Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Αποχαιρετισμός στο Ίδρυμα για το Θιβέτ

Το Ίδρυμα για το Θιβέτ αναγνωρίστηκε επισήμως το 1985. Σκοποί του Ιδρύματος ήταν η προώθηση της θιβετανικής παράδοσης, θρησκείας και του τρόπου ζωής· η ανακούφιση των Θιβετανών από την ανέχεια· η αναβάθμιση του επιπέδου εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας των θιβετανικών κοινοτήτων.

Το προσωπικό και οι μαθητές στο Κεντρικό Σχολείο των Θιβετανών στο Καλιμπόνγκ στην Ινδία Μαθητές του Σχολείου του Ιδρύματος των Θιβετανικών Οικιών στο Μουσσούρι της βόρειας Ινδίας

Πριν από τριαντα-πέντε χρόνια, οι θιβετανικοί καταυλισμοί στην Ινδία ήταν εκτεταμένοι, οι κοινότητες ήταν φτωχές και οι άνθρωποι απασχολούνταν κυρίως τα χωράφια. Σχεδόν κανένας δεν είχε μια σταδιοδρομία εκτός αγροτικής παραγωγής. Η ανάγκη για νέα σχολεία ήταν επιτακτική. Σήμερα, αντιθέτως, πολλά σχολεία έχουν κλείσει εξ αιτίας της έλλειψης μαθητών. Οι οίκοι ευγηρίας κάποτε ήταν ασυνήθιστοι στους θιβετανικούς  καταυλισμούς, αντίθετα σήμερα υπάρχουν σε πολλές κοινότητες. Ο Θιβετανοί σήμερα είναι πολύ διαφορετικοί. Είναι μορφωμένοι και πολλοί έχουν πάει στην Δύση, ενώ άλλοι εργάζονται σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Ο Πούντσοκ Ουάνγκυαλ, επικεφαλής του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Ιδρύματος για το Θιβέτ επιθεωρεί τα γιακ που θα αγοραστούν ως μέρος του Γιακ για την Ζωή στο ανατολικό ΘιβέτΈνας Θιβετανός νομάς με τα παιδιά του και το κοπάδι του από γιακ

Στην δεκαετία του 80, οι παροχές για την εκπαίδευση και την  υγεία στο Θιβέτ ήταν πενιχρές, και η φτώχια ήταν εκτεταμένη. Τα τρόφιμα και οι συνθήκες διαβίωσης ήταν τα πολύ στοιχειώδη και τα γεωργικά εργαλεία ήταν πρωτόγονα. Το Ίδρυμα για το Θιβέτ βοηθούσε οικογένειες νομάδων στις περιοχές Γιουσιού και Καντζέ στο Θιβέτ από το 1996 παρέχοντάς τους γιακ μέσω του προγράμματος «Γιακ για την Ζωή».

Το Νηπιαγωγείο της Κοινότητας ΄Ρίνγκα στο Γκυάλτανγκ, της περιοχής Καμ του ανατολικού Θιβέτ Μαθητές στο Σχολείο Γκυάλτεν της επαρχίας Κάντσε, στο Θιβέτ

Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες σχολεία ακόμη και στις αγροτικές περιοχές στο Θιβέτ. Η εγγραμματοσύνη στα παιδιά κατέχει υψηλή θέση και πολλοί Θιβετανοί εργάζονται σε ευρείας κλίμακας επαγγέλματα στον τόπο τους. Οι Θιβετανοί αγρότες χρησιμοποιούν σύγχρονα αγροτικά μηχανήματα· τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν ηλεκτρισμό· πολλοί άνθρωποι έχουν αυτοκίνητα και στέλνουν τα παιδιά τους σε κολλέγια στην Κίνα και σε ξένες χώρες.

Μαθητές του Οικοτροφείου του Λυκείου Σρόνγκτσεν Μπρικούτι, του Μοναστηριού Σέλκαρ, κόντα στο Τιντσούλι στο Μπούδα Μαθητές του Σχολείου Γκυάλτεν, στο Θιβέτ, εορτάζουν την ημέρα του παιδιού

Ένα από τα προγράμματα του Ιδρύματος υπήρξε ο «Βουδισμός στην Μογγολία». Η Μογγολία είναι μια μεσόγεια χώρα που κείτεται ανάμεσα στην Ρωσία προς Βορράν και την Κίνα προς Νότον.  Από τον 16ο έως την αρχή του 20ου αιώνα, ο θιβετανικός Βουδισμός άρχισε να διαδίδεται στην Μογγολία. Όταν η Δυναστεία Τσινγκ κατέρρευσε το 1911, η Μογγολία δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα με την σοβιετική παρέμβαση και την κομμουνιστική επιβολή. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 είχαν καταστραφεί με ελάχιστες εξαιρέσεις σχεδόν 1000 μοναστήρια, οι πλέον μορφωμένοι μοναχοί  φυλακίστηκαν ή εκτελέστηκαν, οι νεότεροι εξορίστηκαν  ή εξαναγκάστηκαν σε εργασία στις σοβιετικές βιομηχανίες. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, κι ενώ το πρόγραμμα «Βουδισμός στην Μογγολία» ήταν ενεργό, οι βουδιστικοί ναοί στην Μογγολία ήταν ερείπια και έγκριτοι βουδιστές δάσκαλοι σχεδόν δεν υπήρχαν. Μετά από αίτημα των ανθρώπων στην Μογγολία, το Ίδρυμα εγκαθίδρυσε ένα φάσμα σημαντικών προγραμμάτων: το κτίσιμο και η ανακαίνιση ναών και βιβλιοθηκών· μετάφραση και έκδοση βουδιστικών κειμένων στην μογγολική γλώσσα· εισαγωγή βουδιστών δασκάλων στην Μογγολία· αποστολή Μογγόλων μαθητών στην Ινδία για να σπουδές στον Βουδισμό· εισαγωγή βουδιστικών κειμένων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Μογγολία και η έκδοση καταλόγων σε πολλές γλώσσες σχετικών με τις συλλογές βουδιστικής τέχνης στα μουσεία της Μογγολίας. 

Βουδιστικός Ναός στην Μογγολία με την χορηγία του Pathgate Βουδιστικός Ναός στην Μογγολία με την χορηγία του Pathgate

Όταν ξεκίνησε το Ίδρυμα για το Θιβέτ, ήταν ο κύριος φιλανθρωπικός οργανισμός ο οποίος οργάνωνε τις θιβετανικές πολιτιστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν πολλές θιβετανικές κοινότητες και βουδιστικά κέντρα που οργανώνουν σε τακτική βάση τέτοιους είδους δραστηριότητες. Με τις ευμετάβλητες συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο και με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν κάποιοι επίτροποι του Ιδρύματος,  αποφασίστηκε ότι το καλύτερο θα ήταν να περιοριστούν οι δραστηριότητες του οργανισμού. Έτσι, το Ίδρυμα για το Θιβέτ έπαυσε να λειτουργεί τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Περιοδεία στο Η. Βασίλειο των παιδιών Θιβετανών προσφύγων από την Ινδία Παιδιά Θιβετανοί  πρόσφυγες από την Ινδία επισκέπτονται το Ίδρυμα για το Θιβέτ στο Λονδίνο

Το Ίδρυμα για το Θιβέτ συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Pathgate για πάνω από δύο δεκαετίες. Μέσω του Ιδρύματος το Pathgate κάλυψε τα έξοδα της εκπαίδευσης αναρίθμητων Θιβετανών σπουδαστών και συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ο «Βουδισμός στην Μογγολία». Με χρηματοδότηση από το Pathgate, το Ίδρυμα μπόρεσε να γίνει χορηγός για την κατασκευή στούπα και ναών στην Μογγολία· για την οργάνωση μιας έκθεσης μογγολικής τέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο·  για την αγορά μιας πλήρους σειράς διδασκαλιών Κανγκυούρ που περιέχουν ολόκληρη την διδασκαλία του Βούδα από το Θιβέτ για την Μογγολία· και για την μετάφραση και εκτύπωση βιβλίων του Ντάρμα. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι «Οι Βάσεις του Βουδισμού» σε τρεις γλώσσες – αγγλικά, κυριλλικά και αρχαία μογγολικά. Αυτό το βιβλίο επανεκδόθηκε τρεις φορές σε συνολικά 23.000 αντίτυπα που διανεμήθηκαν δωρεάν στην Μογγολία. Ένα άλλο βιβλίο ήταν η μετάφραση από τα θιβετανικά στα μογγολικά του «Η Ουσία του Εξευγενισμένου Χρυσού,» ένα σχόλιο στο «Ο Λύχνος του Μονοπατιού προς την Φώτιση» του Ατίσα.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε με μοναχές από την Μογγολία που σπουδάζουν στο Ναμντρολίνγκ στην Ινδία Μια πλήρης σειρά Κανγκυούρ που αγοράστηκαν από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε στο Θιβέτ ως προσφορά στην ΑΑ τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε στην Τελετή Μακροζωίας για την Αυτού Αγιότητα στην Ινδία

Το Ίδρυμα για το Θιβέτ, στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, έχει εκπληρώσει τους προκαθορισμένους στόχους του να βοηθήσει τους Θιβετανούς που ζουν στην Κίνα, το Νεπάλ και την Ινδία, αγωνιζόμενο να βελτιώσει την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως προωθούσε την Βουδιστική παράδοση του Θιβέτ και της Μογγολίας. Ως φιλανθρωπική οργάνωση, ολοκληρώνει την πορεία της με υψηλές επιδόσεις, με την γνώση ότι το Ίδρυμα επέτυχε τους σκοπούς και τους στόχους του. Ενώ αποχαιρετούμε ολόκληρη την ομάδα που εργάστηκε για το Ίδρυμα για το Θιβέτ και τους ευχόμαστε μια νέα ευοίωνη αρχή, ίσως θελήσετε να επισκεφθείτε την εκπληκτική κληρονομιά που κληροδότησαν στην πόλη του Λονδίνου – τον Θιβετανικό Κήπο της Ειρήνης.

Ο Θίασος Καλλιτεχνών Σέρταρ Γκέσαρ από το Θιβέτ, σε μια περιοδεία στο Η. Βασίλειο με την χορηγία του Ιδρύματος για το Θιβέτ Ο Θίασος Καλλιτεχνών Σέρταρ Γκέσαρ σε παράσταση στον Θιβετανικό Κήπο της Ειρήνης

Ο Θιβετανικός Κήπος της Ειρήνης δημιουργήθηκε με την χορηγία του Ιδρύματος και άνοιξε για το κοινό τον Μάϊο του 1999. Αυτός ο Κήπος του Στοχασμού (Σάμτεν Κυιλ) είναι ένας τόπος όπου ο καθένας μπορεί να πάει και να απολαύσει μια στιγμή γαλήνης και ηρεμίας.  Το κύριο έκθεμα του κήπου είναι ένα χάλκινο Μαντάλα Καλατσάκρα που περιβάλλεται από οκτώ καθίσματα διαλογισμού και από δυτικά και ανατολικά σχέδια και λευκά τριαντάφυλλα.

Το χάλκινο Μαντάλα Καλατσάκρα στον Θιβετανικό Κήπο της Ειρήνης Η Κολώνα των Γλωσσών στον Θιβετανικό Κήπο της Ειρήνης

Κοντά στον είσοδο του Κήπου είναι μια λίθινη κολώνα γνωστή ως η Κολώνα των Γλωσσών. Το σχέδιο της κολώνας βασίζεται στην Κολώνα Σο, μια συνθήκη που γράφτηκε σε πέτρα τον ένατο αιώνα στην Λάσα, η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα τόσο του Θιβέτ όσο και της Κίνας να συνυπάρχουν εν ειρήνη. Τα τρία επίπεδα που έχουν σμιλευθεί στην κορυφή της κολώνας αντιπροσωπεύουν την ειρήνη, την κατανόηση και την αγάπη.  Σε κάθε πλευρά της κολώνας σμιλευμένο στα θιβετανικά, αγγλικά, κινεζικά και ινδικά είναι ένα ιδιαίτερο μήνυμα: «Εμείς τα ανθρώπινα όντα  διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στην ανάπτυξή μας. Συγκρούσεις και δυσπιστία μάστιζαν τον προηγούμενο αιώνα, με αποτέλεσμα την αμέτρητη ανθρώπινη οδύνη και την περιβαλλοντολογική καταστροφή. Είναι προς το συμφέρον όλων μας πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη να κάνουμε από κοινού πια προσπάθεια να μεταστρέψουμε τον επόμενο αιώνα σε μια εποχή ειρήνης και αρμονίας. Είθε αυτός ο Κήπος της Ειρήνης να γίνει ένα μνημείο του θάρρους των Θιβετανών και της δέσμευσης για την ειρήνη. Είθε να παραμείνει ως ένα σύμβολο που θα μας θυμίζει ότι η  επιβίωση των ανθρώπων εξαρτάται από την αρμονική συνύπαρξη και από την σταθερή προσήλωση στο μονοπάτι της μη-βίας για την επίλυση των διαφορών».