Η Τελευταία Διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

 

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε

Η ΑΑ ο Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε άφησε ένα γράμμα στην κόρη της ανιψιάς του προτού περάσει στην Παρινιρβάνα. Το γράμμα αυτό θα πρέπει να εκληφθεί ως η τελευταία διδασκαλία από την ΑΑ τον Γιάνγκτανγκ Ρίνποτσε.

Μια μικρή συμβουλή βασισμένη στις αγνότερες προθέσεις για την Τάση Τσότσο:

Αν και είσαι ακόμη νέα, αυτή είναι η περίοδος που ο νους σου είναι φρέσκος και διαυγής. Τώρα είναι ώρα να στοχαστείς με προσοχή την παρούσα ανθρώπινη ζωή σου και αυτό που θα την ακολουθήσει. Οι σοφοί του παρελθόντος έχουν πει: «Το να προγραμματίσεις εγκαίρως, είναι έξυπνο. Το να μετανιώνεις αργότερα είναι χαζό».

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να στοχαστείς με προσοχή και να βρεις την ορθή κατεύθυνση για να πάρεις που θα ωφελήσει αυτή τη ζωή και τις μελλοντικές. Μόλις την βρεις, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσεις αυτή την ατραπό με όλη σου την καρδιά. Όταν από απροσεξία πάρεις την λάθος κατεύθυνση, είναι δύσκολο να στραφείς και να ξανά-εισέλθεις στο σωστό δρόμο ακόμη κι αν το θέλεις. Δεν θα είσαι σε θέσει να στρίψεις αυτοστιγμεί, έτσι είναι καλύτερα να πάρεις την σωστή κατεύθυνση από το ξεκίνημα.

Εν συντομία, υπάρχουν δύο δρόμοι για να περπατήσεις, ο εγκόσμιος και ο πνευματικός. Αν πάρεις τον εγκόσμιο δρόμο, και η παρούσα ζωή και η μελλοντική θα εμπεριέχουν οδύνη. Αυτή η κατεύθυνση είναι πολύ δύσκολη επειδή εμπεριέχει τον δρόμο της αρνητικότητας και της μη-αρετής.

Ο πνευματικός δρόμος είναι η κατεύθυνση που φωτίζει την πλήρη ευτυχία και την ευεξία τόσο την πρόσκαιρη όσο και την ύστατη. Αν και τέτοια η διαδρομή, στις μέρες μας, πολύ λίγοι διαλέγουν να εισέλθουν σε αυτόν τον φωταγωγημένο δρόμο.

Ανάμεσα στα 7,3 δισεκατομμύρια κατοίκων αυτού του πλανήτη, υπάρχουν μόνον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι ακολουθούν το δρόμο του Ντάρμα. Όλοι οι άλλοι κυνηγούν τον εγκόσμιο δρόμο. Καθώς εγκαθιστούν μόνο την μη-αρετή, εξ αιτίας της δύναμης της αρνητικότητας, πρέπει στη συνέχεια ανήμποροι να ακολουθούν λανθασμένη κατεύθυνση η οποία οδηγεί στην οδύνη.

Έχοντας επιτύχει μια και μοναδική φορά αυτήν την πολύτιμη ανθρώπινη ζωή, περισπώνται από δραστηριότητες δίχως νόημα πάνω στο μονοπάτι της κυκλικής ύπαρξης χωρίς ούτε να αντιλαμβάνονται ότι η ζωή τους χαραμίζεται. Μια μέρα όταν φθάνει ο θάνατος, είναι αναγκασμένοι να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο αυτό, τους αγαπημένους τους γονείς, τους συγγενείς, την αφθονία και ακόμη το αγαπημένο τους σώμα και να εισέλθουν στην μελλοντική ζωή με μάτια γεμάτα δάκρυα. Έχοντας ξοδέψει την ζωή τους συσσωρεύοντας μόνον μη-αρετή, είναι αναγκασμένοι να λάβουν επαναγέννηση μόνο στα τρία κατώτερα βασίλεια.

Γυρνώντας ξανά και ξανά μέσα στα τρία κατώτερα βασίλεια, μετά από εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπινα χρόνια ίσως λάβουν επαναγέννηση μόνο μια φορά σε ανώτερο επίπεδο. Βιώνοντας συνεχή οδύνη για τόσο μακρύ διάστημα, κάνοντας κύκλους στα έξη βασίλεια, δεν θα έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν απελευθέρωση από αυτά.

Για αυτό το λόγο, εσύ νεαρό κορίτσι, πρέπει να προσεύχεσαι να αποφύγεις αυτή την κατεύθυνση! Αν όμως εξ αιτίας του κάρμα σου αναγκαστείς να πας προς αυτήν, σε παρακαλώ να κρατήσεις αυτή την συμβουλή δυνατά στην καρδιά σου: Μην αντιδράς με απογοήτευση και προσπάθησε να παίρνεις μόνη σου αποφάσεις· να ακούς τις συμβουλές των γονιών σου και των μεγαλύτερων που έχουν καλές προθέσεις· να σέβεσαι τις συμβουλές εκείνων που έχουν γνώση και μάθε να εμπιστεύεσαι το Τριπλό Πετράδι και τις προβλέψεις που αφορούν το μέλλον σου. Πάντοτε να κοιτάς μέσα σου με προσεκτικό στοχασμό και να περπατάς με σταθερά βήματα προς την θετική κατεύθυνση χωρίς απρόσεκτα να εμπλέκεσαι σε χαοτικές δραστηριότητες. Αυτού του είδους η εγκόσμια κατεύθυνση είναι ένας απέραντος ωκεανός οδύνης. Και καθώς διαρκεί τόσο πολύ, είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ τρομακτικός δρόμος. Εξ αιτίας της ισχύος του αρνητικού κάρμα, όλα τα ανθρώπινα όντα ανήμπορα θα προχωρήσουν προς αυτήν την ανεπιθύμητη κατεύθυνση.

Αν επιθυμείς να διαλέξεις το δρόμο του θείου Ντάρμα, αυτό θα ήταν το καλύτερο! Αυτός είναι ο ορθός φωταγωγός δρόμος και είναι ο αλάθητος δρόμος να περπατήσεις! Πρώτα είναι σημαντικό να εμπιστευτείς με προσήλωση τα Τρία Πετράδια και σταθερά να προστατεύεις στοργικά μέσα σου τις συμβουλές των γονιών και των μεγαλύτερων, και να ακούς και να διαφυλάττεις προσεκτικά τις διδασκαλίες που σου δίνουν οι συμπονετικοί Δάσκαλοι, οι μοναχοί, και οι έξοχοι ασκητές. Να κρατάς το νου σου σταθερό και εστιασμένο και χωρίς να κλονίζεσαι, είσελθε στον φωταγωγό δρόμο. Πρώτα να κατορθώσεις με αγνότητα τον σκοπό σου και στην συνέχεια να εργαστείς προς όφελος των άλλων.

Αν πρόκειται εσύ, νεαρό κορίτσι, να εισέλθεις στον δρόμο αυτό του Βούδα, τότε για να ασκηθείς στο Ντάρμα, πρέπει να μελετήσεις και να μάθεις την Θιβετανική γλώσσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να είσαι επιμελής στην μελέτη των Θιβετανικών. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, θα σου επιτρέψει να κατορθώσεις έναν σπουδαιότερο σκοπό.

Αυτή την στιγμή είσαι εστιασμένη σε εγκόσμια θέματα στο συνηθισμένο σχολείο. Μέσω αυτής της γνώσης θα μάθεις τα πράγματα που ωφελούν τις πρακτικές πλευρές της επιβίωσης μόνο για αυτή την ζωή.

Για παράδειγμα, θα μάθεις πώς να αποκτάς τροφή, πλούτο, όνομα, δόξα, φήμη και κοινωνική θέση. Όλοι εκείνοι οι φιλόσοφοι που ειδικεύονται σε δυτικά αντικείμενα όπως η επιστήμη είναι σε θέση να αναγνωρίσουν αυτό που είναι αόρατο στον συνηθισμένο άνθρωπο.

Παρ’ όλα αυτά, αν και διακρίνουν και αποσπούν αυτό που είναι πολύτιμο ανάμεσα στα εξωτερικά τέσσερα στοιχεία, έχουν κάνει ιατρικές ανακαλύψεις που θεραπεύουν ασθένειες, είναι ικανοί να ωφελούν και να προστατεύουν την δική τους κατεύθυνση και να παραδίδουν αυτό που είναι επιβλαβές στους άλλους, είναι ειδήμονες στην ανακάλυψη ουσιών που φέρνουν τόσο όφελος όσο και βλάβη σε αυτόν τον κόσμο· η ικανότητά τους για παντογνωσία είναι ακόμη εξαιρετικά περιορισμένη.

Αν την συγκρίνουμε με την παντογνωσία του Βούδα, τότε από πνευματικής πλευράς, η ικανότητα του Βούδα ισούται με το άπειρο του χώρου. Δεν υπάρχει ούτε ένα απειροελάχιστο κάτι που δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει ή δεν το γνωρίζει. Αυτό σημαίνει να είσαι και να ονομάζεσαι πλήρως και ολοκληρωμένα παντογνώστης. Αν μπορέσεις να κατανοήσεις το Ντάρμα που διδάσκεται από έναν τέτοιο παντογνώστη Βούδα, τότε ο ίδιος σου ο νους θα γίνει σαν τον ουρανό και ποτέ δεν θα είναι άκαμπτος. Ολόκληρο το είναι σου θα είναι ανοιχτό και ελεύθερο.

Εφόσον οι διδασκαλίες του Βούδα είναι γεμάτες από πρόσκαιρο και ύστατο όφελος για τον εαυτό σου και όλους τους άλλους, αν μπορείς να μάθεις έστω και λίγο από το Ντάρμα, αυτό θα φέρει τεράστια επίτευξη. Σε παρακαλώ να κρατήσεις αυτή τη συμβουλή βαθιά στην καρδιά σου.