πρωτο-γνωρστήκαμε το 2000. Ήταν πολύ αφοσιωμένος στην Αυτού Αγιότητά του και ήταν πάντα κοντά στην Αυτού Αγιότητά του όταν η Αυτού Αγιότητά του ταξίδευε σε όλον τον κόσμο. Παρευρισκόταν στην θερινή απομόνωση στην πολιτεία της Νέας Γιόρκης για πολλά χρόνια και του είχε δοθεί η δουλειά να φροντίζει τον κύριο ναό και να βοηθάει τον Τσέρπεν (Αρχηγός των Τελετουργιών) στην εκτέλεση των καθημερινών τελετουργιών και πούτζα. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την προμήθεια των προσφορών που χρειαζόντουσαν για την απομόνωση, που πολύ συχνά απαιτούσε να ξοδεύει πολύ χρόνο και χρήμα.

Κατά την περιοδεία μας σε διάφορες χώρες, πάντα έμενε κοντά στην Αυτού Αγιότητά του για να βεβαιωθεί ότι οι μάζες των αφοσιωμένων ανθρώπων που προσέγγιζαν την Αυτού Αγιότητά του δεν τον ενοχλούσαν. Ήταν επίσης γνωστός για τις φωτογραφίες που έβγαζε την Αυτού Αγιότητάς του. Οι ακόλουθοι της Αυτού Αγιότητάς είχαν σε μεγάλη εκτίμηση πολλές από τις φωτογραφίες του οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολλά κέντρα, όπως είναι το Μητρικό Μοναστήρι Παλγιούλ στο Θιβέτ.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σίφου Ρίνποτσε χορήγησε πολλά έργα στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, όπως η κατασκευή κτιρίων για την παροχή τάξεων και κοιτώνων για τους μαθητές του Σέντρα, εξοπλισμός και φάρμακα για τις κλινικές, υπολογιστές για την Εκδοτική Επιτροπή του Σέντρα, μεταφράσεις Βουδιστικών Κειμένων και πολλά άλλα έργα για το δημοτικό σχολείο και το μοναστήρι για τις μοναχές. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Σίφου Ρίνποτσε πάντα ήταν μεγάλος υποστηρικτής και άλλων κέντρων όταν είχαν ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι είχε μια πολύ δυνατή αφοσίωση στην συντήρηση της γραμμής διαδοχής της Αγιότητας του. Εκτιμούσε ότι το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ ήταν το καλύτερο μέρος για υψηλότερη εκμάθηση και ο ίδιος έλαβε πολλές μεταδόσεις διδασκαλιών από πολλούς Κένπο φίλους του εκεί, με τις ευλογίες της Αυτού Αγιότητάς του.

Προσωπικά, όταν ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν μαζί μας στα ταξίδια με την Αυτού Αγιότητά του, δουλεύαμε μαζί, τρώγαμε μαζί, λάβαμε μαζί πολλές διδασκαλίες και μυήσεις. Ο χρόνος που περνούσαμε με την Αυτού Αγιότητά του ήταν πάντα ιδιαίτερες οικογενειακές στιγμές για όλους μας. Ήμασταν και είμαστε ακόμα μια οικογένεια μέσα σε μια μαντάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα κρατάμε επαφές τόσο καιρό.

Ερώτηση: Ακούσαμε ότι η Αυτού Αγιότητάς του αναγνώρισε τον Σίφου Ρίνποτσε ως Ντόρτζε Λόπεν. Θα μπορύσατε να μας εξηγήσετε λίγο τι σημαίνει αυτό και την ιστορία για το πως έγινε;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με μαθητές στο Κέντρο Pathgate στην Αθήνα

Λάμα Πάσανγκ: Ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν πολύ συνδεδεμένος με την Αυτού Αγιότητά του. Όταν ήταν να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυτού Αγιότητά του θα του έδινε καθοδήγηση και πολλά τελετουργικά αντικείμενα από την ίδια του την συλλογή, όπως αγάλματα ή στούπα. Την τελευταία φορά που το είδα αυτό ήταν στο Μποντγκάγια όταν μου ζήτησε η Αυτού Αγιότητά του να του φέρω ένα σετ Κουδουνιού και Βάτζρα από το δωμάτιό του, και τα έδωσε στον Σίφου Ρίνποτσε. Εκεί του είπε η Αυτού Αγιότητάς του, «Τώρα είσαι Κέρανγκ Ντόρτζε Λόπεν Τζινγκ.» Αυτό σημαίνει ότι είσαι Ντόρτζε Λόπεν - Αυθεντία στην Άσκηση Βατζραγιάνα.

Ο μεγαλύτερος Ντόρτζε Λόπεν είναι ο ίδιος η Αυτού Αγιότητά του· είναι ο δικός μας Ντόρτζε Λόπεν. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι σαν αντιπρόσωπος του Γκούρου Ρίνποτσε. Οι τίτλοι Ντόρτζε Λόπεν συνήθως δίνονται σ'αυτούς που επιδεικνύουν σημάδια επίτευξης κατά την ολοκλήρωση της τριετής απομόνωσης. Υπάρχουν επίσης και Ντόρτζε Λόπεν που δεν έχουν εισέλθει σε απομόνωση για τρία χρόνια, αλλά δείχνουν παρόμοια σημάδια επίτευξης ίδιες με του Ντόρτζε Λόπεν που έχει ολοκληρώσει την τριετής απομόνωση. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκτελέσει διάφορες Βουδιστικές τελετουργίες, όπως είναι οι μυήσεις και η διδασκαλία. Ο τίτλος του Ντόρτζε Λόπεν δόθηκε στον Σίφου Ρίνποτσε, που σημαίνει ότι έχει την ευθύνη να διδάσκει και να καθοδηγεί τους μαθητές του.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας μοιραστείτε κάποια συμβουλή για την καθημερινότητά μας ως μοναχοί και μοναχές;

Λάμα Πάσανγκ: Η καθημερινότητα των μοναχών θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με την Βουδιστική άσκηση. Όταν έχει πάρει του όρκους χειροτονίας από την Αυτού Αγιότητά του, και μέχρι το τέλος της ζωής, όλη μας η ζωή είναι μέρος της άκσησης του να διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους Όρκους του Καταφυγίου, του Όρκους των Μποτισάτβα, τους Όρκους των Πρατισμόκσα, και ούτω καθεξής. Οι χειροτονημένοι θα πρέπει να ζουν την ζωή τους, να ασκούνται και να αγιαλλάσουν μαζί στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων του Ντάρμα. Το να ζει κανείς σαν μοναχός ή μοναχή είναι από τις πιο ευτυχισμένες ζωές. Δεν έχεις στην ουσία πολλές ανησυχίες, έχεις λιγότερες σκέψεις και λιγότερες εγκόσμιες δραστηριότητες. Η κύρια ευθύνη μας είναι να προσφέρουμε όφελος σε όλα τα αισθανόμενα όντα του κόσμου. Ο,τι κάνουμε, το αφιερώνουμε σ'αυτούς, τα βοηθάμε, τα καθοδηγούμε όποτε είναι εφικτό, γιατί διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνθήκες. Όταν θέλει κανείς να μάθει για τις διδασκαλίες του Ντάρμα, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του το μήνυμα του Βούδα. Αν δεν θέλει κανείς να ακούσει το μήνυμά μας, μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε ζωολογικό κήπο και να απαγγέλλουμε στα ζώα μάντρα.

 

Όλα τα Σάντανα που απαγγέλνουμε είναι εντελώς τα λόγια των φωτισμένων όντων. Αν κατανοήσουμε την σημασία τους, φυσικά και θα επωφεληθούμε περισσότερο. Ακόμα και αν δεν κατανοείς το νόημα, αλλά έχει καλή και αγνή πρόθεση, τότε και πάλι επωφελείσαι. Όταν εξαγνείς τα αρνητικά σου λόγια, τότε θα βγουν πιο θετικά λόγια. Ο όρκος σου είναι μαζί σου πάντα. Όταν πας τουαλέτα ή κάνεις ντους, μπορείς να απαγγείλεις το μάντρα Ωμ Μπένζα Σάτο. Είναι σαν, «Εξαγνήζω τις αρνητικότητές μου.»

Ο Λάμα Πάσανγκ με μέλη της χειροτονημένης σάνγκα

Δεν υπάρχει στιγμή που δεν μπορείς να ασκηθείς στο Ντάρμα. Πριν πας για ύπνο, μπορείς να στοχαστείς στα γεγονότα της ημέρας. Αν έκανες κάτι καλό τότε βεβαιώσου ότι το αφιερώνεις και αγαλλιάζεις. Αν έκανες κάποιον να θυμώσει, έκανες κάποιο σφάλμα, ίσως κάποιος να δυσαρεστήθηκε μαζί σου εκείνη την ημέρα, έχει το άτομο αυτό στο νου σου, «Ζητώ συγνώμη γι'αυτό που συνέβη.» Αν υπήρχε κάποια παρεξήγηση μεταξύ εσού και άλλων, εξάγνισέ το με την άσκηση του Βατζρασάττο ή του Ριζικού Δασκάλου, και συγχώρα οποιαδήποτε αδικία που σου έχει τύχει.

Πριν πας για ύπνο, οραματίσου τον Ριζικό Δάσκαλο καθισμένος σε λωτό στην καρδιά σου. Έτσι όλο το βράδυ ο ύπνος γίνεται άσκηση του Ντάρμα. Πάντα να έχεις τον δάσκαλό σου στο νου.

Ερώτηση: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τι σημαίνει Ναμντρολίνγκ;

Λάμα Πάσανγκ: Ναμντρολίνγκ σημαίνει η γη της απελευθέρωσης - απελευθέρωση από τα τρία δηλητήρια της προσκόλησης, της αποστροφής και της άγνοιας. Το πλήρες όνομα του μοναστηριού μας είναι Τέκτσογκ Σέντρουπ Ντάργκυε Λινγκ. Τεγκ, σημαίνει τα εννέα τέκγπα (οχήματα) τα οποία είναι οι παραδόσεις του Θεραβάντα, του Μαχαγιάνα και του Βατζραγιάνα, Ανουγιόγκα και Ατιγιόγκα. Σεντ σημαίνει διδασκαλία, το Ντρουμπ είναι ντρούμπτα που σημαίνει άσκηση. Ντάργκυε Λινγκ σημαίνει ινστιτούτο εκμάθησης - η εκμάθηση των τριων καλαθιών των Βουδών και των οχημάτων του Βατζραγιάνα. Συνήθως αναφέρουμε σε τέτοιο μέρος ως Σέντρα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ψαλμωδία μας;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε με μαθητές στο Νιουκάστλ, στην Αγγλία

Λάμα Πάσανγκ: Για να βελτιωθούμε χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση. Στην αρχή διαβάστε το κείμενο αργά. Αν ψέλνετε δυνατά είναι εύκολο να το απομνημονεύσετε. Πρέπει να γνωρίζετε το νόημα αυτού που ψέλνετε, τον λόγο που το κάνετε. Αν ο νους σας είναι εστιασμένος στο νόημα του κειμένου, τότε ο νους θα γεμίσει με την στοργική αγάπη και την ευσπλαχνία των φωτισμένων όντων, και έτσι δεν θα έχετε χρόνο για καμιά αρνητική σκέψη. Όταν είναι άφθονη η στοργική αγάπη, είμαστε απαλλαγμένοι από την επήρεια του θυμού. Αν δεν υπάρχει θυμός στον νου, τότε όλη η μέρα οι σκέψεις μας είναι γεμάτες ευσπλαχνία και αυτό μας απαλλάσσει από την επήρεια της άγνοιας. Η παρουσίας της άγνοιας φέρνει τον θυμό και την επιθυμία, τα οποία με την σειρά τους μας δημιουργούν αρνητικές πράξεις.

Το μήνυμα του Βούδα είναι ότι αυτό το σύμπαν είναι μεγαλύτερο από μένα και σένα. Δεν περιτριγυρίζεται γύρω μας μόνο. Πως καταλήγουν τα πράγματα εξαρτάται από το που εστιάζουμε τον νου μας. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας που μ'ακούσατε.

Πώς να ασκηθείς στο Βουδικό-Ντάρμα

Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε διδάσκει στο Κέντρο του Ντάρμα Pathgate

Στην Ακουστική Διδασκαλία της Πρωτοχρονιάς, Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μας θυμίζει σε τι πρέπει να εστιάσουμε στην ερχόμενη χρονιά. Υπενθυμίζοντας στους μαθητές ότι η σπουδαιότερη από τις ενάρετες πράξεις είναι να φροντίζουμε τους γονείς μας, ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μας εξηγεί ότι όταν έχουμε ένα δυνατό κίνητρο να φροντίζουμε αυτούς που πραγματικά μας νοιάζονται, τότε ο ουρανός και η γη θα μας υποστηρίζουν. Δεν θα πρέπει να δίνουμε καμία αφορμή στους γονείς μας να ανησυχούν για μας, και θα πρέπει να διατηρούμε την καλή μας υγεία ώστε να είμαστε σε θέση να τους φροντίζουμε.

Αν αγνοούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, τότε θα συμπεριφερόμαστε με τρόπους που θα μας φέρουν μελλοντική οδύνη, επομένως πρέπει να φερόμαστε με έναν τρόπο ειλικρινή και γνήσιο, με θεμέλιο την ταπεινοφροσύνη. Ο μόνος λόγος που ήρθε ο Βούδας στον κόσμο ήταν για να μας δείξει πως να απελευθερωθούμε από τις επαναλαμβανόμενες συνθήκες της γέννησης και του θανάτου· να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας και να πράξουμε την σπουδαιότερη πράξη υιικής αφοσίωσης, που είναι να απελευθερώσουμε τους γονείς μας από τις συνθήκες της γέννησης και του θανάτου. Για να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε την καθοδήγηση του Βούδα, η οποία δεν είναι μια διαδικασία εννοιολογική, αλλά είναι μια άσκηση με ξεκάθαρες οδηγίες.

Για να επωφεληθούμε από τις διδασκαλίες και την παρουσία του λάμα, το σημαντικό είναι το κίνητρό μας· αν είσαι ειλικρινής, τότε ο νους σου θα είναι γαλήνιος. Ο ειλικρινής νους δεν εμπλέκεται σε άσκοπη δραστηριότητα. Το να έχεις άσκοπες σκέψεις στον νου σου όταν παρακολουθείς την διδασκαλία, θα ακούσεις μόνο ένα μικρό κομμάτι της διδασκαλίας. Το υπόλοιπο απ’ αυτό που πιστεύεις ότι άκουσες, θα το επινοήσεις με τη δική σου ερμηνεία σύμφωνα με ό,τι πιστεύεις ότι άκουσες. Μόνο με έναν ήσυχο και ειλικρινή νου θα μπορέσεις να ακούσεις την διδασκαλία ολόκληρη, χωρίς να αποσπάσαι από τις άσκοπες δραστηριότητες ενός πολυάσχολου νου, ο οποίος θα προκαλέσει ανάδυση από εννοιολογικές γνώμες και αντίστοιχα συναισθήματα.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε έναν νου απαλλαγμένο από άσκοπες σκέψεις; Γιατί όταν έχεις άσκοπες σκέψεις στον νου σου, το επόμενο θα είναι η περιέργεια, και όπου υπάρχει περιέργεια ο νους σου αποσπάται. Η μόνη περιέργεια που θα πρέπει να έχεις στον νου σου είναι πώς μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου – και αυτό έρχεται από την διδασκαλία του Βούδα.

Όλες οι ασκήσεις των διδασκαλιών του Βούδα, δεν έχουν να κάνουν με κάτι από έξω, έχουν να κάνουν με την αποκάλυψη της πραγματικής σου φύσης. Δεν έχουν να κάνουν με το να πείσεις τους άλλους μ’ αυτό που κάνεις, αλλά με την ίδια την άσκηση.

Για να ακούσετε αυτή και άλλες Ακουστικές Διδασκαλίες, η να τις κατεβάσετε ως MP3, παρακαλώ επισκεφτείτε το Ακουστικές Διδασκαλίες από τον Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Γυρίσματα της Ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε» στην Ινδία

Αυτό το έργο ξεκίνησε όταν του δόθηκε η άδεια του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από την μακαριστή Αυτού Αγιότητα Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2018

Η κύρια παύση στο πρόγραμμα ταξιδιών του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήρθε το καλοκαίρι, όπου αφιέρωσε εννέα βδομάδες καθοδηγώντας την Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία, όπου μαζεύτηκαν μαθητές από όλον τον κόσμο για να συμμετάσχουν σ’ αυτήν.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate το 2017

Σε όλο το 2017 ο Σεβ. Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διδάσκοντας σε όλο το κόσμο και προσφέροντας μια Θερινή Απομόνωση διάρκειας εννέα εβδομαδών.

Περισσότερα...

Τα τελευταία νέα σχετικά με την ταινία Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η καινούργια έκδοση

Το έργο της μετάφρασης των Θιβετανών διαλόγων της ταινίας στα Αγγλικά, Κινέζικα, και σε άλλες γλώσσες τρέχει πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2016

Το 2016 ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε συνέχισε να υποστηρίζει τους μαθητές του Pathgate διατηρώντας ένα πλήρες πρόγραμμα ταξιδεύοντας και διδάσκοντας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα...

Το Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών

Οι μαθητές στην Ελλάδα θα επωφεληθούν από την Ελληνική έδκοση του Ντι Τζι Γκουέϊ στα ελληνικά - Οδηγίες για να Είστε Ακόλουθος των Σοφών.

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε Εισήλθε στην Παρινιρβάνα

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, ο περίφημος Διδάσκαλος Ντζόνγκτσεν της παράδοσης Νυίνγκμαπα, πέρασε στην Παρινιρβάνα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στις 15 Οκτωβρίου 2016 ...

Περισσότερα...

Το Πρόγραμμα των Τελετών Νιρβάνα για την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε προτού περάσει στην Παρινιρβάνα, αναζητήθηκε καθοδήγηση από την ΑΑ τον Ντοντρούπτσεν Ρίνποτσε σχετικά με την οργάνωση της Τελετής Νιρβάνα...

Περισσότερα...

Η Τελευταία Διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε άφησε ένα γράμμα στην κόρη της ανιψιάς του προτού περάσει στην Παρινιρβάνα. Το γράμμα αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η τελευταία διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε.

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate κατά το 2015

Καθ' όλο το 2015 ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε ακαταπόνητα το πρόγραμμα των Διδασκαλιών και την υποστήριξη των πολλών μαθητών του ανά τον κόσμο...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τσάντραλ Σάνγκυε Ντόρτζε Ρίνποτσε εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα στο Ιανγκλέσο του Νεπάλ στις 31 Δεκεμβρίου 2015 και παρέμεινε σε Τούκνταμ (βαθύ διαλογισμό) εώς τις 5 Ιανουαρίου 2016....

Περισσότερα...

Η ΑΑ ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Κυάμπτζε Τάλκουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε (1926-2015), ο Πνευματικός Αρχηγός της παράδοσης Νυίνγκμαπα, εισήλθε στην Μαχαπαρινιρβάνα (Τούκνταμ), το τελικό διαλογιστικό στάδιο πριν την είσοδο στην νιρβάνα, στις 23 Δεκεμβρίου 2015 στην Μποντ Νγκάγια της Ινδίας, όπου επρόκειτο να παρακολουθήσει το Νύινγκμα Μόνλαμ Τσένμο...

Περισσότερα...

Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

Καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την εκ νέου επεξεργασία της ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε, μια νέα ταινία μικρού μήκους «Η Δημιουργία της Ταινίας Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε», και ένα νέο επίσημο τρέϊλερ είναι τώρα διαθέσιμα στο κοινό μέσω του Θεάτρου του Ντάρμα...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate του 2014

Το 2014 είδαμε την ενθρόνιση της Αυτού Αγιότητας του Τέταρτου Πένορ Ρίνποτσε Ντρουμπγουάνγκ Μίτζιουρ Ντέτσεν Γκάργουανγκ Ζίλνον Ντόρτζε την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο για να διαδίδει τη φιλεύσπλαχνη δραστηριότητα των Βουδών, δίνοντας διδασκαλίες και στην Ιαπωνία...

Περισσότερα...

Ενημέρωση: Η Ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξη που λάβαμε στην έκκληση της Μονής Ναμντρολίνγκ για Οικονομική Βοήθεια του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β. Συγκεντρώθηκαν σχεδόν £7.000, αλλά απέχουμε πολύ από τον στόχο της συγκέντρωσης του ποσού...

Περισσότερα...

Σημαντική Ανακοίνωση για Προσφορά Μακροζωίας για τον Γιάνγκσι Ρίνποτσε

Η διεύθυνση της Μονής Ναμντρολίνγκ στην Ινδία απευθύνουν επίσημη έκκληση στην ανά τον κόσμο κοινότητα των μαθητών Παλυούλ να υποστηρίξουν ένα Μεγάλο Τένσουγκ (προσφορά μακροζωίας)...

Περισσότερα...

Το Ντάρμα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέφτηκε την Ιαπωνία τον Απρίλιο 2014, δίνοντας διδασκαλίες στο Ναγκάνο και στο Τόκυο...

Περισσότερα...

Έκκληση για Οικονομική Βοήθεια για το Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Β στην Ινδία

Η διεύθυνση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ ζητούνται βοήθεια για οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία...

Περισσότερα...

Η Ενθρόνιση του Τέταρτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την ευοίωνη ημέρα του Τσόκορ Ντούτσεν, έγινε η ενθρόνιση του Πέμα Νόρμπου Γιάνγκσι Ρίνποτσε – της ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Τρίτου Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε – στην Μητρική Μονή Παλυούλ...

Περισσότερα...

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση Πόρων για την Ενίσχυση του Προγράμματος Εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους μαθητές και φίλους του Ινστιτούτου Pathgate οι οποίοι υποστήριξαν τις προσπάθειες για την συγκέντρωση πόρων για προληπτικές εξετάσεις και πρόγραμμα εμβολιασμού για την Ηπατίτιδα Β στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ...

Περισσότερα...

Νέα Έκδοση της Ταινίας για τη Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε

“Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε” είναι μια ταινία 10 ωρών στην Θιβετανική γλώσσα σε 15 κεφάλαια που έγινε υπό την διεύθυνση της Αυτού Αγιότητας του Μακαριστού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2013

Για να διαβάζετε μια ανασκόπηση των δρστηριοτήτων του Ισντιτούτου Pathgate και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο 2013, διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερα...

Προσευχή για την Μακροβιότητα του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε (Γιάνγκσι Ρίνποτσε)

Κατόπιν των χαρμόσυνων νέων ότι αναγνωρίστηκε το Γιάνγκσι (ενσαρκωμένο ον) της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, η Αυτού Αγιότητα ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε συνέθεσε μια Προσευχή Μακροβιότητας για την ενσάρκωση του Κυάμπτζε Ντρούμπουανγκ Πένορ Ρίνποτσε...

Περισσότερα...

Επίσημη Αναγγελία της Αναγνώρισης της Ενσάρκωσης της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ανακοίνωσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, ότι η ενσάρκωση της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε επαναγεννήθηκε στο Θιβέτ...

Περισσότερα...

Τα Ιερά Λείψανα της ΑΑ του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβε χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού ημερολογίου (23 Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες αφοσιωμένοι από όλο τον κόσμο...

Περισσότερα...

Ο Ιστότοπος του Pathgate τώρα και στα Ρουμανικά

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται τακτικά την Ρουμανία για διδασκαλίες από τον Ιούνιο του 2011. Προς όφελος των πολλών Ρουμάνων μαθητών και ακολούθων του, έχει δημιουργηθεί ένας ιστότοπος του Pathgate στην ρουμανική γλώσσα...

Περισσότερα...

Η Επετειακή Τελετή Προσευχών για την Αυτού Αγιότητα

Τελετές προς τιμήν της Επετείου της Παρινιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έλαβαν χώρα φέτος στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία επίσης και σε όλα τα κέντρα Παλυούλ ανά τον κόσμο....

Περισσότερα...

Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε σε πέντε ακόμα γλώσσες

 

‘Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε’, μια ταινία που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι διαθέσιμη σε πέντε ακόμα γλώσσες...

Περισσότερα...

Αποτέφρωση του Κουντούνγκ της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η Διεύθυνση του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ αποφάσισε η αποτέφρωση του Κουντούνγκ (Αγίου Σώματος) της Αυτού Αγιότητας του Ντρούμπουανγκ Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε να λάβει χώρα την 13η μέρα του τέταρτου μήνα του Θιβετανικού Ημερολογίου (23η Μαΐου 2013) στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στη νότια Ινδία...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων του Pathgate μέσα στο 2012

 

Το 2012 ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Ινστιτούτο Pathgate. Δείτε την ανασκόπηση των ποικίλων δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate to περασμένο έτος...

Περισσότερα...

Δια-Θρησκευτική Φιλία στην Ελλάδα

 

Κατά την διάρκεια πολλών μηνών το 2012, ένας τέως Αρχιεπίσκοπος της Παλαιάς Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας και μοναχός της Καμαλντολινής Εκκλησίας της Τάξης του Αγίου Βενέδικτου, ο Σεβ. Μονσινιόρ Δρ. Γεώργιος Παπαθανασίου, είχε τακτική επαφή με το Κέντρο Ντάρμα του Pathgate στη Αθήνα...

Περισσότερα...

Η επιτυχία της Έκκλησης για οικονομική βοήθεια στο Νοσοκομείο Τσέπαλ Τόπκυεντ

 

Έχουμε τη χαρά να πληροφορήσουμε τους φίλους μας και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο ότι το ποσόν που συγκεντρώθηκε για το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ στη Ινδία ανέρχεται σε 400.000$ περίπου...

Περισσότερα...

Καινούργια Αίθουσα Διαλογισμού στο Κέντρο Ντάρμα του Pathgate του Σύδνεϋ

 

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες στην μόλις ολοκληρωμένη αίθουσα διαλογισμού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να έχει συγκεντρωθεί από την τοπική σάνγκα...

Περισσότερα...

Μετάδοση ολόκληρου του έργου του Μίπαμ Ρίνποτσε στη Μποντ Γκάγια το 2013

Η Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ ΡίνποτσεΗ Εξοχότητά του ο Κυάμπτζε Σέτσεν Ράμπτζαμ Ρίνποτσε αποδέχτηκε ευγενώς την πρόσκληση του Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Παράδοσης Νγκάγκυουρ Κάμα (NKTPA) να απονείμει μύηση ολοκλήρου του έργου του Τζάμγκον Μίπαμ Ρίνποτσε της Παράδοσης Νυίνγκμα, την οποία θα ακολουθήσει η πλήρης προφορική μετάδοση του έργου και στο τέλος του συμβάντος θα ακολουθήσει και μύηση μακροζωίας...

Περισσότερα...

Επείγουσα Έκκληση για Οικονομική Ενίσχυση του Νοσοκομείου Τσέπαλ Τόπκυεντ

Μια επείγουσα έκκληση για οικονομική ενίσχυση ξεκίνησε για να σωθεί το Νοσοκομείο Ναμντρολίνγκ Τσέπαλ Τόπκυεντ, το οποίο κινδυνεύει να κλειστεί από την Ινδική κυβέρνηση...

Περισσότερα...

Εγκαίνια της Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού στην Ινδία

 

Η τελετή των εγκαινίων μιας νέας "Δεξαμενής Αποθήκευσης Νερού" η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Συμμετοχής Pathgate τελέστηκε από τον Σεβ. Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε oστις 19 Αυγούστου στο Μοναστήρι Παλυούλ Τσοκορλίνγκ στο Bir...

Περισσότερα...

Η Θερινή Απομόνωση του Pathgate 2012

 

Η Θερινή Απομόνωση του Ινστιτούτου Pathgate 2012 προσέλκυσε μαθητές από μέρη όπως η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Άπω Ανατολή. Αποτελούμενο από οκτώ ξεχωριστές απομονώσεις, διήρκεσε οκτώ εβδομάδες κατά την διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου στο Pathgate Dharma Centre στο Newcastle upon Tyne, της Αγγλίας...

Περισσότερα...

Το Πασχάλινο Σχολείο του Pathgate 2012

 

Στη Πασχάλινη Απομόνωση του Pathgate 2012, το οποίο έγινε από τις 6 μέχρι τις 11 Απριλίου, συμμετείχαν μαθητές που ταξίδεψαν από χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία...

Περισσότερα...

Επέτειος Τελετή για την Α.Α. τον Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε

The Anniversary Puja for HH Pema Norbu Rinpoche took place this year from 22nd - 24th March in Namdroling Monastery in India...

Περισσότερα...

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είναι ο Νέος Επικεφαλής των Νυίνγκμαπα

Ο Κυάμπτζε Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, ο οποίος είναι κάτοχος του θρόνου του Μοναστηριού Ντόρτζε Ντρακ, και η κεφαλή της γενεαλογίας των Βόρειων Θησαυρών, έχει γίνει Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού...

Περισσότερα...

Η Παλυούλ ανθεί στην Αυστραλία

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία προσφέροντας Νταρμικές Διδασκαλίες σε μαθητές που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν την Διδασκαλία του Βούδα. Η παρουσία του εκεί πρόσφατα συνέπεσε με πολλών δασκάλων που ανήκουν στην ίδια γενεαλογία της παράδοσης Παλυούλ...

Περισσότερα...

Το Πέρασμα του Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ

 

Ο Τσάκζοντ Λάμα Λόμπσανγκ Τσόπελ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν προσωπικός βοηθός και γραμματέας της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε απεβίωσε στην Ινδία το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 4.30πμ...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις εργασίες Ανοικοδόμησης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ

Οι εργασίες συνεχίζονται για το κτίσιμο μιας ευρύχωρης νέας επέκτασης του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας...

Περισσότερα...

Φαγητό του Ντάρμα στην Κουζίνα του Pathgate

 

Η προετοιμασία των γευμάτων στην Κουζίνα του Pathgate προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να εφαρμόσουν την οδηγία του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να καλλιεργήσουν την διαρκή επίγνωσή τους μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και να μιλάνε λιγότερο, να χαμογελάνε περισσότερο και να είναι μειλίχιοι...

Περισσότερα...

Ανασκόπηση των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Pathgate του 2011

 

Μέσα από την ευλογία της γενεαλογίας, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχισε να διαδίδει την Βουδιστική Διδασκαλία και να υποστηρίζει Νταρμικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο κατά την διάρκεια του 2011...

Περισσότερα...

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011

 

Η Χειμερινή Απομόνωση του Pathgate 2011 έλαβε την μορφή μιας απομόνωσης της Σπουδής πάνω στα Θεμέλια του Κλασικού Ιατρικού Τσι Κουνγκ...

Περισσότερα...

Η Ετήσια Μετάδοση Νγκάγκυουρ Κάμα στη Μποντγκάγια το 2012

Η Αυτού Εξοχότητα ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε ευσπλαχνικά αποδέχτηκε την πρόσκληση του Συλλόγου για Διατήρηση της Νγκάγκυουρ Κάμα Παράδοσης (NKTPA)  να μεταδώσει την μύηση τουf Κάγκιε Ντέσεγκ Ντούπα (Οι Οκτώ Χερούκα ως η Συνάθροιση όλων των Βουδών)...

Περισσότερα...

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε εισήλθε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 80 ετών

Ο Ντούνγκσε Τίνλεϊ Νόρμπου Ρίνποτσε, διακεκριμένος δάσκαλος της Γενεαλογίας Νυίνγκμα εισήλθε στην Παρινιρβάνα στις ΗΠΑ στις 27 Δεκεμβρίου του 2011…

Περισσότερα...

Το Ινστιτούτο Pathgate Προσφέρει Χριστουγεννιάτικη Χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε φέρνει Χριστουγεννιάτικη χαρμοσύνη στους Άστεγους του Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Η Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Malkhaz Songulashvili στο Ινστιτούτο Pathgate

 

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Βαπτιστών της Γεωργίας στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας, Η Εξοχότητά Του ο Malkhaz Songulashvili επισκεύτηκε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στα τέλη Νοεμβρίου σε μια διερευνιτική αποστολή για να μάθει περισσότερα σχετικά με το Βουδισμό...

Περισσότερα...

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του Pathgate στο Σύδνεϋ

 

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη  Αυστραλία , ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, τέλεσε μια Τελετή Τσε Ταρ και παρακολούθησε την πρόοδο της οικοδόμησης του νέου ναού του Κέντρου Ντάρμα του Pathgate στο Σύδνεϋ...

Περισσότερα...

Η Ευλογία της Τάρα Νικάει το Σύνδρομο Ντάουν

 

Φέτος τον Μάρτιο ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε ένα αίτημα καθοδήγησης από μια Αυστραλή μαθήτριά του η οποία διένυε την δέκατη τρίτη εβδομάδα εγκυμοσύνης. Αυτή και ο σύζυγός της ήταν πανικοβλημένοι από τα αποτελέσματα του υπέρηχου του εμβρύου...

Περισσότερα...

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε δίνει Ενδυνάμωση στους Μαθητές του Pathgate στη Σιγκαπούρη

 

Η Αυτού Αγιότης Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, ο 12ος Κάτοχος του Θρόνου της Γενεαλογίας Παλιούλ ήταν στην Σιγκαπούρη το Νοέμβριο όπου η επίσκεψή του συνέπεσε με μια από τις τακτικές επισκέψεις του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη χώρα....

Περισσότερα...

Οικογενειακή Σύναξη στη Σαγκάη

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε παραβρέθηκε πρόσφατα σε μια οικογενειακή σύναξη στην Κίνα και συναντήθηκε με αρκετά μέλη της οικογένειας στη Σαγκάη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του έδωσε κατόπιν αιτήματος διδασκαλίες του Ντάρμα και Καταφύγιο σε τοπικούς μαθητές...

Περισσότερα...

Το Pathgate Προσφέρει Δεξαμενή Νερού στο Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ

 

Μετά από αίτημα από το Μοναστήρι Palyul Choekhorling στο Μπερ, στην Ινδία στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε η σάνγκα του Pathgate στη Σιγκαπούρη συγκέντρωσε τα απαραίτητα χρήματα για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της δεξαμενής νερού στο μοναστήρι...

Περισσότερα...

Δια-θρησκευτική Ομιλία στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καλεσμένος στην Εκκλησία των Μεθοδιστών Allen Memorial στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, όπου μίλησε για τον κοινό στόχο που μοιράζουν οι ακόκολουθοι διάφορων θρησκείων:  μεταμόρφωση της καθημερινής δραστηριότητας σε ζωντανής δράσης αγάπης...

Περισσότερα...

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 88 ετών

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε, ο οποίος υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού από το 2010, πέρασε στην Παρινιρβάνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2011...

Περισσότερα...

Ενημέρωση σχετικά με την έκκληση του Ταμείου Ανακούφισης Λιμού στην Ανατολική Αφρική

 

Καθώς η ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής  συνεχίζεται, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την λιμοκτονία. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνεχίζει να βλέπει αυτή την ανθρώπινη καταστροφή ως προτεραιότητα επείγουσας προσοχής...

Περισσότερα...

Το Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους Άστεγους

 

Το Ιστιτούτο Pathgate προσφέρει φιλία και τρόφιμα στους μοναχικούς και στους άστεγους στο Newcastle upon Tyne στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Μαθητές από 24 Χώρες παρακολουθούν τις Θερινές Απομονώσεις του Pathgate

 

Μαθητές από 24 χώρες παρακολούθησαν επτά ξεχωριστές Απομονώσεις στην φετινή Θερινή Απομόνωση του Pathgate στην Αγγλία...

Περισσότερα...

Έναρξη Απομόνωσης στο Kunzang Yoedseling στο Μπουτάν

 

Ενώ η Θερινή Απομόνωση του Pathgate έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο στην πόλη του City of Newcastle upon Tyne της Αγγλίας, μια ξεχωριστή απομόνωση ξεκίνησε επίσης για τους Νταρμικούς φίλους του  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Εστία Απομόνωσης Kunzang Yoedseling στο Πάρο του Μπουτάν...

Περισσότερα...

Νέα Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ρουμανία, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, σε απάντηση των αιτημάτων των τοπικών σπουδαστών, δημιουργήθηκε μια Ομάδα Μελέτης του Pathgate στο  Βουκαρέστι...

Περισσότερα...

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε Επισκέπτεται την Αρχαία Πρωτεύουσα της Ολλανδίας

 

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε αρκετές διδασκαλίες σχετικά με το Διαλογισμό, την εφαρμογή του Ντάρμα και το Βουδιστικό Ιατρικό Τσι Κονγκ...

Περισσότερα...

Δεύτερη Επέτειος Εορτασμού της Παρανιρβάνα της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε

 

Η δεύτερη Επετειακή Τελετή στη μνήμη της Παρανιρβάνα της Α.Α. του Πένορ Ρίνποτσε έλαβε χώρα στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ στην Ινδία για πέντε μέρες από τις 2 Απριλίου (29η μέρα του 1ου Θιβετανικού Σεληνιακού Μήνα)...

Περισσότερα...

Ενθρόνιση των Κένπο και των Ντόρτζε Λόπον στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Θερμά συγχαρητήρια στους 137 Νταρμικούς αδελφούς του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ  στην Ινδία οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα τον βαθμό του  Κένπο  και Βατζρατσάρυα...

Περισσότερα...

Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων

Μια νέα προσθήκη στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Pathgate είναι η εξής: ‘Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων’, όπου μπορείτε να βρείτε τις προσεχείς ημερομηνίες ασκήσεων και επετείων του Θιβετανικού Βουδιστικού ημερολογίου...

Περισσότερα...