Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Οι Δραστηριότητες του Ντάρμα γίνονται Εικονικά το 2020

Η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε στο Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια, συνοδευόμενος από τον Τσόγκτρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε πίσω του, τον Μπέρου Κυέντσε Ρίνποτσε στα αριστερά και τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στα δεξιά.

Από όταν η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε επέστρεψε στο Θιβέτ το 1982 για να αναβιώσει την ένδοξη παράδοση της γραμμής διαδοχής Πάλυουλ, οι πιστοί του Βουδισμού στον κόσμο ολόκληρο έχουν απολαύσει τακτικές επισκέψεις και διδασκαλίες από δασκάλους της παράδοσης Πάλυουλ, τους οποίους είχε διορίσει η Αυτού Αγιότητα. Το 1990, έλαβε χώρα στην Ινδία στον τόπο Μποντγκάγια ο πρώτος Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο - Εορτασμός της Μεγάλης Προσευχής της παράδοσης των Νυίνγκμα, κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων ημερών του δωδέκατου μήνα εκείνου του Θιβετανικού ημερολογιακού έτους. Έκτοτε, έχει γίνει το ετήσιο σημείο εστίασης που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες πιστούς Βουδιστές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι συγκεντρώνονται μαζί σε προσευχή για παγκόσμια ειρήνη και αρμονία στην ανθρωπότητα. Αμέσως μετά το πέρας του 31ου Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο στις 4 Φεβρουαρίου 2020, οι αναφορές στον κορωνοϊό έγιναν πρωτοσέλιδες στον παγκόσμιο τύπο, με πολλές χώρες να ξεκινούν εθνικά λόκνταουν λίγο αργότερα. Το Μοναστήρι Ναμντρολίνγκ και όλα τα Κέντρα Πάλυουλ σε ολόκληρο τον κόσμο τέθηκαν επίσης σε λόκνταουν και έπαψαν όλες οι συγκεντρώσεις του σάνγκα για ομαδικές ασκήσεις.

Το Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ, στα Βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ, που έχει προσφέρει μια σειρά από μηνιαίες καλοκαιρινές απομονώσεις από το 1998, οι οποίες καλύπτουν το Νόντρο, την προκαταρκτική άσκηση του Ναμ Τσο· την άσκηση Εσωτερικής Θερμότητας του Τσελούνγκ· τις Τρεις Ρίζες και τις Τζογκτσέν ασκήσεις του Τρέτσο και Τόκγαλ, έπρεπε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της πανδημίας και έτσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη Εικονική Θερινή Απομόνωση με καθημερινές ασκήσεις στο Facebook και στο Zoom, που τις καθοδηγούσαν o Κένπο Τένζιν Νοργκαϊ, ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ, και ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ, και περιελάμβαναν και προβολές μαγνητοσκοπημένων διδασκαλιών της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε από το αρχείο. Οι διαδικτυακές διδασκαλίες και ασκήσεις έγιναν πολύ σύντομα μια τακτική διαδικασία που υπερβαίνει την απόσταση και συνδέει δασκάλους και μαθητές από όλον τον κόσμο. Ιδού μερικές από τις επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των μαθητών τους τελευταίους μήνες.   

Η Αυτού Αγιότητα Ο Πένορ Ρίνποτσε με τον Κένπο Τσέουανγκ Τζυάτσο και τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε στο Ότοουα, του Καναδά.

Ο Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο Ρίνποτσε έδωσε μια σειρά από διαδικτυακές διδασκαλίες που καλύπτουν το κλασικό έργο του Τζίγκμε Λίνγκπα, Κυερίμ Όγκμιν Ντροθπάι Θέμκε - Οδηγίες για το Στάδιο της Ανάπτυξης που ονομάζεται Τα Βήματα προς τον Ουρανό Ακανίστα και οι λεπτομέρειες των ασκήσεων του Νόντρο. Τη διδασκαλία αυτή την ακολούθησε μια διαδικτυακή διδασκαλία της Επτάστιχης Προσευχής προς τον Γκούρου Ρίνποτσε, και των Επτά Σημείων της Εκπαίδευσης του Νου - η προκαταρτική διδασκαλία του Λάμα Γιανγκτίκ από τον σπουδαίο δάσκαλο του Τζογκτσέν, του Λόνγκτσεν Ράμπτζαμ.

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και άλλα μέλη του Συνδέσμου για την Διατήρηση της Νγκάνγυουρ Κάμα Παράδοσης, στην Μποντγκάγια

Ο Κέντσεν Πέμα Σέραμπ Ρίνποτσε έδωσε μια σειρά από διδασκαλίες μέσω Zoom πάνω στο κλασικό έργο του Ναγκαρτζούνα, Γράμμα σε έναν Φίλο, οι οποίες δόθηκαν στα Θιβετανικά με μετάφραση διαθέσιμη στα αγγλικά, μανδαρινικά, ισπανικά και ελληνικά. Γραμμένο σε μορφή ποιήματος με εκατό-είκοσι-τρεις στροφές, ως μια επιστολή με συμβουλές προς τον φίλο του, τον Βασιλιά Γκωταμιπούτρα, αποτελεί εισαγωγή σε ολόκληρο το μονοπάτι και τις ασκήσεις του Μαχαγιάνα  που οδηγούν στην απελευθέρωση και τη φώτιση, τόσο για τους χειροτονημένους μοναχούς όσο και για τους λαϊκούς ασκούμενους.Ο Κένπο Τένζιν Νόργκαϊ Ρίνποτσε με τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην Αυστραλία

Ο Κένπο Τένζιν Νόργκαϊ Ρίνποτσε, έδωσε μια σειρά από διαδικτυακές διδασκαλίες πάνω στο Νγκες Σες Ρίνποτσε’ ι Σγκρον Με - Ο Φάρος της Βεβαιότητας του Μίπαμ Ρίνποτσε - ένα κείμενο του Μαντυαμάκα που προσφέρει ενόραση για σημαντικά στοιχεία της θέασης και του διαλογισμού του Μαντυαμάκα και του Βατζραγιάνα. Παρουσιάζεται ως σχολιασμός που δομείται γύρω από ερωτήσεις που αφορούν στις δύο αρνήσεις της ταυτότητας και της ύπαρξης, και σε άλλα πρακτικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την οπτική γωνία του Τζόγκτσεν, της αδιαίρετης ένωσης φαινομένων και κενότητας, γεφυρώνοντας τη μελέτη των σούτρα και των τάντρα.  

Ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ τελεί την πρωινή άσκηση στο Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ πριν την κρίση της πανδημίας

Αναφορικά με ασκήσεις με προσευχές, ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ, Λάμα με έδρα το Πάλρι Πέμα Οντ Λίνγκ, στο Ώστιν, ΗΠΑ, τελεί καθημερινά το πρωί την άσκηση Νάμ Τσο, βραδινή άσκηση και δυο φορές τον μήνα το πρωί του Όρκους Σότζονγκ. Ο Λόπον Πάσανγκ Γκουρούνγκ τελεί επίσης πούτζα κατά τη διάρκεια του μήνα και δίνει εξηγήσεις των ασκήσεων με προσευχές ανταποκρινόμενος σε αιτήματα των μαθητών.

 

Ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ καθοδηγώντας τους μαθητές σε άσκηση στο Κέντρο Απομόνωσης Πάλυουλ πριν την κρίση της πανδημίας

Ο Λόπον Ράμπτζεϊ Γουάντσουκ, Λάμα με έδρα το Κέντρο Ντάρμα Νυίνγκμα Πάλυουλ της Νέα Γιόρκης τελεί πρωινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν τις Ρίουο Σάνγκτσο, Βατζρακυλάγια, Φόρο Τιμής στις 21 Τάρα, και βραδινές ασκήσεις πάνω στη Σάντανα του Γκούρου Τακυούνγκ Μπάρουα, Προστάτη του Ντάρμα, και κάθε Σάββατο, την άσκηση Τσοντ του Λόνγκτσεν Νύινγκτικ που είναι γνωστή ως Το Γέλιο των Ντακίνι (Κάντρο Γκεϋτζάνγκ).

Για τους μαθητές του Pathgate, διατίθενται εικονικά μαθήματα εδώ και χρόνια και όσοι έχουν εγγραφεί σε αυτά λαμβάνουν καθημερινά ηχογραφημένες διδασκαλίες. Η διδασκαλία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο δίνεται από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και είναι το κλασικό έργο του Πάτρουλ Ρίνποτσε, Θογκ Θα Μπαρ Σουμ Ντου Γκε Γουάι Ταμ - Η Ενάρετη Οδηγία που είναι Καλή στην Αρχή, στο Μέσον και στο Τέλος - Το Πετράδι-Καρδιά των Τριών Ιερών Ασκήσεων της Θέασης, του Διαλογισμού και της Συμπεριφοράς, που έχει γραφεί σε μορφή ποιήματος και αποτελείται από ογδόντα δύο στροφές. Περιγράφει το πλήρες Βουδιστικό μονοπάτι, που ξεκινά από το πλέον θεμελιώδες κίνητρο και κορυφώνεται στην απευθείας εμπειρία της απόλυτης πραγματικότητας πέρα από την προσέγγιση του εννοιολογικού νου.

Παρόλη την κρίση της πανδημίας, που κατέστησε αδύνατη τη συγκέντρωση δασκάλων και μαθητών στο ίδιο μέρος για διδασκαλίες και ασκήσεις, οι δραστηριότητες του Ντάρμα συνέχισαν να ακμάζουν το 2020 πέρα από τους περιορισμούς της απόστασης και του χρόνου.