Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε Εισήλθε στην Παρινιρβάνα

 

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η Αυτού Αγιότης ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, ο περίφημος Διδάσκαλος Ντζόνγκτσεν της παράδοσης Νυίνγκμαπα, πέρασε στην Παρινιρβάνα στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας, στις 15 Οκτωβρίου 2016 (την 14η μέρα του όγδοου μήνα του Έτους του Πύρινου Πιθήκου του έτους 2143 του Θιβετανικού σεληνιακού ημερολογίου).

Γεννημένος την δέκατη μέρα του ενδέκατου μήνα του Έτους του Γήινου Φιδιού (1929) στο δυτικό Σικίμ, κοντά στο Μοναστήρι Πεμαγιάνγκτσε, ο πατέρας της ΑΑ του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε, Πέμα Ντρόντρουλ, καταγόταν από το Ντζόνγκτσεν του ανατολικού Θιβέτ, και η μητέρα του ήταν η Τένζιν Τσόντρον, κόρη του Γιάνγκτανγκ Άθινγκ, από την οικογένεια του Ογιούκ Ντράγκκαρ.

Γνωστός επίσης ως Κούνσανγκ Τζίγκμεντ Ντέτσεν Όντσαλ Ντόρτζε Ρίνποτσε, η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε αναγνωρίστηκε σε μικρή ηλικία ως η ενσάρκωση του Τέρτον Ντόρτζε Ντέτσεν Λίνγκπα του Μοναστηριού Ντόμανγκ, του ανατολικού Θιβέτ, και ως ενσάρκωση του Λάτσουν Νάμκα Τζίγκμεντ.

Το 1942 η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε επέστρεψε στο Μοναστήρι Ντόμανγκ, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του υπό τον Σόγκτρουλ Ρίνποτσε, ο οποίος ήταν ο κύριος μαθητής της προηγούμενής του ενσάρκωσης. Επίσης έλαβε διδασκαλίες από τον Κένπο Ντζάκα Λάμα Τσούλο· και από το τους Κένπο Κούνσανγκ Όζερ, Ράχορ Ντόνγκτρουλ Ρίνποτσε και Ουάσουλ Κούτσεν Τούπτεν Τσόκυι Ουάνγκτσουκ του Μητρικού Μοναστηριού Παλυούλ.

Αφού παρέμεινε σε απόσυρση πάνω από 20 χρόνια, η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε μετέβη στο Πέλινγκ του δυτικού Σικίμ. Το 1959 η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ντόμανγκ λόγω της αλλαγής της πολιτικής κατάστασης στο Θιβέτ, και ακολούθησε η φυλάκισή του για 22 χρόνια.

Μετά απελευθέρωσή του το 1981, επέστρεψε στο Ντόμανγκ για να βρει το μοναστήρι του εντελώς κατεστραμμένο. Στην συνέχεια επέστρεψε στην γενέτειρά του, το Σικίμ, το οποίο τελικά έγινε σπίτι του. Ευρέως αναγνωρισμένος για την πραγμάτωση και την επίτευξή του, η ΑΑ ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο 11ος κάτοχος του θρόνου της γενεαλογίας Παλυούλ, είπε κάποτε: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ εμού και του Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε» - καθώς και οι δύο έχουν αναγνωριστεί ως εκπόρευση του Βιμαλαμίτρα, του οποίου η σοφία είναι αδιαχώριστη από εκείνη του Γκούρου Ρίνποτσε.

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του δίνοντας διδασκαλίες Κάμα, Τέρμα και άλλες πολύτιμες μεταδόσεις στους ακολούθους του στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Η επίδραση των συμπονετικών δραστηριοτήτων του προς όφελος όλων των αισθανόμενων όντων θα εξακολουθήσει να αντανακλάται στον κόσμο πολύ καιρό μετά το πέρασμά του.