Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Πέρασε στην Παρινιρβάνα σε ηλικία 88 ετών

His Eminence Kyabje Trulshig Rinpoche

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε, ο οποίος υπηρέτησε ως Επικεφαλής της Σχολής Νυίνγκμα του Θιβετανικού Βουδισμού από το 2010, πέρασε στην Παρινιρβάνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8.30 πμ στο μοναστήρι του στην Σιταπάϊλα έξω από την Κατμαντού. Ήταν 88 ετών.

Ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε Νγκάουανγκ Τσόκυι Λόντο, γεννήθηκε στο Γιάρντροκ Τακλούνγκ στο Θιβέτ το 1923. Αναγνωρίστηκε σε ηλικία 4 ετών ως η ενσάρκωση του Ριζικού του Δασκάλου, Τρούλσιγκ Τέντρου Ντόρτζε από τον Ηγούμενο Νγκάουανγκ Τένζιν. Θεωρείτο ως η ενσάρκωση πολλών σπουδαίων Δασκάλων του παρελθόντος, μεταξύ αυτών του Ανάντα, του Αρυαντέβα, του Τχόνμι Σαμπότα, του Σανταρακσίτα, του Βαϊροτσάνα, του Ντόνγκακ Λίνγκπα και του Ρέτσουνγκ Ντόρτζε Τράκπα.

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε σπούδασε Ντζα Ρονγκ Πχου με τον Νγκάουανγκ Τένζιν και πήρε όρκους δόκιμου μοναχού στην ηλικία των 10. Όταν πέθανε ο δάσκαλός του, του οποίου επιθυμία ήταν να τον διαδεχθεί, ο Τρούλσινγκ Ρίνποτσε σε ηλικία 19 ετών πήρε τη θέση του δασκάλου του ως Κένπο (Ηγούμενος) του Μοναστηριού Ντζα Ρονγκ Πχου. Λίγο μετά πήγε στο Κολλέγιο Μιντρολίνγκ για να λάβει περαιτέρω διδασκαλίες. Πήρε όρκους γκελόνγκ από τον Τσουνγκ Νγκάουανγκ Τσόνταρ Ρίνποτσε και τον Κυέντσε Νόρμπου Ρίνποτσε, οι οποίοι ήταν οι δυο κύριοι δάσκαλοί του στο Μοναστήρι Μιντρολίνγκ. Επίσης σπούδασε με πολλούς από τους πιο διακεκριμένους δασκάλους της εποχής του, όπως τον Τσούσεπ Τζέτσουν Ρίνποτσε, τον Μιντρολίνγκ Ντέτσεν Τσόνζινγκ και τον Ντούντζομ Ρίνποτσε.

Το 1959 ο Τρούλσινγκ Ρίνποτσε πήγε στο Νεπάλ και έμεινε στο Μοναστήρι του Τάμε για ένα χρόνο, και στη συνέχεια έμεινε στο Μοναστήρι του Τσιουόνγκ πέντε χρόνια. Πέρασε πολλά χρόνια σε απομόνωση και ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Σένγκυε Πουκ (η σπηλιά του λιονταριού), πάνω από το Τούπτεν Τσολίνγκ στις χαμηλότερες πλαγιές του Συορούνγκ Γιούλ Λα. Αργότερα ίδρυσε το Μοναστήρι του Τούπτεν Τσολίνγκ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι των Νυίνγκμα στο Νεπάλ σήμερα με 130 μοναχούς και 350 μοναχές.

Η Αυτού Εξοχότητα ο Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε είναι κάτοχος κάποιων γενεαλογιών εξαιρετικά σπάνιων διδασκαλιών, όπως ‘Ο Κατευνασμός της Οδύνης’, η οποία εισήχθη στο Θιβέτ κατά την διάρκεια του 11ου αιώνα από τον ινδό γιόγκι Παντάμπα Σάνγκυε. Η ικανότητά του να βρει και να μάθει αυτά τα σπάνια κείμενα του έδωσε την φήμη του θησαυρό-θήρας.

Έχοντας χειροτονήσει σχεδόν δέκα χιλιάδες μοναχούς και μοναχές μέσα στα χρόνια, η παρουσία της Αυτού Εξοχότητας του Κυάμπτζε Τρούλσιγκ Ρίνποτσε θα λείψει πολύ στους ακολούθους του σε όλο τον κόσμο.