Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Το Μεγάλο Έργο τής Άπειρης Αρετής: Η Ευσπλαχνική Δραστηριότητα της Αυτού Αγιότητας τού Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε

 

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Η επαναγέννηση τής Αυτού Αγιότητας τού Ντρούμπουανγκ Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε Τζίγκμε Τούπτεν Σέντραμπ Τσόκυι Ντράγιανγκ Παλ Ζάνγκπο προφητεύτηκε από τον 5ο Ντζόγκτσεν Ρίνποτσε Τούπτεν Τσόκυι Ντόρτζε (1872-1935) με τους ακόλουθους στίχους:

Στην άνω έκταση τού ιερού Πόουο,

Στην βάση ενός έξοχου λόφου

Περιστοιχισμένος από υπέροχα δέντρα και λίμνες,

Και ένα δροσερό ποτάμι που ρέει στον νότο,

Σε ένα ζεύγος με τα ονόματα Σόναμ και Κυιντ,

Ένα σεβάσμιο παιδί θα γεννηθεί το έτος τού Υδάτινου Πιθήκου.

Κατέχοντας σπουδαίες ικανότητες, θα ωφελεί το δόγμα και τα όντα.

Σύμφωνα με αυτή την προφητεία, Η Αυτού Αγιότης ο Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε γεννήθηκε από την μητέρα Ντζόμκυιντ και από τον πατέρα Σόναμ Γκυούρμεντ το 1932, το έτος τού Αρσενικού Υδάτινου Πιθήκου τού 16ου Ράμπτζουνγκ Κύκλου. Καταπληκτικές ενδείξεις εμφανίστηκαν, όπως η άνθηση λουλουδιών εκτός εποχής, ουράνια τόξα να περιβάλλουν τους κοντινούς λόφους, και ούτω καθεξής. Μία σωματική ένδειξη ότι ήταν η μετενσάρκωση τού Παντίτα Βιμαλαμίτρα, ήταν ότι είχε ένα λευκό σημάδι με την συλλαβή «Α» στην άκρη τής μύτης του. Ο Κέντσεν Νγκάγκι Ουάνγκπο (1879-1941) τον αναγνώρισε ως την αδιαμφισβήτητη μετενσάρκωση τού Ντρούμπουανγκ Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε Ρίγκντζιν Πάλτσεν Ντούπα (1887-1932), τού ένατου κατόχου τού θρόνου τής παράδοσης Πάλγιουλ.

 

ΕΝΑ ΙΣΟΒΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ

Το 1936, ο Ρίνποτσε προσκλήθηκε στο μοναστήρι Νάμγκυαλ Τζάνγκτσουμπ Τσολίνγκ, την έδρα τής παράδοσης Πάλγιουλ. Η τελετή τού κουρέματος των μαλλιών έγινε παρουσία τού Κέντσεν Νγκάγκι Ουάνγκπο. Μελέτησε καλλιγραφία, ορθογραφία, γραμματική, ποίηση, αστρολογία και άλλα αντικείμενα με τον Μούγκσανγκ Λάμα Τζάμπαλ Ζάνγκπο, και απόκτησε πλήρη γνώση αυτών.

Το 1943, ο Ρίνποτσε έλαβε τους όρκους ουπασάκα από τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε τον Τούπτεν Τσόκυι Ντάουα (1894-1959) και τού δόθηκε το όνομα Τούπτεν Λέγκσεντ Τσόκυι Ντράγιανγκ. Έπειτα, σε μια τελετή που εκτελέστηκε από τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε και τον Κάρμα Τέγκτσογκ Νυίνγκπο, τον 4ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε (1908 – 1958), εν μέσω χιλιάδων ακολούθων ενθρονίστηκε ως ο 11ος κάτοχος τού θρόνου τού Μοναστηριού Πάλγιουλ.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1944, στο ερημητήριο τού Ντάγκο, ο Ρίνποτσε έλαβε τους όρκους τού δόκιμου μοναχού σε μια αυθεντική τελετή από τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε και τού δόθηκε το όνομα Ντόνγκαγκ Σέντραμπ Τένζιν Τσόγκλε Νάμγκυαλ Παλ Ζάνγκπο. Την ίδια χρονιά έλαβε τις πλέον σημαντικές μεταδόσεις και ενδυναμώσεις τής Σχολής Νυίνγκμα, συμπεριλαμβανομένων των σπουδαίων ενδυναμώσεων των Κάγκυε ΄και των Ρίντσεν Τέρζοντ από τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε. Επίσης έλαβε τις αποκαλύψεις των τέρμα τού Ράτνα Λίνγκπα από τον Κάρμα Τέγκσογκ Νυίνγκπο.

Το 1945, στην Μονή Παλγιούλ Ντάρτανγκ, ο Ρίνποτσε έλαβε σπάνιες μεταδόσεις των Κάμα (η Προφορική Γενεαλογία τής Σχολής των Νυίνγκμα) και των Τέρμα (οι Διδασκαλίες Θησαυρός) από τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε, οι οποίες κληροδοτήθηκαν από τον προηγούμενο Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε και άλλους. Στην συνέχεια εισήλθε σε αυστηρή τετράχρονη απομόνωση με τον Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε.

Βαθμιαία, ο Ρίνποτσε μελέτησε την θιβετανική γραμματεία των τάντρα και των σούτρα. Επίσης ασκήθηκε σε όλες τις μεταδόσεις των Νυίνγκμα Κάμα και Τέρμα που έλαβε από μεγάλους λάμα όπως ο Χόρσουλ Κένπο Πέμα Τζίγκμε, ο Κένπο Νούντεν, ο Κάτογκ Κέντσεν Λέγκσε Τζόρντεν, ο Λούνγκτοκ Τένπαϊ Νυίμα, ο Κένπο Τζίγκμε, ο Κάρμα Τέγκτσογκ Νυίνγκπο, ο Χάτζα Κένπο Σόναμ Ντόντρουμπ, ο Πάλγιουλ Κένπο Γκόντρουμπ, και άλλους επιφανείς δασκάλους. Στην συνέχεια επέστρεψε στην Μονή Παλγιούλ και παρέμεινε σε απόσυρση απαγγελίας μάντρα για ένα έτος.

Το 1952, ο Ρίνποτσε έλαβε τους όρκους τής πλήρους χειροτονίας από την απαιτούμενη συνάθροιση των δέκα μοναχών της οποίας προήδρευε ο Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε στην Μονή Ντάρτανγκ. Έλαβε το όνομα Τζίγκμε Τούμπτεν Σέντρουπ Τσόκυι Ντράγιανγκ.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Σε αυτή την τελετή, ο Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε αφαίρεσε το δικό του νάμτζαρ (ένα ειδικό ράσο που φορούν μόνον οι πλήρως χειροτονημένοι μοναχοί), το οποίο είχε φορέσει και κληροδοτήσει ο σπουδαίος δάσκαλος Ζίτρουλ Ρίνποτσε και πολλές άλλες προηγούμενες ενσαρκώσεις τού Τσόγκτρουλ Ρίνποτσε, και το παρέδωσε στην Αυτού Αγιότητα. Έκτοτε, ο Ρίνποτσε δεν αποχωρίστηκε ποτέ αυτό το Νάμτζαρ ούτε για μια νύχτα, ούτε κατά την διάρκεια τής διαφυγής του από το Θιβέτ όταν οι συνθήκες δεν επέτρεπαν ούτε την μεταφορά τού φλυτζανιού του. Λόγω των ειδικών συνθηκών κατόρθωσε να ανυψώσει το λάβαρο των ράσων τού μοναχού μέσω τής τήρησης τής αγνής ηθικής και να μεταβιβάσει τους όρκους σε άλλους. Κατά την διάρκεια τού βίου του, απένειμε όρκους πλήρους χειροτονίας σε πάνα από 8.000 μοναχούς , και επέκτεινε την άσκηση τής Βινάγια (η μοναστική πειθαρχία) παντού. Το ίδιο έτος, έλαβε πολυάριθμες βαθυστόχαστες οδηγίες για το Τζόγκτσεν, την ανώτατη διδασκαλία τής παράδοσης Νυίνγκμα, και αποσαφήνισε αυτά για τα οποία αμφέβαλε, και εμβάθυνε την κατανόησή του για την θέαση και τον διαλογισμό τού Ντζόγκτσεν.

Το 1955, στο Σάμυε Γιαρλούνγκ, ο Ρίνποτσε παρέμεινε σε απόσυρση και φανέρωσε το θαύμα τής επιβίωσης για επτά ημέρες χωρίς τροφή ή ποτό κατά την διάρκεια μίας συνεχόμενης άσκησης διαλογισμού τού καθαρού φωτός. Μεταξύ τού 1955 και του 1956, έκανε προσκύνημα προς την Μονή Σάμυε και πολλές άλλες μονές στο κεντρικό Θιβέτ. Εκεί έκανε εκτεταμένες προσφορές προς την κοινότητα τής σάνγκα όπου πήγε. Ο Ρίνποτσε απότισε φόρο τιμής στην Αυτού Αγιότητα τον 14ο Δαλάι Λάμα στο Λάντεν Νόρλινγκ Πόντρανγκ και έλαβε μια ενδυνάμωση μακροβιότητας.

Το 1987, ο Ρίνποτσε έλαβε τις ενδυναμώσεις και τις προφορικές μεταδόσεις τού Νγκάγκυουρ Κάμα, Νυίνγκτιγκ Τσάποντ (το κείμενο αναφοράς τής διδασκαλίας Νυίνγκτιγκ), τις προφορικές μεταδόσεις και την εξήγηση τού Γκουχιαγκάρμπα και όλες τις σπάνιες διδασκαλίες τού Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα από την Αυτού Αγιότητα τον Ντίλγκο Κυέντσε Ρίνποτσε (1910 – 1991).

Το 1990, ο Ρίνποτσε προσκάλεσε τον Κέντσεν Τζίγκμε Πούντσοκ Ρίνποτσε (1933-2004) στην Ινδία. Στην συνέχεια έλαβε τις προφορικές μεταδόσεις και την εξήγηση τού Λάμα Γιάνγκτιγκ (την Ενδότατη Ουσία τού Λάμα), του Τσίγκντουν Νάμσεντ Πάντμα Κάρπο (τον λεπτομερή σχολιασμό τής Επτάπτυχης Προσευχής στον Γκούρου Παντμασαμπάβα), και άλλες.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1994, ο Ρίνποτσε προσκάλεσε την Αυτού Αγιότητα τον Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε (1926-2015) στην Μονή Ναμντρολίνγκ. Από εκείνον έλαβε τις προφορικές μεταδόσεις τού Ρίντσεν Τέρζοντ και τις ενδυναμώσεις τού Αβαλοκιτεσβάρα. Επίσης έλαβε από εκείνον τις ενδυναμώσεις και τις προφορικές μεταδόσεις τού Τζάνγκτερ το 1997.

Το 2003, ο Ρίνποτσε έλαβε τις μυήσεις Καλατσάκρα από την Αυτού Αγιότητα τον 14ο Δαλάι Λάμα στην Μποντγκάγια.

 

ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΝΑΜΝΤΡΟΛΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Εξ αιτίας τής πολιτικής αστάθειας στο Θιβέτ , η Αυτού Αγιότητα ωθήθηκε από τις θεότητες και τους Νταρμικούς προστάτες να πάει στην Ινδία. Χρειάστηκε ένα κοπιαστικό ταξίδι ενός μήνα για την Αυτού Αγιότητα και την ομάδα τού ώστε να φτάσουν στο Μπαλινγκπούρ, το Τούτινγκ και το Άσαμ. Εκεί, για περίπου τέσσερις μήνες, διηύθυνε την Ντούγκναλ Ράντρολ (ο Αυτό Απελευθερωτής από την Οδύνη) σάντανα με πάνω από εκατό μοναχούς.

Το 1961, η Αυτού Αγιότης εγκαταστάθηκε στο Μπαϊλακούπε στην περιφέρεια Μάισορ, στην νότια Ινδία, μαζί με 600 ακολούθους. Έδρασε ως ο κύριος ηγούμενος, εγκαινιάζοντας την παράδοση των τριών ασκήσεων τής Βινάγια, και διευθύνοντας την παραδοσιακή θερινή απομόνωση. . Το 1962, ίδρυσε το Γυμνάσιο Ναμντρολίνγκ και το ονόμασε Γιέσε Ουόντσαλ Σέραμπ Ράλντρι Λινγκ το 2004.

Το 1963, ο Ρίνποτσε έθεσε τα θεμέλια τού κυρίως ναού, του Τέγκτσογκ Νάμντρολ Σέντραμπ Νταργκυελίνγκ, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1979. Κατά την διάρκεια τής οικοδόμησης τού ναού, αυτός ο ίδιος κουβάλησε πέτρες και λάσπη, και εργάστηκε σαν ένας συνηθισμένος εργάτης. Εργάστηκε τόσο σκληρά που τα χέρια του άνοιξαν, μάτωσαν και έβγαλαν φουσκάλες. Υπέμεινε όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την διαδικασία.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Από το 1970, ο Ρίνποτσε άρχισε να διευθύνει την επέτειο τής μαχαπαρινιρβάνα τού Παντογνώστη Λόνγκτσεν Ράμπτζαμ (1308-1364). Το 1971 ξεκίνησε επίσης την μεγάλη σαντάνα τού Τσόγκτσεν Ντούπα (το Μαντάλα τής Άσκησης Σούτρα τής Μεγάλης Συνάθροισης) του Νγκάγκυουρ Κάμα. Το 1975, ο Ρίνποτσε ίδρυσε ένα καταφύγιο για ηλικιωμένους. Το 1978, η Αυτού Αγιότης ίδρυσε το Ινστιτούτο Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, ένα κέντρο για ανώτερες Βουδιστικές σπουδές και έρευνα.

Από το 1981, ο Ρίνποτσε ξεκίνησε μια τελετή εις μνήμην τού Παντογνώστη Μίπαμ Ρίνποτσε (1846-1912) την ημέρα τής μαχαπαρινιρβάνα του. Το 1983, εισήγαγε επίσης την εκτέλεση τού μεγάλου τελετουργικού χορού των οχτώ εκδηλώσεων τού Γκούρου Παντμασαμπάβα, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε ένα αγνό όραμα τού Τέρτον Γκούρου Τσόουανγκ (1212-1270), μαζί με την μεγάλη σάντανα του, τον πρώτο μήνα τού θιβετανικού ημερολογίου.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1985, ο Ρίνποτσε ίδρυσε το Κέντρο Απόσυρσης Σάμτεν Όντζαλ Λινγκ, όπου έγκριτοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να ασκηθούν σε βάθος κατά την διάρκεια τού παραδοσιακού κύκλου των τριών ετών, των τριών μηνών, και των τριών ημερών.

Το 1989, ο Ρίνποτσε την πρώτη ομάδα των κένπο: πέντε από τους έντεκα αποφοίτους τού Ινστιτούτου Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα.

Το 1991, ο Ρίνποτσε εγκαινίασε επίσης την Εκδοτική Επιτροπή Νγκάγκυουρ Ρίγκζοντ. Το 1993, ίδρυσε επίσης την Γυναικεία Μονή Τσόγκυαλ Σέντρουμπ Νταργκυελίνγκ και το Ινστιτούτο για Μοναχές (το φιλοσοφικό κολέγιο) το 1995.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1995, ο Ρίνποτσε ξεκίνησε την οικοδόμηση τού Παντμασαμπάβα Βουδιστική Βιχάρα (πιο γνωστή ως ο Χρυσούς Ναός). Εγκαινιάστηκε από την Αυτού Αγιότητα τον 14ο Δαλάι Λάμα και άλλους ανωτέρους αξιωματούχους το 1999./p>

Το 2002, η Αυτού Αγιότης έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση τού Ναού Ζάνγκντογκ Πάλρι, και το 2004 στην τελετή καθαγιασμού προΐστατο η Αυτού Αγιότης ο ίδιος, καθώς και ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε. Τον Δεκέμβριο τού ιδίου έτους, Η Αυτού Αγιότης ο 14ο Δαλάι Λάμα προσκλήθηκε για την τελετή των εγκαινίων.

Επιπροσθέτως, ο Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε έκτισε βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες, και ξεκίνησε πολλά άλλα προγράμματα κοινής ωφελείας.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ

Το 1983, ο Ρίνποτσε κατάφερε να κάνει ένα ταξίδι επιστροφής στην Μονή Πάλγιουλ στο Θιβέτ. Εκεί έδωσε κάποιες ενδυναμώσεις και προφορικές μεταδόσεις. Επιπλέον, χειροτόνησε πολλούς μοναχούς οι οποίοι έλαβαν όρκους δοκίμων καθώς και πλήρως χειροτονημένων.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1992, ο Ρίνποτσε επισκέφθηκε πάλι την Μονή Πάλυουλ στο Θιβέτ και χειροτόνησε πολλούς μοναχούς. Στην συνέχεια παρείχε τα αντικείμενα τής λατρείας τού σώματος, του λόγου και του νου (εικόνες, κείμενα και στούπες) σε εκατοντάδες παραρτήματα μοναστηριών των Πάλυουλ. Ανοικοδόμησε εξ ολοκλήρου το Πάλυουλ Νάμγκυαλ Τζάνγκτσουμπ Τσολίνγκ και επανέφερε στη ζωή πολλά άλλα παραρτήματα μοναστηριών από τις στάχτες τους. Ο Ρίνποτσε επίσης ίδρυσε ένα ινστιτούτο για ανώτατες Βουδιστικές σπουδές στο κύριο Μοναστήρι Πάλυουλ, που ονομάζεται Πάλυουλ Νγκάγκυουρ Τόλομπ Τόσαμ Ντάργκυε Λινγκ.

Το 1997, ο Ρίνποτσε επισκέφθηκε εκ νέου την Μονή Πάλυουλ, εξασφάλισε οικονομική υποστήριξη για πολλά παραρτήματα τής Μονής Πάλυουλ σε απομακρυσμένες περιοχές, έδωσε ενδυναμώσεις και προφορικές μεταδόσεις, και έδωσε εντολή στους υπεύθυνους τής κυρίως Μονής Πάλυουλ να κτίσουν μια αίθουσα συναθροίσεων.

 

ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΤΟΥ ΝΤΑΡΜΑ

Από την ηλικία των εικοσιενός, ο Ρίνποτσε ανέλαβε την κύρια ευθύνη για την Μονή Πάλυουλ. Βαθμιαία, έδωσε προφορικές μεταδόσεις και ενδυναμώσεις των Νγκάγκυουρ Κάμα και Τέρμα σε χιλιάδες μαθητές τής Κυίγκον Τένυι Νταργυελίνγκ, της Μονής Πάλυουλ και άλλων.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Ο Ρίνποτσε έδωσε τις ενδυναμώσεις τού Ρίντσεν Τέρζοντ έξι φορές ως ακολούθως:

1988 - Στον Κούνζανγκ Πάλυουλ Τσολίνγκ, το κέντρο Ντάρμα τής Άκον Λάμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1989 - Στην Μονή Ναμντρολίνγκ στην Ινδία, για τον Μίνλινγκ Ντούνγκσε Ντράλα Ρίνποτσε, για τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, για τον Μίνλινγκ Κέντσεν Ρίνποτσε και όλους τους άλλους κένπο, τούλκου, λόπον, λάμα, μοναχούς και μοναχές τής Μονής Ναμντρολίνγκ, καθώς επίσης για τους λαϊκούς μαθητές τής περιοχής.

1992 - Στην Μονή Πάλυουλ στο Θιβέτ.

1994 - Στην Μονή Ντάρτανγκ, τού Γκόλογκ, στο Θιβέτ.

1994 - Στην Μονή Σέτσεν στο Νεπάλ.

2001 - Στην Μονή Ναμντρολίνγκ στην Ινδία.

Το 1984, ο Ρίνποτσε έδωσε τις πρώτες ενδυναμώσεις των αποκεκαλυμμένων διδασκαλιών Νάμτσο και Ράτνα Λίνγκπα στην Μονή Ναμντρολίνγκ στην Αυτού Αγιότητα τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε και σε άλλους.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 1985, ο Ρίνποτσε ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά κατόπιν αιτήματος του Γκυάτρουλ Ρίνποτσε, όπου έδωσε τις ενδυναμώσεις των αποκεκαλυμμένων διδασκαλιών Νάμτσο στο Γιέσε Νυίνγκπο (το σημερινό Κέντρο Απόσυρσης Τάσι Τσολίνγκ, στην Άσλαντ, του Όρεγκον ) για πρώτη φορά στην Δύση.

Το 1987, ο Ρίνποτσε επισκέφθηκε το Ντέτσεν Λινγκ και έδωσε τις ενδυναμώσεις Ζάμπμο Γιάνγκτιγκ τού Ντζόγκτσεν.

Το 1988, ο Ρίνποτσε έδωσε τις διδασκαλίες Κάμα στο Κέντρο Γιέσε Νυίνγκπο τού Γκυάτρουλ Ρίνποτσε στο Άσλαντ τού Όρεγκον, και αμέσως μετά την Λόνγκτσεν Νυίνγκτιγκ στο Όργκυαν Όσαλ Τσο Ντζονγκ, το κέντρο τού Σεβ. Πέλινγκ Τούλκου Ρίνποτσε στο Οντάριο τού Καναδά. Το ίδιο έτος μετέδωσε ολόκληρο τον κύκλο των ενδυναμώσεων τού Ρίντσεν Τέρζοντ για μια περίοδο τεσσάρων μηνών στον Κούνζανγκ Πάλυουλ Τσολίνγκ στο Πούλσβιλ τού Μαίριλαντ, κατά την οποία διενήργησε την τελετή τής χειροτονίας των δοκίμων για 25 δυτικούς υποψήφιους μοναχούς.

Το 1992, ο Ρίνποτσε έδωσε τις ενδυναμώσεις και τις προφορικές μεταδόσεις των διδασκαλιών τού βαθυστόχαστου θησαυρού τού Τούλκου Μίγκυουρ Ντόρτζε, δηλαδή τις διδασκαλίες τού Νάμτσο, σε δεκάδες χιλιάδες μοναχούς και μοναχές στην Σέρτα Λαρούνγκ Γκαρ στο Θιβέτ.

Το 1994, ο Ρίνποτσε απένειμε τις ενδυναμώσεις και προφορικές μεταδόσεις των διδασκαλιών Κάμα στην Μονή Ντάρτανγκ, στο Γκόλογκ τού Θιβέτ.

Στην Μονή Ναμντρολίνγκ, ο Ρίνποτσε έδινε ενδυναμώσεις και μεταδόσεις τού Νάμτσο Νέντρο, του Τσαλούνγκ και του Ντζόγκτσεν κάθε χρόνο. Επίσης απέμεινε μια ενδυνάμωση μακροζωίας κατά την διάρκεια των τελετών τής επίτευξης τής μιας εβδομάδας δύο φορές το χρόνο.

Το 1995, ο Ρίνποτσε τέλεσε την ενδυνάμωση Καλατσάκρα στο Χάλιφαξ τής Νέας Σκοτίας τού Καναδά σε μια συνάθροιση 3000 και πλέον ατόμων συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πολιτικών και επισήμων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί επίσης για την ενθρόνιση τού πρεσβυτέρου υιού τού Τσόγκυαμ Τρούνγκπα Ρίνποτσε, του Σάκυονγκ Μίπαμ Ρίνποτσε από την Αυτού Αγιότητα.

Το 1997, ο Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες και ενδυναμώσεις Καλατσάκρα στο Ρότσεστερ τής Νέας Υόρκης κατόπιν αιτήματος τού Σεβ. Άυιανγκ Ρίνποτσε. Το ίδιο έτος, ο Ρίνποτσε απένειμε την ενδυνάμωση και την διδασκαλία τής άσκησης τού Αμιτάμπα τού Νάμτσο στο Μπέρκλεϊ τής Καλιφόρνιας. Ο Ρίνποτσε έδωσε επίσης μια δημόσια ομιλία με τον τίτλο «Ειρηνικός Νους, Ειρηνικός Κόσμος,» καθώς επίσης και την ενδυνάμωση των Τριών Ριζών τού Λόνγκτσεν Νυίνγκτιγκ και την ενδυνάμωση του Βατζρακιλάγια στην Αίθουσα Biederman στο Σικάγο.

Puja Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε την Σάνγκα τής Νεας Υιόρκης

Το 1997, ο Ρίνποτσε ίδρυσε το Κέντρο Απόσυρσης Πάλυουλ στην μικρή επαρχιακή κοινότητα τού McDonough τής Νέας Υόρκης και δίδαξε την παραδοσιακή απόσυρση Ντζόγκτσεν τού Νάμτσο, η Απελευθέρωση στην Παλάμη τού Χεριού Σας, από την πρώτη απόσυρση το 1998 έως το 2008.

Το 2000, ο Ρίνποτσε έδωσε διδασκαλίες Καλατσάκρα στην Σιγκαπούρη.

Το 2001, ο Ρίνποτσε απένειμε τις ενδυναμώσεις τού Νυίνγκτιγκ Γιάζι στην Μονή Ναμντρολίνγκ.

Το 2002, ο Ρίνποτσε έδωσε τις διδασκαλίες τού Κύκλου Νάμτσο στο Όστιν τού Τέξας. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ολόκληρος ο κύκλος των ενδυναμώσεων τού Νάμτσο και οι διδασκαλίες έλαβαν χώρα.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 2003, ο Ρίνποτσε απένειμε την ενδυνάμωση τής Νυίνγκτιγκ Γιάζι στο Μπούμτανγκ τού Μπουτάν κατόπιν αιτήματος τού Γκάνγκτενγκ Τούλκου Ρίνποτσε και τής Βασιλικής Μητέρας Άσι Κέσανγκ Τσόντεν Ουάνγκτσουκ. Το ίδιο έτος ο Ρίνποτσε επισκέφθηκε τα κρυμμένα βασίλεια τού Πέμα Κοντ και την περιοχή Μον τού Αρουνατσαλ Πραντές στην Ινδία, όπου καθαγίασε πολλούς ναούς και έδωσε διδασκαλίες και ενδυναμώσεις μακροζωίας.

Το 2005, ο Ρίνποτσε έδωσε ενδυνάμωση Αμιτάμπα στο Όρος Διαλογισμού στο Οτζάι τής Καλιφόρνιας. Το ίδιο έτος ο Ρίνποτσε έδωσε την ενδυνάμωση Τσίμε Σογκ Τιγκ (το Σώμα τής Απουσίας τού Θανάτου για την επίτευξη τής μακροζωίας) στον Κούνζανγκ Πάλυουλ Τσολίνγκ στο Μαίριλαντ της ΗΠΑ.

Ο Ρίνποτσε έδωσε σε διάφορες περιπτώσεις από το 1988 ως το 2003 πολλές ενδυναμώσεις στην Ρίγκπα Σάνγκα στο Λονδίνο και στην Pagode de Vincennes και στην Λέραμπ Λινγκ τής Γαλλίας.

Το 2006, ο Ρίνποτσε έδωσε την ενδυνάμωση τού Αβαλοκιτεσβάρα με τα Χίλια Χέρια στην Μονή Τσουάνγκ Γεν, στο Κάρμελ τής Νέας Υόρκης.

Το 2007, ο Ρίνποτσε απένειμε μύηση Καλατσάκρα σε πάνω από 700 μαθητές στο Κέντρο Απόσυρσης Πάλυουλ στην βόρεια τής πολιτείας τής Νέας Υόρκης. Το ίδιο έτος δημιουργήθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή χειροτονημένη σάνγκα Πάλυουλ όταν μια ομάδα μαθητών τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε τού Ινστιτούτου Σπουδών τού Pathgate τού Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε τους όρκους των δοκίμων μοναχών από την Αυτού Αγιότητα στην Μονή Ναμντρολίνγκ.

Το 2008, ο Ρίνποτσε απένειμε πνευματική ενδυνάμωση και τις ευλογίες τής γενεαλογίας στο Ξενοδοχείο Δέλτα, στο Χάλιφαξ τής Νέας Σκοτίας τού Καναδά.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το ίδιο έτος ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος τής Αυτού Αγιότητας του Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε», με αφήγηση σε δώδεκα γλώσσες συμπεριλαμβανομένων των θιβετανικών, των μπουτανέζικων, των νεπαλέζικων, των μανταρίν, των καντονέζικων, των αγγλικών, των γαλλικών, των γερμανικών, των ελληνικών, των ισπανικών, των πορτογαλικών και των ιταλικών κυκλοφόρησε δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Το έργο δημιούργησε και σκηνοθέτησε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε κατόπιν αιτήματος τού γραμματέα τού γραφείου τής Μονής Ναμντρολίνγκ. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια τού Εορτασμού Προσευχών στην Μποντγκάγια στην Αυτού Αγιότητα τον Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο οποίος έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την παρουσίαση.

Εν συντομία, η Αυτού Αγιότης ο Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε ταξίδεψε πολύ, απονέμοντας μείζονες ενδυναμώσεις και μεταδόσεις σε όλο τον κόσμο, της Ινδίας, του Νεπάλ, του Θιβέτ, του Μπουτάν, της Σιγκαπούρης, Του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο, της Μαλαισίας, των Φιλιππίνων, της Ταϊβάν, της Γερμανίας, του ΗΒ, της Γαλλίας, του Καναδά, και των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένων. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ενδυναμώσεις τού Ρίντσεν Τέρζοντ, της Τάντρα Καλατσάκρα, της Τάντρα Γκουγιαγκάρμπα, των αποκεκαλυμμένων διδασκαλιών τού Νάμτσο, των πλήρη κύκλο των αποκεκαλυμμένων διδασκαλιών τού Ράτνα Λίνγκπα, των Νυίνγκμα Κάμα και άλλες.

 

ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Το 1993 στην Νταραμσάλα, η Αυτού Αγιότης ενθρονίστηκε από την Αυτού Αγιότητα τον 14ο Δαλάι Λάμα ως ο Τρίτος Ανώτατος Επικεφαλής τής Παράδοσης Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, παρουσία άλλων επικεφαλής λάμα των κύριων μοναστηριών Νυίνγκμα.

Το 1996, ο Ρίνποτσε διορίστηκε πρόεδρος τού Διεθνούς Ιδρύματος Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο (η ετήσια Τελετή Προσευχών για την Παγκόσμια Ειρήνη στην Μποντγκάγια τής Ινδίας, την τοποθεσία τής φώτισης τού Βούδα). Εργάστηκε ακάματα για 14 χρόνια ώστε να αναπτύξει τον Σύλλογο Μόνλαμ έως την επίτευξή του τής μαχαπαρινιρβάνα. Συμμετείχε στο Μόνλαμ Τσένμο κάθε χρόνο μετά την ίδρυσή του, παρά τις όποιες προσωπικές δυσκολίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη τής ειρήνης και της ευτυχίας σε όλο τον κόσμο.

Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Το 2001, ο Ρίνποτσε δέχτηκε συγχαρητήρια για το έργο του κατά την διάρκεια τού Γκαναραντάνα (Παρινιρβάνα) Μαχότζαβ και του Εορτασμού κατά τον 10ο χρόνο τής S.C.V.D.S. Vidyaepeeta στην Periyapatna Taluk τής Περιφέρειας Mysore. Το 2005, το τμήμα Προστασίας τής Κοινότητα και της Παράδοσης τής κυβέρνησης τού Καρνατάκα τίμησε την Αυτού Αγιότητα δίνοντάς του το πέμπτο Εθνικό Βραβείο στην Μπανγκαλόρ.

 

ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΧΑΠΑΡΙΝΙΡΒΑΝΑ

Από το 2005, η υγεία τού Ρίνποτσε άρχισε να φθίνει . Παρά την κλονισμένη υγεία του, συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας διδασκαλίες και ενδυναμώσεις σε όλους τους πιστούς μαθητές που επιθυμούσαν να τις λάβουν. Το 2008, παρακολούθησε το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο, καθώς και τον Εορτασμό για το Νέο Έτος στην Μονή Ναμντρολίνγκ, και επισκέφτηκε την Αμερική, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο. Στην συνέχεια ταξίδεψε στην Μποντγκάγια για να παρακολουθήσει το Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο το 2009. Ήταν στην Μποντγκάγια που η υγεία τής Αυτού Αγιότητας φαινότανε πιο εύθραυστη, αν και όταν ρωτήθηκε, ο Ρίνποτσε απάντησε ότι ήταν καλά. Διαπιστώνοντας την κατάστασή του, οι βοηθοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο τού Βαρανάσι και στην συνέχεια τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Columbia Asia στην Μπανγκαλόρ. Μετά από αυτό, η υγεία της Αυτού Αγιότητας φάνηκε να βελτιώνεται.

Έγιναν διάφορες προσευχές μακροζωίας και τελετές από τις 9 Μαρτίου ως τις 21η. Η Αυτού Αγιότης ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε προσκλήθηκε για να εκτελέσει την κύρια τελετή. Μαζί με μοναχούς και μοναχές τής Μονής Ναμντρολίνγκ, μαθητές τής Αυτού Αγιότητας τού Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε από την Ινδία και άλλες χώρες, Θιβετανούς πρόσφυγες στην Bylakuppe, και μοναχούς από άλλα μοναστήρια προσέφεραν αυθεντικές προσευχές για την μακροζωία του.

Στις 24 Μαρτίου, 2009, η κατάσταση τής Αυτού Αγιότητας επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένως στο Νοσοκομείο Columbia Asia στην Μπανγκαλόρ. Εν τω μεταξύ, επί δύο μέρες στην Μονή Ναμντρολίνγκ μια τελετή μακροζωίας τού Ράτνα Λίνγκπα ετελείτο υπό την διεύθυνση τού Σέτσεν Ράμπτζαμ Ρίνποτσε και του Μίνλινγκ Κέντσεν Ρίνποτσε από όλους τους ασκητές του Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα και ολόκληρη την κοινότητα τής σάνγκα.

Στις 27 Μαρτίου γύρω στις 3 πμ, έγιναν εκτεταμένες προσευχές μακροζωίας μπροστά στον θρόνο τής Αυτού Αγιότητας τού Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε από τον Ντζόνγκσαρ Τζάμυιανγκ Κυέντσε Ρίνποτσε, τον Σέτσεν Ράμπτζανγκ Ρίνποτσε, τον Ντζόγκτσεν Ρίνποτσε, ηγούμενους άλλων μονών, τον πρέσβη τού Μπουτάν στο Δελχί, τον Υπουργό Θρησκευτικών Υποθέσεων τής Θιβετανικής κυβέρνησης, τον Αναπληρωτή Υπουργό τού Θιβετανικού Λαού από την Νταραμσάλα, και την ασφάλεια τού Δαλάι Λάμα. Το απόγευμα, γύρω στις 3:30 μμ, ο Ρίνποτσε αναχώρησε για να επιστρέψει στην Μονή Ναμντρολίνγκ όπου και έφτασε γύρω στις 6:40 μμ με συνοδεία αστυνομικών της Καρνατάκα. Όλοι οι στενοί του κένπο, τούλκου, λάμα και άλλοι μαθητές έκατσαν μαζί του, και προσέφεραν προσευχές. Ωστόσο, ο Ρίνποτσε τους κοίταξε, έκλεισε τα μάτια του, και εκείνη την στιγμή εισήλθε στην παρινιρβάνα.

Ο Ρίνποτσε παρέμεινε σε τούκνταμ (την διαλογιστική κατάσταση τού «καθαρού φωτός») για μια εβδομάδα. Το περιβάλλον γύρω από την κατοικία του και ο ναός γέμισαν ευωδία και περιβλήθηκε με ουράνια τόξα. Το βούτυρο στις λυχνίες βουτύρου αυθόρμητα πήρε την σχήμα ανθών λωτού. Το πρόσωπο τού αγάλματος τού Γκούρου Ρίνποτσε μέσα στον Ναό τού Ζάνγκντογκ Πάλρι έδειξε σημεία βαθιάς λύπης. Υπήρξαν πολλά ασυνήθιστα φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα κατά την ώρα τής «αναχώρησής» του.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΑΠΑΡΙΝΙΡΒΑΝΑ

Στις 3 Απριλίου, η Αυτού Αγιότης απελευθέρωσε το τούκνταμ του την ευοίωνη μέρα τού Βούδα τής Ιατρικής. Στις 9 Απριλίου, η Αυτού Αγιότης ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, μαζί με τον Κέντρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, τον Τσόγκτρουλ Μούγκσανγκ Κούτσεν Ρίνποτσε, τον Κέντσεν Πέμα Σέραμπ, τον Κέντσεν Νάμντρολ Τσέρινγκ, τον Κέντσεν Τσέουανγκ Γκυάτσο, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους μετέφεραν το άγιο σώμα τής Αυτού Αγιότητας στον Ναό Ζάνγκντογκ Πάλρι. Εκτεταμένες προσφορές και προσευχές ευγενών φιλοδοξιών έγιναν μπροστά στο άγιο σώμα, και στην συνέχεια το σώμα φυλάχθηκε εκεί όπου το κοινό θα μπορούσε να προσφέρει προσευχές.

Από την ημέρα του τούκνταμ και για σαράντα εννέα ημέρες οι μοναχοί και οι μοναχές τής Μονής Ναμντρολίνγκ έκαναν εκτεταμένες προσφορές, και τελετές όπως την Μίνλινγκ Ντόρσεμ (Vη άσκηση τού Βατζρασάτβα σύμφωνα με την παράδοση Μίνλινγκ), την Κάρλινγκ Ζίτρο (την τελετή των 100 ειρηνικών και οργισμένων θεοτήτων τού Κάρμα Λίνγκπα), και την Λάμα Τσόπα και έκαναν προσευχές για την ταχεία επαναγέννηση τής Αυτού Αγιότητας.

Η Μαχαπαρινιρβάνα τής Αυτού Αγιότητας τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε Η Μαχαπαρινιρβάνα τής Αυτού Αγιότητας τού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Την περίοδο τής μαχαπαρινιρβάνα τής ΑΑ, μοναχοί από τα κοντινά μοναστήρια τής Σέρα Τζε, της Σέρα Μέι, της Ντρίκουνγκ Κάγκυου τού Άυανγκ Ρίνποτσε, και άλλες μονές, καθώς επίσης και όλοι οι υψηλόβαθμοι Νυίνγκμα λάμα που μπόρεσαν να ταξιδέψουν ως εκεί έκαναν προσευχές και προσφορές.

Στις 22 Μαΐου, με την ολοκλήρωση των προσφορών, το άγιο σώμα τής ΑΑ μεταφέρθηκε από τον Ναό Ζάνγκντογκ Πάλρι στον θρόνο του στον Χρυσαφένιο Ναό. Εκεί οι πρόεδροι τής Μονής Ναμντρολίνγκ μαζί με ανώτερους Νυίνγκμα λάμα, αντιπροσώπους από άλλα παραρτήματα, και την κοινότητα σάνγκα τέλεσαν την τελετή τής Μίνλινγκ Ντόρσεμ. Επίσης, τέλεσαν τελετές Λάμα Τσόπα και άλλες προσευχές ευγενών φιλοδοξιών. Το απόγευμα επετράπη στο κοινό να επισκεφθεί το άγιο σώμα. Στην συνέχεια επέστρεψαν το σώμα στον πρώτο όροφο τού Ναού Ζάνγκντογκ Πάλρι, που συμβόλιζε το βασίλειο τού Νιρμανακάγια. Φυλάχθηκε εκεί μέχρι το 2013 και για αυτά τα τρία έτη υπηρέτησε ως ένα αντικείμενο ευλάβειας και προσφορών. Μετά από τρία χρόνια, κατά την επέτειο τής Μαχαπαρινιρβάνα του, η σάνγκα τής Μονής Ναμντρολίνγκ μέσα από εκτεταμένες τελετές έκανε υλικές και μη-υλικές προσφορές.

 

Η ΚΑΥΣΗ ΤΟ ΑΓΙΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Στις 20 Μαΐου 2013, έγιναν μεγαλοπρεπείς προσφορές κατά την τελετή τού Λάμα Ρίγκτζιν Ντούπα στον κύριο ναό, την οποία διηύθυνε ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε, μαζί με τους κένπο, τους τούλκου, τους λόπον και τους μοναχούς και τις μοναχές τής Μονής Ναμντρολίνγκ. Κατά τις επόμενες δύο ημέρες εκτελέστηκαν όπως υπέδειξαν η Αυτού Αγιότης ο Τζάντραλ Ρίνποτσε και η Αυτού Αγιότης ο Ντόντρουμπ Ρίνποτσε η απαγγελία και οι συσσωρεύσεις τού Νέτεν Τσάγκτσο και των Επτά Κεφαλαίων τής Ικεσίας.

Στις 23 Μαΐου, έλαβε χώρα η τελετή καύσης αυτή κάθ’ εαυτήν. Η Αυτού Αγιότης ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε, η 6η ανώτατη αρχή τού Νγκάγκυουρ Νυίνγκμα, ο Ντίλγκο Κυέντσε Γιάνγκσι Ρίνποτσε, ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε και ο Ντόμανγκ Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε επίσταντο ατομικά σε τελετές όπως η Τζάνγκτερ Τούγκτζε Τσένπο Ντρόουα Κούντρολ, η Μίλινγκ Ντόρσεμ, η Ρίγκντζιν Πάλτσεν Ντούπα και η Ζίτρο Νγκένσονγκ Τζόνγκουα.

Η Αυτού Αγιότης ο Ντρούμπουανγκ Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε

Γύρω από την ειδικά κατασκευασμένη στούπα όπου το άγιο σώμα επρόκειτο να καεί, συγκεντρώθηκαν περίπου είκοσι χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσα τους ανώτεροι λάμα όπως η Αυτού Εξοχότης Μίνλινγκ Κέντσεν Ρίνποτσε, ο Κόκυιμ Ρίνποτσε, ο Ρίγκο Τούλκου Ρίνποτσε, οι δύο επικεφαλής κένπο τής Σέρα Τζέι και της Σέρα Μέι, και άλλοι, μαζί με τους αντιπροσώπους των διαφόρων ρίνποτσε, ανώτερους αξιωματούχους και λαϊκούς ανθρώπους. Περίπου στις 8 πμ, οι δύο εξέχοντες τούλκου και οι τρεις κέντσεν τής Μονής Ναμντρολίνγκ, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους έφεραν το άγιο σώμα τής ΑΑ από τον Ναό Ζάνγκντογκ Πάλρι στην στούπα. Την τελετή τής καύσεως διηύθυνε η Αυτού Αγιότης ο Τάκλουνγκ Τσέτρουλ Ρίνποτσε και άλλοι ανώτεροι λάμα. Στην αρχή εκτέλεσαν την Λάμα Τσόπα τής παράδοσης Νάμτσο. Στην συνέχεια, αρχίζοντας με τις προκαταρκτικές τελετές, τέλεσαν την κύρια τελετή τής καύσεως στις τέσσερις κατευθύνσεις.

 

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΣΕ ΠΗΛΙΝΕΣ ΣΤΟΥΠΕΣ ΑΠΟ ΕΚΜΑΓΕΙΟ

Από τις 20 έως τις 22 Μαΐου περισσότερα από τριάντα μέλη τής σάνγκα τελούσαν συνεχώς την λειτουργία τής Λάμα Τσόντπα. Την δεύτερη μέρα ολόκληρη η σάνγκα τής Ναμντρολίνγκ, πρωτοστατούντος τού Ντόμανγκ Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, εκτέλεσε την Ικεσία προς τους Δεκαέξι Πρεσβύτερους, την Επίκληση προς τον Γκούρου Παντμασαμπάβα, και με θετικές ευγενείς φιλοδοξίες απήγγειλαν την Προσευχή τής Ταχείας Επαναγέννησης. Την τρίτη ημέρα ο Κέντρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε και ο Ντόμανγκ Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε καθοδήγησαν τα μέλη τής σάνγκα Ναμντρολίνγκ στην εκτέλεση τής ευωχίας των εκατό χιλιάδων προσφορών από την Κόντσογκ Τσίντου (οι Συγκεντρώσεις Όλων των Πετραδιών).

Στις 27 Μαΐου, η συνάθροιση αφοσιώθηκε στην συσσώρευση τής Επίκλησης προς τον Γκούρου Παντμασαμπάβα. Η Αυτού Αγιότης ο Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, οι δύο Τσόγκτρουλ, και οι τρεις ανώτατοι Κέντσεν μαζί με όλους τους ακολούθους έψαλαν την Προσευχή προς τους Οκτώ Ευοίωνους. Από τον τόπο καύσης του αγίου σώματος τής Αυτού Αγιότητας τα ιερά λείψανα τής καρδιάς, της γλώσσας, των οφθαλμών, και του κρανίου, μαζί με αρκετά λείψανα οστών περισυνελλέγησαν και τοποθετήθηκαν στον βωμό τού κυρίως ναού. Ξεκινώντας από τις 8:30 πμ, ο Κέντρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε, ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε και ο Ντόμανγκ Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε καθοδήγησαν ολόκληρη την σάνγκα στο άνοιγμα τού μαντάλα τής Μίνλινγκ Ντόρσεμ καθώς επίσης και στην λειτουργία των ψαλμών τής Επίτευξης των Λειψάνων των Οστών Ντόρσεμ, και συσσώρευσαν το Εκατοντασύλλαβο Μάντρα τού Βατζρασάτβα. Αργότερα, όλα τα λείψανα των οστών προσκλήθηκαν τελετουργικά στον Ναό τής Τάρα και διαπλάστηκαν σε τσα-τσα (μικρές πήλινες στούπες από εκμαγεία). Στις 30 Μαΐου ο Κέντρουλ Γκυάνγκανγκ Ρίνποτσε και ο Τούλκου Τούμπζανγκ Ρίνποτσε ξεκίνησαν το έργο τής προετοιμασίας των τσα-τσα σύμφωνα με το τελετουργικό τής Μίνλινγκ Ντόρσεμ, ως μέσα στήριξης τής ευλάβειας. Αυτή είναι η περιγραφή των δραστηριοτήτων που ακολούθησαν την τελετή καύσης.

Ο Κάρμα ΚΟούτσεν Ρίνποτσε και ο Γιάνγκσι Ρίνποτσε Η ΑΑ ο Πέμα Νόρμπου Γιάνγκσι Ρίνποτσε

 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΤΟΥΠΑ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

Η ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΥΠΑ ΤΟΥ ΣΟΥΓΚΑΤΑ

Υπερκόσμια όντα με καθαρή όραση βλέπουν και τα τρία βασίλεια τής ύπαρξης με την μορφή των Στούπα Αυθόρμητης Επίτευξης, τις τέσσερις ηπείρους σε σχέση με τους τέσσερις απροσμέτρητους ως την Ανυπέρβλητη Στούπα, τις δύο στούπες λειψάνων σε κάθε μια από τις τέσσερις ηπείρους, οι οποίες αποτελούν τις Οκτώ Ευλογημένες Στούπες. Στο παρελθόν, όταν ο Χαγιαγκρίβα, ο ένδοξος Χερούκα, υπέταξε τον Ρούντρα (ο δαίμονας που προσωποποιεί την προσκόλληση στο εγώ), σε οκτώ διαφορετικούς τόπους εμφανίστηκαν στούπες ως οι Στούπες των Πηγών τής Ευλογίας των οκτώ mamos (οργισμένες ντακίνι). Οι στούπες των οκτώ οχημάτων των σραβάκα, των μποντισάτβα και των βουδών είχαν αναδυθεί.

Παρομοίως, υπάρχουν οκτώ στούπες τού Σουγκάτα σύμφωνα με τα κοινά οχήματα. Όταν ο Σακυαμούνι Βούδας κατόρθωσε την φώτιση στην Μποντγκάγια, ο Βασιλιάς Μπιμπισάρα και άλλοι έκτισαν την Στούπα τής Κατάκτησης ή της Φώτισης. Η Στούπα τού Σωρού των Λωτών κτίστηκε από τον Βασιλιά Σουντοντάνα στο Λουμπίνι, όπου γεννήθηκε ο Βούδας. Η Στούπα τής Περιστροφής τού Τροχού τού Ντάρμα ή των Πολλών Θυρών κτίστηκε από τους πέντε κύριους μαθητές στο Βαρανάσι κατά τον χρόνο τής πρώτης διδασκαλίας. Στο Άλσος Τζετσάνα στην Σραβάστι η Στούπα των Θαυμάτων κτίστηκε από τους Λικτσάβι όταν ο Βούδας νίκησε τους έξι μη Βουδιστές δασκάλους. Η Στούπα τής Καθόδου από τα Ουράνια κτίστηκε από ανθρώπους τής Κοσάλα κατήλθε από τον Τραγιαστρίμσα (τον Ουρανό των Τριάντα Τριών). Η Στούπα τής Συμφιλίωσης κτίστηκε από τους ανθρώπους τής Μαγκάντα όταν το σχίσμα που προκάλεσε ο Ντεβαντάτα στην κοινότητα τής σάνγκα τού Βούδα γεφυρώθηκε από τον Σαριπούτρα και τον Μοντγκαλυαγιάνα. Στο Βαϊσάλι, κτίστηκε η Στούπα τής Νίκης πάνω στην Ζωή είτε από ανθρώπους τού τόπου ή από ουράνια όντα κατά την περίοδο που ο Βούδας επιμήκυνε την ζωή του για τρεις μήνες κατόπιν αιτήματος τού ουπασάκα Τσούντα. Όταν ο Βούδας απεβίωσε στην Κουσινάγκαρ, οι άνθρωποι τού τόπου έκτισαν την Στούπα τής Παρινιρβάνα. Αυτές οι στούπες είναι τώρα γνωστές στον πολύ κόσμο ως οι Οκτώ Στούπες τού Σουγκάτα.

Σχετικά με την ιστορία των ιερών λειψάνων τού Σακυαμούνι Βούδα, το δεύτερο κεφάλαιο τής Σουβαρναπραμπάσα μας διδάσκει ως ακολούθως:

Τα λείψανα τού μέγα Βούδα

Είχαν το μέγεθος των σπόρων τής μουστάρδας και ήταν πολυάριθμα.

Αν δεν είχε οστά και αίμα στο σώμα του,

Πώς θα ήταν δυνατό να έχει λείψανα;

Ούτως ώστε να ευεργετήσει τα αισθανόμενα όντα,

Με δεξιοτεχνία άφησε αυτά τα λείψανα.

Η ιστορία μας δείχνει πώς ο Βούδας άφησε λείψανα στοχεύοντας στα όντα τού μέλλοντος. Το έβδομο κεφάλαιο των Δευτερευόντων Όρκων τής Βινάγια, λέει: «Ο βραχμάνος Ντρόνα διαίρεσε τα λείψανα τού Βούδα σε οκτώ ίσα μέρη και κάθε μέρος δόθηκε στον Ατζατασάτρου, τον βασιλιά τής Μαγκάντα· στους Λιτσάβι τής Βαϊσάλι· στους Σάκυα τού Καπιλαβάστου· στους Μπούλι τού Αλακάπα· στους Κολίγα τού Ραμαγκράμα· στους βραχμάνους τού Βεταντίπα· και στους Μάλα Τού Πάβα και του Κουσινάγκαρ. Ατομικά, έκτισαν στούπες λειψάνων τού Βούδα και απέδωσαν σεβασμό υψώνοντας λάβαρα τής νίκης· προσφέροντας ευωδιές, στεφάνια με άνθη, πούδρες, τελετουργική μουσική και ούτω καθ’ εξής· και γιόρτασαν με ένθερμη ευθυμία.» Επιπροσθέτως, από το μερίδιο των λειψάνων τού Βασιλιά Ατζατασάτρου, το οποίο είχε αυθόρμητα πολλαπλασιαστεί· αργότερα ένα μέρος συλλέχθηκε από τον Βασιλιά Ασόκα, ο οποίος έκτισε δέκα εκατομμύρια στούπες λειψάνων τού Βούδα σε όλη την απέραντη αυτοκρατορία του λόγω των ευγενών φιλοδοξιών και των θαυμάτων του τού παρελθόντος. Και πάλι, το αυξημένο μερίδιο των λειψάνων τού Βασιλιά Ατζατασάτρου, το οποίο βρισκόταν στην Στούπα τού Λώτινου Στεφάνου, προσκλήθηκε στο Θιβέτ και τοποθετήθηκε στην Λευκή Στούπα τής Μονής Σάμυε. Τα ανωτέρω παραδείγματα ανέγερσης των Στούπα των Λειψάνων τού Βούδα δείχνουν ότι υπάρχει ένας ανυπολόγιστος αριθμός καλότυχων όντων τα οποία μπορούν να δαμαστούν από τα λείψανα τού Βούδα. Δείχνουν επίσης ότι υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες από μεθόδους για το ημέρωμα των όντων. Στην σούτρα που ονομάζεται Η Επίδειξη των Θαυμάτων, λέγεται: «Καλώς, καλώς, Ω τέκνο ευγενούς οικογένειας! Αγαπητά τέκνα των νικηφόρων, οι επιδέξιες μέθοδοι τού Βούδα για την ωρίμανση των όντων είναι απεριόριστες… Κάποια θα δαμαστούν από την φυγή τού Βούδα ενώ άλλα θα δαμαστούν από τα λείψανα. Κάποια θα δαμαστούν παίρνοντας την άδεια να κτίσουν στούπες, ναούς, κατοικίες και κήπους επειδή δείχνουν ενδιαφέρον για τις αιτίες των ενάρετων δράσεων».

Παρομοίως, ο Βούδας επέδειξε ποικιλόμορφες δραστηριότητες νιρμανακάγια με την μορφή χωριών, όμορφων κατοικιών, γεφυρών, δεντρόκηπων, και ιερών αντικειμένων τού σώματος, του λόγου και του νου, τα οποία εμφανίστηκαν αυθόρμητα ως στηρίγματα τής άσκησης. Κάποια από τα τρία αντικείμενα τού καταφυγίου ήταν χειροποίητα από χειροτέχνες και καλλιτέχνες που έφτιαξαν πίνακες, κεντήματα και άλλα, τα οποία παρήγαγαν τις θεμελιώδεις αρετές των πρόσκαιρων εγκόσμιων ευεργετημάτων και το έσχατο ευεργέτημα τής επίτευξης τής Βουδότητας. Παρομοίως, οι στούπες των λειψάνων των ευγενών μποντισάτβα των ανώτερων επιπέδων, και εκείνες των σραβάκα και των άρχατ είναι άπειρες σε αυτόν τον κόσμο. Ακόμα και στην χώρα των Ιμαλαΐων που είναι το Θιβέτ, υπήρχαν αναρίθμητοι δάσκαλοι σε ανώτερα επίπεδα πραγμάτωσης όπως διδάσκουν οι διάφορες σούτρα και τάντρα, οι οποίοι άφησαν λείψανα ως σημάδια των εξωτερικών επιτευγμάτων τους. Έτσι, χτίζοντας στούπες λειψάνων για τέτοιους δασκάλους , οι αφοσιωμένοι τού μέλλοντος θα σπείρουν τους σπόρους των ενάρετων πράξεων στην ροή τής συνείδησή τους ενθυμούμενοι τις ευγενείς ποιότητες τού σώματος, του λόγου και του νου τους. Οι ιστορίες των άπειρων στούπα λειψάνων που χτίστηκαν με τον μεγαλοπρεπή σκοπό τής συσσώρευσης αρετής αναφέρονται σε πολλά κείμενα.

 

Εκδόθηκε για πρώτη φορά το Ίδρυμα Κοινωνικής Προσφοράς τού Πένορ Ρίνποτσε (PRCF) στο Το Μεγάλο Έργο τής Άπειρης Αρετής: Τα Περιεχόμενα των Στούπα Λειψάνων τής Αυτού Αγιότητας τού Πάντμα Νόρμπου Ρίνποτσε.

Τυπώθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Σύνταξης Νγκάγκυουρ Ρίγκζοντ (NREC) - 2017