Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Γυρίσματα τής Ταινίας «Η Ζωή τού Γκούρου Ρίνποτσε» στην Ινδία το 2018

Θέα του Amber Palace από τον Οχυρό Jaigarh, στο Τζαιπούρ, στην Βόρεια Ινδία

Το έργο αυτό ξεκίνησε όταν ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε την άδεια από τον δάσκαλό του, την μακαριστή Αυτού Αγιότητα Πένορ Νόρμπου Ρίνποτσε, να μεταφράσει το Θιβετανικό κείμενο της ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε» στα Αγγλικά. Η αρχική ταινία είχε 15 κεφάλαια και η παραγωγή του έγινε με την καθοδήγηση της μακαριστής Αυτού Αγιότητας τού Πένορ Ρίνποτσε. Όλη η ταινία γυρίστηκε στην Ινδία, και οι ηθοποιοί ήταν όλοι μοναχοί από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ.

Η Επιτροπή Σύνταξης του Pathgate εργάζεται στην ανάπλαση της ταινίας σε υψηλή ευκρίνεια και με καινούργια οπτικά εφέ που αντικαθιστούν κάποια κομμάτια από την αρχική ταινία, ώστε να βελτιωθεί η αξία παραγωγής της ταινίας. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, κάποια αρχικά ζωγραφισμένα σκηνικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή σκηνών θεάτρου, αντικαταστάθηκαν από τρισδιάστατα ψηφιακά περιβάλλοντα. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειαζόμασταν και άλλα γυρίσματα στην Ινδία τα οποία θα έδιναν μια σωστή αντιπροσώπευση της σχετικής αρχιτεκτονικής μέσα στην ταινία. Υπήρχε επίσης και η ανάγκη να γυριστούν πρόσθετες σκηνές που απαιτούσαν έναν θίασο από περισσότερους μοναχούς και Θιβετανούς. Υπό την καθοδήγηση του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, αποφασίστηκε να επισκεφτούμε το Ναμντρολίνγκ ως μέρος των γυρισμάτων.

Επομένως, ο Τούπτεν Λόντεϊ Γκόνπο, ένα χειροτονημένο μέλος της σάνγκα του Pathgate από το Ηνωμένο Βασίλειο και μια λαϊκή μαθήτρια από την Σιγκαπούρη επισκέφτηκαν την Ινδία τον Οκτώβριο του 2018. Αφού έγιναν γυρίσματα στην Βόρεια και Νότια Ινδία, σε τοποθεσίες όπως παλάτια, φρούρια, βοσκοτόπια, δάση, βουνά και καταρράχτες, πέρασαν την τελευταία βδομάδα του ταξιδιού τους στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ στο Μάϊσορ.

Ο Ναός Ζάνγκντογ Πάλρι στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

«Όταν φτάσαμε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, πρώτα πήγαμε και δώσαμε τα σέβη μας στον Τούλκου Άτζαμ Ρίνποτσε, έναν μακροχρόνιο φίλο του δασκάλου μας, του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Ο Τούλκου Άτζαμ Ρίνποτσε ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που είχε εμπλακεί στις τεχνικές πτυχές της αρχικής ταινίας, και είχε εμπιστευτεί στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε το πρωτότυπο της αρχικής ταινίας, για την διαδικασία της βελτίωσης της ποιότητάς της.

Ο Τούλκου Άτζαμ Ρίνποτσε τότε, με ευγένεια μας καθοδήγησε στο Διοικητικό γραφείο του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Πένορ Ρίνποτσε, όπου μας γνώρισε στον Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε, τον διαχειριστή, και στην ομάδα του. Αφού μίλησε ο Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε με την Αυτού Αγιότητα τον Τσάνγκανγκ Ρίνποτσε, Επικεφαλής Ηγούμενο στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, μας διαβεβαίωσε ότι το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ θα μας δώσει πλήρη υποστήριξη για τα γυρίσματα που χρειαζόμασταν. Όταν ο Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε είδε την ταινία, ζήτησε να προστεθεί το όνομα «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Πένορ Ρίνποτσε» στους τίτλους αρχής της ταινίας. Ο Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε μας διαβεβαίωσε ότι θα οργανώσει ό,τι χρειαζόταν και καθώς τον ευχαριστήσαμε για την ευγενική του υποστήριξη, μας απάντησε ότι ήταν καθήκον τους, και ότι το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ και το Ινστιτούτο Pathgate είναι ένα και το αυτό διότι όλοι μας εργαζόμαστε για την εκπλήρωση των επιθυμιών της μακαριστής Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε.

Ο Τούπτεν Λόντεϊ Γκόνπο με τον Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε και τον Λόπον Νάουανγκ

Μετά μας πρόσφεραν προσωπική περιήγηση του Χρυσού Ναού και του Ναού Ζάνγκντογκ Πάλρι για να δούμε τις πρόσφατες εργασίες και την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο μοναστήρι. Αυτά συμπεριλάμβαναν την νεόχτιστη Στούπα των Λειψάνων της Αυτού Αγιότητάς του, Γ’ Ντρούπουανγκ Ρίνποτσε στο Ναό του Ζάνγκντογκ Πάλρι, καθώς και των καινούργιων ζωγραφιών της Μαντάλα στο ταβάνι του Χρυσού Ναού, που χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν. Σε διάφορα σημεία της περιήγησης, ομάδα διαχείρισης μας επισήμανε ότι η δεξαμενή νερού, το Τ. Τ. Νοσοκομείο του Ναμντρολίνγκ, το Γυμνάσιο, και τα διάφορα κτίρια στο χώρο του Σέντρα – το Ινστιτούτο Νάνγκυουρ Νυίνγκμα (Κέντρο Ανώτερο Βουδιστικών Σπουδών και Έρευνας) – υποστηρίχθηκαν από χορηγίες που προσέφερε ο Λάμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Ακόμα και ο Κένπο Σόναμ Τσέουανγκ από την επιτροπή Έρευνας και Ανάπτυξης της Σέντρα μας έδωσε ένα βιβλίο να το διαβιβάσουμε ως δώρο στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ως ένδειξη εκτίμησης για τους πόρους που είχε εισφέρει στην επιτροπή ώστε να ξεκινήσουν τις εργασίες πριν τόσα χρόνια. Ήταν πολύ εγκαρδιωτικό να ακούμε τέτοιες τρυφερές αναμνήσεις που έχει το μοναστήρι από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, παρόλο που τα τελευταία δέκα χρόνια μετά το πέρασμα της μακαριστής Αυτού Αγιότητας, Πένορ Ρίνποτσε στην Παρινιρβάνα, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έχει επισκεφτεί το μοναστήρι μόνο μια φορά, τον Μάϊο του 2013, για την τελετή αποτέφρωσης της μακαριστής Αυτού Αγιότητας, του Πένορ Ρίνποτσε.

Μέσα στον Χρυσό Ναό στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

Όσο ήμασταν στο Ναμντρολίνγκ, συγκινηθήκαμε από το γεγονός ότι η διοίκηση του Μοναστηριού του Ναμντρολίνγκ έχει εργαστεί τόσο σκληρά για διατήρηση της κληρονομιάς και της παράδοσης που ξεκίνησε η μακαριστή Αυτού Αγιότητα Πένορ Ρίνποτσε. Πολύ συχνά ακούγαμε για τις ευσπλαχνικές δραστηριότητες της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε όσον αφορά την φροντίδα των αναγκών της χειροτονημένης κοινότητας στο Ναμντρολίνγκ. Αυτές οι δραστηριότητες ήταν πολύ παρόμοιες και ανάλογες με τις δραστηριότητες που κάνει ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την χειροτονημένη κοινότητα του Pathgate.

Την δεύτερη μέρα στο Μοναστήρι, ο Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε μας ανέθεσε την υποστήριξη του Λόπον Νάουανγκ για το υπόλοιπο της επίσκεψής μας. Ο Λόπον Νάουανγκ μιλάει άπταιστα τα Αγγλικά και μας ξενάγησε στο χώρο του Μοναστηριού για γυρίσματα, δίνοντάς μας πρόσβαση σε περιοχές που είναι συνήθως εκτός πρόσβασης. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, επιμεληθήκαμε να γυρίσουμε πλάνα του Θιβετανικού προσωπικού του νοσοκομείου. Ο Λόπον Νάουανγκ, ο οποίος κατέχει την θέση του διοικητή του νοσοκομείου, μας βοήθησε να γίνει αυτό, και σύντομα το Θιβετανικό προσωπικό του νοσοκομείου περίμενε με ενθουσιασμό στην ουρά ώστε να συνεισφέρουν το κομμάτι τους.

Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

Την τελευταία μέρα της απομόνωσης του Μπουμ Να, η οποία συνέπεσε με την μέρα του Λάμπαμπ Ντούτσεν – τη γιορτή που τιμά την κάθοδο του Κυρίου Βούδα πίσω στην γη αφού έδωσε τρίμηνη διδασκαλία στην Βασίλισσα Μάγια και τα ουράνια όντα στον Τριακοστό Τρίτο Ουρανό – λάβαμε την οδηγία από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να κινηματογραφήσουμε τους Θιβετανούς συμμετέχοντες της απομόνωσης του Μπουμ Να. Με την διευκόλυνση του Λόπον Νάουανγκ, όλοι οι Θιβετανοί συμμετέχοντες του Μπουμ Να μαζεύτηκαν με ενθουσιασμό, περιμένοντας τα γυρίσματα. Γρήγορα ενώθηκε μαζί τους και μια μεγάλη ομάδα από Θιβετανούς εφήβους, οι οποίοι ήταν επίσης πρόθυμοι να έχουν και τα δικά τους πρόσωπα στην ταινία.

Οι διαχειριστές των διαφόρων ναών του Μοναστηριού του Ναμντρολίνγκ μας υποστήριξαν εξίσου και μας επέτρεψαν να μπούμε στους διάφορους ναούς, μετά το κλείσιμο, για να ολοκληρώσουμε τα γυρίσματα μας. Όχι μόνο μας έδωσαν πρόσβαση στους χώρους, αλλά μας επέτρεψαν να έχουμε όσο χρόνο χρειαζόμασταν.

Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και την ευκαιρία να ασκηθούμε στο κόρουα (περιφορά) και να καθίσουμε ήσυχα στον ναό Ζάνγκντογκ Πάλρι. Καθισμένοι μπροστά στη Στούπα των Λειψάνων της Αυτού Αγιότητας, του Πένορ Ρίνποτσε, είχαμε την αίσθηση ότι η ευλογία της Αυτού Αγιότητάς του είναι ακόμα έντονα παρούσα και μας έφερε μια αίσθηση γαλήνης και ησυχίας, που μας βοήθησε να καταλαγιάσουμε τον νου μας.

Η Μεγάλη Στούπα των Λειψάνων της ΑΑ Πένορ Ρίνποτσε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ

Σ΄ ένα μεσημεριανό που προσέφερε ο Διοικητής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Πένορ Ρίνποτσε, μας δόθηκε μια εξιστόρηση ενός γεγονότος που έλαβε χώρα στον Μόνλαμ Τσένπο στο Μποντγκάγια. Ο Κένπο Κάρμα, ο οποίος εντυπωσιάστηκε μ’ αυτό που είδε, μας είπε ότι είχε δει τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε να προστατεύει την μακαριστή Αυτού Αγιότητα, τον Πένορ Ρίνποτσε όταν ένα τεράστιο πλήθος, αδημονώντας να λάβει ευλογία, έσπευσε μέσα από ένα στενό πέρασμα προς την Αυτού Αγιότητα, τον Πένορ Ρίνποτσε. Πριν προλάβουν να φτάσουν στον θρόνο της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μπήκε ανάμεσά τους και κράτησε τα σώματα των δύο πρώτων ανθρώπων, και τους χρησιμοποίησε για να σταματήσει επιτόπου την μαζική έφοδο του μεγάλου πλήθους ακριβώς εκεί στην πορεία του. Σύμφωνα με την αφήγηση του Κένπο Κάρμα, το αιφνίδιο σταμάτημα της φόρας του πλήθους μπροστά προκάλεσε πολλούς που ακόμη έσπευδαν από πίσω να εκσφενδονιστούν προς τα πίσω. Εκτός από αυτό το συμβάν, άλλοι γεροντότεροι στο Μοναστήρι μας ανέφεραν ότι όταν ήταν πολύ πιο νέοι, πολύ συχνά έβλεπαν τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο πλευρό της μακαριστής Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, και εξέφρασαν πόσον ασυνήθιστο ήταν να έχει κάποιος την ευκαιρία να βρίσκεται τόσο κοντά του. Επομένως, μέσα στο μοναστήρι αναφέρουν με στοργή τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ως ο «προστάτης τους σώματος» της μακαριστής Αυτού Αγιότητας, του Πένορ Ρίνποτσε.

Ήμασταν επίσης πολύ τυχεροί γιατί μας πήγαν στην λίμνη όπου γυρίστηκαν οι σκηνές τις αρχικής ταινίας με το νεαρό Γκούρου Ρίνποτσε να γεννιέται μέσα σε λωτό. Ο Λόπον Πέμα μας διηγήθηκε ότι όταν γύριζαν την σκηνή αυτή, κάποιοι Θιβετανοί που περνούσαν από την άλλη πλευρά της λίμνης άρχισαν να κάνουν προστερνισμούς. Παρά την πάροδο του χρόνου, συγκινηθήκαμε πολύ ακούγοντας τις περιγραφές για το πόσο σκληρά εργάστηκαν και πόσους λίγους πόρους είχαν τότε, όταν πρωτο-γυρίστηκε η ταινία. Σεβαστήκαμε βαθιά την αφοσίωση που υπήρχε στην αρχική παραγωγή και αυτό μας εμπνέει να διατηρήσουμε την δέσμευσή μας για την βελτίωση της ποιότητας της ταινίας.

Κινηματογραφώντας τους Μοναχούς

Προς το τέλος της επίσκεψής μας στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, ολοκληρώσαμε την κινηματογράφηση 50 μοναχών. Με την ευγενική υποστήριξη του Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε και του ταμία του Σέντρα Λόπον Πένπα Τσέρινγκ, βοήθησαν τους συμμετέχοντες του Μπουμ Να και τους μοναχούς του Σέντρα να συγκεντρωθούν στην τοποθεσία του γυρίσματος ώστε να τους τραβήξουμε. Μας συγκίνησε επίσης και το γεγονός όταν ο Λόπον Πέμα, που συμμετείχε στην αρχική ταινία, προσφέρθηκε να τον γυρίσουμε.

Το πρωί που επρόκειτο να φύγουμε από το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, σταματήσαμε στο γραφείο του Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε για να ευχαριστήσουμε τον ίδιον και την ομάδα του για την καλοσύνη και την ζεστή τους φιλοξενία στην εκπλήρωση των αιτημάτων μας. Ο Τούλκου Τσόνταρ Ρίνποτσε μας προσέφερε μοναστικά δώρα και μας εμπιστεύτηκε πολύτιμα αντικείμενα για να τα προσφέρουμε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Μπορέσαμε επίσης να επισκεφτούμε το Γκόνπα των Άνι (Γυναικείο Μοναστήρι ), και είχαμε την ευκαιρία να υποβάλουμε τα σέβη μας στην νεόκτιστη Στούπα της μακαριστής Αυτού Αγιότητας, του Πένορ Ρίνποτσε . Τα πολλά οικοδομικά έργα που είδαμε να έχουν ανεγερθεί εκεί, μας υπενθύμισαν την πολλαπλή υποστήριξη του δασκάλου μας, Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Γκόνπα των Άνι, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό τις εγκαταστάσεις κατάλληλες για την ζωή και την άσκηση των γυναικών μοναχών.

Η Στούπα των Λειψάνων της ΑΑ Πένορ Ρίνποτσε στην Γκόνπα των Άνι

Αισθάνομαι ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη για την ευγενική υποστήριξη και θερμή φιλοξενία που λάβαμε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ κατά την επίσκεψη μας. Μας είπαν πόσο τυχεροί ήμασταν, καθώς υπήρξαν και προηγούμενα αιτήματα από ξένους μαθητές προκειμένου να τους δοθεί άδεια να τραβήξουν πλάνα στο Μοναστήρι, και τα αιτήματα αυτά δεν έγιναν δεκτά. Αυτό με έκανε να αναλογιστώ ότι η καλοσύνη και η υποστήριξη που μας έδειξαν στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ είναι ξεκάθαρα το άμεσο αποτέλεσμα της βαθιάς εμπιστοσύνης και υψηλής περιωπής που έχουν στο μοναστήρι για τον δάσκαλό μας, Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Μετά το ταξίδι στην Ινδία, με αίσθημα ταπεινοφροσύνης, είχαμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Αυτού Αγιότητα Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε στην Σιγκαπούρη τα πρώτα δύο κεφάλαια της ταινία. Η Αυτού Αγιότητα Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε χάρηκε πολύ με την πρόοδο της ταινίας, και συνεχάρη την ποιότητα της δουλειάς που είχε γίνει ως τότε. Μας έδωσε τεράστια ενθάρρυνση το να ακούσουμε την Αυτού Αγιότητά του, τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε να επαινεί την δουλειά του Pathgate και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για την αδιάλειπτη και συνεχή υποστήριξη της γραμμής διαδοχής για την παραγωγή αυτή, η οποία ήταν η επιθυμία της μακαριστής Αυτού Αγιότητας, του Πένορ Ρίνποτσε.»