Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Μια Συνέντευξη με τον Λάμα Πάσανγκ

Ο Λάμα Πάσανγκ (μπροστά στο κέντρο) με (πίσω αριστερά προος δεξιά) τον Λάμα Ράμπτζη, η ΑΑ Μούσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, ο Τούλκου Ντάκμαρ Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε, και ο Λάμα Τάσι, μαζί με μαθητές του Pathgate στο Χονγκ Κονγκ, Νοέ 2000

Ο Λάμα Πάσανγκ γεννήθηκε στο Ντόλπο, ένα χωριό με υψόμετρο 26,000, δίπλα στο Θιβέτ στο Δυτικό Νεπάλ. Το 1986 μόλις ηλικίας 16 ετών, πήγε στο Μάϊσορ, να χειροτονηθεί μοναχός στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ. Το 1991, άρχισε τις σπουδές του στο Σέντρα - Ινστιτούτο Υψηλότερων Βουδιστικών Σπουδών Ναγκιούρ Νυίνγμα. Το 1998, ενώ ήταν στην όγδοη τάξη, τον έστειλαν από το Σέντρα στο Μοναστήρι Ντόγκτσεν όπου δίδασκε για ένα χρόνο. Το 2000, έγινε μέλος μιας μικρής ομάδας ακολούθων που συνόδευσε την Αυτού Αγιότητα Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στα ταξίδια του στον κόσμο, και υπηρέτηση ως Όμσεϋ - Κύριος Ψάλτης. Τώρα είναι ο Λάμα του Κέντρου Παλγιούλ στο Ώστιν του Τέξας. Το Σεπτέμβριο του 2019, όσο ταξίδευε στην Ευρώπη, ο Λάμα Πάσανγκ έδωσε συνέντευξη στην χειροτονημένη σάνγκα στο Ινστιτούτο Pathgate στο Νιούκαστλ της Αγγλίας.

Ερώτηση: Θυμάστε τον χρόνο που περάσατε με τον Σίφου Ρίνποτσε και τον καιρό που ταξιδεύατε με την Αυτού Αγιότητα του; (Ο Σίφου Ρίνποτσε είναι όρος ευλαβής που χρησιμοποιείται από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε όταν του απευθύνονται.)

ΑΑ Πένορ Ρόνποτσε στο Μποντγκάγια στην Ινδία, με τον Λάμα Πάσανγκ και τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε, ως ακόλουθοι κατά την διάρκεια της Γιορτής Προσευχής του Μόνλαμ Τσέμπο

Λάμα Πάσανγκ: Έχω πολλές αναμνήσεις του Σίφου Ρίνποτσε από όταν πρωτο-γνωρστήκαμε το 2000. Ήταν πολύ αφοσιωμένος στην Αυτού Αγιότητά του και ήταν πάντα κοντά στην Αυτού Αγιότητά του όταν η Αυτού Αγιότητά του ταξίδευε σε όλον τον κόσμο. Παρευρισκόταν στην θερινή απομόνωση στην πολιτεία της Νέας Υιόρκης για πολλά χρόνια και του είχε δοθεί η δουλειά να φροντίζει τον κύριο ναό και να βοηθάει τον Τσέρπεν (Αρχηγός των Τελετουργιών) στην εκτέλεση των καθημερινών τελετουργιών και πούτζα. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την προμήθεια των προσφορών που χρειαζόντουσαν για την απομόνωση, που πολύ συχνά απαιτούσε να ξοδεύει πολύ χρόνο και χρήμα.

Κατά την περιοδεία μας σε διάφορες χώρες, πάντα έμενε κοντά στην Αυτού Αγιότητά του για να βεβαιωθεί ότι οι μάζες των αφοσιωμένων ανθρώπων που προσέγγιζαν την Αυτού Αγιότητά του δεν τον ενοχλούσαν. Ήταν επίσης γνωστός για τις φωτογραφίες που έβγαζε την Αυτού Αγιότητάς του. Οι ακόλουθοι της Αυτού Αγιότητάς είχαν σε μεγάλη εκτίμηση πολλές από τις φωτογραφίες του οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολλά κέντρα, όπως είναι το Μητρικό Μοναστήρι Παλγιούλ στο Θιβέτ.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σίφου Ρίνποτσε χορήγησε πολλά έργα στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, όπως η κατασκευή κτιρίων για την παροχή τάξεων και κοιτώνων για τους μαθητές του Σέντρα, εξοπλισμός και φάρμακα για τις κλινικές, υπολογιστές για την Εκδοτική Επιτροπή του Σέντρα, μεταφράσεις Βουδιστικών Κειμένων και πολλά άλλα έργα για το δημοτικό σχολείο και το μοναστήρι για τις μοναχές. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Σίφου Ρίνποτσε πάντα ήταν μεγάλος υποστηρικτής και άλλων κέντρων όταν είχαν ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι είχε μια πολύ δυνατή αφοσίωση στην συντήρηση της γραμμής διαδοχής της Αγιότητας του. Εκτιμούσε ότι το Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ ήταν το καλύτερο μέρος για υψηλότερη εκμάθηση και ο ίδιος έλαβε πολλές μεταδόσεις διδασκαλιών από πολλούς Κένπο φίλους του εκεί, με τις ευλογίες της Αυτού Αγιότητάς του.

Προσωπικά, όταν ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν μαζί μας στα ταξίδια με την Αυτού Αγιότητά του, δουλεύαμε μαζί, τρώγαμε μαζί, λάβαμε μαζί πολλές διδασκαλίες και μυήσεις. Ο χρόνος που περνούσαμε με την Αυτού Αγιότητά του ήταν πάντα ιδιαίτερες οικογενειακές στιγμές για όλους μας. Ήμασταν και είμαστε ακόμα μια οικογένεια μέσα σε μια μαντάλα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα κρατάμε επαφές τόσο καιρό.

Ερώτηση: Ακούσαμε ότι η Αυτού Αγιότητάς του αναγνώρισε τον Σίφου Ρίνποτσε ως Ντόρτζε Λόπεν. Θα μπορύσατε να μας εξηγήσετε λίγο τι σημαίνει αυτό και την ιστορία για το πως έγινε;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με μαθητές στο Κέντρο Pathgate στην Αθήνα

Λάμα Πάσανγκ: Ο Σίφου Ρίνποτσε ήταν πολύ συνδεδεμένος με την Αυτού Αγιότητά του. Όταν ήταν να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυτού Αγιότητά του θα του έδινε καθοδήγηση και πολλά τελετουργικά αντικείμενα από την ίδια του την συλλογή, όπως αγάλματα ή στούπα. Την τελευταία φορά που το είδα αυτό ήταν στο Μποντγκάγια όταν μου ζήτησε η Αυτού Αγιότητά του να του φέρω ένα σετ Κουδουνιού και Βάτζρα από το δωμάτιό του, και τα έδωσε στον Σίφου Ρίνποτσε. Εκεί του είπε η Αυτού Αγιότητάς του, «Τώρα είσαι Κέρανγκ Ντόρτζε Λόπεν Τζινγκ.» Αυτό σημαίνει ότι είσαι Ντόρτζε Λόπεν - Αυθεντία στην Άσκηση Βατζραγιάνα.

Ο μεγαλύτερος Ντόρτζε Λόπεν είναι ο ίδιος η Αυτού Αγιότητά του· είναι ο δικός μας Ντόρτζε Λόπεν. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι σαν αντιπρόσωπος του Γκούρου Ρίνποτσε. Οι τίτλοι Ντόρτζε Λόπεν συνήθως δίνονται σ'αυτούς που επιδεικνύουν σημάδια επίτευξης κατά την ολοκλήρωση της τριετής απομόνωσης. Υπάρχουν επίσης και Ντόρτζε Λόπεν που δεν έχουν εισέλθει σε απομόνωση για τρία χρόνια, αλλά δείχνουν παρόμοια σημάδια επίτευξης ίδιες με του Ντόρτζε Λόπεν που έχει ολοκληρώσει την τριετής απομόνωση. Ο Ντόρτζε Λόπεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκτελέσει διάφορες Βουδιστικές τελετουργίες, όπως είναι οι μυήσεις και η διδασκαλία. Ο τίτλος του Ντόρτζε Λόπεν δόθηκε στον Σίφου Ρίνποτσε, που σημαίνει ότι έχει την ευθύνη να διδάσκει και να καθοδηγεί τους μαθητές του.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας μοιραστείτε κάποια συμβουλή για την καθημερινότητά μας ως μοναχοί και μοναχές;

Λάμα Πάσανγκ: Η καθημερινότητα των μοναχών θα πρέπει να είναι ενσωματωμένη με την Βουδιστική άσκηση. Όταν έχει πάρει του όρκους χειροτονίας από την Αυτού Αγιότητά του, και μέχρι το τέλος της ζωής, όλη μας η ζωή είναι μέρος της άκσησης του να διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους Όρκους του Καταφυγίου, του Όρκους των Μποτισάτβα, τους Όρκους των Πρατισμόκσα, και ούτω καθεξής. Οι χειροτονημένοι θα πρέπει να ζουν την ζωή τους, να ασκούνται και να αγιαλλάσουν μαζί στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων του Ντάρμα. Το να ζει κανείς σαν μοναχός ή μοναχή είναι από τις πιο ευτυχισμένες ζωές. Δεν έχεις στην ουσία πολλές ανησυχίες, έχεις λιγότερες σκέψεις και λιγότερες εγκόσμιες δραστηριότητες. Η κύρια ευθύνη μας είναι να προσφέρουμε όφελος σε όλα τα αισθανόμενα όντα του κόσμου. Ο,τι κάνουμε, το αφιερώνουμε σ'αυτούς, τα βοηθάμε, τα καθοδηγούμε όποτε είναι εφικτό, γιατί διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές συνθήκες. Όταν θέλει κανείς να μάθει για τις διδασκαλίες του Ντάρμα, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του το μήνυμα του Βούδα. Αν δεν θέλει κανείς να ακούσει το μήνυμά μας, μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε ζωολογικό κήπο και να απαγγέλλουμε στα ζώα μάντρα.

Όλα τα Σάντανα που απαγγέλνουμε είναι εντελώς τα λόγια των φωτισμένων όντων. Αν κατανοήσουμε την σημασία τους, φυσικά και θα επωφεληθούμε περισσότερο. Ακόμα και αν δεν κατανοείς το νόημα, αλλά έχει καλή και αγνή πρόθεση, τότε και πάλι επωφελείσαι. Όταν εξαγνείς τα αρνητικά σου λόγια, τότε θα βγουν πιο θετικά λόγια. Ο όρκος σου είναι μαζί σου πάντα. Όταν πας τουαλέτα ή κάνεις ντους, μπορείς να απαγγείλεις το μάντρα Ωμ Μπένζα Σάτο. Είναι σαν, «Εξαγνήζω τις αρνητικότητές μου.»

Ο Λάμα Πάσανγκ με μέλη της χειροτονημένης σάνγκα

Δεν υπάρχει στιγμή που δεν μπορείς να ασκηθείς στο Ντάρμα. Πριν πας για ύπνο, μπορείς να στοχαστείς στα γεγονότα της ημέρας. Αν έκανες κάτι καλό τότε βεβαιώσου ότι το αφιερώνεις και αγαλλιάζεις. Αν έκανες κάποιον να θυμώσει, έκανες κάποιο σφάλμα, ίσως κάποιος να δυσαρεστήθηκε μαζί σου εκείνη την ημέρα, έχει το άτομο αυτό στο νου σου, «Ζητώ συγνώμη γι'αυτό που συνέβη.» Αν υπήρχε κάποια παρεξήγηση μεταξύ εσού και άλλων, εξάγνισέ το με την άσκηση του Βατζρασάττο ή του Ριζικού Δασκάλου, και συγχώρα οποιαδήποτε αδικία που σου έχει τύχει.

Πριν πας για ύπνο, οραματίσου τον Ριζικό Δάσκαλο καθισμένος σε λωτό στην καρδιά σου. Έτσι όλο το βράδυ ο ύπνος γίνεται άσκηση του Ντάρμα. Πάντα να έχεις τον δάσκαλό σου στο νου.

Ερώτηση: Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τι σημαίνει Ναμντρολίνγκ;

Λάμα Πάσανγκ: Ναμντρολίνγκ σημαίνει η γη της απελευθέρωσης - απελευθέρωση από τα τρία δηλητήρια της προσκόλησης, της αποστροφής και της άγνοιας. Το πλήρες όνομα του μοναστηριού μας είναι Τέκτσογκ Σέντρουπ Ντάργκυε Λινγκ. Τεγκ, σημαίνει τα εννέα τέκγπα (οχήματα) τα οποία είναι οι παραδόσεις του Θεραβάντα, του Μαχαγιάνα και του Βατζραγιάνα, Ανουγιόγκα και Ατιγιόγκα. Σεντ σημαίνει διδασκαλία, το Ντρουμπ είναι ντρούμπτα που σημαίνει άσκηση. Ντάργκυε Λινγκ σημαίνει ινστιτούτο εκμάθησης - η εκμάθηση των τριών καλαθιών των Βουδών και των οχημάτων του Βατζραγιάνα. Συνήθως αναφέρουμε σε τέτοιο μέρος ως Σέντρα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε πως μπορούμε να βελτιώσουμε την ψαλμωδία μας;

Ο Λάμα Πάσανγκ και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε με μαθητές στο Νιουκάστλ, στην Αγγλία

Λάμα Πάσανγκ: Για να βελτιωθούμε χρειαζόμαστε περισσότερη άσκηση. Στην αρχή διαβάστε το κείμενο αργά. Αν ψέλνετε δυνατά είναι εύκολο να το απομνημονεύσετε. Πρέπει να γνωρίζετε το νόημα αυτού που ψέλνετε, τον λόγο που το κάνετε. Αν ο νους σας είναι εστιασμένος στο νόημα του κειμένου, τότε ο νους θα γεμίσει με την στοργική αγάπη και την ευσπλαχνία των φωτισμένων όντων, και έτσι δεν θα έχετε χρόνο για καμιά αρνητική σκέψη. Όταν είναι άφθονη η στοργική αγάπη, είμαστε απαλλαγμένοι από την επήρεια του θυμού. Αν δεν υπάρχει θυμός στον νου, τότε όλη η μέρα οι σκέψεις μας είναι γεμάτες ευσπλαχνία και αυτό μας απαλλάσσει από την επήρεια της άγνοιας. Η παρουσίας της άγνοιας φέρνει τον θυμό και την επιθυμία, τα οποία με την σειρά τους μας δημιουργούν αρνητικές πράξεις.

Το μήνυμα του Βούδα είναι ότι αυτό το σύμπαν είναι μεγαλύτερο από μένα και σένα. Δεν περιτριγυρίζεται γύρω μας μόνο. Πως καταλήγουν τα πράγματα εξαρτάται από το που εστιάζουμε τον νου μας. Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας που μ'ακούσατε.