Ένα Πετράδιο Σοφίας για καθημερινό στοχασμό: «Η αγάπη είναι το κίνητρο, η θέληση, και η πηγή της δύναμης που ωθεί κάθε ανθρώπινη επιθυμία σε καρποφορία. Έτσι να είστε σε εγρήγορση ώστε να διατηρείτε αγνή πρόθεση σε όλα τα πράγματα που αναλαμβάνουμε».

Εδώ και πολλά χρόνια μαθητής και προσωπικός ακόλουθος τού Μακαριστού Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, 11ου κατόχου τού θρόνου τής Βουδιστικής Θιβετανικής παράδοσης Πάλιουλ τής Σχολής Νυίγκμα, στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε τού δόθηκε τον τίτλο Βάτζρα Ατσαρύα (Ντόρτζε Λόπον) από την Αυτού Αγιότητα τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε κατά την Μόνλαμ Τσένμο στην Μποντγκάγια, αναγνωρίζωντάς τον ως ένας Βατζρικός Δάσκαλος ο οποίος μπορεί να μεταδίδει την διδασκαλία τού Βατζραγιάνα. Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι ο Επικεφαλής Σπουδών τού  Ινστιτούτου Βουδιστικών Σπουδών Pathgate και επιμελητής τριών τομών Προσευχών Νυίνγκμα στα Θιβετανικά που εγκρίθηκαν από την Αυτού Αγιότητα τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε.Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα λείμενα προσευχών.

* Για να διαβάσετε μια αναφορά για την στιγμή που η Αυτού Αγιότης ο Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε έδωσε τον τίτλο Βάτζρα Ατσαρύα (Ντόρτζε Λόπον) στον Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε, πατηήστε εδώ στο Μια Συνέντευξη με τον Λάμα Πάσανγκ, που δώθηκε στους μαθητές τού Pathgate όταν ο Λάμα Πάσανγκ επισκεύτηκε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίινποτσε με την Α.Α. τον Κάρμα Κούτσεν Ρίνποτσε, τον 12ο κάτοχο του θρόνου τής Βουδιστικής Θιβετανικής παράδοσης Πάλυουλ τής Σχολής Νυίγκμα Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε με τον ριζικό τού Νταρμικό Δάσκαλο, την Α. Α. τον Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε (κέντρο) και τον Κένπο Τσέουανγκ Τζυάτσο (αριστερά)

Γνωστός για την αφοσίωση του στον Μακαριστό Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ήταν ένας από τους λίγους εκλεκτούς οι οποίοι είχαν την ευλογία και την συναίνεση της Αγιότητας Του να τον συνοδεύουν στα ταξίδια του εκτός μοναστηριού.

Ενθαρρυμένος από τον Μακαριστό Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε να διαδίδει την Διδασκαλία του Βούδα στη Δύση, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε διδάσκει ενεργά, έχει ιδρύσει και εξακολουθεί να ιδρύει πολλές Βουδιστικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Από τον Μακαριστό Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε του έχει ανατεθεί επίσης το καθήκον της επίβλεψης για την ευημερία και την εκπαίδευση της πρώτης Δυτικής Κοινότητας Μοναχών της Παράδοσης Παλιούλ στην Ευρώπη.

Ο σκοπός της ζωής του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε είναι να φέρει χαρά και απελευθέρωση από την οδύνη σε κάθε άνθρωπο που έχει κάποια καρμικό σύνδεσμο μαζί του, σκοπός οποίος αντανακλάται πολύ ορθά στο πρώτο του όνομα του Καταφυγίου το Τένζιν Γκυάλπο, το οποίο σημαίνει 'Ο Βασιλιάς που κρατά την Γενεαλογία του Δόγματος του Ντάρμα'.

Lama Dondrup Dorje with the bell and damaru given to him by the late Holiness Penor Rinpoche

Η Αυτού Αγιότητα ο Πένορ Ρίνποτσε του έδωσε αργότερα δυο ακόμα Νταρμικά ονόματα. Το πρώτο είναι Ντράκπα Γκυάλτσεν – το όνομα του επιφανούς Θιβετανού Νάγκπα Λάμα (Ταντρικός Γιόγκι) του 12ου αιώνα, το οποίο σημαίνει ‘Ενδόξο Λάβαρο της Νίκης’. Το δεύτερο είναι Ντόντρουπ Ντόρτζε. Το 'Ντόντρουπ' είναι το προσωπικό όνομα του Βούδα, ενώ το 'Ντόρτζε' είναι το Σύμβολο της Βατζραγιάνα που αντιπροσωπεύει την Ενότητα της Νιρβάνα και της Σαμσάρα – αυτή η οποία υπερβαίνει τα όρια της απελευθέρωσης και της οδύνης.

Rinchen Terzod prayer texts

Από τον Ριζικό του Δάσκαλο, τον Μακαριστό Πένορ Ρίνποτσε, Ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έλαβε εκτεταμένες οδηγίες σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών της Βατζραγιάνα, ιδιαίτερα της γενεαλογίας του Ντζόγκτσεν, η οποία περιλαμβάνει το Νέντρο (τις προκαταρτικές ασκήσεις του Ντζόγκτσεν γνωστές ως 'Η Βουδότητα στην Παλάμη του Χεριού Σας') το Τσαλούγκ – (Τούμμο – η μυστική γιόγκα της θερμότητας η οποία εξαγνίζει την συσκότιση), το Τόγκαλ (το Υπερβατικό Άλμα – το οποίο καλλιεργεί το αγνό όραμα του πραγματωμένου Μποντισάτβα), και το Τρέκτσο (Διαπερνώντας - η οποία δημιουργεί την αναγνώριση της γυμνής επίγνωσης).

Επίσης έλαβε πόλλες πολύτιμες και σπάνιες μεταδόσεις όπως το Ρίντσεν Τέρζοντ (που περιέχει ολόκληρο τον κύκλο των πρακτικών των Νυίνγκμαπα που αριθμούν πάνω από 700), την Νάμτσο Ντζόγκτσεν (πάνω από 800 ασκήσεις μοναδικές στην γενεαλογία Παλιούλ), Νυίνγκτινγκ Γιαμπ Ζι (οι τέσσερις πιό βαθιές διδασκαλίες από την γενεαλογία του Λόνγκτσεν Νυίνγκτινγκ) και το Τέρζοντ Καγκυάμα (η μυστική ενδυνάμωση που δίνεται μόνον στους Κατόχους της Γενεαλογίας ή σε Ανώτερους Λάμα).

Venerable Lama Dondrup Dorje and KhenposΟ Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε με τον Τούμπσανγκ Τούλκου από το Μοναστήρι Παλιούλ στο Θιβέτ Ven. Lama Dondrup Dorje with Khenpo Sangye Wangdi

Από τους πρεσβύτερους Κένπο του Μοναστηριού του Ναμντρολίνγκ όπως τον Κέντσεν Πέμα Σέραμπ και τον Κένπο Τσέουανγκ Γκυάτσο που διδάσκουν εκτεταμένα στην Δύση και τον Κένπο Σάνγκυε Ουάνγκντι, τον τέως Επικεφαλής του Ινστιτούτου Νγιάνγκυουρ Νυίνγκμα Ανώτερων Βουδιστικών Σπουδών, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε έχει λάβει πολλές πρόσθετες μεταδόσεις των Βουδιστικών Πραγματειών και Σχολίων από αρχαίους δασκάλους όπως ο Ατσάρυα Ναγκαρτζούνα, ο Ατσάρυα Σαντιντέβα, ο Ατσάρυα Σανταράκσιτα, ο Ατσάρυα Τσαντρακίρτι, ο Μίπαμ Ρίνποτσε, ο Πάτρουλ Ρίνποτσε, ο Κύριος Μαϊτρέγια, ο Λονγκτσέμπα, και ο Ντούντζομ Λίνγκπα ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

Για να διαδώσει την Διδασκαλία του Βούδα προς όφελος όλων των όντων, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε ταξιδεύει τακτικά για να δώσει Διδασκαλίες σε σπουδαστές στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Άπω Ανατολή. Μέχρι τώρα έχει παράγει και έχει διαθέσει ανά τον κόσμο δωρεάν ένα πλήθος εκπαιδευτικών μέσων όπως Ακουστικές Διδασκαλίες του Ντάρμα, Τάνγκα (ιερή εικονογραφία) και την ταινία σε DVD ‘Ο Ευσπλαχνικός Κόσμος της Αυτού Αγιότητας του Πένορ Ρίνποτσε’ μεταγλωττισμένο σε 12 γλώσσες.

Μέσα στα χρόνια ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε έχει δραστήρια χρηματοδοτήσει την μετάφραση, την εκτύπωση και την δωρεάν διανομή βιβλίων του Ντάρμα σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Ενωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν, Μογγολία και σε πολλές άλλες χώρες. Έχει εκδώσει σε μετάφραση τρία κείμενα Θιβετανικών Προσευχών: ‘Οι Επιτεύξεις που Εκπληρώνουν τις Επιθυμίες-η Καθημερινή Προσευχή του Μοναστηριού Ναμντρολίνγκ’, ‘Το Δέντρο της Φώτισης που Εκπληρώνει τις Επιθυμίες’ – Προσευχή για το Ετήσιο Νυίνγκμα Μόνλαμ Τσένμο’, και ‘Η Σκάλα που Οδηγεί στις Αγνές Χώρες – Προσευχή της Παράδοσης Παλιούλ Νυίνγκμα’.

Η συμπόνια του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε εκτείνεται στην υποστήριξη ποικίλων Νταρμικών έργων, φιλανθρωπικών εταιριών και αμέτρητων ατόμων σε όλο τον κόσμο. Αυτά συμπεριλαμβάνουν οικονομική βοήθεια σε αιτήματα για νέες κατασκευές, νέα καταλύματα, νέες παροχές, νέες γεννήτριες, παροχές καθαρού νερού, εμβόλια, φαρμακευτικές παροχές, υποστήριξη για επείγοντα περιστατικά και συντήρηση λειτουργίας μοναστηριών, κέντρων Ντάρμα, κέντρων απομόνωσης, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, ορφανοτροφείων. Χορηγία για Πούτζα, μυήσεις, μεταδόσεις, προσφορών για τελετές, για τη Διαφύλαξη της Ζωής με την Απελευθέρωση ζωντανών όντων που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Χορηγία για εμβόλια, ιατρικό εξοπλισμό, γεννήτριες, παροχές καθαρού νερού και για έξοδα λειτουργίας νοσοκομείων και κλινικών. Για την εκπαίδευση και τις υποτροφίες των απόρων, και χορηγία τροφίμων για τους αστέγους και για ανθρωπιστική βοήθεια στο ταμείο ανακούφισης αναξιοπαθούντων.

Εμπνευσμένος από την εμπιστοσύνη και την πίστη της Αυτού Αγιότητας του Πέμα Νόρμπου Ρίνποτσε απέναντί του όσον αφορά στην προώθηση και στη διάδοση της Διδασκαλίας του Βούδα, ο Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε προσηλώνεται ακούραστα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία επιδέξιων μέσων για να βοηθήσει όλα τα όντα σύμφωνα με τις καρμικές τους συνθήκες να επιτύχουν όχι μόνο την προσωρινή ευτυχία αυτής της ζωής αλλά επίσης την διαρκή ευτυχία σε μελλοντικές ζωές.

Ως μέρος της εκδήλωσης των συμπονετικών δραστηριοτήτων του, η ικανότητα του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε στο Βουδιστικό Ιατρικό Τσι Κουνγκ, η οποία είναι το άμεσο αποτέλεσμα της Νταρμικής του άσκησης και ένα καθαρό σημάδι των ευλογιών της γενεαλογίας που έχει λάβει, έχει  αναγνωριστεί για τη θαυματουργική ανάρρωση πολλών σοβαρών ιατρικών περιστατικών. Είναι εξίσου φημισμένος για την ικανότητά του να πραγματώνει την καρποφορία της άσκησης του Κλασικού Βουδιστικού Τσαν Ντινγκ Τσι Κουνγκ (Διαλογιστική Ενεργειακή Γιόγκα Γαλήνιας Παραμονής) τόσο στις Εσωτερικές όσο και στις Εξωτερικές Κινεζικές Τέχνες, τις οποίες εφαρμόζει ως επιδέξιες μεθόδους για την καλλιέργεια της πειθαρχίας και διαρκούς επίγνωσης στους μαθητές του και για να διαδώσει την Διδασκαλία του Ντάρμα στο κοινό. Η διδασκαλία του Λάμα Ντόντρουπ Ντόρτζε Ρίνποτσε για το πώς να καλλιεργήσουμε την επίγνωση και το πώς να εφαρμόσουμε την αρχή τού 'Να ζούμε στον κόσμο κι ωστόσο να μην επηρεαζόμαστε από τον κόσμο' - την Στάση Ζωής η οποία αγκαλιάζει τα πάντα και οδηγεί στην Επίτευξη της Αληθινής Ευτυχίας και της Αρμονίας μέσα από τη Διάλυση των Συγκρούσεων και της Οδύνης - αντανακλάται εξαιρετικά στην εκπληκτική επίτευξη των πνευματικών και κοσμικών εγχειρημάτων των μαθητών του, από τους οποίους πολλοί, υπό την καθοδήγησή του, έχουν χειροτονηθεί Βουδιστές Μοναχοί και Μοναχές, ενώ άλλοι έχουν εξαιρετική επιτυχία στο πεδίο δράσης που έχουν επιλέξει.

Για παράδειγμα, μεταξύ του 1992 και του 1998, καθοδήγησε 72 σπουδαστές ώστε να γίνουν Διεθνείς Πρωταθλητές των Κινέζικων Πολεμικών Τεχνών στην Μ.Βρετανία και της ΗΠΑ, κερδίζοντας συνολικά 370 Χρυσά, 262 Αργυρά και 129 Χάλκινα Μετάλλια. Βραβεία που πήγαν στις ακόλουθες κατηγορίες: Taiji Quan, Xingyi Quan, Bagua Zhang, Liu He Ba Fa, Wing Chun Gongfu, Shaolin Gongfu, Shuai Chiao, Push Hands, Πυγμαχία, Chi Sao και Weaponry (αγώνες με όπλα). Για να δείτε μια πλήρη έκθεση των μεταλλίων και να μάθετε περισσότερα, πατήστε εδώ.