Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Τελετή Εγκαινιών του Κέντρου Ντάρμα Πάλυουλ όπως το Έζησε ο Τούπτεν Λόντεϋ Γκόνπο

 Το καινούργιο Κέντρο Ντάρμα του Νυίνγκμα του Παλιούλ στην περιοχή Κουίνς την Νέα Υόρκη

Το Κέντρο Ντάρμα των Νύινγκμα Πάλυουλ στην περιοχή του Φλάσινγκ στην Νέα Υόρκη ιδρύθηκε το 2005 από τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε και τον Κένπο Τένζιν Νόργκεϊ Ρίνποτσε. Λόγω του μικρού του μεγέθους, θεωρήθηκε απαραίτητο να βρεθεί μεγαλύτερος χώρος που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της σάνγκας της Νέας Υιόρκης. Βρέθηκε ένα κατάλληλο ακίνητο στην περιοχή των Κουίνς κοντά στο αεροδρόμιο του Λα Γκουάρντια. Ακολούθησαν φιλανθρωπικές δραστηριότητες για πάνω από μια δεκαετία ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη χρηματοδότηση προς την αγορά του ακινήτου. Με το ποσό της χρηματοδότησης να μην επαρκεί για την αγορά και την ανακαίνιση του χώρου, ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϊ Ρίνποτσε, ο εγκατεστημένος Λάμα του Κέντρου Απομόνωσης Πάλυουλ στην πολιτεία της Νέας Γιόργκης, έκανε έκκληση στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τον Αύγουστο του 2017, ζητώντας την υποστήριξή του γι'αυτό το έργο. Απαντώντας στο αίτημα αυτό, ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συμφώνησε ότι θα στείλει όση χρηματοδότηση χρειαζόταν να γίνει η αγορά και η ανακαίνιση του κτιρίου, ώστε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε να ιδρυθεί ένα μεγαλύτερο Κέντρο του Ντάρμα Παλυούλ στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ο Κένπο Πέμα Τσέρινγκ (αριστερά) με τον Λάμα Νοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ (δεξιά)

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2019, η Τελετή των Εγκαινίων του νέου Κέντρου του Ντάρμα Παλγιούλ εκτελέστηκε από τον Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε. Είχα την καλοτυχία να συνοδεύσω τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και άλλη μια μαθήτρια στην εκδήλωση.

Όταν φτάσαμε στην Νέα Υόρκη, μας υποδέχθηκε ο Λάμα Πάσανγκ, ο οποίος υπηρέτησε ως Κύριος Ψάλτης της Αυτής Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε όταν ταξίδευε στο εξωτερικό, που είχε αναλάβει την φροντίδα του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε όσο θα παρέμενε στην Νέα Υόρκη.

Ο Λόπον Ράμπτζη Ουανγκτσούκ με τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε

Όταν φτάσαμε στο καινούργιο Κέντρο Παλυούλ για την τελετή, ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϊ και άλλοι πρώην μαθητές της μακαριστής Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, υποδέχθηκαν τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με μεγάλη θέρμη. Ο Κένπο Πέμα Τσέρινκ ο οποίος ήταν μέλος μια μικρής ομάδας μοναχών που είχε στείλει ο Τσόγκτρουλ Μούσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για μαθήματα Κουνγκ Φου στο Μοναστήρι του Ναμντρολίνγκ το 2001, και ο οποίος είναι ο εγκατεστημένος Λάμα στο Κούνζανγκ Πάλυουλ Τσόλιγνκ (KPC), έστειλε ευχητήριο μήυμα στον Λάμα Ντόντρουπ Ντότζε Ρίνποτσε από την Αυτού Εξοχότητα Τζεντσούνμα Άκον Λάμο, η πνευματική διευθύντρια του KPC, καλώντας τον να επισκεφτεί το KPC στο Μέριλαντ. Εξέφρασε επίσης και την δική του ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη που έλαβε απ'αυτόν στο παρελθόν ο ίδιος καθώς και το Κούνζανγκ Παλυούλ Τσόλινγκ.

Η άφιξη του Τσόγκτρουλ Γζάνγκανγκ Ρίνποτσε για τα εγκαίνια του νέου Κέντρου του Παλγιούλ
Lama Dondrup Dorje Rinpoche offers khata to Chogtrul Gyangkhang Rinpoche

 

Προσφορά Προσευχής και τελετή κοπής της κορδέλας
Ενακτήριες Προσευχές μέσα στο νέο Κέντρο του Παλγιούλ

Όταν ο Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε έφτασε, χάρηκε πολύ που είδε τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε που ήτνα ένας από τους πρώτους να του προσφέρει κάτα. Μετά το τέλος της δίωρης Τελετής των Εγκαινίων, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν καλεσμένος σε κλειστό μεσημεριανό γεύμα όπου ο Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε ήταν ο επίτιμος καλεσμένος. Σαν μοναχός του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, ήμουν τυχερός που μπόρεσα αν παρευρεθώ.

Ο Λάμα Νούρμπου Σαμντρούπ με τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε

Καθ' οδόν προς το εστιατόριο στο αυτοκίνητο με τον Λάμα Νούρμπου Σαμντρούπ ο οποίος ήταν ένας τέως ακόλουθος της Αυτού Αγιότητάς του Πένορ Ρίνποτσε. Μου εξέφρασε την χαρά του που είδε τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Νέα Υόρκη και μου είπε ότι είμαι πολύ τυχερός που τον έχω Δάσκαλο. Μου είπε επίσης ότι ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν εξαιρετικά ευγενικός που τον υποστήριξη όταν έκανε την τριετή απομόνωση στο μοναστήρι. Εμείς δεν μαθαίνουμε από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την υποστήριξη που δίνει στους άλλους, αλλά ήταν κάτι που επαναλαμβανόταν από πολλούς ανθρώπους που γνώρισα σ'αυτό το ταξίδι καθώς τον πλησίαζαν εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευγενική του υποστήριξη.

Κλειστό μεσημεριανό γεύμα προς τιμή του Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνοπτσε
Lama Dondrup Dorje Rinpoche with Chogtrul Gyangkhang Rinpoche at the meal

Όταν είδα τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με τους άλλους πρεσβύτερους του Παλγιούλ, και τους άλλους τέως ακολούθους της Αυτής Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, ήταν σαν μια οικεία οικογενειακή μάζωξη, καθώς όλοι ήταν άνετοι μεταξύ τους, και όμως όλοι ήξεραν την θέση τους. Όλοι τους κάνουν αυτό που μπορούν στα πλαίσια του τι πρέπει να κάνουν, με ένα κοινό στόχο, την διάδοση των ευσπλαχνικών δραστηριοτήτων της Αυτούς Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε.

Ο Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνοπτσε δίνει μύηση Ρίγκντζιν Ντούπα
Ο Κένπο Νόργκεϋ Ρίνποτσε και ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε βοηθούν στην μύηση

Το απόγευμα της επόμενης μέρας, μας πήγαν σε ένα μεγάλο κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η Μύηση του Ρίγκτζιν Ντούπα. Ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϊ Ρίνποτσε και ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβαν την μύηση κατευθείαν από τον Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε και έπειτα βοήθησαν στην μετάδοση της μύησης στους εκατοντάδες αφοσιωμένους που ήταν στην εκδήλωση.

Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε λαμβάνει το δώρο του Τόρμα των Εκατό Θεοτήτων από τον Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε
Ο Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε, ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και ο Λόπον Ράμπτζη Ουανγκτσούκ παρακολουθούν την παράσταση της βραδιάς

Εκείνο το βράδυ οργανώθηκε ένα Γεύμα για τα Εγκαίνια με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδι και πολιτιστικές εκδηλώσεις από διάφορους ντόπιες ομάδες Θιβετιανών, Μπουτανέζων και Νεπαλέζων. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της βραδιάς, κάλεσαν τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην σκηνή να λάβει το δώρο του Τόρμα των Εκατό Θεοτήτων από τον Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε.

Ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προσφέρει κάτα εκ μέρους όλων των πρεσβύτερων μελών της σάνγκα

Όταν ένας ερμηνευτής προσέφερε την έκδοση του τραγουδιού «Ο Γκούρου μου Ντρούπουανγκ Πέμα Νόρμπου», άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκομένων με τέτοιο τρόπο που κατά την διάρκεια της παράστασης πολύ ανέβηκαν την σκηνή να του προσφέρουν κάτα. Προς το τέλος του τραγουδιού, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ανέβηκα και αυτός στη σκηνή να προσφέρει κάτα στον τραγουδιστή, εκ μέρους όλων των πρεσβύτερων μελών της σάνγκα. Όταν έγινε αυτό ο Τσόγκτρουλ Τζάνγκανγκ Ρίνποτσε, ο Κένπο Τένζιν Νόργκεϋ και άλλοι λάμα χάρηκαν και ενθουσιάστηκαν.

Ο Λάμα Πάσανγκ με τον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο χώρο του βωμού, στο Κέντρο Απομόνωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

Στοχαζόμουν στο γεγονός το πόσο θαυμάσια υποστήριξη για την κοινότητα αυτή αποτελεί αυτό το Κέντρου του Παλυούλ στην Νέα Υόρκη. Με την γενναιόδωρη υποστήριξη του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, έχει ωφελήσει πολύ κόσμο. Δεν ακούμε πολύ συχνά για την υποστήριξη που δίνει ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στους άλλους. Όταν του τέθηκε η ερώτηση, απλώς απάντησε πως αρκεί να κάνουμε τι είναι κατάλληλο την σωστή στιγμή. Δεν χρειάζεται να μιλάμε γι'αυτό.

 

 

Έξω από το Κέντρο Απομόνωσης στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης

Το επόμενο πρωί, ο Λάμα Πάσανγκ οργάνωσε ένα ταξίδι για μας να πάμε στο Κέντρο Απομόνωσης του Πάλυουλ στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης το οποίο ιδρύθηκε από την Αυτού Αγιότητά του Πενορ Ρίνποτσε το 1998, σε οικόπεδο κοντά στην πόλη ΜακΝτόνα, Βόρεια των όρων Κάτσκιλ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το κέντρο απομόνωσης εκτείνεται 2000 στρέμματα περίπου και είναι η επίσημη τοποθεσία για τις Ετήσιες Θερινές Απομονώσεις του Παλυούλ.

Επισκεφτήκαμε τον ναό και μας δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλλουμε τα σέβη μας στην οικία της Αυτής Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε, μέσα στην οποία υπάρχει στούπα χρισμένη με Λείψανο της Αυτής Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε.

Η Στούπα μέσα στην οικεία της Αυτού Αγιότητάς του

Αισθάνθηκα ένα δυνατό αίσθημα της ευλογίας της Αυτού Αγιότητας καθώς εισήλθαμε στους χώρους του Κέντρου Απομόνωσης του Πάλυουλ. Υπήρχε μια ξεκάθαρη διαύγεια, γαλήνη, απεραντοσύνη. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξήγησε ότι αν κρατάμε την Αυτού Αγιότητά του στην καρδιά μας, τότε λαμβάνεις την ευλογία αυτή όπου και να βρισκόμαστε.

Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή άλμπουμ φωτογραφιών της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε στο σπίτι των Λάμα. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μας καθοδήγησε μέσα από μια υπέροχη συλλογή παλιών φωτογραφιών και μας εξήγησε πως φρόντιζε τον ναό του Κέντρου Απομόνωσης κατά την διάρκεια των Θερινών Απομονώσεων για 7 χρόνια.

Φωτογραφία της Αυτού Αγιότητάς του Πένορ Ρίνποτσε από την συλλογή των άλμπουμ

Ταξιδεύοντας με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, παρατήρησα τα επιδέξια μέσα που χρησιμοποιεί υποστηρίζοντας τους άλλους. Όποτε επαινούν ή ευχαριστούν τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για την υποστήριξή του, δεν παίρνει τα εύσημα και δεν κάνει μεγάλο θέμα για το τι έχει κάνει. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνέχει επιδικνύει πόσο αφοσιωμένα διατηρεί και υποστηρίζει τις επιθυμίες της Αυτής Αγιότητάς. Στοχάζοντας τα εγκαίνια του καινούργιου κέντρου του Ντάρμα, με ενέπνευσαν οι συλλογικές προσπάθειες της σάνγκας της Νέας Υόρκης να πραγματώσουν την όραση της Αυτής Αγιότητάς του Πένορ Ρίνποτσε, η ίδρυση ενός μόνιμου Κέντρου του Πάλυουλ στην Νέα Υόρκη.