Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Προσευχές Ευσπλαχνίας Εναντίον Πύρινης Λαίλαπας στην Ελλάδα

Πύρινες λαίλαπες βόρεια τής Αθήνας

Το 2007, ξέσπασαν στην Ελλάδα κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών και σκότωσαν περισσότερους από 70 ανθρώπους. Δυο χρόνια αργότερα στις 20 Αυγούστου τού 2009, πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν για ακόμα μια φορά σε αυτήν την μεσογειακή χώρα κατακαίγοντας δάση, αγροτικές εκτάσεις, ελαιώνες και σπίτια σε μέρη τής Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, καθώς επίσης και στα νησιά τής Ευβοίας, της Σκύρου και της Ζακύνθου. Πυρκαγιές που ξεκίνησαν από τα βόρεια τής πεδιάδας τού Μαραθώνα εξαπλώθηκαν γρήγορα στην έκταση τού Όρους τής Πεντέλης και προς την αστική περιοχή τής Αθήνας ενώ συγχρόνως προς τα βορειοδυτικά τής πρωτεύουσας οι φλόγες πλησίαζαν προς την παραθαλάσσια κωμόπολη τού Πόρτο Γερμενό. Νοσοκομεία, χώροι κατασκήνωσης, χωριά και τα προάστια στα περίχωρα τής Αθήνας έπρεπε να εκκενωθούν καθώς τεράστια σύννεφα μαύρου καπνού σκέπαζαν τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα και σύννεφα στάχτης σκέπαζαν την πόλη. Εκατοντάδες πυροσβέστες μαζί με σώματα στρατού και σώματα έκτακτης ανάγκης από την Αυστρία, την Κύπρο, την Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία, έδωσαν μάχη να περιορίσουν αυτή την κόλαση φωτιάς στα τέλη τού καλοκαιριού.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε  κατά την διάρκεια τής Προσφοράς Μαντάλα στην Θερινή Απομόνωση

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ο οποίος διεύθυνε την Θερινή Απομόνωση τού Pathgate στην Επίδαυρο (125 χιλιόμετρα από την Αθήνα) δεν είχε ενημερωθεί για τις πυρκαγιές μέχρι το βράδυ τής 23ης Αυγούστου όταν ένας από τους μαθητές του, ιδιοκτήτης μιας εφημερίδας τής Αθήνας τού τηλεφώνησε επειγόντως ζητώντας την βοήθειά του με όποιον τρόπο ήταν δυνατόν επειδή η μεγάλη ένταση των ανέμων έκανε την κατάσβεση των πυρκαγιών αδύνατη από τους πυροσβέστες. Όταν ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ρωτήθηκε τι σκόπευε να κάνει, ο Λάμα εξήγησε ότι σε αυτή την προχωρημένη φάση των πυρκαγιών, μόνο οι βροχές θα μπορούσαν να σβήσουν τις φλόγες. Πρόσθεσε επίσης ότι οι θαλασσινές αύρες θα προηγούνταν των βροχών. Εκείνοι που άκουσαν αυτή την δήλωση αμφέβαλλαν ότι θα μπορούσε να βρέξει τον Αύγουστο καθώς συνήθως δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια των θερινών μηνών στην Ελλάδα, οι οποίοι τείνουν να είναι πολύ ζεστοί και ξηροί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Νωρίς το επόμενο πρωί στις 24 Αυγούστου, κάτω από έναν διαυγή γαλανό ουρανό, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ξεκίνησε μια σειρά τελετών και προσευχών με τέτοια δύναμη ευσπλαχνίας και καθαρή ένταση προσήλωσης στον στόχο που λίγοι μαθητές μπορούσαν να ακολουθήσουν την δυναμική τής απαγγελίας του. Μέσα σε λίγες ώρες οι θαλάσσιες αύρες άρχισαν να δυναμώνουν στην ακτή τής Επιδαύρου ενώ πλήθος πυκνών σύννεφων σχηματίστηκαν στον ουρανό πάνω από την περιοχή τής απομόνωσης. Μέχρι την ώρα τής ολοκλήρωσης τού πρώτου μέρους τής βραδινής άσκησης, μια καταρρακτώδης βροχή έπεφτε στον χώρο τής απομόνωσης για πάνω από μια ώρα καθώς τα πυκνά σύννεφα συνέχισαν να εκτείνονται και να κινούνται προς την κατεύθυνση τής Αθήνας. Αργότερα το ίδιο βράδυ αναφορές από την Αθήνα επιβεβαίωσαν ότι ο ουρανός πάνω από ολόκληρη την πόλη σκεπάστηκε με πλήθος πυκνών σύννεφων και έγιναν μεγάλες βροχοπτώσεις και καμμία πυρκαγιά σε όλη την έκταση τής πρωτεύουσας δεν εντοπίστηκε. Όταν άκουσε τα νέα, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είπε ότι απλώς οι Τοπικές Θεότητες και οι Προστάτες τού Ντάρμα υπήρξαν πολύ υποστηρικτικοί και βοηθητικοί, αλλά ότι υπήρχε ακόμα δουλειά να γίνει από εκείνον στην Αθήνα μετά το πέρας τής απομόνωσης. Εκείνη την στιγμή κανείς δεν ήξερε τι εννοούσε ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε μέχρι την επόμενη Δευτέρα όταν κάποιοι μαθητές περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα τής Αθήνας. Για το υπόλοιπο τής απομόνωσης, στην Ελλάδα επικρατούσε ξανά το καυτό ξηρό καλοκαίρι.

Σύννεφα καταιγίδας που φωτογραφήθηκαν από τον Λόφο τού Λυκαβηττού

Την Δευτέρα που ακολούθησε και αφού η απομόνωση ολοκληρώθηκε επιτυχώς, τρεις μαθητές το Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από την Σιγκαπούρη, την Γερμανία και την Αγγλία ήταν καθοδόν για να προφτάσουν το τουριστικό λεωφορείο τής 3μμ για τον Εθνικό Κήπο στην Αθήνα, αλλά το έχασαν για ένα λεπτό. Έτσι αποφάσισαν να περπατήσουν προς τα εκεί αλλά έχασαν τον δρόμο τους και κατέληξαν να περπατούν προς τον Λόφο τού Λυκαβηττού. Η διαδρομή ήταν 45 λεπτών ανηφορικό περπάτημα αλλά για κάποιον περίεργο λόγο εκείνοι συνέχισαν να προχωρούν και όταν έφτασαν τελικά πάνω στον λόφο, είδαν σύννεφα καταιγίδας να συγκεντρώνονται σε μια περιοχή βόρεια τής πόλης τα οποία περιβάλλονταν από έναν ασυννέφιαστο ηλιόλουστο γαλανό ουρανό. Αυτό που είδαν τους κίνησε τόσο πολύ το ενδιαφέρον που τράβηξαν μια σειρά φωτογραφιών με τα σύννεφα τής καταιγίδας. Τα σύννεφα τής καταιγίδας άνοιξαν με μια ισχυρή βροντή και μια δυνατή βροχή έπεσε πάνω από με συγκεκριμένη περιοχή, την οποία όπως έμαθαν αργότερα, είχαν καταστρέψει οι πυρκαγιές λίγες μέρες πριν. Αυτό που δεν συνειδητοποιήσαν εκείνη την στιγμή ήταν ότι ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στην πραγματικότητα βρισκόταν σε αυτή την ίδια περιοχή η καταιγίδα.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εξήγησε ότι η καταιγίδα ήταν απαραίτητη για να αναγεννηθεί η μεγάλη έκταση τής καμένης γης που ήταν κάποτε πράσινη ζώνη τής πόλης. Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν ο καιρός να αλλάζει τόσο γρήγορα ως αποτέλεσμα τής άσκησής του, Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε απάντησε απλώς ότι ένας ασκητής τού Ντάρμα τού οποίου η δράση υποκινείται από αληθινή ευσπλαχνία· του οποίου η έκφραση τού σώματος, του λόγου και του νου ενσωματώνει την ειλικρίνεια, του οποίου το απόθεμα τής αρετής είναι απέραντο λόγω των ασκήσεων των Έξι Τελειοποιήσεων τής Γενναιοδωρίας, της Πειθαρχίας, της Υπομονής, της Επιμέλειας, της Συγκέντρωσης και της Σοφίας, του οποίου η πίστη στον δάσκαλο τής καρδιάς του είναι ακλόνητη και ο οποίος έχει έτσι την υποστήριξη τής ευλογίας τής γενεαλογίας, είναι ικανός να κατορθώσει αυτό που οι άλλοι θεωρούν αδύνατον. Για να το θέσουμε απλά, η αποτελεσματικότητα τής άσκησης κάποιου είναι ανάλογη τής αυθεντικότητας τής δυνατής πίστης και αφοσίωσής του στον πνευματικό του δάσκαλο.

Για τους παλαιούς μαθητές τού Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, τέτοια περιστατικά όπως οι ξαφνική αλλαγή τού καιρού και πολλά άλλα φαινόμενα, τα οποία οι άλλοι εκλαμβάνουν ως θαύματα, αποτελούν συνηθισμένα συμβάντα γύρω από τον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε. Η συμβουλή του στους μαθητές σχετικά με αυτά τα ζητήματα είναι να τα προσεγγίζουν με ισοψυχία χωρίς να εστιάζονται στα φαινόμενα , αλλά αντίθετα να αγωνίζονται να εφαρμόζουν την ουσία τής ευλάβειας, της ταπεινοφροσύνης και της ευγνωμοσύνης στην καθημερινή τους ζωή για το όφελος όλων των όντων.

Επίλογος

Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε πήγε στην Αθήνα μετά το τέλος τής Θερινής Απομόνωσης τού Pathgate στην Επίδαυρο και παρέμεινε εκεί για κάποιες επιπλέον μέρες. Εξήγησε ότι περισσότερη βροχή ήταν αναγκαία για να βοηθήσει την αναγέννηση τής καμένης γης μετά τις πυρκαγιές. Από την στιγμή που εμφανίστηκαν οι αναφορές για τις πυρκαγιές στα Νέα τού Pathgate, παρατηρήθηκαν καθημερινές βροχές στην πόλη των Αθηνών καθ’ όλη την διάρκεια τού Σεπτεμβρίου, ένα καιρικό φαινόμενο που δεν συνηθίζεται στην Αθήνα κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους κατοίκους που μένουν στην μητρόπολη πολλά χρόνια.

Σύννεφα καταιγίδας που συγκεντρώθηκαν πάνω από την Ακρόπολη στην Αθήνα

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε συνδέεται επί μακρόν με ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα εδώ και πολλά χρόνια. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Άπω Ανατολή, ένας τυφώνας ο οποίος προοριζόταν να χτυπήσει το Χονγκ Κονγκ απομακρύνθηκε ακριβώς την στιγμή που το αεροπλάνο του θα προσγειωνόταν εκεί. Στην συνέχεια, μια μέρα μετά από την αναχώρησή του από την Σιγκαπούρη ένας δεύτερος τυφώνας χτύπησε το Χονγκ Κονγκ. Ειπώθηκε ότι αυτού του είδους τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ίσως να σχετίζονται με το πρώτο Νταρμικό όνομα που δόθηκε στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε από τον Μακαριστό ΑΑ Πένορ Ρίνποτσε. Το όνομα είναι Ντράκπα Γκυάλτσεν- το όνομα ενός πολύ γνωστού Θιβετανού Νγάγκπα Λάμα τού 12ου Αιώνα ο οποίος ήταν ένας από τους Πέντε Σεβάσμιους Δασκάλους των Σάκυα που καθιέρωσαν την παράδοση Σάκυα. Ο Ντράκπα Γκυάλτσεν (1145-1216), ήταν γνωστός για την αυστηρή του πειθαρχία στην άσκηση τού Ντάρμα και τον ακολουθούσαν πολλοί χειροτονημένοι μαθητές. Εκτιμάτο επίσης πολύ για την ικανότητά του να εναρμονίζει την παρουσία του με τις δυνάμεις των στοιχείων τής φύσεως.