Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Η Επίσκεψη του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στο Ινστιτούτο Pathgate

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στο Κέντρο του Ντάρμα Pathgate

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γεννήθηκε το 1965 στα ορεινά μέρη που είναι η μυστικά χώρα του Γκούρου Ρίνποτσε γνωστή ως Μπεγιούλ Γιόλμο Γκάνγκρα. Από τα έξι του ζούσε, εκπαιδεύτηκε και πήρε καταφύγιο με διάφορους μεγάλους δασκάλους, όπως ο Κούνζανγκ Γιέσε Ρίνποτσε, ο Γκεν Ρίγκντζιν Ρίνποτσε, η Α. Α. Ντούντζομ Ρίνποτσε, η Α. Α. ο Πένορ Ρίνποτσε, και η Α. Α. ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε. Έχει μείνει σε απομόνωση σε διάφορα όσια μέρη όπως στις σπηλιές που είχε μείνει ο Γκούρου Ρίνποτσε και ο Μιλαρέπα. Ο Κένπο Νυίμα Ντοντρούπ Ρίνποτσε πήγε στο Μοναστήρι του Ναμντρολίγκ στην Νότια Ινδία, όπου και έλαβε χειροτονία από την Α. Α. τον Πένορ Ρίνποτσε. Ολοκλήρωσε τις εννιαετές σπουδές στο Σέντρα των Νυίνγκμα με τις πιο υψηλούς βαθμούς. Η Α. Α. Πένορ Ρίνποτσε τον ενθρόνισε ως Κένπο στο Ναμντρολίνγκ με διδακτορική στην Βουδιστική φιλοσοφία, και ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε δίδασκε στο Ναμντρολίνγκ για πολλά χρόνια.

Το Μάϊο του 2019, κατά την διάρκεια μιας εκστρατείας γυρίσματος στο Νεπάλ για την παραγωγή της ταινίας «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε», ο Τούπτεν Λόντεϊ Γκόνπο, ένα χειροτονημένο μέλος της Σάνγκα του Pathgate, έμεινε και εργάστηκε με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στο Κατμαντού.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε χορήγησε το ταξίδι στο Νιούκαστλ του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και την διαμονή του στο Κέντρο του Ντάρμα Pathgate. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να εργαστεί και να συνεργαστεί σε διάφορα έργα του Ντάρμα με την Επιτροπή Σύνταξης του Pathgate.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε υποδύεται τον Γκούρου Ρίνποτσε στην ταινία 'Η Ζωή του Γκούρουρ Ρίνποτσε'

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε υποδύθηκε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε στην αρχική ταινία του Γκούρου Ρίνποτσε. Κατά την διάρκεια της αρχικής παραγωγής στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ, έλαβε οδηγίες απ' ευθείας από την Αυτού Αγιότητα του Πένορ Ρίνποτσε. Άρα η εμπλοκή του στην ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε - η Νέα Έκδοση» είναι πολύ πολύτιμη στην διαδικασία βελτίωσης της ταινίας.

Εκτός από την δουλειά που έχει κάνει με την Επιτροπή Σύνταξης του Pathgate Editorial Committee στην αναβάθμιση των υποτίτλων, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εργάστηκε επίσης στην επανα-ηχογράφηση των διαλόγων στα Θιβετανικά, για την δημιουργία μιας υψηλότερης ποιότητας μουσικής επένδυσης της ταινίας.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε γευματίζει με τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και μέλη της σάνγκας του Pathgate

Πριν επιστρέψει στο Νεπάλ, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μίλησε με τον Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε, ο ανώτερος Κένπο του Μοναστηριού του Ναμντρολίνγκ. Χάρηκε που έμαθε ότι ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε δούλεψε με την Επιτροπή Σύνταξης του Pathgate στην μετάφραση της ταινίας του Γκούρου Ρίνποτσε. Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε είπε ότι: αν μεταφράσουμε τους υπότιτλους με ένα καλό νόημα, τότε αυτή ήταν η επιθυμία της Αυτού Αγιότητάς του και ότι θα οφελησει αμέτρητα αισθανόμενα όντα. Μπορεί να σπείρει το σπόρο της απελευθέρωσης σε πολλά αισθανόμενα όντα, όντως βλέποντας την ταινία. Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε ζήτησε από τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε να δώσει τις προσωπικές του ευχαριστίες στον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε που το έκανε εφικτό αυτό. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε την σημασία της ταινίας του Γκούρου Ρίνποτσε ως προς την εκπλήρωση των επιθυμιών της Αυτής Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, διότι είναι σημαντικό για τον κόσμο να έχει μια καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της ζωής του Γκούρου Ρίνποτσε.

Ο Κένπο επισκέπτεται μια παραλία κοντά στο Κέντρο Ντάρμα του Pathgate

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ εξήγησε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το πόσος χρόνος θα χρειαστεί να γυριστεί η ταινία, αλλά το σημαντικό είναι αν γίνει με τον σωστό τρόπο.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ενθάρρυνε τους μαθητές που εμπλέκονται στο έργο της ψηφιακής επεξεργασίας της ταινίας, λέγοντάς μας ότι να εργαστούμε στην ταινία έχει πολύ αξία. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ εξήγησε ότι όταν άνθρωποι έβλεπαν την αρχική ταινία, έκαναν προσφορές μπροστά στην οθόνη και έκαναν προστερνισμούς μπροστά στην ταινία.

Σπηλιά άσκησης του Γκούρου Ρίνποτσε στο Γιόλμο του Νεπάλ

Εκτός από την δουλειά που έκανε στην ταινία, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ηχογράρφησε και ακουστικό υλικό Θιβετιανών προσευχών, αρκετό για την παραγωγή τεσσάρων CD που είναι για δωρεάν διάθεση.

Αυτές συμπεριλαμβάνουν Το Μπάρντο Τόντολ - «Η Απελευθέρωση Μέσω της Ακρόασης κατά την Διάρκεια της Ενδιάμεσης Κατάστασης», γνωστό στον Δυτικό κόσμος ως Το Θιβετανικό Βιβλίο των Νεκρών, το οποίο είναι ένα κείμενο από ένα μεγαλύτερο σώμα διδασκαλιών, το Βαθυστόχαστο Ντάρμα της Αυτο-Απελευθέρωσης μέσω των Προθέσεων των Γαλήνιων και Οργισμένων, που αποκαλύφθηκε από τον Κάρμα Λίνγκπα (1326–1386). Είναι το πλέον γνωστό έργο λογοτεχνίας των Νυίνγκμα και προήρθε από τον Γκούρου Παντμασαμπάβα τον όγδοο αιώνα. Αυτό το Θιβετανικό κείμενο περιγράφει, και σκοπός του είναι να καθοδηγήσει, τις εμπειρίες που βιώνει η συνειδητότητα μετά τον Θάνατο, στο μπάρντο, το διάστημα μεταξύ του θανάτου και της επόμενης επαναγέννησης.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε ότι σε καταστάσεις όπου δεν είναι εφικτό να είναι ένας Λάμα να απαγγείλει το κείμενο αυτό όταν κάποιος πεθάνει, μπορεί να παιχτεί μια ηχογράφηση αυτού.

Σχεδιάγραμμα του ναού και του αγάλματος του Αμιτάμπα.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε αυτή στιγμή ασχολείται με την προ-παραγωγή ενός ντοκουμαντέρ για την Κρυφή Χώρα Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε - μια απόμερη περιοχή στο Νεπάλ στους πρόποδες των Ιμαλαϊων - γνωστό και ως το μέρος όπου ο Γκούρου Ρίνποτσε ακσώταν με τις πνευματικές του συζύγους. Είναι η μυστική, όσια χώρα του Γκούρου Ρίνποτσε. Ο Γκούρου Ρίνποτσε έγραψε πέντε άρθρα για το Γιόλμο, και έχει αναφερθεί πολλές φορές και σε άλλα κείμενα


Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε επίσης σχεδιάζει να χτίσει ένα μεγάλο άγαλμα του Αμιτάμπα στο Νεπάλ, μαζί μ'ένα ναό του Αμιτάμπα στην βάση του. Το χτίσιμο αυτού του αγάλματος θα εκπληρώσει μια από τις προφητείες του Γκούρου Ρίνποτσε σύμφωνα με την κληρονομιά που άφησε. Έχει ήδη παραχθεί ένα τρισδιάστο κινούμενο σχέδιο για το πως θα μοιάζει αυτό το άγαλμα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έχει ζητήσει την υποστήριξη του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την παραγωγή και κινηματογράφηση του ντοκουμαντέρ αυτού. Μια ταινία προσεχώς διάρκειας 8 λεπτών έχει παραχθεί μαζί με αφήγηση και σύνθεση πρωτότυπης μουσικής.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είναι δεσμευμένος να συνεχίσει τις ευσπλαχνικές δραστηριότητες της Αυτού Αγιότητάς του Πένορ Ρίνποτσε, και να συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο στην συνεργασία του με την Επιτροπή Σύνταξης του Pathgate ώστε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες της Αυτής Αγιότητάς του Πένορ Ρίνποτσε να φέρει την ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε» σε μια νέα γενιά θεατών.