Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων

Lama Cham at Namdroling Monastery in India

Μια νέα προσθήκη στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Pathgate είναι η εξής: ‘Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων και Επετείων’, όπου μπορείτε να βρείτε τις προσεχείς ημερομηνίες ασκήσεων και επετείων του Θιβετανικού Βουδιστικού ημερολογίου.

Το Θιβετανικό ημερολόγιο βασίζεται στον σεληνιακό κύκλο και περιλαμβάνει ετήσιες Βουδιστικές Εορτές, οι οποίες αφορούν τα μείζονα γεγονότα της ζωής του Σακυαμούνι Βούδα, και μέρες άσκησης μηνιαίως για συγκεκριμένες θεότητες (Βουδικές όψεις) όπως ο Βούδας της Ιατρικής, ο Γκούρου Ρίνποτσε, ο Αμιτάμπα, οι Ντακίνι, οι Προστάτες Νταρμαπάλα και για τον Σακυαμούνι Βούδα.

Η μέρα του Βούδα της Ιατρικής είναι η 8η κάθε μήνα του Θιβετανικού ημερολογίου. Αυτή την μέρα προτείνονται ασκήσεις του Βούδα της Ιατρικής, του Όρτζιεν Μένλα και της Τάρα. Ακολουθεί  η μέρα του Γκούρου Ρίνποτσε που είναι η 10η του Θιβετανικού μήνα, και εκτός από ειδικές πούτζα, προτείνεται η συσσώρευση της Επτάπτυχης Προσευχής. Ακολουθεί την 15η η μέρα του Αμιτάμπα Βούδα και την 25η η μέρα των Ντακίνι. Η 29η είναι η μέρα των Νταρμαπάλα και η 30η η μέρα του Σακυαμούνι Βούδα. Σε άλλες ημερομηνίες περιλαμβάνονται το Σότζονγκ: η μέρα της εξομολόγησης για τους χειροτονημένους, δύο φορές τον μήνα, και Νυι Νακ: μέρες του ‘μαύρου ηλίου’ όπου ευνοούνται οι δυναμικές δράσεις, αλλά πράξεις όπως μυήσεις, γάμοι, τελετές καθαγιασμού, κηδείες και το ξεκίνημα οικοδόμησης κτιρίων και παρόμοιες πράξεις καλύτερα να αποφεύγονται.

Για να πληροφορηθείτε σχετικά με τις ασκήσεις που γίνονται σε αυτές και άλλες ημερομηνίες στην Ομάδα Μελέτης του Pathgate στον τόπο σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον συντονιστή της ομάδας (Για λεπτομέρειες πατήστε εδώ). Για να δείτε προσεχείς ημερομηνίες στο ημερολόγιο, πατήστε στο ‘Ημερομηνίες Βουδιστικών Ασκήσεων’.