Ευγνωμοσύνη ενός μαθητή που εφαρμόζει τη Διδασκαλία

 

Ο Σάμτεν Σένγκε

Ο Σάμτεν Σένγκε, ένας από τους μαθητές του Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, έστειλε ημέιλ στον Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τον Δεκέμβριο 2018 για να τον ενημερώσει για την προαγωγή του στη δουλειά και για τη βράβευση του ως “Απλά ο Καλύτερος”, στην τελετή βράβευσης της Κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας. Επιθυμία του είναι να εκφράσει υπέρτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Ρίνποτσε, κατανοώντας πως αυτό που έγινε ήταν άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής στην πράξη της διδασκαλίας και των ευλογιών του Δασκάλου του.

Μάλιστα, το τμήμα δημοσιότητας της υπηρεσίας στην οποία εργάζεται ο Σάμτεν, του πήρε συνέντευξη, και το βίντεο προβλήθηκε σε μια εταιρική εκδήλωση παρουσία όλων των στελεχών και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Το μήνυμα που έστειλε ενέπνευσε κάποιους ανθρώπους τόσο που στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας το χρησιμοποίησε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του προς όλο το προσωπικό του Τμήματος. Τέτοια αναγνώριση στις υψηλότερες βαθμίδες της ηγεσίας σπανίζει και άνθρωποι από όλους τους τομείς έδωσαν συγχαρητήρια και εξέφρασαν την υποστήριξη τους. Ο Σάμτεν εξήγησε πως το μόνο που έκανε ήταν να ακολουθήσει την καθοδήγηση και τις διδασκαλίες και να παρέχει την υποστήριξή του προς όλους, όπως επιδεικνύει ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε.

Το βραβείο του Σάμτεν

Ο Σάμτεν κατέληξε στο ημέιλ του: «Η αναγνώριση αυτή αποτελεί απόδειξη των διδασκαλιών που δίνετε εσείς, Ρίνποτσε. Οποτεδήποτε εφαρμόζω τις διδασκαλίες σας, που δεν διαφοροποιούνται/είναι χωριστές από τις διδασκαλίες του Βούδα, το αποτέλεσμα είναι απίστευτο. Ρίνποτσε, σας ευχαριστώ για τις διδασκαλίες σας και την καθοδήγηση και ένοιωσα απίστευτα ευλογημένος που μου έχετε επιτρέψει να βρω καταφύγιο και έχετε δεχτεί τη σύζυγό μου και εμένα ως γιο και κόρη σας».

«Χάρη στις διδασκαλίες και την καθοδήγηση σας, τώρα μπορώ να εκπληρώσω την υπόσχεση μου προς τους γονείς μου, να διατηρώ και να τιμώ τη φήμη του πατέρα μου και να μη προκαλέσω/φέρω ανυποληψία ή να αμαυρώσω το όνομα των προγόνων μου. Ρίνποτσε, επιθυμία μου ήταν να αφιερώσω την αναγνώριση και την αξία σε όλα τα αισθανόμενα όντα και ευχή μου η σύζυγος μου και εγώ να είμαστε άξιοι να είμαστε γιος και κόρη σας μέχρι να επιτύχουμε τη φώτιση».

Επίλογος:

Ο Σάμτεν Σένγκε έχει ένα μακροχρόνιο ιστορικό πόνου στην πλάτη, που χρονολογείται από το 1975-1979, την περίοδο που είναι γνωστή ως Χωράφια Θανάτου στην Καμπότζη. Είναι ο μόνος επιζών από την οικογένεια του και υποχρεώθηκε να δουλέψει σε στρατόπεδο εργασίας σε συνθήκες βάναυσες και λιμοκτονίας. Ο υποσιτισμός που υπέστη επηρέασε τη φυσιολογική ανάπτυξη του όταν ήταν μικρός. Το 1983 τον χτύπησε αυτοκίνητο σχεδόν αμέσως μετά την άφιξη του στην Αυστραλία, γεγονός που προκάλεσε επιπρόσθετες επιπλοκές στην πλάτη του. Το 1996, η σπονδυλική του στήλη συμπιέστηκε και άλλο όταν σήκωσε ένα μεγάλο βάρος. Αλλά η σοβαρή κατάσταση ξεκίνησε το 2007, όταν επισκέφτηκε την Καμπότζη επειδή άκουσε πως η αδερφή του ίσως και να είναι ακόμη ζωντανή. Αναζητώντας την, έπρεπε να διανύσει μεγάλες διαδρομές σε κακοτράχαλους δρόμους. Με την επιστροφή του από το ταξίδι αυτό, η σπονδυλική του στήλη έπαθε φλεγμονή η οποία συμπίεσε το νεύρο προκαλώντας έντονους πόνους και μούδιασμα στο πόδι που τον έκαναν ανίκανο να περπατήσει. Κατόπιν, η κατάσταση βελτιώθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα αλλά επιδεινώθηκε το 2008 κατά τη διάρκεια μιας άσκησης διάτασης της πλάτης, μετά από την οποία έχασε κάθε αίσθηση στα δύο πόδια του και στο κάτω μέρος του κορμού. Γνώριζε πως το μόνο άτομο που θα μπορούσε να τον βοηθήσει ήταν ο Λάμα Ντοντρούπ Ντόρτζε Ρίνποτσε και τηλεφώνησε αμέσως στον Ρίνποτσε. Δύο μέρες αργότερα, ο Σάμτεν ήταν σε θέση να περπατήσει αργά. Η πλάτη του άρχισε να βελτιώνεται και ήταν σε καλή κατάσταση μέχρι που έκανε το ίδιο λάθος να δουλέψει με μεγάλο βάρος, που προκάλεσε επιδείνωση στην πλάτη του το 2013, το 2015, το 2016 και το 2018. Κάθε φορά, ο πόνος ήταν τόσο οξύς/έντονος που δεν μπορούσε να κινηθεί αλλά μπουσουλούσε. Κάθε φορά ο Ρίνποτσε τον βοηθούσε να αναρρώσει ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα και χωρίς πόνο.

Ο Σάμτεν φτιάχνει τόρμα στο Pathgate Dharma Centre της Αγγλίας

Εξαιτίας της επανεμφάνισης του προβλήματος στην πλάτη του Σάμτεν, ο γιατρός του στην Αυστραλία είχε κανονίσει για λογαριασμό του μια εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη. Εισήχθηκε στο Νοσοκομείο Λίβερπουλ στις 22 Φεβρουαρίου 2019. Στη φάση που θα του έδιναν γενική αναισθησία προκειμένου να χειρουργηθεί, ένας άλλος ειδικός γιατρός έλεγξε το ιατρικό ιστορικό του και σύστησε να μην προχωρήσει η εγχείρηση. Είπε πως η επέμβαση συμπεριλαμβάνει κάψιμο νεύρων προκειμένου να σταματήσει ο πόνος και αν γίνει δεν μπορεί να επανορθωθεί. Μετά από μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις είπε στον Σάμτεν: «Συνέχιζε να κάνεις ό,τι και αν είναι αυτό που κάνεις διότι δουλεύει». Στη συνέχεια συνεδρίασε με τον επικεφαλής ειδικό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την εγχείρηση.

Το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν πολύ χαρούμενο για τον Σάμτεν και είπαν πως έγινε θαύμα. Ο Σάμτεν πιστεύει πως το θαύμα αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της ευλογίας του Γκούρου, για την οποία είναι παντοτινά ευγνώμων και αισθάνεται δέος μπροστά στη θαυματουργή δύναμη των Τριπλών Πετραδιών· διότι είχε ζητήσει από τον Ρίνποτσε να τον έχει στον νου του την ημέρα της εγχείρησης.