Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Αποστολή Γυρισμάτων στο Νεπάλ για την Ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε»

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με τον Τούπτεν Λόντεϊ Γκόνπο

Ως ένας από τους μοναχούς του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με κατάρτιση στα ψηφιακά εφέ, εργάζομαι αποκλειστικά για την ψηφιακή επεξεργασία της ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε». Υπάρχουν πολλές δραματοποιημένες σκηνές που πρέπει να αναπαραχθούν στην ταινία, όπως όταν ο Βασιλιάς του Ζαχόρ και οι υπουργοί του επιχειρούν να κάψουν ζωντανό τον Γκούρου Ρίνποτσε και ο Γκούρου Ρίνποτσε μεταμορφώνει την φωτιά σε μια τεράστια λίμνη γεμάτη με λωτούς. Υπάρχουν επίσης σκηνές όπου ο Γκούρου Ρίνποτσε πετάει στον ουρανό.

Για να πετύχουμε αυτού του είδους τις σκηνές με πειστικό τρόπο, χρειάζεται να αναπαραστήσουμε μια τρισδιάστατη ψηφιακή εκδοχή του κεφαλιού και του σώματος του Γκούρου Ρίνποτσε. Αυτή η τεχνική, η οποία ονομάζεται Ψηφιακά Αντίτυπα, χρησιμοποιείται στις περισσότερες μοντέρνες Χολυγουντιανές ταινίες δράσης. Τα Ψηφιακά Αντίτυπα χρησιμοποιούνται συνήθως όταν η σκηνή είναι πολύ επικίνδυνη ή υψηλού ρίσκου για την χρησιμοποίηση κασκαντέρ. Ένα ζωτικής σημασίας μέρος της διαδικασίας δημιουργίας ενός Ψηφιακού Αντίτυπου είναι η λήψη πολλών φωτογραφιών από διαφορετικές οπτικές γωνίες γύρω από το κεφάλι του ηθοποιού. Με την βοήθεια λογισμικού, μπορούμε λοιπόν να χτίσουμε μια τρισδιάστατη ψηφιακή εκδοχή του κεφαλιού του Γκούρου Ρίνποτσε.

Όταν συμβουλευτήκαμε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για το πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό εφόσον δεν είχαμε επαφή με τον Κένπο που έπαιξε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε στην ταινία, σήκωσε αμέσως το τηλέφωνό του και κάλεσε τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο οποίος είχε παίξει στην αρχική ταινία. Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση να ταξιδέψω στο Κατμαντού μετά από δύο βδομάδες ώστε να μπορέσω να βγάλω αυτές τις φωτογραφίες των χαρακτηριστικών του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είναι τώρα 20 χρόνια μεγαλύτερος από όταν είχε παίξει τον ρόλο, οπότε έπρεπε να επεξεργαστούν ψηφιακά οι φωτογραφίες έτσι ώστε το πρόσωπό του να φαίνεται και πάλι 20 χρόνια νεότερο.

Έφτασα στο Κατμαντού στις 8 Μαϊου του 2019, όπου με υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου είχε δώσει μια γενναιόδωρη προσφορά να δώσω στον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ κατά την άφιξή μου στο κέντρο απομόνωσής του.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στη σπηλία Ασούρα, στο Πάρπινγκ

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γεννήθηκε το 1965, στα βουνά γνωστά ως η κρυφή χώρα του Γκούρου Ρίνποτσε, και που λέγεται Μπέγιουλ Γιόλμο Γκάνγκρα. Από τα έξι του χρόνια έζησε, εκπαιδεύτηκε και πήρε καταφύγιο από μεγάλους δασκάλους όπως ο Κούνζανγκ Γιέσε Ρίνποτσε, ο Γκεν Ρίγκντζιν Ρίνποτσε, η Α. Α. Ντούτντζομ Ρίνποτσε, η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, και η Α. Α. Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε. Έμεινε σε απομόνωση σε διάφορα ιερά μέρη, όπως στις σπηλιές που χρησιμοποίησε ο Γκουρού Ρίνποτσε και ο Μιλαρέπα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ πήγε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στην Νότια Ινδία, όπου και χειροτονήθηκε από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε. Ολοκλήρωσε τις εννιάετες σπουδές του στο Σέντρα των Νυίνγκμα με αριστεία. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε τον ενθρόνισε ως Κένπο στο Ναμντρολίνγκ με διδακτορικό στην Βουδιστική φιλοσοφία, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε δίδασκε στο Ναμντρολίνγκ για πολλά χρόνια.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου επέτρεψε να μείνω μαζί του στην κατοικία του. Το πρώτο βράδυ μαζί, μιλήσαμε για τις τοποθεσίες στο Νεπάλ οι οποίες είναι στην ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Προκειμένου να κάνω την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρόνου μου στο Νεπάλ, θα κινηματογραφούσαμε τις αυθεντικές τοποθεσίες και σπηλιές στις οποίες έκανε άσκηση ο Γκούρου Ρίνποτσε, ώστε να τις συμπεριλάβουμε στην καινούργια έκδοση της ταινίας. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και εγώ διατρέξαμε τα σχετικά μέρη στην αρχική ταινία. Ήταν σε θέση να μου δείξει που ήταν οι πραγματικές τοποθεσίες και με ενημέρωσε ότι θα με βοηθούσε να επισκεφτώ και να κινηματογραφήσω αυτά τα μέρη.

Του έδειξα την πρόοδο και την δουλειά που είχαμε κάνει μέχρι τώρα στην ταινία. Μου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά και πως υπηρετεί τις επιθυμίες της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, μια αίσια και θαυμάσια δουλειά. Μου εξήγησε ότι αν κανείς εργάζεται στην ταινία από την καρδιά του, δεν διαφέρει από το να κάνεις απομόνωση, γιατί υπηρετούμε την ιστορία της ζωής του Γκούρου Ρίνποτσε.

Η βασική επιθυμία της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε ήταν να μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει τον Γκούρου Ρίνποτσε με τον ορθό τρόπο και να αντιληφθεί την ιστορία της ζωής του Γκούρου Ρίνποτσε. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Ντάρμα μπορούν να αναφερθούν σε βιβλία, αλλά δεν είναι εύκολο για τους υπόλοιπους που δεν έχουνε έρθει σε επαφή με το Ντάρμα να τα κατανοήσουν. Φτιάχνοντας μια ταινία, το κάνει πολύ πιο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εντυπωσιάστηκε με την ποιότητα της ταινίας και με την δουλειά της ψηφιακής αποκατάστασης που έχουμε κάνει έως τώρα, σημειωτέων ότι δεν έχουνε προστεθεί ακόμα τα νέα οπτικά εφέ. Είπε ότι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που έβλεπε τέτοιο επίπεδο ποιότητας στην ταινία.

Μου έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την αρχική ταινία. Η ταινία ξεκίνησε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ όταν μια ομάδα απόφοιτων του Σέντρα ήθελε να κάνει κάτι ώστε να ξεπληρώσει την καλοσύνη του Σέντρα. Η ιδέα τους ήταν να μαζέψουν μια συμβολική χρηματική προσφορά και να προσφέρουν τάνγκα και αγάλματα, οπότε προγραμμάτισαν να δώσουν μια ζωντανή παράσταση για τον Γκούρου Ρίνποτσε και να μαζέψουν χρήματα κατά την διάρκεια της παράστασης. Μίλησαν με την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, τους είπε ότι ήταν ένα σημαντικό έργο και ότι θα προσφέρει την οικονομική υποστήριξη που θα χρειαστεί ώστε να ανεβάσουν την θεατρική παράσταση.

Πριν να ανεβάσουν την θεατρική παράσταση μάζεψαν πληροφορίες για την ιστορία του Γκούρου Ρίνποτσε από περίπου 100 διαφορετικές πηγές και τις συγκεντρώσανε σε ένα μεγάλο βιβλίο.

Αρχικά, ο Κένπο Τσόγκυε Ρίνποτσε από το Μπουτάν έπαιξε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε, αλλά αργότερα, πρεσβύτερα μέλη της Διοίκησης του Ναμντρολίνγκ αποφάσισαν ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έπρεπε να υποδυθεί τον ρόλο, για τις ανάγκες του οποίου απομνημόνευσε εκατοντάδες σελίδες σεναρίου. Υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, η θεατρική παράσταση έλαβε χώρα στην τελετή του Μόνλαμ Τσένπο στην Μποντιγκάγια. Κατασκευάσανε μια μεγάλη θεατρική σκηνή στο χώρο του Καλατσάκρα και εκτέλεσαν την παράσταση μέσα σε 6 νύχτες από τις 7 έως τις 11 το βράδυ. Παρευρέθηκε η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε καθώς και πολλοί Ρίνποτσε, Λάμα, μοναχοί και 120,000 μέλη του κοινού.

Μετά από αυτό πολλοί ζήτησαν από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε να μετατραπεί σε ταινία. Ως αποτέλεσμα, υπό την καθοδήγηση της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, τα γυρίσματα και οι ηχογραφήσεις διήρκησαν δύο χρόνια σε τοποθεσίες γύρω από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήταν αυτός ο οποίος λάμβανε ανά τακτά χρονικά διαστήματα οδηγίες και καθοδηγήσεις για το περιεχόμενο της ταινίας, απευθείας από την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε.

Η Στούπα Μπουντανάθ

Όταν ολοκληρώθηκε η ταινία και σε μία επίσκεψη πίσω στο Νεπάλ, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε επισκέφτηκε τον Τσάτραλ Ρίνποτσε ο οποίος ήταν πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι είχαν κάνει πολύ καλή δουλειά, και ότι για τους περισσότερους, το μέσο αυτό είναι πολυτιμότερο από ένα βιβλίο του Ντάρμα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου με άγγιξε η ταπεινοφροσύνη του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Ενώ συζητάγαμε πιθανές τοποθεσίες γυρισμάτων, αντιλήφθηκα το εύρος της γνώσης του για τα τοπία του Νεπάλ και την κατανόησή του όσο αφορά τα ποιά μέρη ήταν οι αυθεντικές σπηλιές που χρησιμοποίησε ο Γκούρου Ρίνποτσε και πώς αυτά τα μέρη εντάσσονταν στο πλαίσιο της ταινίας.

Κατοικεί σε μια περιοχή του Κατμαντού η οποία ονομάζεται Μπούντα, ένα πεντάλεπτο περπάτημα από τη Στούπα του Μπουντανάθ, η οποία αναφέρεται στην ταινία, και πρότεινε να κινηματογραφήσουμε εκεί.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε πρότεινε να κινηματογραφήσουμε στο Πάρπινγκ. Ωστόσο δεν είναι όλες οι σπηλιές του Πάρπινγκ σπηλιές στις οποίες ασκήθηκε ο Γκούρου Ρίνποτσε. Το Πάρπινγκ έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα του Γκούρου Ρίνποτσε στον κόσμο, αρκετά μοναστήρια, ναούς και κέντρα απομόνωσης, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Απομόνωσης Παλγιούλ.

Η σπηλιά Γιανγκλέσο, στο Παρπίνγκ

Η σπηλιά του Γιανγκλέσο είναι η σπηλιά όπου ο Γκούρου Ρίνποτσε επισυσσώρευσε και επίτευξε την πραγμάτωση. Μπροστά στην σπηλιά έχει κατασκευαστεί από τότε ένας Ινδουιστικός Ναός. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ εξήγησε ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε είναι ένας εκ γενετής Βούδας, δεν χρειάζεται να ασκηθεί και να πραγματοποιήσει την πραγμάτωση. Εξασκούτανε ώστε να δώσει το παράδειγμα το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε, ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεις την φώτιση. Όταν εξασκούταν ο Γκούρου Ρίνποτσε, αφαίρεσε όλα τα εμπόδια μέσω της άσκησης του Βατζρακιλάγια και πραγματοποίησε την κατάσταση του Μαχαμούντρα.

Είσοδος στην σπηλιά Ασούρα, στο Παρπίνγκ

Η σπηλιά Ασούρα συσχετίζεται με τις Δώδεκα Αδερφές Τένμα, ήταν μη-ανθρώπινα πνεύματα που προκαλούσαν κακό στα αισθανόμενα όντα. Σε αυτή τη σπηλιά πήραν όρκο με τον Γκούρου Ρίνποτσε, ο οποίος τις τιθάσευσε και τις έκανε προστάτιδες. Στη συνέχεια έγιναν οι 12 θηλυκές προστάτιδες του Θιβέτ.

Κινηματογράφηση στο Πάρπινγκ

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί ταξιδεύοντας στο Πάρπινκγ για να κινηματογραφήσουμε στην Σπηλιά Ασούρα και στην Σπηλιά Γιαγκλέσο. Η Σπηλιά Γιαγκλέσο είναι συνήθως κλειδωμένη, αλλά ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γνωρίζει τον κάτοχο του κλειδιού, ο οποίος και μας έδωσε πρόσβαση. Έβγαλα φωτογραφίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να αναπαράγουμε τις σπηλιές ως ψηφιακά τρισδιάστατα μοντέλα. Αυτό επιτρέπει περισσότερη ευελιξία στο στάδιο της τελικής παραγωγής ώστε να αφαιρεθούν συγκεκριμένα αντικείμενα (όπως άνθρωποι, βωμοί, κλπ που δεν χρειάζονται να βρίσκονται στην ταινία).

Σπηλιά Μαρατίκα

Βουδιστικός Ναός Μαρατίκα

Ο Γκούρου Ρίνποτσε εξασκήθηκε εδώ με την Πριγκίπισσα Μανταράβα. Εδώ, εκτέλεσαν τις τελετουργίες επίτευξης μακροζωίας επί τρείς μήνες και πραγμάτωσαν το Αθάνατο Σώμα του Βάτζρα, το οποίο σηματοδοτεί την επίτευξη του Κατόχου της Επίγνωσης της Αθάνατης Ζωής.

Ένας Ινδουιστής ιερέας φροντίζει την σπηλιά και δεν επιτρέπουνε γυρίσματα. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η σπηλιά αυτή είναι του Σίβα.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ζούσε εκεί το 1998, και η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε τον καθοδήγησε να πάει εκεί για απομόνωση όταν τελείωσε από το Σέντρα. Έμεινε εκεί σε απομόνωση για περίπου δυο μήνες.

Ακόμα και πριν την εποχή του Γκούρου Ρίνποτσε, αυτό ήταν ένα ιερό τοπίο· υπάρχουν τρείς ιεροί λόφοι: του Αβαλοκιτεσβάρα, του Μαντζούσρι και του Βατζραπάνι. Η σπηλιά όπου ασκήθηκαν ο Γκούρου Ρίνποτσε και η Πριγκίπισσα Μανταράβα βρίσκεται στον λόφο του Αβαλοκιτεσβάρα. Πολλοί Βουδιστές δάσκαλοι των παραδόσεων του Μαχαγιάνα και του Βατζραγιάνα έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι το μέρος.

Στον ιερό λόφο του Αβαλοκιτεσβάρα βρίσκονται οι σπηλιές της Μακροζωίας και της Υπόταξης-των-Δαιμόνων. Μέσω της άσκησης του Βατζρακιλάγια ο Γκούρου Ρίνποτσε τιθάσευσε όλες τις αρνητικές ενέργειες, και ασκήθηκε ώστε να αφαιρεθούν εμπόδια για να επιτευχθεί η αθάνατη ζωή.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε έχει πέντε γνωστές πνευματικές συζύγους: την Μανταράβα, την Σακυαντέβι, την Καλασίντι, την Τάσι Κυίντρεν, την Υυέσε Τσόγκυαλ. Οι Σακυαντέβι και η Καλασίντι ήταν και οι δύο Νεπαλέζες.

Ταξιδεύοντας στις σπηλιές Μαρατίκα

Στο δρόμο προς τον Ναο Μαρατίκα Νωρίς το πρωϊ πάνω από τον Ναο Μαρατίκα

Ταξιδέψαμε νωρίς το πρωί προς τις σπηλιές Μαρατίκα, ένα εννιά-ωρο ταξίδι μέσα από κοιλάδες και βουνά. Ο οδηγός του τζιπ, ένας μοναχός που ήταν στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ δέκα χρόνια, θυμάται τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και γνωρίζει την αρχική ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Γνωρίζοντας ότι ίσως να μην επιτραπούν τα γυρίσματα και συνειδητοποιώντας ότι χρειαζόμασταν κάθε υποστήριξη, έστρεψα τον νου μου προς αναζήτηση βοήθειας από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και πέρασα το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού συσσωρεύοντας την Επτά-στιχη προσευχή.

Κατά την άφιξή μας, ένας ντόπιος μας ξενάγησε σε διάφορες σπηλιές και τοποθεσίες. Σχεδίαζα να κινηματογραφήσω το τοπίο αργά το απόγευμα, αλλά ξέσπασε μια μεγάλη καταιγίδα. Ξαφνικά ο αέρας δυνάμωσε με δυνατή βροχή, αστραπές χτύπησαν την περιοχή των σπηλιών και όλη η περιοχή πλημμύρησε από ένα φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Αυτός ο καιρός δεν έμοιαζε με συνηθισμένο καιρό.

Η Σπηλιά Υπόταξης-των-Δαιμόνων

Νωρίς το επόμενο πρωί, ανέβηκα πάνω στο βουνό του Μαντζούσρι για να κινηματογραφήσω το ηλιοβασίλεμα, η όλη περιοχή ήταν πολύ γαλήνια.

Ενώ προετοιμαζόμουν να κινηματογραφήσω τις σπηλιές νωρίς πριν έρθει κόσμος, τα σχέδια άλλαξαν γρήγορα και αντί αυτού κατευθύνθηκα οδοιπορικώς στους γειτονικούς λόφους, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τους τρείς ιερούς λόφους που αναφέρονται στην ταινία.

Στην επιστροφή, είχαμε την ευκαιρία να κινηματογραφήσουμε μέσα στην σπηλιά που λέγεται ότι ο Γκούρου Ρίνποτσε τιθάσευσε τον δαίμονα, τον Άρχοντα του θανάτου.

Το απόγευμα γνωρίσαμε έναν άνθρωπο με το όνομα Σόναμ Σέρπα, ο οποίος είναι Θιβετανός Γιατρός, υπεύθυνος μιας κλινικής στο Κατμαντού και έτυχε να είναι στη Μαρατίκα. Είχε μάθει για την ταινία που γυρίζουμε και ήρθε ενθουσιωδώς να μας βοηθήσει. Έκανε τα πάντα για να μας εξυπηρετήσει με κάθε δυνατό τρόπο. Ο παππούς του Λάμα Νάουανγκ Τσόπελ Γκυάτσο ήταν ο ιδρυτής του Μοναστηριού της Μαρατίκα, το οποίο είναι ακριβώς έξω από την κυρίως σπηλιά. Ήταν μοναχός εκεί για περισσότερο από 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και να είναι φίλος με τους περισσότερους ντόπιους. Πήγα μαζί του στο τοπικό γραφείο όπου και ετοίμασε μια επίσημη χειρόγραφη επιστολή η οποία θα μας έδινε την άδεια να κινηματογραφήσουμε μέσα στην κυρίως σπηλιά (στην οποία ασκήθηκαν ο Γκούρου Ρίνποτσε και η Πριγκήπισσα Μανταράβα). Προέκυψε να έχουμε ακόμα και την υποστήριξη του τοπικού δημάρχου. Μας άνοιξαν την πέτρα του βάζου του Αμιτάγιους που συνήθως κρατιέται κλειδωμένη.

Είσοδος στην κύρια σπηλιά στη Μαρατίκα

Υπάρχουν εκατοντάδες νυχτερίδες οι οποίες κρέμονται από την οροφή της σπηλιάς, λέγεται ότι δεν είναι συνηθισμένες νυχτερίδες, αλλά ασκούμενοι οι οποίοι απαγγέλνουν ένα σύντομο μάντρα μακροζωίας, το «Τσέ ντρούμ, Τσέ ντρούμ, Τσέ ντρούμ». Ορισμένοι πιστοί εκλαμβάνουν τα περιττώματα ως αμρίτα.

Η κινηματογράφηση της σπηλιάς είναι μια πρόκληση, λόγω του πολύ κόσμου, των κτισμάτων, της μεγάλης έκτασης και της σκοτεινότητας. Έβγαλα εκατοντάδες φωτογραφίες με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί η ψηφιακή και τρισδιάστατη αναδόμηση της σπηλιάς, χωρίς τον κόσμο και τα κτίσματα. Έτσι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή αναπαράσταση της σπηλιάς για τις ανάγκες της ταινίας και να προσθέσουμε ψηφιακές εκδοχές του Γκούρου Ρίνποτσε και της Πριγκίπισσας Μανταράβα ενώ ασκούνται.

Μας είχαν ενημερώσει πολλές φορές ότι δεν επιτρέπονται οι εναέριες λήψεις με ντρόουν στην περιοχή και το είχα αποδεχθεί πλήρως, αλλά καθώς άρχιζε να δύει ο ήλιος, ο Σόναμ και ο Ντάουα (ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου) φαινόντουσαν αποφασισμένοι να βρουν έναν τρόπο. Ο Ντάουα μίλησε με την τοπική αστυνομία ζητώντας την υποστήριξή τους, ενώ ο Σόναμ με πήρε με την μοτοσυκλέτα του στην κορυφή του όρους Μαντζούσρι για να πετάξουμε το ντρόουν ψηλά πάνω από όλη την περιοχή καθώς έδυε ο ήλιος. Ήταν εκπληκτικό το πως είχαμε όλη την υποστήριξη που χρειαζόμασταν και το πως οι κατάλληλοι άνθρωποι εμφανιζόντουσαν την κατάλληλη στιγμή. Ξεκίνησα τα γυρίσματα πριν τις 5πμ και δεν τελείωσα μέχρι αργά το απόγευμα, παρ’όλα αυτά δεν αισθανόμουνα κουρασμένος, χάριν της ενέργειας και της ευλογίας που υπήρχε σε αυτήν την τοποθεσία.

Μέσσα στη σπηλιά Μαρατίκα

Η επόμενη μέρα ήταν ημέρα του Γκούρου Ρίνποτσε και ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου έδωσε οδηγίες ώστε να ασκηθώ στις σπηλιές. Έτσι, έκανα εκεί την πρωϊνή μου άσκηση πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής στο Κατμαντού. Υπήρχε ένα διάχυτο σιγο-γογγυτό γύρω από την σπηλιά· μου φαινόταν, ότι ακόμα και τα κουνούπια ακούγονταν να ψέλνουν το Βάτζρα Γκούρου Μάντρα.

Σταματήσαμε αρκετές φορές με το τζίπ στην διαδρομή της επιστροφής για να κινηματογραφήσουμε Νεπαλέζικα τοπία. Επιστρέφοντας στο Κατμαντού, λόγω του ότι ήταν Ημέρα του Γκούρου Ρίνποτσε, υπήρχε πολύς κόσμος που ασκούταν στη Στούπα του Μπουντανάθ. Η ενέργεια και η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαιτέρως εμψυχωτική. Η άσκηση εδώ μου φάνηκε εξαιρετικά επωφελής και κατά την διάρκεια της παραμονής μου στο Κατμαντού μοίραζα τις ημέρες μου ασκώντας την περιφορά γύρω από την στούπα.

Εναέρια θέα της Μαρατίκα

Προκειμένου να είμαι σε θέση να κινηματογραφήσω τοπία τα οποία είναι χαρακτηριστικά του Νεπάλ και στα οποία ασκούνταν ο Γκούρου Ρίνποτσε, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε προσφέρθηκε να με πάει στο χωριό του στο Γιόλμο.

«Προς το βορά της γης του Νεπάλ, στα σύνορα του Νεπάλ και του Θιβέτ στα Ιμαλάια, είναι η κρυφή έκταση του Γιόλμο, η περίφραξη των χιονιών, γνωστή και ως Πάντμα Τσαλ, ‘το καταφύγιο του άλσους του λωτού’. Σχετικά με την προφητεία της κρυφής αυτής έκτασης η οποία αναφέρεται στη Αβαταμσάκα Σούτρα, είναι γραμμένο στα ‘Εκατό χιλιάδες τραγούδια του Μιλαρέπα’ όπου ο Μάρπα είπε στον Μίλα, 'Το όρος Ρίβο Πέλμπαρ στο Μανγκιούλ και η περίφραξη των χιονιών Γιόλμο στο Νεπάλ, είναι μέρη τα οποία έχουνε προφητευτεί στην Αβαταμσάκα Σούτρα, οπότε διαλογιστείτε εκεί’. Είναι ένα μέρος που επισκέφτηκε και ευλόγησε ο Γκούρου Ρίνποτσε της Οντιγιάνα και οι πνευματικές σύζυγοί του». (απόσπασμα από το ‘Οδηγός για την Κρυφή Γη του Γιόλμο, η Περίφραξη των Χιονιών και η Ιστορία της’ από τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ).

Αυτή είναι η μυστική ιερή γη του Γκούρου Ρίνποτσε. Ο Γκούρου Ρίνποτσε έγραψε πέντε άρθρα για το Γιόλμο και αναφέρθηκε πολλές φορές σε άλλα κείμενα.

Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε πήγε στο Γιόλμο σε δύο περιστάσεις. Ο Κένπο Νυίνμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε διηγήθηκε μια ιστορία όπου πέταξε με ελικόπτερο με την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε για το Γιόλμο και επισκέφτηκε δύο απόμερες σπηλιές στις οποίες ασκήθηκε ο Γκούρου Ρίνποτσε:

Το Γιόλμο

«Κατά την άνοδο μας προς την υψηλότερη σπηλιά, μας κατέβασαν στην πρώτη σπηλιά. Στη συνέχεια η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε πέταξε προς την υψηλότερη σπηλιά του Γκούρου Ρίνποτσε (η οποία ανακαλύφθηκε από τον Κυάμπτζε Τσάτραλ Ρίνποτσε), αλλά ο πιλότος δεν κατάφερε να προσγειωθεί γιατί είχε παντού πάγο, επομένως για περίπου έξι ή επτά λεπτά αιωρούνταν από πάνω μέσα στο ελικόπτερο. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε προσευχήθηκε και έδωσε ευλογίες περίπου 15 μέτρα πάνω από την σπηλιά. Μετά γύρισαν πίσω να μας πάρουν. Αλλά για κάποιο λόγο, το ελικόπτερο προσγειώθηκε μισό χιλιόμετρο μακριά. Ο γραμματέας και εγώ έπρεπε να περπατήσουμε μισό χιλιόμετρο, και όλη αυτήν την ώρα περίμενε η Αυτού Αγιότητά του».

Όταν άκουσε την ιστορία ο Κυάμπτζε Τσάτραλ Ρίνποτσε για το τι συνέβη, ήταν πολύ χαρούμενος. «Δεν ξέρετε γιατί συνέβη αυτό. Δεν ήταν πρόβλημα με το ελικόπτερο. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έπρεπε να προσγειωθεί σε αυτά τα μέρη. Είναι οι Προστάτες του Ντάρμα που το προκάλεσαν αυτό». Εξήγησε ότι η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έπρεπε να προσγειωθεί εκεί δυο φορές μπροστά στην σπηλιά για να ευλογήσει την περιοχή.

Φύγαμε από το Κατμαντού στις 3πμ και ταξιδέψαμε για το Γιόλμο οδηγώντας σε χωματόδρομους στα βουνά σ΄ ένα τζίπ 4χ4. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου είπε να συσσωρεύσω την Επτά-στιχη προσευχή και το Βάτζρα Γκούρου Μάντρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Καθ’οδόν, είδα την ανατολή του ηλίου στα απόμακρα Ιμαλάϊα.

Το σπίτι του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στο χωριό Μελάμτσι Γκυανγκ στο Γιόλμο

Είναι καλοκαίρι στο Νεπάλ και όταν ήρθαμε στην περιοχή του Γιόλμο υπήρχε κάτι στο τοπίο πολύ εμπνευσμένο. Υπάρχουν πολύ δραματικά καταπράσινα βουνά και κοιλάδες, με ένα γιγαντιαίο τοίχο χιονισμένων βουνών σε απόσταση. Φτάσαμε στο χωριό του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γύρω στις 9πμ.

Κινηματογραφήσαμε την σπηλιά διαλογισμού του Γκούρου Ρίνποτσε, μια σπηλιά των Ντακίνι, τον Πέτρινο Τροχό από πολύτιμα Πετράδια του Γκούρου Ρίνποτσε, και άλλες πέτρες που συσχετίζονταν με τον Γκούρου Ρίνποτσε.

Έπρεπε να φύγουμε γύρω στις 2μμ για να επιστρέψουμε στο Κατμαντού, εφόσον οι δρόμοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για ταξίδι κατά τις βραδινές ώρες.

Στοχαζόμουν πάνω στις υποστηρικτικές συνθήκες σε αυτό το ταξίδι, η βροχή την νύχτα σήμαινε ότι οι δρόμοι δεν ήταν στεγνοί και γεμάτοι σκόνη. Ύστερα όμως, καθώς ταξιδεύαμε αλλά και κατά την διάρκεια της κινηματογράφησης στο χωριό, ήταν πολύ καθαρά και στεγνά.

Επίσης αντιλαμβανόμουνα ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έχει πολλές ευθύνες, και επομένως όχι πολύ ελεύθερο χρόνο, παρ’ όλα αυτά μου έδινε κάθε απαραίτητη υποστήριξη ώστε να με βοηθήσει στα γυρίσματα. Δούλεψα όσο καλύτερα μπορούσα επιδιώκοντας να επιφέρω την λιγότερη δυνατή αναστάτωση και συνειδητοποίησα ότι ο λόγος που μου πρόσφερε τόση υποστήριξη ήταν εν τέλει λόγω του σεβασμού που τρέφει προς τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, και επίσης λόγω της αναγνώρισης της σημασίας του εγχειρήματος της ταινίας.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μοιράστηκε μαζί μου μία ιστορία για τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μια φορά στην Αμερική, μία κυρία στο δρόμο είχε πλησιάσει τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και ήθελε να τον αγκαλιάσει. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε αρνήθηκε λέγοντάς της ότι δεν μπορούσε επειδή ήταν μοναχός. Η κυρία ενοχλήθηκε οπότε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, ως Νάγκπα Λάμα και όχι ως μοναχός, προσφέρθηκε και την αγκάλιασε. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε επαίνεσε την επιδεξιότητα του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην εναρμόνιση της κατάστασης.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μίλησε για την ταινία του Μπάρντο (το ενδιάμεσο στάδιο) την οποία η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε σχεδίαζε να γυρίσει μετά την ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Επειδή η Α. Α. ταξίδευε και δίδασκε ολοένα και περισσότερο, δεν βρήκε ποτέ τον απαιτούμενο χρόνο. Έχουμε το κείμενο αλλά δεν είναι εύκολο να το κατανοήσουμε. Η παράδοση των Νυίνγκμα έχει τις πιο εκτενείς εξηγήσεις για το Μπάρντο. Υπάρχει μια πολύ λεπτομερής εξήγηση για τις 100 θεότητες.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είπε ότι το 1987 ήταν εύκολο να δει κανείς την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε, όταν είχε μόνο 700 μοναχούς· αργότερα, με περισσότερο από 3000 μοναχούς ήταν πολύ δύσκολο να δει κανείς την Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε έστω και για πέντε λεπτά.

Ένα βράδυ άκουγα τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε να απαντά στις ερωτήσεις ενός μαθητή. Υπήρχε κάτι πολύ οικείο στην περιγραφή του για την διδασκαλία και τον τρόπο με τον οποίο απαντούσε στις ερωτήσεις. Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτό συνέβη επειδή ήταν από την ίδια πηγή όπως και του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Αμφότεροι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διατηρούν την γευστικότητα των διδασκαλιών της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε.

Αισθάνομαι εξαιρετικά ευγνώμων για το χρόνο που πέρασα στο Νεπάλ και αναγνωρίζω ότι ο μόνος λόγος γι’αυτό είναι χάριν της καλοσύνης και της υποστήριξης των άλλων. Λόγω της υποστήριξης και της ευλογίας του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε σε αυτό το ταξίδι, έχω βιώσει αξιοθαύμαστες συνθήκες υποστήριξης, όπως άνθρωποι οι οποίοι εμφανίζονται ώστε να μας εξυπηρετήσουν την σωστή στιγμή καθώς και κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο· έχω βιώσει παρόμοιες ευοίωνες συνθήκες σε κάθε ταξίδι κινηματογράφησης για την ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε, είτε ήταν στην Ινδία, είτε στην Ρουμανία, είτε στην Σκωτία, είτε στην Περιοχή των Λιμνών στην Αγγλία ή οπουδήποτε αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια μέρα, καθώς κινηματογραφούσαμε δίπλα στην Στούπα του Μπουντανάθ, συνάντησα έναν νεαρό από την Ινδία που είχε αφήσει τα πάντα για να έρθει στο Νεπάλ, αναζητώντας έναν πνευματικό δάσκαλο· και όμως, ανάμεσα στα εκατοντάδες μοναστήρια και κέντρα του Ντάρμα στο Νεπάλ, δεν έβρισκε τον κατάλληλο. Η προσωπική μου εμπειρία μου έλεγε ότι δεν είναι εύκολο για τους ξένους να έρθουν στο Νεπάλ αναζητώντας Βουδιστικές διδασκαλίες και να βρούνε κάτι αυθεντικό, πολύτιμο και σχετικό σε έναν μοντέρνο κόσμο.

Αυτές οι εμπειρίες μ’ έκαναν να στοχαστώ πάνω στις δικές μου συνθήκες, έχοντας βρει έναν δάσκαλο ο οποίος έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μάθει σωστά τα Αγγλικά ώστε να μπορεί με τέλειο τρόπο να μεταδώσει τις διδασκαλίες κατά τρόπο ώστε να συσχετίζονται με τις συνθήκες μας και που συνέχεια μας δείχνει με πρακτικά παραδείγματα πως να βάλουμε την διδασκαλία σε εφαρμογή.

Στα ταξίδια μου έχω συναντήσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με την αρχική ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε και που ενθουσιάστηκαν πολύ όταν έμαθαν ότι δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε ψηφιακά την ταινία.

Αυτό το οποίο βρήκα πολύ χρήσιμο ήταν ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ επιβεβαίωσε και ενίσχυσε την σημασία της ψηφιακής επεξεργασίας της ταινίας του Γκούρου Ρίνποτσε· έτσι εκπληρώνουμε τις επιθυμίες της Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε. Επίσης, το ότι δουλεύουμε σε αυτήν την ταινία με την σωστή νοοτροπία προσφέρει μεγάλα οφέλη και δεν διαφέρει από το να βρίσκεται κανείς σε απομόνωση.