Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Η Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Malkhaz Songulashvili στο Ινστιτούτο Pathgate

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με την Εξοχότητά Του ο Malkhaz Songulashvili στο Pathgate Dharma Centre στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Βαπτιστών της Γεωργίας στην περιοχή του Καυκάσου της Ευρασίας, Η Εξοχότητά Του ο Malkhaz Songulashvili επισκεύτηκε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στα τέλη Νοεμβρίου σε μια διερευνιτική αποστολή για να μάθει περισσότερα σχετικά με το Βουδισμό. Για δύο μέρες ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είχε ανεπίσημες συζητήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο και αντάλλαξαν τις βαθύτερες γνώσεις τους πάνω σε διαφορετικά θέματα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε απάντησε σε μια γκάμα ερωτημάτων του Αρχιεπισκόπου τα οποία κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η αγάπη και η συμπόνια, η ανάπτυξη της σοφίας, η αρχές της μοναστικής παράδοσης στο Βουδισμό, ο ρόλος του δασκάλου, και η ανάπτυξη του Βουδισμού ανά τον κόσμο. Και οι δύο μοιράστηκαν την κοινή αναγνώριση ότι το θεμέλιο της πνευματικής πρακτικής αρχίζει από την καλλιέργεια της καλοσύνης, και η αληθινή γνώση έρχεται μόνον ως αποτέλεσμα της άμεσης εμπειρίας της άσκησης στην πράξη αντί της εντρύφησης σε εννοιολογικές εικασίες χωρίς πράξη.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και Η Εξοχότητά Του ο Malkhaz Songulashvili με τον Ηγούμενο Ιερά Maurice Simmons του Καθεδρικού Ναού του Durham

Για να μπορέσει ο Αρχιεπίσκοπος Malkhaz Songulashvili να πάρει μια ιδέα αυτών που η βορειοανατολική Αγγλία έχει να προσφέρει, εκδρομές σε διάφορα μέρη άξια ενδιαφέροντος κανονίστηκαν. Οι εκδρομές περιελάμβαναν δείπνο σε ένα εστιατόριο το οποίο στεγάζεται στα οικήματα μιάς πρώην Μονής που ιδρύθηκε το 1239 μχ, και μια περιήγηση στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Durham, που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και χρονολογείται από το 1093 μχ και φημίζεται ως ο μόνος καθεδρικός στην Αγγλία που διατηρεί σχεδόν στο ακέραιο τον αυθεντικό νορμανδικό ρωμανικό ρυθμό στην αρχιτεκτονική του.

 

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε δίχνει στην Εξοχότητά Του τα Τάνγκα στο Pathgate Dharma Centre

Το τελευταίο του βράδυ στην βορειοανατολική Αγγλία, ο Αρχιεπίσκοπος επισκεύτηκε το τοπικό Κέντρο Ντάρμα του Pathgate και κατόπιν πρόσκλησης του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έδωσε μια ομιλία στους μαθητές . Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε καταρχήν την βαθιά του ευγνωμοσύνη για την θερμή φιλοξενία που δέχτηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του περιγράφοντας πόσα πολλά έμαθε και πόσο βαθιά εμπλουτίστηκε από την επαφή του με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε με τους μαθητές την προσωπική του εμπειρία στο ταξίδι του ως χριστιανός ιερέας. Ενθάρρυνε τους μαθητές να εγκαταλείψουν την βολή τους και να νοιαστούν για την ευρύτερη ανθρώπινη οικογένεια και όχι μόνον εκείνους που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη θρησκεία ή έθνος. 'Οταν τελείωσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ο Λάμα Ντρόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε υπενθύμισε στους μαθητές ότι είμαστε εμείς που διαχωρίζουμε τους εαυτούς από τους άλλους βάζοντας ταμπέλες στους άλλους, επικρίνοντάς τους, και μέσα από την επιθυμία μας να ασκούμε έλεγχο, δημιουργούμε συγκρούσεις μέχρι και πόλεμο στην πορεία.

Crystal lotus gift

Στο συμπόσιο που δόθηκε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου την προηγουμένη της αναχώρισής του, ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε ένα μεγάλο κρυστάλλινο λωτό κηροπήγιο στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ως ενθύμιο της φιλίας τους. Κατόπιν προσκάλεσε το Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στη Γεωργία και εξέφρασε την ευχή ο χρόνος που πέρασαν μαζί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ τους.