Το Τσι Κουνγκ και οι Πολεμικές Τέχνες
Από την εποχή που η άσκηση τις Ενεργειακής Γιόγκα (Βουδιστικό Τσι Κουνγκ) και το δόγμα της παράδοσης Τσαν (Ζεν) του Βουδιστικού Ντάρμα συστήθηκαν στην Κίνα από τον σπουδαίο ινδό Διδάσκαλο Μποντιντάρμα (Ντάμο) στους μοναχούς του Μοναστηριού Σαολίν ώστε να ενδυναμώσουν το σώμα, τον νου και το πνεύμα τους για την καλλιέργεια των Βουδιστικών μελετών τους, η συγχώνευση του Βουδιστικού διαλογισμού, του Τσι Κουνγκ (Τσα Λουνγκ) και των Πολεμικών Τεχνών έχουν εξελιχθεί σε ένα μοναδικό κλάδο της άσκησης του Ντάρμα που εστιάζει στην επίτευξη μιας κατάστασης του Ενοποιημένου Ενός της Προσηλωμένης Ισορροπίας του Διαλογισμού Τσαν με εκείνης της Σωματικής Πειθαρχίας της Ενεργειακής Γιόγκα και των Πολεμικών Τεχνών – μια διαδικασία η οποία χαρακτηρίζεται από την επίταση της ενορατικής επίγνωσης της αληθινής κατάστασης της πραγματικότητας και την πραγμάτωση της πρωταρχικής μας φύσης.
Ο ύστατος στόχος του ασκουμένου του Βουδιστικού Ντάρμα είναι να γεννήσει τον Αφυπνισμένο Νου της Συμπόνιας και της Διαρκούς Επίγνωσης με τον οποίο το μέγιστο όφελος για τον μέγιστο αριθμό των αισθανόμενων όντων μπορεί να επιτευχθεί. Το ταξίδι αυτό προς την αφύπνιση ξεκινάει όταν το σώμα, ο λόγος και ο νους μας αγκαλιάζουν την πειθαρχία που οδηγεί στην σταθερότητα αυτών των τριών πυλών έκφρασης. Χωρίς την σταθερότητα του σώματος, του λόγου και του νου, δεν είναι δυνατόν να επιφέρουμε αρμονία στον εαυτό. Χωρίς αρμονία στον εαυτό, είναι αδύνατον να επιφέρουμε ειρήνη στον κόσμο.
Παρομοίως, το αποκορύφωμα της μελέτης των Πολεμικών Τεχνών είναι εντελώς μη-βίαιο και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με την σωματική άσκηση και μόνο. Αν εξετάσουμε το κινεζικό σύμβολο της λέξης <πολεμικός>, θα διαπιστώσουμε ότι είναι σύνθετος: 1 – να εξαλείφω· 2 – λογχοπέλεκυς, ένα αρχαίο πολεμικό όπλο. Μαζί οι δύο λέξεις αντανακλούν το αληθινό νόημα των <πολεμικών τεχνών> - ο τρόπος να επιφέρεις αρμονία στις εγκόσμιες συγκρούσεις. Έτσι, η σωματική πλευρά της μελέτης των πολεμικών τεχνών δεν προοριζόταν ποτέ να είναι διαχωρισμένη από την πνευματική. Στην πραγματικότητα, οι πολεμικές τέχνες στην πιο αγνή τους μορφή είναι μια πνευματική προσέγγιση ώστε να επέλθει ειρήνη στον κόσμο. Αυτό εξηγεί γιατί οι θεμελιωτές της γενεαλογίας των Σαολίν Κουνγκ Φου, Ουινγκ Τσούν Κουνγκ Φου, Λιού Χο Πα φα, Παγκουά Ζανγκ και το Τάι Τσι Τσουάν, όπως ο Μποντιντάρμα (ο πρώτος πατριάρχης του Βουδισμού Τσαν), και η Βουδίστρια μοναχή Νγκ Μούι Σι Γκου, ο σπουδαίος ερημίτης Τσεν Σι Γι, ο Τουνγκ Χάι Τσουάν και ο Τσενγκ Σαν-Φενγκ ήταν όλοι είτε πραγματωμένοι Βουδιστές Δάσκαλοι είτε Μοναχικοί Συνειδητοποιητές του Πνευματικού Δρόμου.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωταρχικός στόχος όλων των κλασικών κινεζικών εξωτερικών και εσωτερικών τεχνών ήταν να εναρμονίσει την έκφραση του Σώματος, του Λόγου και του Νου με εκείνη του Τσι, το Πνεύμα και η Κίνηση του Ουρανού και της Γης, σύμφωνα με τον Τρόπο της Απόλυτης Πραγματικότητας. Οι ενοποιημένες αρχές του ουου-ουέι (φυσική μη-παρέμβαση) αποτελούν την άμεση ανάπτυξη της εφαρμογής των αρχών του Πνευματικού Δρόμου – του Δρόμου του Ζωντανού Ντάρμα το οποίο Φέρνει Αρμονία στον Κόσμο.
Για να μάθετε περισσότερα για το Τσι Κουνγκ και τις Κινέζικες Πολεμικές Τέχνες, πατήστε εδώ: