Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Κινηματογραφική Αποστολή στην Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε

Η Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μας τίμησε με την επίσκεψη του στο Pathgate Dharma Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έκανε έκκληση στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε  να υποστηρίξει τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε.

Στα βόρεια του Νεπάλ, στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ πάνω στα Ιμαλάια, βρίσκεται η κρυφή γη Γιόλμο, ο χιονισμένος περίβολος, γνωστή και ως Πάντμα Τσαλ, «άδυτο της συστάδας των λωτών». Στο Νεπάλ, η περιοχή αυτή είναι κοινώς γνωστή ως Χελάμπου και η οροσειρά των Λανγκτάνγκ Ιμαλαΐων. Είναι ένας τόπος που τον έχουν επισκεφτεί και ευλογήσει ο Γκούρου Ρίνποτσε της Οντιγιάνα και οι [θηλυκές] σύντροφοι του. Γέμισαν τα βουνά και τις κοιλάδες με θρησκευτικούς και υλικούς θησαυρούς. (Απόσπασμα από το σενάριο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε για το τρέιλερ της ταινίας.)

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έχει συγγράψει και εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο: «Οδηγός στην Κρυφή Γη του Χιονισμένου Περίβολου Γιόλμο». Η ευχή του είναι να γυριστεί μια ταινία που να καταγράφει την πολύτιμη αυτή γη με τις ιερές τοποθεσίες της, τα κέντρα απομόνωσης της και τα χωριά της.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε σχεδίαζε να κάνει τα γυρίσματα τον Απρίλιο 2020. Τον Απρίλιο είναι άνοιξη στο Νεπάλ και αρκετά από τα κέντρα απομόνωσης και τα χωριά που είναι αποκλεισμένα από το χιόνι στη διάρκεια των χειμερινών μηνών γίνονται προσβάσιμα οδικώς. Αυτή την εποχή του χρόνου, η περιοχή είναι πολύ όμορφη, έχει χιόνι στις βουνοκορφές και φρέσκια βλάστηση και λουλούδια στις κοιλάδες.

Από τις συζητήσεις με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε για τα σχέδια του να κάνει γυρίσματα σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και απομακρυσμένες σπηλιές, έγινε φανερό πως δεν θα είχαμε πρόσβαση σε ηλεκτρικό για πολλές ημέρες, και αυτό σήμαινε μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες που έπρεπε να υπερνικηθούν προκειμένου να γίνουν γυρίσματα στις περιοχές αυτές. Για παράδειγμα, θα χρειαζόταν να φορτίζουμε τον κινηματογραφικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας φορητούς ηλιακούς συλλέκτες.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε κάλυψε γενναιόδωρα όλο το κόστος του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών και του εξοπλισμού.

Έφτασα στην Κατμαντού στις 28 Φεβρουαρίου 2020, και ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. Ο  Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου είχε δώσει μια γενναιόδωρη προσφορά για να την προσφέρω στον Κένπο κατά τη άφιξή μου.

Aνατολή του ήλιου στα Ιμαλάια

Την 1η Μαρτίου 2020 φύγαμε από την Κατμαντού και ταξιδέψαμε οδικώς προς το  «Μελάμτσιμ-γκυάνγκ» ένα απομακρυσμένο χωριό στην Γιόλμο στις παρυφές των Ιμαλαΐων. Την επομένη μέρα, ο Κένπο θα ξεκινούσε την τέλεση μια τριήμερης άσκησης απαγγελίας του Βάτζρα Γκούρου Μάντρα. Το ταξίδι στους φιδωτούς ορεινούς δρόμους κράτησε έξι ώρες, μέσα σε ένα τζιπ 4Χ4. Αρκετοί από τους δρόμους είναι χωματένιοι, χωρούν μόλις ένα όχημα και είναι προσβάσιμοι μόνον μέρος του έτους.

Στο ταξίδι μας, όταν άρχισε να ανατέλλει ο ήλιος, είδαμε μια φαντασμαγορική θέαμα των Ιμαλαΐων, ενός τείχους από χιονισμένες βουνοκορφές που φωτίζονταν από το χρυσαφένιο πρωινό φως.

Ο  Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε το εξέλαβε ως ευλογία από τον Γκούρου Ρίνποτσε, καθώς ο Κένπο είχε ευχηθεί για αυτές ακριβώς τις συνθήκες.

Το χωριό Μελάμτσιμ-γκυάνγκ

Το τελευταίο μέρος του ταξιδιού στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ είναι πολύ δραματικό. Υπάρχει ένας πολύ απότομος ανηφορικός, βραχώδης δρόμος που ανεβαίνει ψηλά, πάνω από το ποτάμι το οποίο κυλάει στο βάθος της κοιλάδας. Το χωριό βρίσκεται σε ένα συγκλονιστικό ύψος πάνω στην πλαγιά του βουνού, με ένα τοίχος από επιβλητικά βουνά με χιονισμένες βουνοκορφές στο βάθος. Ο Γκούρου Ρίνποτσε περιέγραψε το βουνό ως μια Βασίλισσα με φορέματα που ανεμίζουν. Ο Γκούρου Ρίνποτσε ασκήθηκε εδώ πριν από 1.200 χρόνια και σύμφωνα με το βιβλίο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε: Ο Γκούρου Ρίνποτσε ανήγγειλε πως εκεί θα έπρεπε να χτιστεί ένας ναός του Αμιτάμπα και να ιδρυθεί ένα κέντρο επιδίωξης αρετής. Ο 4ος Γιόλμο Τούλκου Ζίλνον Γουάνγκυαλ Ντόρτζε (1647-1716) ίδρυσε ένα τέτοιο παρεκκλήσι στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ στην 7η ή 8η δεκαετία του 17ου αιώνα.

Μέσα στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ και γύρω του υπάρχουν πολλά λείψανα και τοποθεσίες άσκησης του Γκούρου Ρίνποτσε και των συντρόφων του. Έχεις έντονη την αίσθηση πως οι ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε έχουν εγχυθεί μέσα στο τοπίο. Προφανώς, και μόνο να βλέπεις ή να ακούς για την κοιλάδα Γιόλμο έχεις τεράστια οφέλη.

Απομόνωση Βάτζρα Γκούρου Μάντρα

Μετά από την πρώτη νύχτα μας στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ, το επόμενο πρωί ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε άρχισε την άσκηση των Βάτζρα Γκούρου μάντρα ξεκινώντας με προσευχές και διδασκαλία. Την παρακολούθησε μια μικρή ομάδα από Λάμα και μοναχούς, και ένας μεγάλος αριθμός λαϊκών ασκούμενων. Ο ναός στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ καταστράφηκε από σεισμό το 2015. Οι ντόπιοι είναι πολύ εφευρετικοί, έχουν κατασκευάσει έναν μικρό προσωρινό ναό από αυλακωτή λαμαρίνα και η άσκηση έλαβε χώρα κάτω από τη σκεπή από αυλακωτή λαμαρίνα. Το περιβάλλον τοπίο σε εμπνέει απίστευτα για την άσκηση αυτή.

Στον ναό αυτόν βρίσκεται η Μυλόπετρα Πετράδι του Γκούρου Ρίνποτσε. Σύμφωνα με το βιβλίο του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, στη βιογραφία του Γιόλμο Τούλκου Τέντζιν Νόρμπου (1589-1644) καταγράφεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μελάμτσιμ-γκυάνγκ έδειξε πως  η Μυλόπετρα Πετράδι του Γκούρου Ρίνποτσε δε γυρνούσε αυθόρμητα (όπως νόμιζαν οι άνθρωποι), την έκανε όμως να σειστεί, όπως μαρτύρησαν όλοι οι παρόντες, αυτό ήταν μια από τις μεγάλες ευλογίες της κοιλάδας Γιόλμο.

Η γέφυρα προς το πέρασμα Θεραπάτι

Το απόγευμα, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε κανόνισε να με πάει ένας οδηγός από το χωριό στο πέρασμα Θεραπάτι, όπου θα περνούσαμε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο.

Είχαμε μια πεντάωρη πεζοπορία πάνω στην πλαγιά του βουνού, μέχρι τα 3.700 μέτρα. Περπατήσαμε μέσα στη βροχή, μετά στο χαλάζι και τέλος στο πυκνό χιόνι. Καθώς ανεβαίναμε πιο ψηλά, το χιόνι γινόταν βαθύτερο. Ο αέρας είναι αραιός στο υψόμετρο αυτό, και αυτό το κάνει πολύ πιο δύσκολα σωματικά. Άρχισα να παλεύω με την εξάντληση και απήγγειλα μάντρα ενώ περπατούσα, κάτι που μου έδωσε την αποφασιστικότητα που χρειαζόμουν ώστε να φτάσω στο καταφύγιο όπου θα περνούσαμε τη νύχτα.

Το καταφύγιο το διαχειρίζεται ένας συγγενής του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο οποίος έκανε τα αδύνατα δυνατά να μας περιποιηθεί το βράδυ εκείνο και το επόμενο πρωί.

Το πέρασμα Θεραπάτι

Το επόμενο πρωί, ξεκίνησα το γύρισμα πριν την ανατολή για να προλάβω τη θέα με το πρώτο φως της μέρας πάνω από τα Ιμαλάια και την κοιλάδα Γιόλμο που σου κόβει την ανάσα. Εκτός από τις εναέριες λήψεις, χρησιμοποιήσαμε και την τεχνική της λήψης φωτογραφιών με σταθερή κάμερα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά τα γυρίσματα, ξεκινήσαμε την άνοδο μας προς ψηλότερα στο βουνό, αλλά είχε χιονίσει τη νύχτα και μερικές φορές το χιόνι έφτανε μέχρι τη μέση μου, πράγμα που μας εμπόδισε να προχωρήσουμε πολύ. 

Γυρίσματα στο πέρασμα Θεραπάτι

Νωρίς το απόγευμα, ξεκινήσαμε να κατεβαίνουμε το βουνό προς το Μελάμτσι-γκυάνγκ. Κατεβαίνοντας ακούγαμε την απαγγελία των Βάτζρα Γκούρου μάντρα από το χωριό, καθώς αντηχούσε σε όλη την κοιλάδα. Αυτό ήταν βαθιά συγκλονιστικό.

Μπράνγκ Τσανγκ - ο πέτρινος θρόνος του Γκούρου Ρίνποτσε που εμφανίστηκε από μόνος του

Στον δρόμο προς το Μελάμτσι-γκυάνγκ, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μας καθοδήγησε να κάνουμε γύρισμα το «Μπράνγκ Τσανγκ», όπου βρίσκεται ο πέτρινος θρόνος του Γκούρου Ρίνποτσε που εμφανίστηκε από μόνος του. Οι τοπικοί θρύλοι λένε πως ήταν εδώ που ο Γκούρου Ρίνποτσε δίδαξε τον ντάρμα στις ντακίνι και σε όντα από άλλες σφαίρες ύπαρξης.

Επίσης, στην πρόσοψη του βράχου υπάρχουν και επτά αυτο-εμφανισμένα πέτρινα μπολ προσφοράς νερού.

Η Σπηλιά Διαλογισμού του αυτό-αναδυόμενου Ηλίου και Σελήνης

Στην επάνω άκρη του Μελάμτσι-γκυάνγκ βρίσκεται μία από τις σπηλιές του Γκούρου Ρίνποτσε που είναι γνωστή ως Νυίν-ντα Ρανγκ-τζουνγκ Ντρουγκ-φουγκ, ή Σπηλιά Διαλογισμού του αυτό-αναδυόμενου Ηλίου και Σελήνης, διότι οι εικόνες του ήλιου και της σελήνης εμφανίστηκαν φυσικά, από μόνες τους, στην πέτρινη οροφή της σπηλιάς. Εδώ παρέμεινε σε απομόνωση ο Γκούρου Ρίνποτσε πριν ταξιδέψει στο Θιβέτ.

Στο σεισμό του 2015, τα αγάλματα μέσα στη σπηλιά καταστράφηκαν. Με την καθοδήγηση και υποστήριξη του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, κατασκευάζονται καινούρια αγάλματα. Πριν ολοκληρωθούν, τα αγάλματα πρέπει να καθαγιαστούν.

Τελετή καθαγιασμού

Νωρίς το πρωί, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε τέλεσε τελετή καθαγιασμού. Μετά τις προκαταρτικές προσευχές, η συνάθροιση των Λάμα και των λαϊκών ασκούμενων απήγγειλε την Επτάστιχη Προσευχή στον Γκούρου Ρίνποτσε, ενώ ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε τελούσε τον καθαγιασμό εισάγοντας ένα κεντρικό κανάλι και πολλά πολύτιμα και άγια αντικείμενα μέσα στα αγάλματα.

Η κατασκευή αγαλμάτων από πηλό

Κατά διάρκεια της παραμονής μου στο Νεπάλ, είχα την τύχη να επισκεφτώ το Μελάμτσι-γκυάνγκ τρεις φορές και να παραστώ στις εργασίες γλυπτικής μέσα στη σπηλιά του Γκούρου Ρίνποτσε. Τα αγάλματα κατασκευάζονται από πηλό και αφήνονται να στεγνώσουν για πολλούς μήνες πριν να ζωγραφιστούν.

Η άσκηση της Βροχής Ευλογιών

Αυτή ήταν η τελευταία ημέρα της άσκησης της συσσώρευσης Βάτζρα Γκούρου μάντρα, η οποία ολοκληρώθηκε με την τέλεση της άσκησης της Βροχής Ευλογιών από τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε. Έβρεχε καταρρακτωδώς κατά τη διάρκεια της άσκησης, που είναι σημάδι ευοίωνο, μια εκδήλωση της βροχής ευλογιών.

Το Τσούτι Γκόνπα

Φεύγοντας νωρίς το επόμενο πρωί από το χωριό Μελάμτσι-γκυάνγκ, ταξιδέψαμε οδικώς σε άλλα απομακρυσμένα χωριά και κέντρα απομονώσεων.

Οι δρόμοι είναι απότομοι ανηφορικοί χωματόδρομοι. Μερικά από τα κέντρα απομονώσεων που ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήθελε να επισκεφτούμε ήταν απρόσιτα, καθώς οι δρόμοι είχαν καταστραφεί και ήταν απροσπέλαστοι.

Επισκεφτήκαμε το Τσούτι Γκόνπα, ένα μικρό, πολύ γαλήνιο κέντρο απομόνωσης. Αυτό ήταν ο τόπος άσκησης του Σάκυα Σάνγκπο, ο οποίος ήταν ο αποκαλυπτής θησαυρών του 15ου αιώνα που άνοιξε την πόρτα της Ιερής Μυστικής Γης Γιόλμο.

Εδώ, μπήκαμε στο εσωτερικό μιας μικρής καλύβας απομόνωσης. Κατά την είσοδο μας, είχα μια έντονη αίσθηση ήσυχου καθησυχασμού και ευλογιών. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε μου είπε πως ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε είχε προσκληθεί για να μείνει εδώ· ήταν ο Έκτος Ανώτατος Αρχηγός των Νυίνγκμαπα.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ρίχνει μια ματιά σε ένα παλιό Θιβετανικό κείμενο

Μέσα στην καλύβα της απομόνωσης, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έριξε μια ματιά σε ένα παλιό Θιβετανικό κείμενο που ήταν πάνω από 100 χρόνων και γραμμένο με χρυσό. Στην καλύβα βρισκόταν ένα γυάλινο κουτί με το κρανίο ενός βοδιού μέσα του. Μου είπαν πως το βόδι είχε δουλέψει σκληρά για την κατασκευή αυτού του κέντρου απομόνωσης. 

Η Σπηλιά του Τίγρη στο Κάστρο του Λιονταριού του Μιλαρέπα

Προς το τέλος της ημέρας, επισκεφτήκαμε το Κατσούνγκ, όπου μέσα στο Κάστρο του Λιονταριού στη Σπηλιά του Τίγρη διαλογίστηκε για τρία χρόνια ο σπουδαίος Θιβετανός γιόγκι ο Μιλαρέπα, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του, του Μάρπα, και φύτεψε το λάβαρο της πνευματικής επίτευξης και τελειοποίησε την πραγμάτωση του. 

Ομαδική φωτογραφία στη σπηλιά του Μιλαρέπα

Περάσαμε τη νύχτα σε ένα μικρό χωριό. Είχε διακοπή ρεύματος και έτσι έπρεπε να βρούμε ξενοδοχείο με εφεδρικό ηλεκτρισμό ώστε να μπορέσουμε να φορτίσουμε τον κινηματογραφικό εξοπλισμό για την επομένη μέρα. Από σεβασμό προς τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε, ο ξενοδόχος μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε όλον τον εφεδρικό ηλεκτρισμό προκειμένου να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Το Πάλρι Πάντμα Ότζαλ Λινγκ

Την επόμενη ημέρα ταξιδέψαμε και κάναμε γυρίσματα σε πολλές τοποθεσίες. Φτάσαμε στο Πάλρι Πάντμα Ότζαλ Λινγκ. Ο ναός αυτός έχει ένα γιγάντιο άγαλμα του Γκούρου Ρίνποτσε πάνω σε ένα βουνό, σε ένα εντυπωσιακό υπόβαθρο από κοιλάδες και μακρινά βουνά. Και εδώ, οι ασκούμενοι βρίσκονταν σε διαδικασία τριήμερης απαγγελίας της Βάτζρα Γκούρου μάντρα.

Ένιωσα μεγάλη τιμή που ταξίδευα με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε· πολλοί άνθρωποι μας φέρθηκαν με καλοσύνη και ξεβολεύτηκαν για να μας βοηθήσουν.  

 

 Στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είχε κανονίσει να χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερο για τα γυρίσματα και για να ταξιδέψουμε σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Ένας από τους φίλους του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είναι πολύ έμπειρος πιλότος ελικοπτέρου, και τον επισκεφτήκαμε πολλές φορές προκειμένου να προγραμματίσουμε το ταξίδι, και παρακολουθούσαμε την πρόβλεψη καιρού για κατάλληλες συνθήκες. Στις 16 Μαρτίου 2020, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, ταξιδέψαμε στο αεροδρόμιο νωρίς το πρωί. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήθελε πολύ να ξεκινήσουμε νωρίς, διότι ο καιρός συννεφιάζει αργότερα μέσα στη μέρα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως οι τοπικοί προστάτες δεν ήθελαν να είμαστε εκεί.

Μόλις τελειώσαμε με τον έλεγχο του αεροδρομίου είχαμε πολύ λίγη ώρα για να προετοιμαστούμε. Ευτυχώς, υπήρχε μια βάση για GoPro κάμερα στο εξωτερικό του ελικοπτέρου και έτσι μπορέσαμε να στηρίξουμε εκεί την GoPro κάμερα.  Κάθισα στην μπροστινή θέση όπου μπόρεσα να ανοίξω ένα μικροσκοπικό παράθυρο, που χωρούσε μόλις έναν φακό κάμερας

Απογειωθήκαμε από το αεροδρόμιο της Κατμαντού, διασχίσαμε πετώντας την πόλη και μετά κατευθυνθήκαμε βόρεια, πάνω από τα τριγύρω βουνά προς τα Ιμαλάια.

Ο βουνός Γιανγκ Ρι Κανγκ

Προσγειωθήκαμε το χωριό Μελάμτζι-γκυάνγκ για να αφήσουμε καύσιμα για το ταξίδι της επιστροφής. Έτσι ελαφρώσαμε το φορτίο μας ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε ψηλότερα στην επόμενη πτήση μας. Στη συνέχεια απογειωθήκαμε και πετάξαμε στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ. Ο Γκούρου Ρίνποτσε το αναφέρει ως ένα άγιο βουνό. Είναι επίσης ο τόπος όπου διαμένει ο προστάτης της γης Αμαγιάνκρι. Στην κορυφή του βουνού Γιανγκ Ρι Κανγκ χτίζεται αυτήν την περίοδο ένας ναός. Υπήρχαν άλλοι ναοί εδώ στο παρελθόν, άλλα καταστράφηκαν από κεραυνούς.

H κοιλάδα με την σπηλιά Γιαντάκ Τσοκ και την σπηλιά Τόνγκσονγκ

Φεύγοντας από το βουνό Γιανγκ Ρι Κανγκ, πετάξαμε βόρεια κατά μήκος της κοιλάδας προς την τοποθεσία δύο σπηλαίων. Το πρώτο είναι το Γιαντάκ Τσοκ, το σπήλαιο διαλογισμού του Γκούρου Ρίνποτσε και των  συντρόφων του. Το δεύτερο είναι το σπήλαιο Τόνγκσονγκ του Γκούρου Ρίνποτσε, το οποίο άνοιξε ξανά ο Κυαμπτζέ Τσάτραλ Ρίνποτσε.

Η Αυτού Αγιότητα ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε επισκέφτηκε την κοιλάδα αυτή και την ευλόγησε.

Είχαμε σχεδιάσει να προσγειωθούμε και να κάνουμε γυρίσματα στα σπήλαια αυτά, αλλά το χιόνι ήταν τόσο βαθύ που έκανε την προσγείωση αδύνατη. Αντί για αυτό, πετάξαμε πάνω από την κοιλάδα και προς τα δυτικά, πάνω από τα βουνά, σε μια ιερή λίμνη. Η λίμνη ήταν παγωμένη και βυθισμένη στο χιόνι. Αυτό κατέστησε αδύνατη την ασφαλή προσγείωση μας, καθώς δεν γνωρίζαμε που βρισκόταν η στερεή γη και που το παγωμένο νερό.

Συνεχίζοντας την πτήση, προσγειωθήκαμε σε ένα ελικοδρόμιο δίπλα στο καταφύγιο του περάσματος Θεραπάτι για να κάνουμε κάποια γυρίσματα πριν πετάξουμε πίσω, και για σύντομο χρονικό διάστημα προσγειωθήκαμε στο χωριό Μελάμτσι-γκυάνγκ για ανεφοδιασμό καυσίμων, και στη συνέχεια πετάξαμε πάνω από τη νότια πλευρά του Γιόλμο και επιστρέψαμε στην Κατμαντού.

O Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε με τους Λάμα από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ

Ενώ βρισκόμασταν στην Κατμαντού, ηχογραφήσαμε ξανά ένα μέρος του Θιβετανικού διαλόγου για την ταινία «Η Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η Νέα Έκδοση», προκειμένου να έχουμε καλύτερη ποιότητα ηχογράφησης. Έστησα ένα αυτοσχέδιο στούντιο ηχογράφησης σε ένα άδειο δωμάτιο στην κατοικία του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε έπαιζε τον ρόλο του Γκούρου Ρίνποτσε στην πρωτότυπη ταινία, και έτσι επανηχογραφήσαμε τον Θιβετανικό διάλογο του Γκούρου Ρίνποτσε για τη νέα έκδοση.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε είχε κανονίσει να μας βοηθήσουν δύο ντόπιες Άνι (μοναχές) από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ ώστε να ηχογραφήσουμε τις Ντακίνι της ταινίας.

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως όταν γύριζαν την πρωτότυπη ταινία για τον Γκούρου Ρίνποτσε, το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου έπρεπε να ηχογραφηθεί ξανά, μετά τα γυρίσματα, διότι η ποιότητα της ηχογράφησης στα γυρίσματα δεν ήταν και τόσο καλή. Η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε είχε δηλώσει στον Κένπο πως ήταν πολύ σημαντικό να γίνει σωστά, καθώς τα λόγια είναι αυτά που φέρουν το νόημα. Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε εξήγησε πως το Ναμντρολίνγκ είναι ένα από τα καλύτερα Βουδιστικά Ινστιτούτα στον κόσμο, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Οτιδήποτε βγαίνει προς τα έξω με το όνομα του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ, πρέπει να αντανακλά το επίπεδο αυτό.

Μια μέρα, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε κάλεσε 19 Λάμα να κάνουν μια ολοήμερη Πούτζα. Οι Λάμα ήταν από το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ αλλά έμεναν στην Κατμαντού επί του παρόντος. Είχα την ευκαιρία να ηχογραφήσω την απαγγελία τους της Επτάστιχης Προσευχής στον Γκούρου Ρίνποτσε και των Βάτζρα Γκούρου μάντρα. Φωτογράφησα επίσης και τα πρόσωπα των Λάμα, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσω στη δημιουργία ψηφιακών χαρακτήρων που θα πάρουν τη θέση κομπάρσων στη «Ζωή του Γκούρου Ρίνποτσε – η Νέα Έκδοση».

Ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε ήταν ευέλικτος και εξυπηρετικός στη διαρκή αναπροσαρμογή των ταξιδιωτικών σχεδίων μας λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών εξ’ αιτίας του κορωνοϊού. Στη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων της παραμονής μου στο Νεπάλ, η χώρα βρισκόταν σε καθολικό lock down, επομένως δεν επιτρέπονταν οι μη-αναγκαίες μετακινήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τα σχέδια μας για τα γυρίσματα· και ήταν αδύνατο να ταξιδέψουμε ξανά στο Γιόλμο.

 Όλες οι εξερχόμενες πτήσεις από το Νεπάλ γρήγορα ακυρώθηκαν. Μερικές εβδομάδες αργότερα, είχα την τύχη να επαναπατριστώ από τη Βρετανική Πρεσβεία, που κανόνισε τις πτήσεις επιστροφής μου στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Απριλίου 2020.

Νοιώθω υπερβολικά τυχερός που είχα την ευκαιρία αυτή να ταξιδέψω με τον Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε στην Κρυφή Γη Γιόλμο του Γκούρου Ρίνποτσε. Στους ταραγμένους ετούτους καιρούς, βρίσκω καθησυχαστική την ύπαρξη στον τόπο εκείνον τόσων κέντρων απομόνωσης με ασκούμενους που είναι αφοσιωμένοι στην επιδίωξη δραστηριοτήτων του Ντάρμα. 

Χάρη την ευσπλαχνία και την καλοσύνη του, ο Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε θέλει να γίνει η ταινία αυτή προκειμένου να μοιραστούν οι ευλογίες και τα οφέλη της πολύτιμης αυτής γης και σε άλλους. Με έχει εμπνεύσει πολύ επίσης η αποφασιστικότητα του Κένπο Νυίμα Ντόντρουπ Ρίνποτσε και η αφοσίωση του στην πραγματοποίηση της ευχή της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε να διατηρηθεί και να εξαπλωθεί το Ντάρμα μέσα σε αυτόν τον άγιο τόπο.

Μετά την επιστροφή μου από το Νεπάλ, με βοηθάει να θυμάμαι τη συμβουλή που ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μου έδωσε όταν επέστρεψα από το προηγούμενο ταξίδι μου στο Νεπάλ το 2019: «Γνωρίζεις πως ο Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκεται παντού». Είναι πηγή έμπνευσης η επίσκεψη στις άγιες τοποθεσίες του Γκούρου Ρίνποτσε. Αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε σε ένα ιερό μέρος για να ωφεληθούμε από τις ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε. Εάν ο Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκεται στην καρδιά μας και τον νου μας, τότε οι ευλογίες του Γκούρου Ρίνποτσε βρίσκονται μαζί μας παντού.

.